Коментари - "Излишният" капацитет може да произведе около 4 ТВт слънчеви панели до 2030 г. | Бизнес.dir.bg
назад

"Излишният" капацитет може да произведе около 4 ТВт слънчеви панели до 2030 г.

Ръстът на слънчевата енергетика до 2030 г. ще е от порядъка на 3473 ГВт, а заводите са в състояние да произведат за периода слънчеви панели за 7130 ГВт

Обратно в новината
| Автор: 3eNews

Коментари - "Излишният" капацитет може да произведе около 4 ТВт слънчеви панели до 2030 г. | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това означава, че цените на соларните панели има бая да падат в следващите години. В крайна сметка цената им ще стане малко по-висока от цената на използваното стъкло...

А цялата работа е дайде другари да дадем... Набеждаването на СО2 за вредни емисии ще остане в историята като най-голямата измама на 21-и век.

да а пък в същото време ти товарят такса в размер на 90% от добивната сума за дебаланс

Слънцето огрява земята през 24 часа от денонощието. Просто е необходима свързаност между държавите в различните часови зони. В момента единият блок на АЕЦ Козлодуй е в непланиран ремонт, заради авария, Но въпреки това вместо 1000 мегавата недостиг имаме 1200 мегавата излишък, а фотоволтаиците произвеждат 55% от енергията в България. Този излишък може да бъде изнесен в друга часова зона.

проводницие все още не са свръхпроводящи, и на колкото по-голямо разстояние прекарваш тока, толкова повече топлиш въздуха, а накрая духаш супата, ама карай...

Загубите по тези проводници по принцип не трябва да надвишават 2-3%. Ако са по-големи, значи проводниците не са оразмерени правилно. В момента в България (а и в повечето други държави е така) има няколко големи източника на енергия и електропреносна мрежа, която е изчислена да поеме максималното възможно натоварване. За България това се случва обикновено през януари. Ако има множество локални производители (соларни панели по покривите на къщите и перки в полята) и също локални акумулатори, то съществуващата електропреносна мрежа "високо напрежение" няма да се натоварва толкова много в кратки моменти, а ще бъде доста по-равномерно и СЪЩЕСТВЕНО по-малко натоварена, което ще позволи да се използва за трансфер на големи мощности на големи разстояния - например м/у държави в различни часови пояси.

В Китай вече гледат в тази посока, произвеждат се дебели масивни проводници за много високо напрежение и постоянен ток, например 1100 кВолт, вкл. и подводни кабели. Могат да прехвърлят енергията на хиляди километри.

Само дето е отговорил. за да изкараш келепир от излишъка си трябва да го пренесеш не в съседната часова зона, а през няколко, което се и прави в момента виртуално с борсовата търговия.

Пълни глупости! Кой ще балансира системата?!? То да не е ей така, слагаме соларки и цял ден има ток, да, ама не!

Защо АЕЦ Козлодуй работи в тези часове на отрицателни цени?! Да го спрат първо него, а също и Мариците. Козлодуй има себестойност на електроенергията почти 120лв/МВтч. Защо изобщо работи при по-ниски цени на борсата?!

защото са базови мощностти, осигуряват стабилността на мрежата

Защото, тиквеник, един АЕЦ не може да се спира и пуска по няколко пъти на ден. Трябват няколко денонощия, за да влезе в режим. Същото важи и за ТЕЦ-овете.

За краварите отново среден! И петорна експортна ембаргова цена към тях..

Е, колко да е среден. Днес си гласуваха изграждане на малки атомни централки.