Кандидат-инвеститорите питат какво става с АЕЦ „Белене“

Булатом пресметна, че щетите за българската икономика от това, че проектът не е реализиран през последните 15 години, са 30 милиарда евро

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тези дето питат не са инвеститори ,а строители.Те ще си вземат парите за строителството,а ние ще плащаме инвестицията.Защо никой не казва колко ще струва тока от Белене?

Не трябва да ни интересува нищо друго освен чистата пазарна логика. Какво са подписвали някакви глобалисти ми е през дедовия, не ми пука нито за въглеродните емисии, нито за някакви други съглашения.Единственото, което има значение е, да получаваме евтин ток.В тази връзка всеки инвеститор, който някога изобщо е съдил страната ни автоматично се изключва от всякакви процедури.Държавни гаранции не се дават на никого.Предполагам, че правилният подход е да дадем на европейска или американска компания да е водещ инвеститор, изцяло на техен риск, като се осигури и свободна продажба на акциите на дребни вътрешни инвеститори.Цялото това нещо без никакви гаранции. Ако надуят цените -потъват. Всякакъв друг подход е корупция и не води до ефективност, нито развива фондовата борса, понастоящем мъртва от десетилетия.

Е как какво става. Давате 5млн. на другаря президент и получавате. Като с Грипените. Още има да ги връща на Грипен. Само стойте и чакайте. Следващия преврат.

Голая киска хочет ласки - www.BG17.club

Слънчевите, вятърните и дори водните централи не са никаква стратегия, разберете го най-сетне! ... Те са добре дошли, но пожелателно като хубавото време! ... Докато не се научим да съхраняваме енергия с висока плътност, така ще бъде! ... В момента ядрена алтернатива няма! ... Дори хипер еко веганите ще се съгласят! Дори и да пробият със синтеза днес, ще минат десетилетия докато ни дойде реда! ...

30 милиарда евро. Толкова са щетите за българската икономика от това, че проектът за АЕЦ "Белене" не е реализиран през последните 15 години. По 1.2 млрд. на година, сочат данните на Булатом. 15 год.х 1,2 прави 18 млрд, а не 30

Винаги сме си били тъпи животни, и такива ще си останем.

ко мое става? Американците не дават националните интереси им са под заплаха и не дават

Ядреното лоби пикае кръв. В Западна Европа малките държави нямат въобще ядрена енергетика. Гърция, Австрия, Португалия, Ирландия , Дания се оправят без ядрени мощности. Това са държави с 4- 8 пъти повече от българското производство. Белгия ги затваря до 2 г. Колос като Италия ги затвори, Германия почти на 90 процента и напълно до 2г. Дори Франция върви към затваряне и има план за това. Само българската енергомафия иска тепърва да отваря , че да краде от проектите и завлича държавата.

Франция строи нови реактори. Като цяло ядрената енергетика си е едно благо от което човечеството е опитало и няма да се откаже от него. Слънчевата енергия е добре да е ползваме, но още не сме се научили как да го правим ефективно.

Франция затваря реактори. Целта и е от 75% АЕЦ да падне на 50% до 2030 г, Чужбината да не е Руслямското посолство.

Тока от Козлодуй се изкупува на 0.8 ст. за Kwh. За да е евтин микса. От там и ниската печалба (която не е 80 мил./г. ама това е друга тема)

Нещо си се объркал. Изкупува се за 8, а ни за 0.8 ст/ кВтч

Печалбата на Козлодуй е 80 милиона евро на година. Ама от Белене щетите били 30 милиарда.

Само със една законова промяна: всеки електромер да отчита потребена и произведена енергия и България през деня няма да има нужда и от Козлодуй. За 2 бона всеки ще си сложи 2кв панели и инвертор. Който ще се изплати за 5 години

Сложи си, изплати ги и чак тогава пиши!

Не се изплащат за 5 години, а за много повече. Освен това ако разчитаме САМО на соларни панели то няма как да си светиш през ноща. Ще ти трябват и акумулатори, а те оскъпяват тока с около 10 стотинки за всеки кВт/ч. Мога да споделя какво съм си направил сам в къщи. Това наистина се изплаща за около 3-5 години. Монтирах няколко соларни /електрически/ панели. Произведеното електричество се подава директно в бойлера, на отделен нагревател пресметнат за тази цел. Системата няма нужда от инвертори и акумулатори, това е прави много по-евтина и "гъвкава", ефективна- защото е почти без загуби. А от топла вода имаме нужда всеки ден. Така системата спестява ползваното електричество от мрежата. Бойлера си остава с оригиналните нагреватели и може винаги да догрее водата с електричество от мрежата.

За топла вода си има соларни панели, много по ефективни от фотоволтаиците. И фотоволтаик се изплаща за под 5 години. Явно не знаеш цените.

Ей, Дада, знам много добре какви панели има. Тези за които говориш са ефективни, но изискват прокарване на тръби. Трябва помпа, антифриз... Има известна опасност от прегряване през лятото или замръзване през зимата...Изисква поддръжка. Това дето аз съм направил е много, ама много просто и не изисква почти никаква поддръжка, освен измиване на самите панели от време на време. От прегряване нема опасност, защото има един краен изключвател по температура. Кабела се прокарва много по-лесно от тръбите и панелитре винаги могат да бъдат преместени, кабела удължен и т.н...

Това платена публикация ли е?

Който е взел парите да каже? Теменужке, Боко......Вие си знаете!

3301 3063 2917 2845 2845 2941 3255 3630 3953 3992 3893 Ако някой се чуди какво е това, това е потреблението днес от 1 до 11 часа. Очевадно има периоди в които консумацията пада на 2850 МВт. Козлодуй прави 2100. През деня стигаме едва до 4000 МВт потребление и това е около 8-10 месеца в годината. ПАВЕЦ Чаира прави 400 МВт. Ако се направят всички проекти с ПАВЕЦ цялата тази консумация ще се покрие без проблем. Пак питам ще спираме при това полоцение 2000 МВт АЕЦ мощности ли? ВЕИ през деня могат да правят по 10 000 МВт и със системи за съхранение на енергията можем дори и без Козлодуй да караме. Но е добре да има Козлодуй за екстремни случаи, както и газови ценрали. В момента производствената цена на ФЕЦ е под 1 ст, а инвестицията е под 2 ст за периода на живота. А цените на панелите падат, КПД-то им расте, а живота е над 30 години. До 2-3 години производствената цена на електроенергията от ФЕЦ ще падне до 0,5-0,6 ст, а инвестицията ще отиде на 1 ст за периода на живота им. Домашни фотоволтаични системи ще ускорят прехода към тези ценови нива. Тока от АЕЦ на практика е от 3 до 4 пъти по-скъп дори за изплатени блокове, като тези на Козлодуй. Такива като Белене ще са с над 10-15 пъти по високи производствени разходи. Заради идиотията на управляващите и далаверите с преференциалните цени, тока от ВЕИ у нас е скъп. Но бъдещето е на ВЕИ и само в екстремни случаи ползване на АЕЦ и газови ценрали - това са 10-20 дни в годината. ако не настъпи ледников период

Айде моля те, стига с тея "зелени" простотии. Зщо ли немците са готови на всичко за малко руска газ. Даже да се скарат с САЩ. Щото са тъпи и не знаят колко мноо ток дават соларките? Меж прочем, с тези зелени дивотии, тока за потребителя в Германия е май къде 3 пъти колко у нас. Тури си соларка и си плащай, недей да искаш и от другите да плаща твоето безумие.

Германия има голямо химическо производство от една страна, от друга огромна част от домакинствата са газифицирани. Ако ходиш някой път в Германия обърни внимание, че там климатици по сградите не се виждат. Климатиците са с ефективност до над 6. Т.е ползват киловат, а връщат топлина 6 кВт. Затова ползват 90 млрд кум.м газ годишно. И точно защото знаят колко дават соларките Германия има над 33 000 МВт фотоволтаици и вятърни централи. Съответно от десетина години Германия е най-големият износител на електроенергия, като дори блансът с Франция е положителен. Тока за потребителите е 3 пъти по-висок по други причини - примерно стандарт - там за ток отиват под 5% от заплатата. Но на свободната борса дори и тъпчо като тебе може да види цените и че цената на германската борса е доста по-ниска от нашата. "....токът в България на сегмент "ден напред" е над 63 евро/mWh, докато в Германия беше под 2 евро. " В Германия има 900 ЕРП с високи заплати и сложни ситеми за доставката на електроенергия и това прави цената висока плюс високите данъци форморащи половината от цената при потребителя. 17 евроцента са данъци, налози и надценки, 7,39 цента са регулирани мрежови такси, 7,06 цента е цената на електроенергията включваща и маржа на доставчика. Сега за да си туриш соларка трябва да регистрираш данъчен склад. Т.е. не можеш да се вържеш към мрежата и да връщаш свръхпроизводството си. Трябва да слагаш батерии и да оскъпиш двойно системата. Изплащва се пак за под 10 години. Разбира се трябва да си в къща и да разполагаш с покрив.

Има една подробност. В момента цената на соларните панели расте, защото китайците искат да спечелят от "зелената" истерия. КПД-то на соларните панели едва ли ще порасне значително. Има вече такива разработки с високо КПД, но те са изключително скъпи, защото в тях се ползват редкоземни елементи които няма как да станат по-евтини. Ако погледнем реално ще имам нужда от 2 до 4 нови ядрени блока. Те ще трябва да заменят 5 и 6 блокове на Козлодуй плюс спирането на въглищните централи. Тук трябва да добавим и електричеството за ел.автомобилите. И понеже говориш за системи за съхранение на енергията ... лесно е да се говори, но тези системи струват пари и имат КПД. Ако фотоволтаиците улавят до около 23% и това електричество го прекараш през разните системи за съхранение ... ще ти останат вероятно 15%. И ако се случи една продължителна студена зима ...????

Защо са нужни такива реактори, като очевадно Козлодуй е предостатъчен? Виж данните в ЕСО. Козлодуй ще работи поне до 2050 година. Това е след 30 години. Ако няма допълнително удължаване на живота на блоковете. Както написах 3 милиона автомобила изискват мощност от 800 Мвт за покрият дневният разход при среден пробег 50-60 км. Дори и половината енергия да се губи при съхранение на енергията, то пак цената отива към 4-5 ст на кВтч. При 10 000 Мвт мощност във ВЕИ са достатъчни 5 часа работа на ден за да се покрият нуждите при наличните 2 блока на Козлодуй. Студената зима не пречи на Слънцето, нито на Вятъра. Напротив фотоволтаиците работят по-добре на студено. Проблем са облаците. И досега студ повече от седмица няма. Затова трябва има резерв, който се пали бързо и за сравнително кратко, а не АЕЦ. Всичко това показва, че единствено засега може да се строи нов блок в Козлодуй - един, а не 4 блока, но можем да минем и без него.

30 милиарда е спестила България като не е дала възможност на Манчев и руските мафиоти да крадат от Белене!

Да отправят запитванията си на адрес: София 1000 ул. Козяк 16 Там ще им отговорят изчерпателно и ясно.

от умрял писмо

Е как така "питат"? Нима са забравили? Нека да припомним: "Правим всичко за САЩ, обяви Борисов пред американския бизнес. "Спрели сме три големи руски проекта. Спрели сме руски самолети над морето. Това, ако не е партньорство, какво е?", заключи Борисов. (12.10.2015)

Предната година лятото на сайта на ЕС излизаше решение, да се затвори АЕЦ Козлодуй до 2027г. и компенсация от някъде 50-60 милиона евро. Плюс за още 2 централи из Източна Европа.

Глупости и нагли лъжи. Никога не е ималотакова нещо освен може би на лъжливи копейкаджийски сайтове

Булатом са и баси лъжците. Откога в математиката 15 умножено по 1.2 е равно на 30.

По време на избори и до 40 стига

"Кандидат-инвеститорите питат какво става с АЕЦ „Белене“" Ще се строи. Скоро цялата ОПГ ГЕРБ, заминава за Белене да строи АЕЦ-а. Без заплащане. Само срещу храна вода и подслон. Ще строят денонощно, както крадоха когато бяха на власт. Така ще изкупят греховете си към българския народ и държава.

Руските въшки на радю започнаха да се обаждат. Сега разбрахте ли кой дърпа конците на божко радю и цялата комунистическа паплач? Блядовете са го закъсали! Една от причините посланника на САЩ да се посети фитнес залата. Намекна ин как ще им го набият четвъртит ако кривнат. Но ДС комунистите са нагли!

Снимката е на сградата на стария реактор, унищожен по времето на Царя и Станишев, за да завъртят едни пари с руснаците!!!!

Сънища на Манчев никога няма да се сбъднат. Час по скоро да се приключва с тази мегакорупционна схема.

жабарник става и комари има

Двата реактора да ги поставят като топки от двете страни на МОЧА. За да е ясно какво е това отгоре с шмайзера...

Граждани на страни извън ЕС ще могат да посещават свободно страните от съюза, ако са ваксинирани с две дози най-малко 14 дни преди това. Това обаче няма да се отнася за руските граждани, ваксинирани със "Спутник V", тъй като тя не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата, нито от СЗО.

Spoko. Екип на ЕАЛ е вече в Русия за да се запознае с пройзводството, и скоро ще разрешат Спутник.

Само да не го забранят още повече, като видят как се произвежда в някой колхоз.

Както и досега, парите които получаваме от ЕС ще бъдат погълнати от Рассия, под формата на загробващи България проекти. Не скъсаме ли с Рассия, България няма бъдеще.

За съжаление в България няма сили, които магат да я откъснат ит руските зависимости. Обречена държава сме.

Време е. След Патока на Борисов, защо да не загробим още 20-30 милиарда. Ние сме богата държава. Рассия няма да се откаже да прилапа и тези пари.

..да попитам! Ако Белене реализира 2 МИЛИАРДА печалба годишно, Козлодуй прави само 120 милиона КАКВА ЩЕ Е ЦЕНАТА НА ТОКА?! Направо ми е обидно да чета такива манипулативни простотии!!!

Не само това. Вечер консумацията пада на 3000 МВт. Какво ще правим с ? Ще спираме Козлодуй ли? Или БеляНе? При дневно производство на ВЕИ от 10 000 МВт Ще трябва през деня да спираме и двата АЕЦ.

Когато ГЕРБ налапаха властта през 2009 БСП им бяха оставили на 90% готов Проект+Германски Инвеститори ,с Всички подписани документи за 49% собственост за Инвеститора и 51% за Българската държава!! Дойдоха ГЕРБ !! Всичко Пропадна...било Гьол със жаби и нищо друго казаха ГЕРБ!! Борисов се кълнеше по телевизията на среща с Американски политици и бизнес , ...че е Блокирал напълно и Трите огромни енергийни проекта на България .. ..Южен Поток .. АЕЦ Белене ..Бургас Александропулис. .... ОПГ ГЕРБ Хем Провалиха всичко читаво в България, Хем Ограбиха България=Нас ! Съд Затвор Конфискация !

Абсолютни тъпи ЛЪЖИ ЮП го СПРЯ БСП, ДПС - Орешарски

Да приготвят по 10 млн. EUR в кеш /или биткойни/ на въпрос и да заповядат да питат.

бил казал да се строят и Белене и Козлодуй. Ми то ако питат Васил Божков, той ще каже да се строят още триста казина, за да се развива бизнеса. Всеки е зинал да лапа народна пара.

Утре пък като минем на колите с батерии и затворят въглищата, ние ще питаме Ко станА та не вечерАаме?

kgoranov

С бензина дето си го спестил ще правиш ток ;-)

ВЕИ могат да добиват 10 000 МВт или колкото 10 блока. За 3 милиона автомобила са достатъчни 800 МВт мощност. Т.е. и един блок стига за тях.

На каква цена?

Мое се хванат за палците,,,няма да има Белене! На никого не е и притрябвало, освен на крадливите куманисти-гербопитеци.

И на рашистите им требе. Вече доста години крадат здраво покрай Белене.