Какви са ползите от излизането на свободния пазар на електроенергия за малкия стопански потребител?

Всяка компания ще може да получава нужната електроенергия, без да се притеснява, че ще остане без ток

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

МОЖЕ ДА БЪДЕ ВЗРИВЕНА ОТВЪТРЕ , КОГАТО ДОЙДЕ ВРЕМЕ БИТОВИТЕ АБОНАТИ ДА БЪДАТ ОБУТИ! ОТ СЕГА КАЗВАМ, ЧЕ ПОНЕ 90% ОТ БИТА, НЯМА ДА СКЛЮЧВА НИКАКВИ ДОГОВОРИ С ТИЯ "ТЪРГОВЦИ" И ЩЕ ПРЕДПОЧЕТАТ ДА ОСТАНАТ КЪС ЕРП-ТАТАТ, ПЪК АКО ЩЕ И ДА Е 20% ПО-СКЪПА ЦЕНАТА. ЗАЩО ЛИ ? ЗАЩОТО САМО СЕГАШНАТАТ СХЕМА, ДАВА ТА БИТА ПЪЛЕН КОНТРОЛ НА РАЗХОДИТЕ! АКО НЕ ПОЛЗВАМ - СМЕТКАТА Е 0, А НЕ НЯКАКВА "ТАКСА"! НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СРАВНИ С ТОВА "АЗ" ДА ИМАМ "РЪЧЕН КОНТРОЛ" ВЪРХУ СМЕТКАТА! И АКО ВСИЧКИ БИТОВИ ОСТАНАТ НА СТАРОТО, ТОГАВА ЗА ЧИЙ Е ЦЯЛАТА ТАЯ РАБОТА ! И ЩЕ МИ ИСКАТ ОЩЕ АТОМНА ... АБЕ ТО НЯМА КОЙ ДА ИДКОНСУМИРА СЕГАШНИЯТ ТОК ...

Абсолютно никакви ...

Прочие, единствения начин да се преборим със "свободния" пазар е като всеки си остане при досегашния доставчик! Всичко друго е хазарт и пълнене на бездънните джобове на управляващите и на Прокопиев - там те са единни!

"... избран от него търговец на ток, който ще доставя електроенергия до обекта." И как точно ще я достави тая ел.енергия ? С кофите, със самосвал , може и с ръчна количка ??? Това си е поредният пладнешки грабеж. Едни наши хора , ще станат баснословно богати.

Каквато е "ползата" за големия стопански потребител - един голям К.Р!!! Ползата е само за търговците, приближени до властта!!!

За да получиш талимат, че си лицензиран търговец на енергия требе да платиш майка си и баща си (разбирай поне доста милиони). В чия ли сметка ще се отразят тези такси, а че и други вземания? Досега, който можеше, си произвежда сам поне ракия, вино и месо. Какво ще стане от сега нататъка? Който му се заиграва може да мине и на собствен ток и топлинна енергия. Пара е, обаче ще има ефект. Друг е въпроса: Дали държавата не се превръща в мащеха, или тя си е била от край време такава. На всички "търговци" искам да напомня, че без безплатна/полубезплатна енергия бизнес нема.

Ами, 500 бона гаранция, някакви дребни такси и почваш да префактурираш!

НИКАКВИ са "ползите"! Просто няколко хора, ще забогатеят много на гърба на всички!

Следва поредният грабеж на дребният и средният бизнес. Само две неща ще спомена. Първо. Между производителите и потребителите се наместват още десетки компании със стотици служители които трябва да получават заплати и да печелят пари за собствениците (депутати и партийни велможи). Тези пари за чия сметка ще са? За сметка на дребните производители. Второ. Производителите не разбират как да получат подходящи оферти /а и не са длъжни / и като резултат ще бъдят излъгани и ограбени. И Скорцени колкото и да се мисли за хитър и умен също ще бъде ограбен. Ще обясня как. Понеже дребният производител получава по-скъп ток той ще вдигне цената за гражданите. И Скорцени ще плаща повече за шкембето и ракиите в ресторанта, за смяната на гумите на колата с която ходи до морето, за консултацията с адвокатите които потребяват скъп зелен ток, при фризьора където се постригва. Дори проститутката която ползва ще си вдигне тарифата защото и тя иска да живее добре. Като цяло целият народ ще бъде остриган до голо за пореден път. И въобще приказките че пазара сваля цените сме ги слушали за много подобни случаи. Това може да се случи ако има излишък от евтин ток /АЕЦ, ВЕЦ, ТЕЦ/ обаче при такъв излишък зеленият ток е непродаваем и това няма да се допусне от държавата независимо колко скъпа е цената която плащат фирмите.

:))) Важното е едно - макари минимално, но оскъпяване на тока за бизнеса ще има. От там то (заедно с увеличеното ДДС) ще се мултиплицира многократно в крайната цена за обикновените хора.

25. септември беше срокът за тарифите. Четохте ли ги? Има ли такси, които не зависят от потреблението (такса електромер, например)? Кои търговци предлагат оферти, в които заплащането е пропорционално на потребената енергия?

вместо "пропорционално на потребената енергия" да се чете "пропорционално само (единствено) на потребената енергия"

Аз ще си остана към ЧЕЗ. Разгледах няколко оферти на така наречените свободни търговци. Ами то техните цени без достъп, пренос и ДДС са колкото на ЧЕЗ с достъп, пренос и ДДС.

НЕ СВИКНАХТЕ ЛИ ВЕЧЕ ....КАТО ЧУЕШ ... РЕФОРМА .. ПАЗАРНА ИКОНОМИКА.....ПРАВО НА ИЗБОР .... СЛАГАЙ ВАЗЕЛИНА

...че свикнахме....даже си го търсим...

Това е началото следва ВиК- да си изберем доставчик на вода и за финал доставчици на въздух.

ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!

само комунистите ще са вечно на власт... всичко друго се променя - към по-лошо.....

позите ? ами ще предплатите 6 месечни фактури като гаранция към фирмата доставчик ,а след това ще ви продават ток на каквито си искат цени

Още един "смукач"по веригата.

Държавата както ремонтира блоковете така да направят праграма за зелена енергия. Всеки дом да има монтирани поне 1 киловат фотоволтаици и през деня в мрежата за 8 часа да се подадат 8 киловата. За месеца имаш подадени 250 киловата ползвал си 200 кв. но ако надвишиш 250 киловата си плащаш. Тово става с балансови елекромери и на практика някои може никога да нямат да плащат за ел. енергия. ето това е зелена енергия а монтираните фотоволтоици може да са 2,3, 5......киловата.

Когато излязат и битовите абонати,бай-мангал от кого ще краде?

от същото място... от циганина и комуниста няма отърване...

Задава се нова брадва за бизнеса..... Аз сега само се чудя графата, за кражбите и за тока на циганите (Загуби) кой, ще я плаща? Бизнеса или обикновените хора, които си плащаме тока....

_stankow

"собственикът й може да поиска от своя нов доставчик такава специфична оферта. В нея да е описано" Никой не ми е правил такова предложение. Треснаха ми купчина документи, в които не може и една буква да промениш, камо ли да се пазариш. Подписах, само и само да ми се махнат от главата и това беше ! Нощната се качи, дневната спадна, изравниха ги. Кой да ти прави анализ колко харчат през нощта сървърите, колко отоплението през деня ... Никой не го интересува. Само да имат договор, да имат повече клиенти. Това качва цената на фирмата, щото тези фирми отдавна само това гледат - акциите им да растат, да ги продават/купуват насам/натам. Клиентите - вълци ги яли !

Xa, сега, като има 4 мобилни оператора, да не би да има конкуренция и разлика в цените? Не, всичко е договорено. Бензините и те са уговорени.

И ако не са ЕРП-тата кой точно ще ти поддържа мрежата и ще ти отчита електромера, кой ще ти фактурира енергията. Как точно си ги представяш?

Само ми е чудно как тия ще продават по-евтин ток от сегашния, след като го вземет от същото място заедно със съответните такси дето ще платят преди да дойде до теб. Нали и за тях трябва да остане нещо? Иначе се губи смисъла

Моите Начални въпроси : А. Кои СА съответните Продавачи енергия ?, респ. Как СА формирани и Контролирани Б, как тезиНовопоявилите се Ще Си водят операциите ? В. Какво става с т.нар. ЕРП ? ...колкото до Очевидните Опасения и/или Очевидности : - В Всяка ПонеНормална Държава - Няма Таквоз Жувотну !, т.е. Е ЕдинЕдинствен съответният Локален Продавач ...т.е. Фактуриращ. - при НаличниятВече ЦелевоОркестриран “хаос” - този spinOff си Е Ачик доОркестриране “хаоса” ! - а Ако се визира Намиране”работа” на ПроснатитеВече ЕдриГоведа от Вси”наште” - ...

Спокойно народе. ГЕРБ вече са прочетена книга. Монополът ум свърши.

Да обясня на простата и невежа форумна паплач. Енергията е стока като всяка една друга стока а не социално подаяние. Търговецът гледа да купи евтино и да продаде скъпо. За това е търговец. А тези които не са невежи балъци ще гледат да купят и ще купят евтина енергия. Безпросветните балъци ще купуват енергия на тройна цена.

Да разбираме ли, че всички освен търговците са балъци?

Не. Има и търговци балъци. За това много от тях вече фалираха.

Да обясня на простия форумен драскач - в момента се формира конкурентен пазар. Да, всеки търговец си гледа печалбата, но като има друг с по-изгодно условия, никой няма да купи от него. Пирати тази причина той е принуден да си печели клиенти, което става с промяна на условията и цената. И кой печели накрая???

Според теб всеки адвокат, фризьорка ,търговец на хранителни стоки или вестници и т.н. дребни предприемачи трябва да са експерти в пазара на електроенергия за да могат да си купуват ток на ниска цена.

_stankow

Точно това е голямата лъжа. Казвам го от опит. При 100 лв. ток на месец - кой ще тръгне да оптимизира, да сменя търговец и т.н. Работа ли си нямаме ?

за сметки от 20 до 150 лв ми натресоха тия простотии...

Ползите ще са една голяма заблуда. Цените така както са посочени са без ДДС като им сложиш ДДС-то стават по-големи от тези на регулирания пазар.

За фирмите упеавлявани от технически грамотни, образовани и интелигентни люде, енергията ще е по евтина от тази на регулирания пазар. За фирмите управлявани от невежи простаци енергията ще е поне два пъти по скъпа от тази на регулирания пазар. Но това важи за всяка една стока и суровина.

Oто влез в час бе. Защо говориш в бъдеще време. В момента тока който се продава на нерегулирания пазар е без ДДС и е с цена колкото на регулирания с ДДС. Към тази цена отделно начисляват пренос, кафява енергия, зелена енергия и като сложиш ДДС става с 1/3 по скъп от сегашния ток.

Вчера станах изчуках една курва, плувах в морето, изпих две ракии с едно шкембе, хвърлих багажа в багажника и хукнах за София. В сръбския ресторант на магистралата изпих още 4 ракии с едни ущипци и после как съм стигнал до София не зная. Нито за земетресение съм разбрал, нито нищо. Спал съм като умрял. Преди малко се дотътрих до кварталната кръчма, праснах едно шкембе с две бири и сега съм в много добро присъствие на духът. Мога да се гавря на воля с комунягите. Свободния пазар не е за прости, невежи и безпосветни люде. Недоучилите простаци ще си платят за това, че не са се образовали. Пазарът е безмилостен.

Айде, че майка ти те вила да излезеш за малко от стаята и да вървиш да обядваш.

ПОЛЗА ЩЕ ИМА-ЗАВИСИ ЗА КОГО

Ползата ще е за производителите. Умните и образовани търговци също ще изкарат кинти. Такива като Соня Кадиева дето разчиташе само на кражби отдавна фалираха. Смърт на комунизма.

ПОЛЗАТА ЩЕ Е ЗА НЯКОИ ПОЛИТИЦИ , А НЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ЩО СЕ ОТНАСЯ ЗА КОМУНИЗМА, ТОЙ ТЕПЪРВА ЗАПОЧВА СВОЕТО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ СЛЕД РАНЕНИЕТО И ЩЕ ЗАПОЧНЕ ШЕСТВИЕ

Kenn1111

Никаква няма де е ползата защото сметките и досега не бяха реабни а в бъдеще ще са още по нереални.

Сметките винаги са били реални. Този който лежи на това ухо, че сметката му е нереална ще плаща тройна цена за енергията при свободен паар.

И кое точно ти е било нереални на сметката? Или си толкова неграмотен, че не можеш да си провериш едни числа от електромера и фактурата.

Може да се каже и така: за фирмите упеавлявани от технически грамотни, образовани и интелигентни люде, енергията ще е по евтина. За фирмите управлявани от невежи простаци енергията ще е поне два пъти по скъпа. Но това важи за всяка една стока и суровина.

Ей, дебил, аз колко висши трябва да имам или колко административен персонал трябва да назнача, за да съм "грамотно управляващ"? В момента за да осмисля една фактура доста гледам, защото ЕВН първо всичко яко са го засукали, за да е неразбираемо, а след това са го и объркали. Аз съм потребител на средно напрежение със собствен трафопост, а те ми фактурират и разпределение на ниско напрежение. Разправях се с тях и с ДКЕВР и познай дали има файда. Сега ще се пръкнат сума такива играчи, с които да се разправяш, вместо да си гледаш дейността.

Айде бе, щели да паднат цените, до скоро бяха три ЕРП-та, сега са се накачулели още хиени по веригата, нали са се включили да печелят, кой ще е този дето ще загуби. В началото може да има малко намаление, докато зарибят пазара, но след година - две цените ще се дигнат и реално няма да има намаление, а увеличение. В кой сектор където има пазарна икономика падат цени, никъде, защото всеки бизнес трябва да печели, иначе отива в небитието. В известна степен, изключение е петролния бизнес и производните му, но там са други факторите. Цялата работа е едни хора от върховете да могат законно, само че с власт и влияние да печелят едни много големи пари.

И ако не са ЕРП-тата кой точно ще ти поддържа мрежата и ще ти отчита електромера, кой ще ти фактурира енергията. Как точно си ги представяш

Не съм казал никъде, че ЕРП-тата си отиват, остават си и ще поддържат мрежите и събират парите. А новите търговци нищо реално няма да правят, просто застават на изхода на централите, купуват от тях ел. енергия и я продават на крайните потребители. Не създават нищо, но ще печелят много от търговия, нещо неясно. Просто прекупвачи на ел. енергия, но не всеки може да стане такъв, опитай и ще се убедиш, освен ако не си някой с много пари и много близък с властимащите. Там всички са от лъв нагоре, също като собствениците на многото ветрогенератори и фотоволтаици.

Първо бизнеса печели, но после идва държавата и изсмуква всичко...ГЕРБОНОМИКА

Свободният пазар е игра за големи батковци. Малките тарикатчета са, за да подхранват хранителната верига.

Само дето единствения вфект ще е вдигане на цената и доволни търговци, които ще забогатеят на наш гръб. Ако някой си мисли че цената ще падне, то нека погледне цените в държавите с либерализиран пазар.

Свободния пазар означава постоянно покачване на цените. Това се отнася до всяка стока. Това което се случи с топлофикациите....намалението на цената...е благодарение на факта че не са частни компании. Свободен пазар означава всичко на горе. Ако нещо случайно вземе че тръгне на долу означава че излиза от употреба при хората...например комшиите за файтони или цървулите. Свободния пазар е добре за бизнеса но не и за потребителя.

Много красиво напосано но едва ли ще стане така! Първо трябва да се смени електромера, допълнителен разход. После едвали някой ще седне да следи постоянно потреблението за да влезеш точно в рамките на договора от там по високи цени и още разходи!

То цялата тази работа не е направена за да ти е по-добре на теб, а за да е по-добре на други... Това е като масовата приватизация, печелят само определени, а за такива като теб и мен е само допълнителни разходи.