Малките фирми на свободния пазар на ток – какво се променя след 1 октомври

Небитовите потребители трябва да сключат договор с търговец на електрическа енергия

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Пак ще изтупат чувала...

У нас всичко ново е забравеното старо , дране до кокал ! Доставчиците на ток са спекуланти по хранителната верига за наша сметка " доставчик на ток , вода " ????

1. Всички обясняват нещо, но никой не знае каква реално методика се използва!? Спокойно може да кажем, че това е тайна. 2. Вдигнете цената на тока (без значение по какъв начин) и фирмите ще си преизчислят услугите! Познайте откъде ще се изплатят тези разлики? - От джоба на крайния клиент, т.е. всички нас.

Променя се и още как! Как се случва? Имал съм /при проектна 20кв/ - 39 кв. мощност Х 0,024636ст.с ддс такса мощност х 31 дни = 29,78 лв. За обект ,който няма нито един киловат консумация и не работи !

Само да те попитам - ще платиш ли нещо, ако си затвориш мобилния телефон изключен в гардероба и един месец не го ползваш? Ще платиш таксата според мобилния си план - е това е същото. Както мобилния оператор поддържа системи, офиси, екипи и т.н., за да ти осигурява услугата, за която сте сключили договор, така и енергото поддържа мрежи, системи и т.н., за да ти осигури ползването на електроенергия, когато решиш да го направиш. Освен това написаното от теб не се отнася до търговците на енергия, а до разпределителното дружество, чиито цени ще продължат да се определят от КЕВР.

Да ти отговоря! На един от телефоните си не плащам и лев за месеца ако не говоря според тарифния си план и договор сключен преди време! На другият плащам такса дори и да не говоря,НО така съм решил АЗ с подписването на договора,а не да ми го налагат тихомълком. Няма да коментирам факта,че ми беше казано,че ако искам да си намаля мощността Това ще се случи и отрази във сметката ми едва след 2 месеца х 30 лева без консумация? А иначе и аз в работещите си обекти имам разходи за подръжка,заплати,наеми и още 100 плащания,но никой не ми осигурява комфорта на сигурните доходи пък ако ще и по 30 лева на месец от клиент! Що се отнася до голямото рекламиране за по-ниски от досегашните цени едва ли някой ще Ви повярва! Колкото по-сложно и с по-вече посредници толкова по скъпо ще ни е!

Някой знае ли как се изчислява договорения ток? Аз мисля, че не! Ако например си договорил 100 киловата, а си изразходил 120 киловата или обратното договорил си 100 киловата, а си изразходил 75 киловата. Това ми мирише на "трикът" с ТОПЛОФИКАЦИЯ и ТОПЛИННИТЕ СЧЕТОВОДИТЕЛИ. Ако някой знае и е подписал такъв договор, нека драсне. Аз попитах в магазинчетата при нас, и знаете ли какво ми казаха, подписах нещо, на по-ниски цени, ама какво НЕ ЗНАМ. И другото важно, а какви са сегашните цени на тока, и колко по евтино си се споразумял се оказа, че пак не знае. Било по-евтино. Ама колко.... не се знае? Това ми прилича на трика преди години с ТОПЛОФИКАЦИЯ. Никой още тогава, а е сега не знае как се плаща ТОПЛОТО, т.е. как се разпределя цялата топлина на сградата. Та и сега с тока, рекламират, точно това, което не е нужно на потребителя- Например скючване на договор. Вие представяте ли си да няма договор. Другото до момента никой не знае как се плаща потребеният ток в повече или по-малко. Защото, това не се рекламира, а именно там е заровено кучето.

Консумацията Ви няма значение. Ке си я плащате по цените ИМ. Новото и ГАДНО нещо е ТАКСА МОЩНОСТ ! Проверете каква заявена мощност има обектът Ви. Всеки киловат заявена мощност умножете по 0,024636 ст. полученото умножете по дните от месеца 30 или 31 и ще получите честитката си! Консумацията си е отделно! Тази такса си Ви е БОНУС! Ето Ви моят пример: Имал съм казаха от Епро 39 кв. мощност Х 0,024636ст.с ддс такса мощност х 31 дни = 29,78 лв. За обект ,който няма нито един киловат консумация и не работи !

20 до 30 процента е драстично. До 5 процента не е драстично.

идеята е да не си пасивен и да си избереш търговец. Ако не ти се занимава - си плащаш по-висока цена.

Тя работата ни е само с Вашите простотии и нови схеми за дране да се занимаваме! Що се отнася до активността то сутрешният ми крос и фитнес ми беше достатъчен досега и без Вашите усилия да НИ раздвижите...портфейлите!

Ако цените ще са по-ниски, веднага ставам една фризьорка и пускам печките в апартамента на новите цени. Цунка на всички!

А знаеш ли, колко ще платиш при ползване на повече от договорения ток? Или ако си договорил 100 киловата, а си ползвал 75 киловата? Ставай "Фризьорка" и започвай да седиш до електромера, защото..... Защото, над договорените киловати се плащат тройно, а под договорените се плащаш като договорените. Пример- договорил си 100 киловата, а си ползвал 120 киловата. Тези отгоре 20 киловата се плащат ТРОЙНО, а обратното, ако си договорил 100 киловата, а си ползвал 75 киловата, плащаш 100 киловата. Това не се рекламира никъде- Защо ли?

Ами измислиха такса за електромер /който може и отдавна да махнат, защото партидата закрита/ за всички стопански имоти. В зависимост от мощността, може таксата да е 5 лв. може и 50 лв. За пустеещи малки фризьорски салончета или друг тип имоти в някое обезлюдено селце си е направо грабеж! Ще почнат да ги даряват на общината, че някой да им плаща измислените такси без потребление.

Още бюрократщина и такси. Никаква далавера няма да има за малките и микропредприятията. Но ще платят някой лев за консултанти, адвокати... За да се договорят със старият си регионален енергоразпределител, че всичко остава постарому. Кой ще рискува с разни неизвестни никому фирмици? Това в ЕС работи, ама ние сме приети там по геополитически причини, не защото става икономически чеп за зеле от нас.

..,и топна в Мастилото Перото Финдли... и Написа : - Ясно#Кой ДъСъ Предава !, пък ммооожже И да му пооставим една-две от Мухлясалите там филии.. - щото Инак - Бежат Към СибиряшкитеМу там килии !, та Късака да Си го черпи ...ммм...чайчиком на “лакардии”

Демек вменявайки "право" на фирмата да подпише договор с държавния избранник се симулира свободен пазар в една напълно монополна среда! Каква е целта на упражнението - да замажем очите на някой в ЕС ?

Бинго ! - вчерашните гъгнувания на тов. Ниделчивъ (ака Габриелшка) по Развойна “дейност”.

Мааазно ДъСъ оттичат в 00/WC задунайшки Последни миязми... —> с ИзпънатиЖили Напъва Ясно#Кой “надеждите”Си Празни !

Все пак не беше лошо в статията да имаше няколко реда за това какво се цели с тези промени от законодателя. Аз не виждам нещо добро за тези дребни фирмички дето са с по 1-2 души. Там всяка една допълнителна регулация е допълнителен ангажимент и време, а като се натрупат такива "дреболии" се оказва, че фирмата трябва да пусне кепенци...

Парекселанс ! ...като в Този случай (с незнамквисите) - Очевидно кепенцоЛопването Е в-кърпаВързано ДориПреди функциониране.

ако 20-30 процента не е драстично, колко е? 80%? Цените по него ще бъдат по-високи, но не драстично, а с около 20 до 30 процента.

...и Боцвайки Си с Виличката - тииихо рече Финдли : - Обожавам задунайшкоЗадушено-доКокал !, пък мммож И ббезз фффилиии ...:-)))))))

Кой не скача е червен ...

Ня#Кой някога Взе да подскача... ..и понеж доДнес Опитва с Мен току ДъСъ поподкача —-> Шат на задунайшката прастакваша !

Пазарна икономика. Производствените разходи не зависят от покупателната способност на населението. Докато държавата определяше цената, можеше да се компенсират по един или друг начин. При свободен пазар не.

Абсолютно ! ...само дето Държава - Имаме Тепърва Да Изграждаме !

Ел. енергията в България се продава най евтино в целия ЕС!

Доходите !

И затова пускаме евтината ел. енергия от АЕЦа на пазара със съседите, а дребния потребител ползва само 11-13 % от тая евтина енергия в микса, който му се продава (т.е. плащаме предимно за скъпата ел. енергия от ВЕЦ-ове, ТЕЦ-ове, слънчеви и др. централи)

Много си прав колега. Точно за това въвеждат тока да излезе на свободния пазар- Защото, ние произвеждаме много ток, и ако не се продаде на съседните държави или го даряваме, защото тока не може да се сложи в буркан и да се консервира. Така и така им го даряване, защото ако те не са го поискали, няма как да го платят. И като сме им го подарили, трябва някой да го плати. Но кой ще ги плати, ако знае, че това е подарен. А и вече КЕВР не може да вдига цените всяка минута, бие на очи. Затова схемата е ясна- На свободния пазар, всеки да си договори колко ще ползва, и ние ще произведем толкова, колкото е заявен от абонатите и от държавите наоколо- Ако някой изразходи повече от договорения плаша тройно, и така ще се произвежда толкова колкото е заявен + някаква резерва, а не както е било до сега ПЛАНИРАНО- Планираме 1 милион мегавата, ама кой ще я ползва не се знае. От сега нататък, не се планува, а се произвежда само заявеното количество например 800 хиляди мегавата. Това до някъде е добре, донякъде не.

Ако падне дебел сняг ще строим комунизъм. Два часа ще има ток, 4 часа няма да има. Заможните ще си купят енергия от почетния председател на ДПС г-н Ахмед Доган

Пари при пари отиват... А ний ще борим демографската

С други думи вдигат цената на тока за всички дребни фирмички и дюкянчета, дето иизкарват колкото за прехраната. И то "не с много - с 20-30 процента". Бавно, но сигурно, ще превърнем тази прекрасна страна в обезлюдена кочина.

Мая Кофата ще донесе енергия в кофата довечера на площада. И ще я раздава безплатно.

Е ..МАЙ ВЕЧЕ СЕ НАСКАЧАХТЕ ...ПОМНИТЕ ЛИ СЕ ..КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН ... ТАЗИ ЗИМА ЩЕ ПОСИНЕЕТЕ ОЩЕ ...ОТ СТУД ...СЕГА ПАК ЩЕ СКАЧАТЕ ..АМА НЕ ОТ РАДОСТ ЧЕ СА ВИ ВЗЕЛИ ФАБРИКИТЕ , БОЛНИЦИТЕ, И , И ..А ЗА ДА СЕ СТОПЛИДЕ ...Д.Е. И ДЕМОКРАЦИЯТА ВИ Д.Е.

Аз помня едни прекрасни времена когато 2 часа имаше ток а 4 часа нямаше. Една от прелестите на комунизма.

“Демокрацията”, Колега ! ...и то - па задунайшки.

В момента товарът на системата е 3788 MW. А още не е станало студено. В язовирите няма вода и вецовете не работят. АЕЦ е с 1064мв. предимно за износ. Очааквайте цена на пазара 65ст./квч.

АЕЦ Белене я няма. Енергия няма. Тепърва ще разберете какво означава онождане.

Енергия има предостатъчно. А заради такива многознайковци като тебе, дето искаха свободен пазар просто ще има проблеми с плащането и.

.,,и да Сме Наясно ! : - Всяка Средна Месечна фактура за Цялото потребление Енергия на Едно Домакинство (Включая Всички такси и незнамквоси) —- която Надвишава МинималнатаДневна заплата за 1-1.5 раб.дни —-> Е Високопрофилен РЕКЕТ .

Единствено в случай че работната си заплата надвишава 20000 лв. Производствена цена на тока да знаеш случайно? На различните производители? Имам предвид АЕЦ ТЕЦ ВЕЦ както и слънчеви и вятърни? Но едно трябваше да се направи със сигурност-да се задължат всички тези които искаха зелена енергия да купуват само зелена енергия в момента.

НЕ виждам различия в НасоченосттаНи, Колега !...ерго : —> трепИ задунайВонята ! Как ли ? - РеИнженерингът !! + НовиятНюрнбергски !

Българските овце яко ще ги стрижат!

Вдигат яко цената на тока за да има марж за наши фирми посредници и после лъжат хората че имали избор и щяло да им бъде евтино :)

Да. ..Обичаен задунаистизъм. ...Вече Над 76 гАдишен.

Я иди в Кенефорния, дето са всичките ИТ компании, да видиш как и бизнеси и граждани плащат ток по непрекъснато вариращи пазарни цени! През лятото точно в най-големите жеги токът им скача безобразно - ако искаш климатик, плащаш яко. Не, че в другите щати е много по-добре, просто давам пример с най-напредничавите. Но, дебилите едно си знаете - Русия за всичко ви е виновна.

Пичагин ! - Съм на Текущ инфоЧат в Реално време с Хора Оттам. ——- —> трепИ задунайВонята !

Боко - тиквата и герп пак вдигнаха цените - честито - пак галсувайте за тях - няма защо да протестирате !

ЧасовникътМи - Е стартиран, Колега ! ...остават 29 дена. ..И ! - или-или.

След 29 дена цък-цък язък. На пазара на партиите няма нищо свястно. Така че не са идващите избори предостатъчно хора ще предпочитат познатото зло.

Зимата - Е НайДобрият Катализатор. (та Кухнята - задунайшко Задушено-доКокал Оламеса ;-)

Къде е държавата в това дигане на цените?

Тея 20-30% - #Кой ги натакова я ?! + Е ли Същите Ясно#Кой дет развъртЕ И-теяСега “бизнеси” ?!

И до вчера имаше рев до Бога защо не можем да си избираме доставчика на ел енергия. Сега пак рев до Бога защо можем.

То това е като да избираш между герб бсп или дъпъсъ

Проблемът си е твой. Вие ревахте че енергото ви надувало цената, и че искате да си я купувате директно. Ето сега можете да си я купувате директно. Ама била по-скъпа? Пазара е такъв да сте го мислили навремето Какво искате.

Е СвръхГадничко ДъСъ таковате. ...НЕ доставчикът и Самото доставяне Е същността, Колега ! , А ! : —> Цената за Краен потребител .

Ги определя доставчика и производителя. Тоя път не е държавата. Така че си ревете на тях вие си го поисках те така.

Съжалявам ! - НЕ се И-опитвайте да Ме “припознавате” на Ясно#Кой ! ——- —> трепИ задунайВонята !

10 панела по 400вата =2000лв. един инвертор 5кв.=1200 лв. 2 акомолатора по 180 ампера = 700лв + едан секира за 10лв. да отрежете кабела между вас и енергото.

омник ти е името?

Ало, образования! Пише се акумулатор! Явно си смъркал трева когато са преподавали този урок.

Действай какво се жалваш.

Да. ...ама Приоритетно - Сме по блокове...та И-виа онова “новото” “споразумение”Норма за Съсобственици ще Ни такова Ясно#Кой... —— Си поддържам концепцията ЗА РеИнженеринга. ...като отн. Жилищата - ТоталноПомитане на БлоковитеДушегубки !, респ. ПринципноНов Жилищен Подход.

Един киловат час ел. енергия за бита в България струва средно 20 стотинки, а в Германия 60 стотинки. Сега ясно ли ви е до кога ще растат цените на тока!

Микулашек ! - Докога ДъСъ СамоОбгазявате я ? —> цена квч Германия - 18 евроцента ! ...И ! : —> я ИдетеВижте паралелът Доходи Германия-задунайка !

Къде я видя бе селски каскет?

Най справедливо е този, който произвежда тока той да го продава, а не разни посреднически фирми и фирмички!

Да. ..като В Всяка ПонеНормална Държава - Е ЕдинЕдинствен Фактуриращ ! ...и Структурирането на Всяка фактура е Тотално ОбоснованоЯсно.

абе вуйчо, ти сиренето от фермата ли си го купуваш, а телевизора си си купил от магазина на портала на самсунг в корея ли? Пълна тъпотия - АЕЦ да продава на 5 млн. клиенти е как го виждаш това?!

Анекдотът за Кумулираното Натъпкване РускаСалата+РускаВодка ... И ! : —> Задължителното Изригване .

ДаИмсЕраНаКенефаЗадунайшки на Вси”наште” ! —> трепИ задунайВонята !

Мамата!

Именно ! - на Вси”наште” НаПутераИмМатерина !

Нов метод , за увеличение на ЦЕНАТА НА ТОКА ! РАЗБОЙНИЦИ !!

Да. ..,т.е. Обичаен задунаистизъм.

Много фирми , малко КАЧЕСТВО !

..,и Всичките И-тези “бизнеси” - Доказано “наши”, т.е. на Ясно#Кой.

...та Казвам ! - от телекса : А. Французите/ойките Се стягат ЗА Нови мАки. Б. Увеличаване въпросите на Н.В.Данъкоплатецът отн. Елисейския-Кремъл.

Извинения !

Цените по него ще бъдат по-високи, но не драстично, а с около 20 до 30 процента. Тези проценти ги нямат за нищо....

и срещу какъв % ще се отплащат новите назначени за милионери ?

Шефа има един обект дето е неработещ от над 10 г. Там има електромер, но без бушони и никой не е влизал в помещението там от както спря обекта. Този месец ни дойде сметка и за него. Имало месечна такса, ни беше обяснено от ТИМ-аджиите (Енерго Про). А срещу ДС на морските тюлени не трябва да се рита! Защо мисирките не дават такава информация (месечна такса електромер) в "новината", аз не знам. Явно така им е заповядано от еничарите /опс - КОНСУЛТАНТИТЕ/!

ако минат и ти отрежат жиците, и ти решиш да си сложиш бушони, какъв ток ще имаш - никакъв. Е ето за това си плащаш такса, за да е изправна мрежата до твоя електромер.

Как какво се променя? Нищо, то е ясно, само дето сега няма да гуши само един, а ще гушат повече хора.

Променя се това че още един паразит посредник се слага във веригата.....

Това абсолютно не е вярно. Досега купувахме ток от един конкретен и посочен от държавата доставчик, а сега ще можем да избираме. Това не прави посредниците с един повече, а са си както и преди. Както каза един политик 80 % от Българите са дебили и ти си сред тях. :)