17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ПРИНЦИПНО , БИЗНЕСЪТ НА БГ БИВШИ КОМУНЯГИ, СЕГА ОЛИГАРСИ, Е БАНДИТСКИ - УЗАКОНЕНИ ПОСРЕДНИЧЕСТВА, С ЦЕЛ ГРАБЕЖ !!! ТЕ ОТ НОРМАЛЕН БИЗНЕС НЕ РАЗБИРАТ! НО И НЕ ИМ ТРЯБВА, СЛЕД КАТО ТЕ, СЪЩИТЕ БАНДИТИ ПРАВЯТ ЗАКОНИТЕ ЗА СЕБЕ СИ !!! САМО ЧОВЕС КАТО ГЕНЕРАЛ ПИНОЧЕТ МОЖЕ ДА ГИ ПРЕМАХНЕ, НО .........

По същество пазарът тук, сега, в момента, работи по следния начин: - Опция 1: цена на борса + някаква добавка. Колкото повече знае и се интересува потребителят, толкова по-ниска добавка ще си договори. Остава за него рискът къде ще е борсата, съответно цената. При добавка грубо 5,00 лв./МВтч и цена на електоренергия грубо 100,00 лв./МВтч. всички предлагат едно и също, на ниво масов потребител. Разликата е 1-2% в частта енергия, която пък е грубо 50% от фактурата, така че цялата конкуренция е в 1% от брутната стойност на фактурата. - Опция 2: фиксирана цена. Понеже в страната почти няма конвенционални производители и съответно дългосрочна прогнозируемост на фиксирана цена и разходи за балансиране (двете неща формират крайният разход на компонент енергия), търговците оферират относително висока фиксирана цена за да има място за риск. Покупките от ВЕИ прозводители все още са подчинени на годишната цена на КЕВР и там се чака 01.07. всяка година за да се създаде очакване за цена:). Обикновено клиентите избират опция 1, понеже в последните година и нещо борсата върви ниска. Проблемът е в липсата на почасово мерене, като това пречи на търговците да дават гъвкави продукти - например по-евтина енергия през уикенда ако си правиш ремонт и тн, истинска нощна тарифа и тн. С времето и това ще се изчисти, но трябва самите клиенти да се борят за това. В момента някои от мрежовите оператори имат по-лесни условия за инсталиране на почасово мерене на малки клиенти, други си слагат бариери с цел да продължат да работят по синтетични формули на товара, изготвяни и налагани от тях едностранно. Логиката е цената на енергията да върви нагоре, докато стане безплатна в някакъв момент, както ни е казал и Никола Тесла:). За разлика от политиката и футбола в енергетиката разбирачите за да си свършат работата следва да четат и следят пазарите. Обаче докато е разходът малък рядко се напъват. Другата специфика е да се четат договорите, особено ако си на фиксирана цена. Там като скочат пазарите и търговците се опитват да прекратят договорите за да оцелеят. Иначе цената в България зависи от околните пазари и това все повече ще се забелязва напред, особено догодина, когато 7-8 регионални пазара ще бъдат с една цена в голяма част от времето. В страната се решават такси за ползване на мрежи и такси за изкупуване на по-скъпите ВЕИ-та. С времето последното следва да отпадне, живи здрави. Поздрави!

Означава, че пак навървиха зорлем няколко посредника за да лапат пари от комисиони. Тоя "свободен" пазар не конкурира производители а само няколко назначени посредника от които единствения смисъл е да крадат за тоя дето ги назначава.

абе колкото повече го чета ,толкова повече ми прилича на застраховката ; гражданска отговорност ; уж е доброволна ама е задължителна ,с бонуси за родата и малуси за населението

_stankow

И какъв е този "пазар", аз какъв "участник" ще стана ? Изгубиха ми 2 часа, подписах им там сума книжа, само и само да ме оставят на мира. Дневната енергия малко спадна, нощната се вдигна, изравниха ги. Това беше. Къде го видяха този "пазар", къде видяха прогреса ? Правят си далаверките.

Моля някой от сведущите в материята да ми отговори на следните въпроси: 1. Ставащото не означава ли "още един по веригата" производител - потребител, което автоматично води до оскъпяване? 2. С тези правила, на практика не се ли поставят нови ограничения свободата на пазара? 3. От кога оскъпяване с 20-30 процента се счита за "не драстично"? 4. Какво ще стане с клиентите, ако някой от лицензираните търговци фалира? 5. Могат ли лицензираните търговци да залагат активи, да продават бизнеса си и т.н. - защото това може много лесно да стане и ще оскъпи цената? 6.Ако лицензиран търговец не спазва договорите, какви обезщетения ще получат клиентите му? Какво е предвидено в закона? Има още доста въпроси, но като за начало и тези стигат.

амииии. Я да видим... 1. Не! Ти и в момента имаш доставчик. Вече можеш да избереш друг, който да ти предложи по-добри условия. 2. Не! как по-големия избор ти поставя ограничения? 3- Това е при положение, че не си избереш доставчик и останеш на регулирания пазар. 4. Ще подпишеш договор с друга фирма по избор. 5. Най-вероятно ще могат. Но това не може да промени цената в текущия договор, а в следващия. Ако не ти харесват новите условия, ще може да си смениш доставчика. 6. Каквото се прави с всички останали фирми които не си спазват договорите. Съдиш ги!

чудесна идея, която може да има много приложения. Днес доставчикът на електрическа енергия е само един. Чрез учредяването на борса и продаването и купуването на ток се приближаваме до европейската икономика и по начина по който нещата се правят в цивилизования свят. Токът е стока като всяка друга и следва да се търгува свободно на базата на свободна конкуренция и търсене и предлагане както на всяка друга борса. За валута, за зеленчуци, за риба .... Сега същото следва да стане и с топлоенергията и водата за да се премахнат т.нар. естествени монополисти и в този ред на мисли може да се мисли и за демонополизиране на държавните и общински услуги.

- Не, енергото. - Е, и на вас да ви е..а майката !

Посолството на САЩ подкрепи Антикорупционния фонд и усилията на хората в борбата с корупцията в България. Това става ясно от кратко съобщение на официалната страница на посолството

Напишете като за нормални хора: ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ ЛИ с 20% - 30% цената на тока, ако не изберем доставчик???

По-скоро ако избереш доставчик.

да ще се увеличи. Цената при фирма на свободен пазар ще бъде с 20-30% по-ниска от цена на регулиран пазар, това което реално повечето навскъде ползват

електроцентрала - НЕК+надценка, НЕК- преносна мрежа високо напрежение + надценка,Високо напрежение към средно напрежение + надценка, средно напрежение към ниско напрежение + надценка, плюс ДДС е това, което купуваме и сега, сега къде тук е вашият търговец, че да понижи цената? Вероятно ще направи негова си мрежа ниско напрежение, че да калкулира инвестиционните си разходи? Комисията по енергетика ще премахне част от многобройните си такси? Или верно ще го намалите но ще изгърбите друг?

Аз мислех да се захвана с търговия с електроенергия тъй като разбирам мноооого от енергетика но впоследствие се отказах. Рисков бизнес, много ядове и в крайна сметка не мож си събра таксите от потребителите. Айде нема нужда. На баир ложе ми не требе.

В интерес на истината повечето червени фирми търговци на енергия фалираха. Бойко им спря кражбите и умряха. Аз ще си остана при ЧЕЗ. Да си купувам енергия от фирмите на Доган и Кирил Добрев не е добра перспектива.

Нищо не избираме - просто едни хора ще забогатеят без да си мърдат пръста! ковачки вече си има таква фирма и обилно рекламира. Това чака и нас след няколко години! Ще плащаме по-висока цена за същото! Това като с топлофикация схемата - наредиха сума ти фирми по веригата да смучат от нас!

Ковачки има такава фирма мнооого отдавна. Кирил Добрев и Доган също мнооого отдавна.

""""Нищо не избираме - просто едни хора ще забогатеят без да си мърдат пръста"""".Е, значи сте разбрали всичко.Това се нарича неолиберална ,пазарна икономика.Едни хора ,за които са направени закони забогатяват , а други обедняват.Кратко,ясно и дълбоко съдържателно

Няма такова нещо като свободен пазар ,просто въведоха още едно паразитно колело във веригата на електро-разпространението.Основно това са фирми близки до разни политици от целият спектър.Като фирмата на съпругата на Антон Кутев.Още преди години фирмата ,в която съпругата ми е техн.директор беше натискана да сключи такъв договор.Доколкото разбрах трябва предварително да заявиш консумираната ел.енергия и ако надвишиш или консумираш по -малко ,надвишената ,както и не до-консумираната ел.енергия се заплащаха по някакви високи тарифи.Може и да не съм разбрал съвсем правилно ,но тези междинни структури са паразити

Тези Фирми са Политичски - За да вземеш Лиценз за търговец трябва да си Партииец - тоест Партиите си гласуваха закон и си делят парите в черни каси за Изборите - за това трябва да има Електронно Гласуване .

Не е вярно. Собственик на фирма за разработка и разработваме софтуер за тези фирми, това което казваш не е вярно. Като цяло това което чета в коментарите е доста параноично и грешно.

Да ти вярвам,нали?Ама не ти вярвам .Менте.

Eми пиши гсм номера ти на office at us4dev.com и ще ти звънна, ще объясня, ако трябва ще ти покажа примери, и това е на фона на това че към търговията на ток нямам никакво отношение. Ако правя света около себеси по-добър и светъл - някога ще живеем сигурно в нормален свят :)

Уравнението е от Математиката - Цена на Ток = Производител + Преносител + Доставчик + ДДС . Като се добави в Уравнението и Посредник , какво ще се случи ?

Много ми е интересно как въпросните търговци ще обезпечават технически мрежата. Ще си назначат ли техници по поддръжката, аварийни групи у други подобни нещица. Или сами ще прибират едни пари е Чекмеджето у няма да отговарят за нищо.

Плювахте срещу ЧЕЗ ама сега вече наистина ще видите кон боб яде ли.

Тарикатите които си регистрираха къщите и апартаментите като офиси на фирмите за да пестят от данъци тази зима ще надуват яко кавала.

Типичен представител на максимата "не е важно на мен да ми е добре, важно е на съседа да му е зле". Бъди спокоен, "благодатта" на "свободния пазар" ще се изсипе върху главата на битовите потребители. Колкото до тарикатите не се кахъри за тях, те няма да се набутат. Елементарен договор за наем към физическо лице и промяна на партидата към битов абонат им решава проблемите за още 2 години.

Ako не дай Боже вирусът проникне в АЕЦ не само скъп а няма да имате никакъв ток. Червените паразити ще мрат на студено и тъмно.

Гинка Бойкова Теменужкова купи ли ЧЕЗ?

Купих шундата на майка ти и я лашках до преди малко.

Сега ще експериментират с безпомощните да се защитят дребни бизнеси, а по нататък ще ограбват и всеки останал да обитава територията абонат. Готвят ни бандитизъм по-страшен и от горивния грабеж, този път засягащ абсолютно всеки и с активното поощряване от страна на нео-либерасткия ЕС и зелената мафия.

Какво избираме и какво означава излизането на свободния пазар Какви психически обременени идиоти сте, та да напишете как някой излизал на "свободен пазар"?!! НЯМА СВОБОДЕН ПАЗАР! Цената на електроенергията се определя от психоделичната държавна старческа структура КЕВР! Колко свободен може да бъде пазар, на който държавни нищоправци оределят цените на производителите?!!

Алъш вериш, от който губещ ще е крайния клиент. Тия търгвоци на ток-само едни хартии и сметки ще въртят (с разходи плащани от клиентите), обаче самото техническо осигуряване ПАК ще бъде от ЧЕЗ (и другите). А това мисля, е най-важно - да - цената важи, ама по-важно е тока да не спира. Не мога да си представя как ЧЕЗ няма да обслужва с приоритет своите клиенти, а ще се занимава с другите клиенти ... Не мога да схвана

Минали са едно ниво над-това. Търговците вече са просто едно интернет сайтченце с реклами в гугъл. Не поддържат офиси, нямат нищо. Могат да си цъкат на борсата от Барбадос и да знаят сутрин какво да си поръчват на плажа - уиски 10 или 20 годишно, докато ние тук блъскаме за да оцеляваме. Разходите са сведени до 0 печалбата на макс. Поредните глисти в червата на реалната икономика.

Ако аз искам да си направя фирма за доставяне на ел-енергия, дали ще бъда допуснат от мутренските фирми дето вече са се закачили? Дали изобщо ще ми се разгледат документите или ще ме порежат от някоя комисия? Дали няма да ми изпратят преди това от рекет-администрацията хора?(НАП, инспекция по труда, пожарна и всякакви такива изнудвачески организации)

А колко фирми си си направил досега?

"Клиентът обаче има право да поиска промяна на цената" Промяна нагоре или надолу, господа смешници? А ако искам намаляване, дали от ел-мафията ще ми обърнат някакво внимание? Или ще ми кажат:"Намаляваме с 1 ст., но ти вдигаме месечната такса - електромер с 20 лв!" А може би: "Отивай при друг, като не ти харесва при нас!" (а другата фирма и тя от мафията).

По-интересното е защо чак сега ни заливат със статии, че първа, че втора част.....Защо медиите, включително и тази не бяха толкова услужливи да обяснят на хората подробностите преди изтичането на крайният срок, който-ВНИМАНИЕ-беше 10.09., за да се спази процедурата и от 01.10. да си преминал на свободен пазар?! Защо не казват, че всички, които не са го направили ВЕЧЕ СА на Доставчик последна инстанция и ВЕЧЕ плащат по- скъпо?! И не на последно място ше обясни ли някой на всички тия хора, че не са роби и не е задължително да чакат да изтече скъпия договор с ДПИ през Юни догодина, а могат да си изберат доставчик и в момента и да се регистрират всеки месец до 10ти число?....... Мафия не, братко! И мафията би им завидяла на тия!

Утилизирайте мутрата и нещата ще се оправят.

Отново посредници.Отново "актуализиране" на цените ежеседмично.Отново демокрация за аверите.Капитализма наистина е обречен в този си вид....

Нещо не ми излиза сметката. Не ми е ясно, когато към себестойността на стоката електроенергия се прибавят постоянните и производствени разходи на посредника, как цената и ще падне. При положение, че този посредник теоретично не може да продава по-големи количества от досегашния доставчик.

А чувал ли си думата конкуренция? Самия доставчик избира откъде да купи, а ти избираш от кой да купиш. Все едно си на зеленчуковия пазар. В България конкуренцията не я обичаме много...

Конкуренция казваш? Избираш между няколко фирми, които много преди това са се договорили помежду си за това, как ще доят стадото? Виж кои са фирмите и кои стоят зад тези фирми. Има си Търговски регистър и все още от Министерството на Истината не са премахнали достъпа до него.

Аз от зеленчуковия пазар не купувам нищо. Защото там производители няма. Само прекупвачи, на които сутринта мутрите са минали и са им определили цените, ва които да продават. И за да са и те ня кяр, доставят най-евтината, респективно най-калпавата стока, която може да се намери по борсите.

Посредникът е търговец-той няма производствени разходи. Закупува ел.енергия на предварително обявени търгове от големите производители или от такива с възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и я продава на стопанските потребители на предварително договорени цени. Разликата е , че оставайки на доставчик последна инстанция ти се казва колко ще плащаш. Идеята е ти да се договаряш и преговаряш с различни доставчици, вместо да ти налагат един на каквато цена той каже.

Тъй ли? Търговецът нямал производствени разходи. Евала брат'чед, гоуЕм икономист си. Търговецът предоставя услуга, която е продуктът на неговата дейност. И всеки разход, свързан с това е производствен. Айде връщай се в първи курс на УНъСъСъ-то, че да си доучиш.

Кво стана с Гинка

ГЕРБ отново ще откраднат едни милиони, които ще платят потребителите.