"Комерсант": България протяга тръби към морето, но със съмнителна полза

Руски експерти изразяват пред изданието съмненията си в икономическата целесъобразност на замисления проект за нефтопровод "Александруполис – Бургас"

Обратно в новината

Коментари - "Комерсант": България протяга тръби към морето, но със съмнителна полза | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

След приключване на войната в Украйна всичко ще се върне на нивото на 2021г. Всички ще заобичат отново Русия даже още по силно затова че отново смаза фашизма и нацизма за да не пламне отново Европа. Така че всякакви екзотични скъпи проекти да почакат времето когато ще се чудим за какво да си харчим излишните пари които сега нямаме.

Щом руснаците говорят, че ползата била съмнителна, това означава само едно - руснаците са тези, които са ощетени

А могат ли ме хванат за тръбата ?

Ето какво е демагогията: България едностранно се била оттеглила. ЕС заповяда на България да се оттегли, защото трябвало този газопровод да служи и на други доставчици според правилата на ЕС. Русия вкарва парите, други да го били ползвали. Тогава си казах: щом ЕС пърди в нашето гърненце, ще пърди друг в нейното. Днес САЩ не саом пърдат в гърнето на ЕС, но преди да пръднат, са го и поизпразнили. За да е сигурен резултатът, взривиха и газопровода!!! Някой представя ли си каква наглост се налага да търпят утрепките, които се опедерастиха от САЩ?! Да взривят доставките им на газ и те даже да нямат право да предположат официално, че САЩ са го направили!!!! При това и Байдън, и още една уродка казаха, че могат да го взривят. Та кой не може да взриви, бе нищожества?! За простака е трудно да гради, а е много лесно да взривява. Европейците квичат на гладно, бедно и студено. Всичко се връща, няма как. Сега вече в Бундестага на Германия има речи, в които се поставят въпроси към гъзолизците на САЩ. Но късно, страхливци! Пичът е Орбан. Пичът е Путин.

_stankow

>>>че Турция може да ограничи преминаването на кораби през нейните проливи в бъдеще И защо да го ограничи, за да загуби транзитни, лоцмански и навигационни такси ? По-скоро "в бъдеще" Турция ще завърши новият канал в обход на Босфора и тогава този нефтопровод ще стане още по-неизгоден. Никоя банка няма да финансира строежа му при такава перспектива - да остане ненатоварен и да не може да си плаща лихвите по кредита.

за 3 години, затова се радва така.

DIR.RU

Не го ли разбрахте вече, тъпи русоробски кретени!

Умен демократичен красавецо, нали приключихме още '89-та ? Но аз се сещам за едни други видни евро комундета, дето са деца на фашисти, които, като лантерна, намилат как без Союза е немислимо бъдещето. С тези вторите трябва да приключим и то бързо, преди да ни завлекат с тях.

Глупако мисли за България,че тя приключва,за блядовете не се притеснявай!

СЪЛЗИ И СОПОЛИ! ЗАРЕВАЛ КОМЕРСАНТ ЗА БЪЛГАРИЯ БАРАБАР С КОПЕЙКАДЖИИТЕ ТУКА!@ ВИЕ СИ ГЛЕДАЙТЕ ВАРВАРСКАТА КОЧИНА!

ДИР, стига с тия руски бълвочи.

Щом ти стига, обувай си гащите и изчезвай.

Но ако банкянският комунист беше построил тази тръба, щеше да ни струва $250 млн и щяхме да приберем някой и друг долар транзитна такса. А сега ще кихнем $2 млрд минимум и каква ще е ползата никой не знае. Но със сигурност много народ по веригата ще прибере дебели пачки - по стар български обичай! А колко време ще се замотае проектирането, ОВОС, разрешителни, избор на изпълнител и строеж при нашата бюрокрация - това и Онзи горе не знае!

Ама, нали Боце построи за 3 млд. лв. наши пари Турския поток през България без нито едно кранче за нас ? Иначе Путин щял да го "сготви"...

Dir.ru пак превежда руските глупости и пропаганди. Браво, другари. Так держат! Станали сте сборно място на тъпи русофили - лузъри с ниски доходи и още по-нисък интелект. Браво. Така се прави медия.

Теб, ко та ибе за руснаците? Що не си гледаш тролските пари дет,ти ги дават.Вече с тях можеш да си купиш само тоалетната хартия и дамски превръзки.

Руснаците и тукашните копейки щом скърцат със зъби - ДОБРО е за България!

През декември 1885 г. Аксаков в бр. 24 на вестник „Русь“ пише: „Всяко тържество на българите е смърт за Русия“. ерго щом ревът значи сме ок...

боли ли руска подлого как ви наритват и в днешно време господарите като песове....

ПУТЬО , ЖАЛЪК ПУТЬО , ПАК ПИШЕШ ГЛУПОСТИ НЕГРАМОТНА МАЛЦИНСТВЕНА ОТПЕПКА....

Руски експерти? Всичко в Русия е пропаганда.

Разпадането и ограбването на икономиката ни се дължи на нейната 100% зависимост от Съветския съюз както суровинно , така и импортно насочено. Примери са Нефтохим Бургас, Металургията и Химическата промишленост. Поради това и закъсахме и сме на опашката. Сега сме в етап на откъсване от тази зависимост,който ще ни донесе още харчове и мизерия. Но трябва да стане.

Българската държавност затихва бързо , но територията ще остане. И хората върху нея. В природата празно няма.

Винаги, когато руснаците НЕ ХАРЕСВАТ нещо в България, значи това е правилното нещо за България! Който не го е разбрал... няма шанс да поумнее. А такива подлоги като Румен Христов, Р.Радев, Р.Гечев, Р.Петков - все едни румени са ... позор за България. Агенти руско влияние на високи позиции...

През декември 1885 г. Аксаков в бр. 24 на вестник „Русь“ пише: „Всяко тържество на българите е смърт за Русия“.

Другари, без руска газ замръзвам и гладувам. Няма газ, а ако я има е на цена от 3000€ за 1 куб. м. Давайте да поканим Захарова и Куйбишевския военен окръг у нас, за да имаме газ и свинско.

Енергетиката тука е към Русия. С нас ще се слчуи точно тоива, което решат в Кремъл. Ако те виждат полза от тази тръба - то ще бъде построена в ускорен срок с пари от бюджета - като Турски Поток. Ако на тях не им трябва - ще се строи десетилетия и ще струва деетки милиарди, но ще бъде завършена след като и последното жилязо от Лукойл бъде предадено на скрап.

Ама първо трябва да скъсат гъза на Тиквата и Дянков дето проеба проекта, гадове безподобни...

КОМЕРСАНТ Е РУСКА ПРОПАГАНДИСТА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ, А НЕ ВЕСТНИК. ВИЕ СТЕ НАМЕРИЛИ НУЖДА ДОРИ ДА НИ ГО ЦИТИРАТЕ.

Всички критикуват бай Тошо, а всички новобогташи забогатяха на базата на откраднатото, което беше построено от него! Даже продължават с Мариците и АЕЦ Козлодуй! След 90 г. нищо не е построено! Унищожи се селското стопанство, сега всичко е внос.Унищожи се образованието, годишните изпити и матури са показателни! Унищожи се здравеопазването. Както е казал народът, прост народ, слаба държава!

Но за сметка на това бяхме затворени в клетка, лагерите бяха пълни и лижехме задника на КПСС.

След като българина избяга от селото в града заради неплатени къртовски труд какво селско стопанство очакваш

беше - за тва стреляха по границите ... в гръб... и който работеше примерно в ЛИбия все едноработи в космоса.... корекома да ти напомням ли... или любимото ми нямало корупция - ""да имаш връзки" кво е бе другарю...

След като българина избяга от селото в града заради неплатени къртовски труд какво селско стопанство очакваш

СТРАШНО ЗАБОГАТЯХМЕ ПРИ БАЙ ТОШО БВП БЕШЕ 4 ПЪТИ ПО МАЛЪК ЗАПЛАТАТА БЕШЕ 60$ ЗА АПАРТЕМЕНТ СЕ ЧАКАШЕ 20 ГОДИНИ ЗА КОЛА СЕ ЧАКАШЕ 8 ТОК ИМАШЕ САМО ПО 8 ЧАСА НА ДЕНОНОЩИЕ. В МАГАЗИНА ИМАШЕ САЛАМ КУЧЕШКА РАДОСТ, А СИРЕНЕТО И КАШКАВАЛА БЯХА ДЕЛИКАТЕС. АМА БЕШЕ ЕДНО ХУБАВО, КУПИШ СИ ЕДИН ДЕЗИДОРАНТ ОТ КОРЕКОМ И РАДОСТ....

Просто нямаше Дрога,нямаше Прайдове Децата получаваха реални знания Всички построиха къщи и да нямаше Банани

Е то оставаше руска медия да каже, че ще е изгодно да се отървем най-накрая от руските зависимости...

Ще се отървем от вас, гадове!

Чучелото Марионетка радев е на власт в България,макар и не явно ще се изпълнява руската воля. С кой акъл тоя тиквеник даде мандата на корнела ? Ами с ясния да няма правителсво.

Каже,че ще вали тогава тръгвайте на плаж.

Жалкарска сороска курва на повикване. Марш уруспийо...

Някакъв тип

Руски цървул показва добро възпитание в обществен форум.

Ватенките да ходят на мобилизация и да си еват майката

Марш циганска отрепко, отивай да правиш двирки на магистралата...

Щом руснаците ни критикуват, значи сме в правилната посока!!!

Путкарин ще бъде сготвен от своите... олигарсите си имат острови за посещаване, яхти и хеликоптери за каране... любовници за издържане... не е лесна тая работа... докато путкарин е на власт никой ням да иска да купува от русия или да прави бизнес с нея... само след путкарин може да има поредна имитация на няква промяна или реформа в азиатския кенеф...

Всичките мангали ви мобилизираха да тролите за сащ-исаната измет, ама да ви бяха научили и да пишете . Ама за нищожни центове толкова, марш за свирки отрепко....

Сегашните управници в България по скоро ще насочат тръбата от Бургас към Одеса.Затова братушките ще завземат и Одеса,щото кратунковците къде ги бъркат геополитиката с географията.

Стига си се мъчил, не ставаш

Руското лоби много държи да сме скептични и песимистични, но както драмата с газа отмина за един септември, така и нефта ще се уреди. Забелязваате ли как газовата връзка с Гърция беше бавена 10-15 години и накрая тръгна за 2-3 месеца? Сега ще стане същото.

Русия да си гледа нейните дълбоки проблеми да не гледа в чуждото канче вие какво ги цитирате бе да не сте им подлоги явно сте

Представям си варианта как Цар Борис 3 при Царство България или бай Тошо при Народната република се съгласяват на варианта,не ние да продаваме руски петрол с надценка на гърчулята,а гърчолята на нас с надценка,като ние сме по близо до Русия и гърците няма къде да ходят! Никога не сме имали по гнусно и продажно племе от сегашните ни евродемократични политици,всички до един- крадат от къщи и носят у комшиите!! Като в Брюксел пръд ...ат ,нашите се насир...ат от подмазване !

Как по времето на бай тошо пишеш критики също управлението на държавата и комунистическата партия:)))))))))

Цар борис нямаше да се съгласи да бъдем окупирани от червената армия и да станем руски слуга. Пък бай ти тошо изпълняваше абсолютно всичко, каквото му нареждаха от москва и не смееше да отиде дори до тоалетната без разрешение от съветското посолство.

Точно за това цар Борис пи един чай и повече не се събуди. Нему влизаше в сметката на Сталин независима България.

Русия повече не е фактор нито в България, нито на Балканите, нито в Европа. Русия вече е просто наблюдател и коментатор.

Бих защо не занимавате с платените публикации в една диктаторска държава една терористична държава която всеки ден убива хора осакатява хора ликвидира човешки живот и съдби в пълномащабна война и сега ние трябва да четем глупостите на някакви платени журналисти в тази диктаторска държава защо ни занимавате с това

До 10 години няма да има нужда от газ в Европа. Бъдещето е ВОДОРОД

Я кажи ваксинирано антиваксарче какво точно разобличаваш пък ти? Дето повтаряш непрекъснато руската пропаганда и заедно с вероятно интимния ти партньор шилото непрекъснато възхвалявате путин? Или викаш понеже се скри напоследък и всички са забравили хилядите ти коментари във възхвала на русия и путин? Между другото какво стана-ти ваксинира ли се с руската ваксина дето твърдеше че тя не била отровна? Сега да ти кажа възрожденецо-когато имаш не надежден партньор като русия, дето поставя условия в нарушение на договора-просто спираш да купуваш от него. Любимата ти русия не е единственият доставчик и дори не е най-големият доставчик. Така че свърши се с тая да купуваме задължително от любимата ти русия. От където искаме оттам ще си купуваме Пък ако твоята русия любима все пак някога стане нормална държава, може би пак ще си купуваме от нея.

изразяват съмнение, значи проектът е СУПЕР изгоден за България!!!!

Дори и путинистите са наясно, че "Путин унищожи Русия и нейния 3-вековен стремеж към Европа - на 24.02.2022 г. " и разумните от тях не се излагат твръде много. Сал един "паникьор" е на "амбразурата" и ще прочетем още поне 100 инфантилни "мнения", "готвени" от готвача на Сатрапа. Но както всеки путинист е наясно: "С тролове не се дискутира - досадно и безполезно!"

Путин вече е на 50% от целта:ДА ВЪРНЕ ЕВРОПА 100 ГОДИНИ НАЗАД. Наздраве ВСИЧКИ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!!!

Поредното доказателство за инфантилно "мнение" - не заслужава въобще да се опровергава, то е толкова инфантилно и пропогандно, че само се опровергава!

България е лидер на Балканите и то с драстична преднина по цитиране на руски медии в нейните национални такива. Това нормално ли е? Ами обърнахме са на Говорит Москва. Каква друга точка, господа, то отвсякъде слушаме само руската.

Научете и някой друг език освен руския, не е сложно.

Педалите все си избирате женски никове ?

Наясно съм, че според теб на жената мястото й е до печката и да си отваря устата само с разрешение на мъжа й.

Да не цитира рушка медия

Диверсификация на пазарен принцип не е ли да имаш свободен избор от доставчици и да взимаш от този, който то предлага най-ниски цени? Туй което се случва в момента много наподобява на случвалото се в периода 1944-1989г., макар и да му казват "неолиберализъм".

Тъй ги изолирахте, че се молите сега за газ и нефт, всички еврогейзери…

Каза руският джендър Ха ха ха ха

Ти въобще не водиш руска пропаганда ама хич:)))))

Точно обратното е. Русия моли някой да й купи и нефта и газа. Даже кандисаха да не се плаща в рубли. Ама никой не ще. Цената на газа се върна на нива от преди войната, цената на нефт уралс е 36 долара за барел. Снакциите не работели, ма верно ли?

Защото примерно аз лично нямам против да купуваме руска американска афганистанска занзибарска или каквато щеш газ например, ама ако нямаше едни такива допълнителни условия. А проблемът е че купуването примерно на газ от русия е свързано задължително с едни допълнителни условия като например да изпълняваш заповедите на москва. Да ти го обясня нагледно-все едно аз да ти предлагам евтино гориво, ама за сметка на това пък ти да обслужваш безплатно бачкаторите по строежите.

и с корупция на политици в съответната губерния

Обяснението ти не струва, кажи в прав текст какви конкретно са условията към България за руски нефт, с които ти не си сългасен?

Първо заплащане в рубли въпреки че по договор за плащането е в долари и евро. Даже и цените са в долари и евро а не в рубли. След това-изпълнявсне на условията и задължително България да защитава руските интереси. Не случайно побеснелите руснаци дори ни заплашиха с ядрено оръжие.

Добре си използвал израза "пазарен принцип"! Като има непазарни участници (Русия) и действията ще са непазарни!!!

Никой не му дреме за ра6истите. Изолация в кочината и това е.

Коммерсантъ!

Газ , петрол и ток от Турция,но искаме Кърджали, Хасково, Смолян и Бургас.Или ще ви спрем храната и пускаме арабите .

Хюсеине от Башкирия ли си?

Гледайте си кочината...

Щом не се купува от тях, всичко е по-скъпо и ненадежно. Знаем ги тези приказки!

Как е сметката за тока и парното, охлюв?

Тя цената на тока скочи още преди войната. Какво се случи тогава??????? О сетих се-тогава ти възхваляваше още скачащите по площадите. Дето след това дойдоха на власт и вдигнаха цената на тока.

Коця Простата от Вгъзраждане, ти ли си?

Който гласува за резидента е идиот!

Ще дойде българска партия на власт ,която ще изгони американските поробители и техните слуги.

А руските слуги трябва ли да ги гониме?

Всички слуги работещи за друг освен България нямат място тък.

А ти защо не пътуваш вече за Рашка?

Ами ти паникьорче дето си руски слуга и водиш руска пропаганда значи кога да те гоним?

Кое ме прави нечий слуга, стипендианти? Че ви изобличавам вредите от слугуване на “партньорите”? Или, че не ви оставих да си пробутате ковид “наратива”? А може би това, че милея за българите ви кара да сте толкоз озлобени към мен, а продадени душици?

Руски трол си. Точка. Просто няма друг начин... това е. :)

Я пак кажи за ваксинираните антиваксари дето бяха против ваксините от твоето възраждане паникьорче? Я кажи колко пъти обясняваше че тя руската ваксина не е отровна и затова любимият ти путин не е пострадал от ваксината, въпреки че са ваксинира публично?

В българската официално на руски ли говорят или на турски?

«Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.»

Тц - сороска фондацийка пробутва измишльотини :). Същата дето говори за турско “присъствие” и премахна “робство” от образователния процес, и забрани “Време разделно”. Един от изявените и стипендианти беше министъ сума време, а за малко и премиер да стане :).

Забранени книги имаше по времето на вашия комунизъм любим. Време разделно си се продава по книжарниците и всеки може да си го купи. Само че има твърде много факти дето противоречат на вашите любими теории. Като например как по-точно робска копривщица се е развила до такъв богат град? Щото аз лично не се сещам някога робите да им е разрешавано да стоят двуетажни и триетажни къщи, да притежават работилници , огромни стада и да търгуват и да пътуват в целия свят. Можете да погледнете за робите в любимата на всички възрожденци русия-наричат се крепостни селяни. Да кои от тия крепостните селяни са имали нещата и правата, каквито са имали българите? Да кланетата никой не ги отрича.

След "Комерсант" искам да науча нещо ново и от "Правда", а защо не е и от в. "Работницечско дело".

Ти да научиш нещо? Все едно папагал да може да учи. Ти само повтаряш опорки, бре мекере.

Влюбен в русия:)))

Реват азиатците, кеф