КЗК погна най-големите играчи в търговията с храни: вериги супермаркети и производители

Антимонополният орган съобщи, че се е самосезирал за "наличие на антиконкурентно поведение от страна на редица участници на всички нива на дистрибуция в хранителния сектор и техни обединения"

Обратно в новината

Коментари - КЗК погна най-големите играчи в търговията с храни: вериги супермаркети и производители | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ненковата комисия трябваше да я разтурят по дисциплинарен ред, публично и катастрофално още преди поне 6 години,заради лентяйство- никакъв обществен резултат от пребиваването й във високите етажи на властта, но бонко от Банкя я имаше,като доверени лица-близки ,та чак слънчасали от любов.Същото е и за едни други,които вече са забравени, но яко сучат наши мангизи от банковите пещери- лилето, оня бившият по транспорта московски...Те са елит класа на бонко- все по нагоре и все по европейски и световно.От ветераните вече е марето габриелова..... някой ако знае тази ,като се събуди какво започва да работи в работен ден......

Държавата не действа решително за овладяване на спекулативни. Досега трябваше да има резултати. Всичко е тринтири-минтири - чакаме изборите, пък нататък каквото ще да става. От какво се плашат нашите управници не е ясно.

Цените на газа ги вдигнаха от Брюксел. Зелени "сделки" , и пакети с неадекватно и откровено шизофренично законодателство. "Борси" за ток (ден напред), на които участват малцина, защото така са измисли евро комисарите. Хармонизации.... Търговия с "емисии". .... Всеки ден нови и нови простотии, родени от колективната глупост... Вие какво очаквате накрая... Комуналката ЕС е пълен провал.

Нали любимото ви е да ближете малките орехчета на германците - най висшето племе на планетата. Ближете ги ... Какво вряскате сега че било скъпо. Или отивайте там да им прислугвате. В старческите им домове що работа има. И така поколението ви и то ще бъде "германско"... Идеално нали.

Фантастико например е българска верига. Пожелавам ти само оттам да пазаруваш. И защо чакаш някой друг или държавата да ти направи търговска верига-вместо да скачате по площадите с вашия костя-хванете се и направете една търговска верига. Вместо костия да си купува имоти със субсидията. Хайде действайте.

За оплаквания и рекламации позвънете или изпратете запитване до Европейската комисия в Брюксел. Не може хем в ЕС, хем евтино. В ЕС е скъпо. И все по-скъпо ще става. Докато не променим градусите на климата и не принудим Слънчо да се показва само след Регламент от Брюксел. И борсата....за либерализация да не забравим.... Хихи. Ходете да бачкате някъде по Германия. Разходите ще са ви същите, но поне откъм заплата ще сте малко по добре. Тук цените ще стават като в Германия. Продавайте се по-добре... Както се пееше в една песен....

И какво ти е виновен европейския съюз платено тролче? Да не би оттам да ти определят цените жалко същество?

Е откъде ги определят? Ти на Марс ли живееш, че не знаеш кой прави законодателството в ЕС?

Сдружениея и търговски вериги осъдили държавата. Бегал поглед на ценоразпис в търговските вериги се виждат разлики в цените. За съжаление голяма част от коментиращите влизат в магазин само за да си купят цигари и алкохол. И нямат никаква представа какви са акциите в търговските вериги, какви са цените в магазините извън търговските вериги и какви са цените в магазините на разните ферми и мандри. А пазарен дял се придобива не като отвориш много магазини, а когато хората идват да пазаруват в твоите магазини. Но според не пазаруващите но за сметка на това пък яростно пишещи коментари -хората ходят да пазаруват скъпо в търговските вериги по неизвестна за мен причина.

Започват от Лидл, които са с най-ниските цени от веригите, най-реалните промоции и евентуално са единствените относително "невинни", за да може истинските гадове в лицето на Фантастико, Билла, разни дистрибутори и и производители да се подготвят, като изтрият каквото има като доказателства (ако изобщо има). Така се губи елементът на изненадата за тези, които евентуално са виновни, а Комисията знае, че при Лидл по-скоро няма да намери нищо. Видно е, че просто имитира дейност. Същите (нарочно) неефективни паразити са като КЗП.

Как така в lidl ще са различни цените от другите търговски вериги след като според служебното правителство има картел и са си договорили ценоразпис:))))) Самият факт че в kaufland извън промоциите цените традиционно са по-скъпи в billa са по средата в lidl най-евтини изключва формирането на картел или каквото и да била договорка.

Да. Може би има логика да ударят/започнат точно Лидл. Как така ще си позволяват по-ниски цени от останалите! Например, да продават кисело мляко по БДС от 2% за 1,25 лв, когато в БЪЛГАРСКАТА верига Фантастико е 1,65 лв (жълтата Верея от 2%, която не е по БДС), а пък в Билла е по 1,57 (също жълтата Верея).

С глупости се занимавате. Чуждестранни вериги се контролират много лесно. Налагате стандарт за различните видове храни и напитки. Който продукт не отговаря на стандарта - допълнителен данък. Нормален закон за спекулата - да не могат да променят рязко нагоре цената на един и същ продукт. Например пускат яйца на промоция за 20ст. В следващите 12 месеца максималното увеличение да е 20%. Така ще се справите със спекулата и дъмпинг на цените. С тези 2 стъпки ще защитите българския производител и потребител

Ама иначе сезонен работник. Като изслушам простотиите на всички пишма да експерти тука направо се чудя защо не сте направили по една верига магазини и да пазаруват хората евтино при вас??? Значи първо моето момче храните си имат сертификати. И второ-просто няма да има промоции. И трето-когато цените в магазините извън веригите станат по-ниски от цените в веригите тогава хората ще ходят да пазаруват извън веригите.

Димна завеса... и накрая нищо.

Повишаването на инфлацията е доктрина. Започна се с COVID и се продължи със санкции. Кое е общото, което ще докара свръх инфлацията и при двете ли? Замирането ма логистиката.

Когато имаше комисия по цените както искаш глупаво хлапе, всичко от производителя до продавача беше изцяло държавно. Но пък съм съгласен някой от великите разбирачи да направи веднага една верига и да започне да продава на много ниски цени. Обещавам лично да пазарувам от него. Когато в магазините извън търговските вериги цените станат по-ниски-тогава ще пазарувам извън търговските вериги. А измишльотините на служебното дори не искам да ги коментирам.

Само едно влизане в billa lidl и kaufland и бърз поглед през рафтовете-веднага се вижда разлика в цените и в трите вериги. Една бърза разходка през бензиностанциите-няма разлика в цените. Обаче веригите били направили споразумение, ах бензиностанциите не. Поредните предизборни опити за отчитане на дейност.

Да направи наши вериги, та се оставяме да ни ограбват била, кауфланд, лидъл

Прекрасна идея, но сигурно има някакъв европедалски закон който да забранява това. Вампирите са помислили за това.

Само че мияч на чинии като тебе не може да направи каквото и да било.

Не са държавни. Ти ако смяташ че можеш да направиш нещо подобно и да пуснеш по-ниски цени-действай.

Тогава направете комитет по цените. Като преди. За всяка стока може да се определи максимална стойност над която не трябва да се скача.

Предизборна пушилка. Пълна идиотщина и промиване мозъка на наивния скот. Пазарът е този,който определя цената. На пазара се сблъскват предлагане и платежоспособно търсене и държавата няма място там, освен чрез определянето на законовата и правна рамка за производители, търговци и потребители! Това са предизборни фишеци! Единственото, което може да бъде предприето, са стъпки за разкриване и доказване на олигополни! Олигополни! Не- монополни! съглашения и споразумения за поддържане на високи цени с оглед висока съвкупна печалба за всички олигополисти. Това е.

"Невидимата" ръка на пазара, казвате? Пълни глупост!!! Българският търговец е неморален, нерелигиозен, алчен и много нерегулиран, затова прави свръхпечалби и картели. В много други държави това няма как да стане. Съсредоточаването на големи богатства в малки групи от населението сериозно вреди на демокрацията и капитализма и ги изражда в олигархия и тирании. Затова не трябва да се позволяват свръхпечалби.

Ами търговските вериги не са български:)))) Ама гледам пак сте против тях:)))

Бюджетът е продънен, хазната - празна, пари няма, народът - разорен. Дойде време да се реже от мазнинката и на "големите", вече няма кой друг да изтръскат. Ще закърпят с тези глоби положението още 3-4 месеца, но най-късно октомври-ноември държавата фалира.

Поредното нищоправене от некомпетентните органи и излишно харчене на пари, което в крайна сметка може да доведе до ново поскъпване на всичко...

Във Франция 40% от икономиката е държавна. А защо са я направили така? Французите не са по-глупави от нас.

От Париж до Брест навсякъде нивите миришат на оборски тор. Тук не съм виждал такова нещо, е, като избиваха (изнасяха зад граница) свинете миришеше така.

Не са били 500 години под турско робство и не са имали 45 плюс години комунизъм.

Рушняците ни скубят чрез горивата, западняците ни скубят чрез храната, а нас все ни е вътре.

А НА ЛУКОЙЛ КАК ЦЯЛА ГОДИНА ВЗЕМАХТЕ ДАНЪК СВРЪХПЕЧАЛБА И НА ЕНЕРГИЙНИТЕ ДРУЖЕСТВА? ИЛИ ГИЯ СА НАШИ ХОРА, ЗАПАДНИ,А?

Синхронизирането на цените наистина става през тези сдружения, само, че по косвен път - чрез стандартизиране на процесите и по-точно разходната част на единица продукция. Самото ценообразуване не се прави в явен вид там. По зададени разходни стандарти, синхронизирането на цените е фасулска работа. И не е незаконно. Нищо, че като отидеш в магазина разликите между цените в крайна сметка са в рамките на статистическата грашка. Това е фасадна конкуренция.

вятър и мъгла , забаламосване ... "погнали" са си задните части !

решението е държавата да отвори държавни супермаркети с възможно най-малко посредници във всеки град, в софия поне 6-7 такива да се направят. Така ще се предлагат по-ниски цени и тези иззедници ще фалират, а и парите ще остават в България, а няма да ходят на запад за благото на дядо Ханс !

А доставчиците да са само български производители, а не да ми продават сол от Мароко и Беларус , олио Калиакра от Румъния и яйца от Украйна

Да бе! Затова ли ручаха жабетата германците да ни вкарат в ЕС?! Да си ядем нашите стоки, а не техните бколуци!? Ние сме пазар, замиращ пазар, но все пак пазар. Те за това ни и ползват!

Ние сме пазар колкото 2 големи града в Германия.

решението е много лесно - гараж обърнат на магазинче с мъж и жена , които работят на смени да е с 5% по ниско ддс . само дето вече не можеш да отвориш гараж за хранителни стоки. тия които ги има са заварено положение

Хахахахахахахахахахахахахахахаххаха !!!!!

Основните измамници, които напомпаха цените са търговските вериги. Понеже са чужди, нашите контролни органи не ги контролират, защото ги е страх. Сметките ги плаща народа.

Прах в очите, нищо няма да открият, защото всички компании за ползвали правни консултанти докъде могат да се налагат и къде не. При нас липсва законодателство и нормативни изисквания. Кажете ми как в Германия един и също продукт е със същата цена почти навсякъде, освен ако не е на промоция, разлика съм виждал само от 20 цента за мляко в хипермаркета. Дори да е в магазина на центъра цените са стабилни навсякъде, няма го това извиване на ръце на производители и нелоялни търговски практики. А електронните етикети са масови в хранителните магазини!

закони има! Недей заблуждавай! Може то! За злоупотреба с господстващо положение - всеки ден по 50 000 лв.

Картелът е очевиден, само с едно простичко разглеждане на онлайн брошурите на 4-те или 5 големи вериги в страната, включвам Мерто в списъка. Промоциите за тази седмица включват еднакви стоки на еднакви цени. Няма даже зачатък на конкуренция. Сякаш стоките идват от едно място, разпределят се само из магазините и им се слагат еднакви цени.

Я дай пример?

Да вземат КЗК да проверят следните бизнес практики на веригите: 1. Веригата казва на доставчика - ако видя по-ниски цени в конкурента, ще ти прекратя договора, или най-малкото ще спра да пускам поръчки и твоите стоки ще изчезнат от рафтовете... 2. Веригата казва на доставчика - развалената (лоша опаковка, изтекъл срок, повредена) стока ще ти я фактурирам да е за твоя сметка. 3. Веригата казва да доставчика - ако видя по същото време промоция на твоите стоки при конкурентите ми - ще те глобя... Това какво е според КЗК? каква е тази конкурентна среда, в която веригата търси отговорност от доставчика за свободните пазарни действия на конкурентите си, за собствената си некомпетентност и безотговорност по отношение на опазването на стоките, за гарантиране на печалбите на веригата за сметка на доставчика... И ми е много интересно - дръжавни органи казаха, че може да наложат данък върху свръх печалбите на веригите и те веднага започната да инвестират печалбите в нови складове например... Излезе такава новина за две вериги. Така утре тези вериги ще са още по-силни спрямо малките конкуренти и ще ги задушават. С парите на хората от свръхпчалбите и надценките. Ами това малкия магазин как да го направи? Той може ли за сметка извива ръцете на доставчика, да трупа свръх пебалби и да прави складове след складове... Ами не може. Затова и не само трябва да се гледат печалбите на веригите, защото те могат да ги намаляват умишлено, ами и цялата сметка, която им се плаща - надценки, бонуси, такси, промоции, нови магазини... една верига ме караше да й дам 50 000 лв за входна такса, направи 30 000 лв оборот, и за следващата година поиска нови 50 000лв за реклама и промоции. Като ги попитах как да стане - ме отлистиха, защото не съм им бил интересен с моя малък оборот. И понеже стоката беше от производител Германия - им се обадиха да ги накарат да им продават директно на тях, като прескочат мен, е доставчика ме защити, но веригата така и не заработи след това с мен, нито ми върна платените входни такси.

Я си помисли - Промаркет или Т-маркет ,заплашват кока кола или нестле . Ако не ни играете по свирката - няма да продаваме кока кола или продуктите на нестле . Не е толкова лесно да извиваш ръце , ако противника е доста по голям от тебе .

В Кауфланд и досега не се продават продуктите на Кока Кола. По едно време нямаше никакви. Сега има само кола, но спрайт няма. Шах!

И колко такива компании има като Кока кола в България?! И за нещо друго не се говори - като източват оборотните средства на производителите, те обричат работещите в тези фирми на ниски заплати. После защо всички бягали в чужбина и големите градове. Това е то заробването - оставят те без пари и ти казват: живей !!

НЕ СА НИ ВАЖНИ НЕСТЛЕ И КОЛА!

Всичко е дим. Нищо няма да се случи.

Те са ше има верижен вой!

Ба си! Тва недоразумение- началник на КЗК било жена на съдията от КС Ненков и майка на депутата от герб ненков.... тиоя ли ще се борят за нас, ве-е-е-е

"Състоянието на Дитер Шварц се оценява на 41.5 милиарда евро. Според в. "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" неговото богатство е почти толкова голямо, колкото бюджетът на Германия за отбрана за 2020 г."

Май забравихме, за какво беше цялото мероприятие? От къде тръгнахме, господа ... не трябваше ли да се борим с инфлацията??? Ами тези мерки нямат отношение към инфлацията!!! Е, тогава за какво е цялата пушилка??? Инфлацията се предизвиква от макроикономически процеси и търговците нямат отношение към това. По тази причина, чрез натиск върху цените и търговците, не може да се повлияе на инфлацията (цените). Ще натиснем едни цени, то ще избие в други като скачени съдове. Инфлация се бори с макроикономически или по-точно с монетарни средства! Това означава, че действията на правителството са изключително НЕПРОФЕСИОНАЛНИ и ПОПУЛИСТКИ!!!

Борят се със спекулата. Инфлация има, но в Бг има и страхотна спелкула. Т.е. има два проблема, единия е внесе от глобалния свят, а другия си е наш. Та тази статия за опит за борба с нашия си проблем( дали ще има резултати се съмнявам)

Не бъркай инфлация със спекула.

Какво означава СПЕКУЛА???

А по време на социализма какви магазини имаше! Халите,1001 стоки и др.И вътре от пиле мляко!И цените народни!

И какво ли нямаше в тях! Пилешко - няма. Месо - няма. И за какво друго се сетиш - няма го.

изгонване на крадливите немски вериги за химическо хранене Кауфланд и Лидъл и конфискация на всичкото им имущество

И какво ще им направят? НИЩО .

Връщайте се на село и хващайте мотиката!

ква мотика бе ?!?! не помниш ли че преди много малко години ДЪРЖАВАТА изби овцете, телетата , кокошките на хората !!! да не мислиш че на мен ми се седи в смрадливата софия ????

С действия, с хъс и желание стават нещата, не с говорене. И животни от всякакъв калибър има, мога даже да ти кажа къде може да си купили ако искаш. Но проблемът е съществен- първо инфраструктурата, която ние като общество сме оставили да се руши от определени прослойки, трябва ние като общество да я възстановим . Трудно, но става с много воля и безкомпромисност към робския и тарикатският манталитет, които са плъзнали към част от обществото, към представителната извадка от вече управлявали партийни и техните им отрочета .

КЗК има право да глобява до 4%....Тия немски вериги всики правят над 1 милиард. Кауфлад даже са близо до 2 милиарда. Виждам как държавата ще ги обуе с по 40-50 милиона всяка. Ето ти 200 милиона. Ще запълнят дупката в б'джета.

Трябва изгонване завинаги на крадливата немска фамилия Шварц,която трябва да бъде съдена за геноцид в международен съд.

Отивам вчера в една друга "френска" верига за бита и ремонта. Избирам си интериорна брава по съответния размер. Сверявам два пъти цената от етикета дали се отнася за същия бар код. За всеки случай моля за съдействие "консултант" от магазина да провери дали цената на етикета се отнася точно за този продукт. Потвърдено и от него. Отивам на касата и там вместо цената от етикета 17,19лв излиза "нова" цена от системата при маркиране 24,39лв/бр. Отказвам покупката и отново се връщам при консултанта. Той отново потвърждава, че точно това е цената. Вземаме още един брой от същия артикул и отиваме на информация. Отново излиза "новата" цена... Настоявам, че ще взема двата артикула на цената обявена на етикета. Издават ми касова бележка с остъпка от 7.20лв/бр с основание "разлика в цената на етикета. Заплащам стойността на двета брави по "старата" цена и излизам със смесени чувства от магазина. Сега не знам дали да се радвам, че съм на далавера или да съм гневен, че така ни лъжат за всичко!? п.п. Бравата е среден клас за интериорна врата, INTESA никел. Производството разбира се, че е китайско!

Жена ми казва същото за Била ....едно пише на етикетите, друго чукат на касата. Ще взема да ги проверявам и аз вече. Ебаси изманиците.

и във фантастико си ги проверявай червените етикети

Спрете да купувате , това е истинската мярка ! ама как да се откажеш от кефа за гъза!!!!!!!! само за ядене мислите по але вдигнаха цената ,нормално !

Няма как да спре да се купува, защото това касае всички продукти, включително и най-важните за съществуването. Няма да ям, няма да ползвам гориво и дрехи, следователно няма да ходя на работа, няма да плащам данъци и... Тук трябва държавата да се намеси и да разреши проблема, но за жалост едва ли ще се случи!

ОНЯ ДЕТО СИ НАУЧИЛ МАГАРЕТО ДА НЕ ЯДЕ...

Те ги погват от 3 месеца вече. Резултат 0

Браво, но този път да стигнат докрай. Веригите хипермаркети и спекулиращите БГ производители години наред "ограбват" народа. Последната година обаче направо се уляха от алчност и спекула.

Държавата трябва да отвори собствени супермаркети..

Заранта имах неблагоразумието да гледат едно "ексклузивно" интервю с някаква жена представена,като шеф на КЗК , ползва името юлия ненкова.Такова неграмотно същество в областта на пазарите и конкурензията е трудно да се намери дори и в Сомалия.Този,който я е уредил на такова важно място в държавната структура трябва незабавно да бъде оповестен, публично да даде обяснение за тъпоумието и шуробаджанащината си и да плати всички пари дадени досега на тази куха тьотка.А,ве питат я каква е санкцията за картелно споразумение и тя шашавата, понеже явно не може да чете или да помни отговори,че не може да каже глобите обявени в нормативната база, защото това било " чувствителна информация".Коментирахме на кучешката поляна това жалко подобие на висш държавен мислител авторитет и един от присъстващите каза,че била личен избор на ББ и той е осигурил продължаване на мандата й от 7 на 9 години.Не в Шенген.... на остров Тамбукту не трябва да ни приемат!Такива недоправени и недоучени ни направиха за смях в очите дори и на макетата и косоварите....Бонко от Банка.... да ти ....... на избора.Нищо не става от теб, да знаеш- НИЩО!

...някаква жена представена,като шеф на КЗК , ползва името юлия ненкова. Ама моля ви се, нИдейтИ тЪка! Та това е майката на александър ненков, жена на конституционния съдия румен ненков. Всички сас с гроб в сърцата. Имя ли смисъл да търсим този "някой" дето я бил назначил. Вие май забравихте, че тлъстата банкянска комунделска свиня назначаваше и възстановяваше уволнени само с един смс? пуска му егн-то на смс и заповедта е ясна - да се възстанови/назначи на работа.

Жената Юлия Нейкова е шеф на к з к Съпруга на бившия магистрат Неиков консултант наБойко.Тя е майка на депутата ал.некков С единствен стаж депутат. Не търсете работа от тях

и още, въпросната жена е била заместник-кмет на кмета по онова време лойко методиев борисов.

Всички вериги по едно и също време взеха да искат по 20 стотинка за пластмасова кутия/ опаковка за салати и маслини. НЕ, няма никакъв картел. Как ще има...

съвсем сериозно ти говоря . вече ще си ходя с мои тарелки от къщи както и със собствена торба . не от тия био-еко текстилните - нормална торба купена от тях . не го правя от липса на пари

и ако ми откажат да ми сложат в моята си кутийка следващиат път отивам със стъклен буркан . ако не могат да си го тарират - директно го подарявам на стената зад служителката (не че тя е виновна нещо)

Там е работата, че в ЕС вече има регламент, чиято инициатива е намаляване на използването на пластмасата в бита и по-доброто оползотворяване и рециклиране, да съветват и препоръчват потребителите ДА НОСЯТ ПЛАСТМАСОВИ КУТИИ в хранителните вериги и от там да си тръгнат с техните напълнени с храна кутии, а тук по правилото тя абсурда и идиотията на някои пишман търгаши, отказват да напълнят на клиент, който си е донесъл пластмасова кутийка с репликата, че трябвало той да КУПУВАЛ от техните кутии(които обезсмисля директивата на ЕС, но стимулират пак поредното картелно действие за принуда). Крайно време е да натиснат търговците да си променят навиците и да спрат да баламосват хората за тези кутии! Който иска и носи кутии, да има право както е в другите държави, да си напълни кутията и това е!

Изглежда логично и навярно вие самият мислите, че така е правилно, но... Има куп изисквания за боравеното с храни в обществени места - магазини, ресторанти, ученически столове и лагери и прочие. И според заложените хигиенни норми в тях (НАССР) това е абсолютно недопустимо. Не може в зона за търговия с насипни хранителни продукти да се внасят външни транспортни опаковки, за които никой не може да поеме отговорност... Това е факта. Ако някой трябва да бъде натискан за оптимизация на пластмасовите отпадъци, то това са същите магазини, които продават кутиите! Трябва да имат точка за обратно изкупуване на пластмаса! В това число и пластмасовите бутилки от напитки, както и алуминиевите кенчета. Това трябва да се направи! Да ги задължат да ги изкупуват обратно! За момента гражданите които искат да постигнат това протестират ефективно, като занасят и оставят на входа тези пластмасови отпадъци, за да стане видно че искат обратното им изкупуване. Носете си празните кутии и бутилки и ги оставяйте демонстративно в магазините, които ви чарджат с пари за опаковки!

предизборно, то спекулата е от повече от година, а те точно пък сега се задействаха, 1 месец преди изборите, а къде бяха когато олиото за 1 ден стана от 2 лева на 6 ?

Ха ха как точно ги погнаха... смешници. Решението е просто извърляне от страната, национализация на имотите им в България и забрана за търговска дейност на Била, Лидл и Кауфланд...Управляващите с нашите данъци ги подпомогнаха да не обеднеят, а те за благодарност увеличиха с 300цените, грабят българските производители...Презряни еврейски чуми и това забравиха, че българите ги спасиха от фашистките концлагери...

и като ги изгоним да върнем Родопа и Валентина, а?

Що бе, ела в Стара Загора да видиш една българска верига СИБИЕС какво ги прави тия вериги. Чупи им костите. СИБИЕС е 10 пъти по дорба верига за крани от тия немски изедници.

Е, ти пък.. Че какво им беше на Родопа и Валентина? Че и Рила имаше, и Наркооп, и Пирин (хубави обувки продаваха).

има и доста от "малките" бензиностанции. Още преди Мерешки да отвори бензиностанции, там горивото беше най-евтино, защото имаше истинска конкуренция, а не картел като навсякъде.

Нещо по въпроса, че най-големите имат софтуеър с който следят цените на всички български производители на рафт и при договаряне искат да слезеш под тях за да те продават.