Инвестициите в атомната енергетика са спаднали с 45%

По оценка на МАЕ общият обем на инвестициите в сферата на енергетиката в света през 2017 година е бил 1,8 трилиона долара

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А в Булгаристан всеки ден ни заливат с помия колко е хубаво да имаме два АЕЦ

Ами то големите инвестираха преди бая време, какво да инвестират сега? Сащ - 65 централи, Франция - 20, Русия 19 Англия 9, Испания 6, Япония 17..... А малките кой ще им даде да строят? Гледат да им затворят централите, ние сме типичен пример.

Статистиката сигурно е вярна, но интерпретацията е манипулативна. ЯЕЦ се строи когато имаш необходимост, в зависимост от дългосрочните си предвиждания. Това не е мобилен телефон, нито автомобил. Това се строи за да служи 50-60 години напред и струва много пари. Това, че някой днес е казал, че няма да строи повече ЯЕЦ може да означава, че не му трябват в близките 10-15 години, а може и след година-две да реши друго и пак да ги разреши. Факт е, че "гръбнакът" на една енергийна система са ЯЕЦ и въглеводородните електроцентрали. Въглищата са "на умиране", газта ще поскъпва, поради политиката към Русия. На фотоволтаици, "перки", ВЕЦ (освен в скандинавците държави), "приливни" централи, не може да се разчита за базов енергиен източник. Геотермалните са възможни на много малко места. Е, ние си имаме сероводород, но май ефективността на горивните клетки е много малка. Всеки си знае своето, но моето мнение е, че скоро ядрената енергетика няма да има алтернатива, а от електричество нуждата ще нараства.