17-11-2017 20-11-2018

Коментари

мотивационно писмо са 90% от основанията за наемане. Естествено, имам предвид прилични длъжности.

0

Предполагам че не е далеч времето, когато ще се изчерпва с няколко думи :Родил се, живял и работил, изчезнал"

Биографията е много важна, защото това е първото сито и входна врата. Без добро CV, няма да стигнеш изобщо до първо интервю.

Смятам, че е най-значимото нещо на планетата

Нали знаете какво прави един хр след като се пенсионира? Ами пак нищо. Биографията е само за хр-а. Истинския ви шеф изобщо няма да я гледа. За него е важно само дали можеш да си свършиш работата.

Но откъде ще разбере дали можеш преди да те е назначил?! А за да те назнаич, трябва да знае дали имаш представа от изискванията за такава длъжност. Ако нямаш съответното образование и никога не си работил подобно нещо, как ще те назначи за диригент например?! Или за готвач?!

Във варна за голямата част от фирмите е важно да те наемат, без да ти кажат, че съботите ще работиш без да ти се плаща, най-често няма да получиш договореното, като започнеш, ще разбереш, че шофьора на шефа е просто мутра, с която той постоянно заплашва подчинените си. Или поне при тия, които за на държавна хранилка е така, разбирай партийна. А как така се случва, че тия оцеляват при всяка власт, сещай се снахо. Отчитат се на поредния избранник.

Напоследък масово се набляга на писането на CV и заучаването на стандартни въпроси за интервю. Фирмите си знаят какъв е резултатът след това в общия случай. Не трябва документ като CV да се гледа като в момента единствено откъм наличие на ключови думи и описани по 1-2г стаж в еди кои си фирми. CVто дава ориентир за профила на човека и нищо повече. След това трябва да се набляга на ОПИТ. Едно е CV с 5 завършени големи проекта като водещ нещата по тях за 5г, друго е такова с 10г стаж правене само на дребни задачи спуснати от водещия нещата или проекти тип сайт на квартална бакалийка. В общия случай по CV позицията отива при втория човек, защото "има опит". Примерите ми са от ИТ, но реално за повечето позиции се получава същото. После фирмите се чудят защо работниците били калпави, не можели да се оправят в работата и подобни. Ами, проучете дали имат ОПИТА ТОЧНО ЗА ТАЗИ ПОЗИЦИЯ И ТЕЗИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ, а не да избирате по ключови думи. Мениджър отишъл в ИТ от търговия дали ще е по-успешен от човек с опит в ИТ с първа позиция мениджър сега? Вторият, колкото и да е странно, познава повече хората, задачите, хваща кога го лъжат и т.н. Първият в 90% от случаите няма как да е по-успешния.