Имат ли бъдеще технологиите за улавяне и съхранение на СО2 в България

Много експерти виждат комплекса Марица Изток като технологично-енергиен хъб със системи за „прихващане“ и складиране на въглерода от централите, големи ВЕИ мощности и батерии за съхранение на енергията от тях

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

най голямата батерия досега ,стига за ток на софето за 1 час!!!

Не.....пари няма най малко

Само това остава. След влакови композиции с евро отпадъци които се горят в България, сега и СО2 да съхраняваме.

Има работещи комплекси за погребване на въглеродния двуокис в дълбоки пластове с висока порестост под земята. Методът е разработен (1975 г.) за "избутване" на иначе загубен нефт между сондажи в доста изтощени находища на нефт. Сега се прилага за погребване на СО2 и в пластове с потенциал за поемане на втечнен газ. Не се знае бъдещият ефект от взаимодействие СО2 - вода - скала. Скъпа технология. В Норвегия има работеща инсталация. Има проучвания за територията на България, но не са много обещаващи. А законово нещата изобщо не са уредени. Не е добив на полезно изкопаемо, но се извършва под земята, където собственик е държавата. Концесия? Екология (аварийно "излитане" на СО2 по пукнатини и незатворени добре сондажи)? Много мога да пиша по въпроса, но аудиторията като цяло не се интересува от подробности.

Ако от това може да се крадне, без да се свърши никаква работа - категорино да!

grainis

Всяка Фосилна ТЕЦ може да бъде лесно, бързо и сравнително евтино преустроена - не само да ГОРИ, но и да ПРОИЗВЕЖДА и изнася за милиарди евро, 100% Чист Водород - https://coal-to-gas.alle.bg , https://power2h2.alle.bg Въглищните Мини могат да продължават да си работят, като от добитите Въглища ще се произвеждат различни Въглеводороди като Дизел, Бензин, Метан, Метанол, Етилен, Пропилен, Полимери и др. по метода Fisher-Tropsch. Ако искате 100% Зелена Енергетика - няма по-добро от Технологията "Вертикална Ферма" - https://vertikalna-ferma.alle.bg , за производство на 100% Карбон-Неутрални Биогорива, Храни, Фуражи, Масла, Протеини, Торове, Пулпове, Влакна и перфектни CCUS-Материали, от Бързорастящи (1м/ден) Бамбук Беема и Гигантски Келп - най-бързорастящият Организъм на Земята. - https://horti-energy.alle.bg . Тези уникални растения - буквално Осмото Чудо на Света, отглеждани Оранжерийно, Хипер-Интензивно, върху подвижни Рото-Елеваторни Рафтове, във Вертикална Аеропонна Ферма, биха предложили Ежедневни Жътви и Гигантски Добиви ( над 1000 тона на ден, от дка заета от Фермата площ) от Биомаса, на себестойност, близка до нула (https://nula-energia.alle.bg ) за производство на Прахово Гориво за Газо-Прахови Горелки и Турбинни Ел. Генератори, а също огромни количества БиоГаз, БиоМетан, БиоЕтанол, БиоДизел и др. Отглеждани върху рафтове във Фермата бързорастящи сортове Фъстъци например ще дават до 60% ежедневен добив на декар, близо 2000 пъти по-голям от стандартния, на Горивно и Готварско ОЛИО, на почти НУЛЕВА Себестойност . Горивното Олио е идеалното, 100% нетоксично и неексплозивно гориво за безопасно съхранение и транспортиране, и има почти същата калоричност като Петролния Дизел - 40MJ/kg. Може да се нагрява, пулверизира и ЕМУЛГИРА с до 50% водна пара, за по-пълно и икономично изгаряне. Полученият фино-диспергиран Аерозол може да захранва компактни, мощни и прости Газови Турбини - смазваща конкуренция на всякакви Батерийни и Водородно-Електрически автомобили. От Олиото може да се произвежда и висок клас чист, зелен, 100% Карбон-Неутрален БиоДизел, който би спасил застрашената от нарязване на скрап Световна Дизелова Икономика - https://biodizel.alle.bg Докато се мотаят като пиле в кълчища, родните чиновници ще изпуснат явно и последната възможност да направят енергетиката ни не само 100% Зелена, но и генерираща стотици милиарди евро приходи - в пъти повече от БВП-то ни.

А ЕНЕРГИЯТА за това производство откъде ще се вземе? Защото единствено ТЯ е ценното в случая... Няма никакво значение дали се гори или се произвежда нещо (водород, кислород - каквото се сетиш) - важното е каква енергийният баланс, както и цената в смисъл "приход-раход"! Можеш злато и диаманти да произвеждаш, но ако това ти струва толкова скъпо, че за вложените пари, енергия и време можеш 10 пъти да си ги купиш същите от борсата, тогава какво правиш?... Едно голямо НИЩО!

Всеки ден се пускат някакви "новини" за зелена енергия или за въглеродни емисии и т.н. Прави ми впечатление, че са написани от хора които явно не разбират технически от енергетика. А ДИР-а трият част от коментарите. Вижте името на авторката. Същата ли е???

Същата е, 3енюз за такива статии са създадени и за такива статии им се плаща :) Преди пишеха други, сега тази е професионалист и на заплата. Тези предните са по техните думи "лобисти" и "новатори" и бяха по-зле и от сегашния писач. Зоя.. някоя си име една, тя е номер едно по бисери. За електроколи и обществени политики обича да се изказва.

Като най-първа (и единственна) мярка да вземем да боядисаме в зелено комина на ТЕЦа?

"Надувай и надувай Маринело кавала, докато въглерода стане ниско-въглеводороден водород!" Надпис от неизвестен автор открит върху оградата на ТЕЦ "Марица Изток 1,2 и 3 в период".

Стремежа към едно такова бъдеще е насочено срещу природата.

На въглищарските електроцентрали бъдещето им е газификация. Понеже газа също е вън от "зеленото" това преоборудване няма да може да се финансира от ЕС. Трябва собствениците сами да си платят за газопровода и т.н. И ще трябва да плащат за въглеродните емисии, разбира се в пъти по-малко отколкото ако горят въглища. Това ще е временно решение за 20-30 години. Тук трябва да отбележа, че въглищата в България и целия Балкански полуостров са нискокачествени. Нискокалорични и високопепелни. Ако отворите Wikipedia може да намерите едно сравнение, че в Украйна чернозема е по-калоричен от някои наши въглища. И така, нашите открити въглищни мини могат да бъдат рекултивирани и да бъдат покрити със соларни панели. Електроцентралите на газ и/или водород за през ноща и облачните дни когато соларните панели не произвеждат. Ако някой може да измисли по-добро предложение нека го направи.

Прочети отново статията. Ще се горят именно въглища и газ, за да се произвежда водород (за транспорта - това не го пише). С почти пълно улавяне на дима, като в атмосферата се връща само азота. С Европейско финансиране, в полза на Американските централи. Като технологията води до увеличаване на цената на тока с около 20%, сметнато за развита държава. При нас може да е повече, предвид, че сега на нещата се гледа през пръсти и токът ни може би е под нормалната си стойност. Отсега човек може да се сети за възможните шашми. Например, кой ще мери колко въглероден двуокис е уловен наистина и колко е изписан.

Как да няма бъдеще?! Такова бъдеще има в "зелените технологии", че тия, дето строиха стадиони и фитнес зали в села с по 5-10 стареца ще се окажат наивни предприемачи от ранната епоха на мутропротекционализма! Стадионите, фитнес залите и магистралите са анахронизъм! Бъдещето е в зелените технологии!

Зелените технологии наистина са зелени- неузряли.

България е държава от третия свят.На първо място по смъртност и на последно в Европа по доходи.

Тук се говори за чиствъздух и мръсен въздух.

Дали някой от зелените експерти използва автомобил под 2000 кубика, едва ли

Защо въобще се занимавате с тази ,,зелена сделка,,? Може и да узрее, ама иска време .

ДПС изсякоха горите ..... От горите по зелено има ли ?

Горите не попадат в зелената енергия.

Това е от мафията компании, които тровиха досега. Пътят е известен - ВЕИ и особено биомаса 2 и 3 генерация плюс ядрена,но горните умират.

В България всичко върви на загуба. Двата реактора в Белене, кога ще поставят основите на "Музеят на българската глупост"?

Батее, да земеш да додиш , Чапкъня да извая /издокора/ за пред музея. А па ние ша разчистим излишното джилезо наоколо.

Ние ще турим един голям екран и там да го показват този ,,основоположник,,.

На баба ви....технологиите! Палете печките да готвите и се топлите и ...садете дървета, люцерна и райграс в градинкити и...СЕ РАДВАЙТЕ НА ЖИВОТА! СТИГА с тази технологичност , ядрени и соларни централи...елекроавтомобили!! През носа ще ни излезе.

Зелените не се задоволяват с това! Те искат яхти, вили и басейни. :-) Докато не станат мултимилионери няма да мирясат.

Наглец никога не мирясва.

Аз мога да им присадя/имплантирам/ зелени уши ..да оползотворят фотосинтезата.

Слово събудете се стига сте писали глупости ,ще ловят балъци дето им слушат глупостите на тези писали статията ,някой се опитва да подготвя почвата за т.нар. зелена сделка ама нее познал,този път ще има голямо НЕ

Въдица на говедата и робите кълват като таранки

Така е, ама ...малко обиждаме сладките таранки.

НЕ. Защото тец-овете вечер в тъмното не използват технологиите и съоръженията и тровят хората.

Всеки ден преписвате по 2 статии от този източник. :-) Явно добре сте захлебили!

Някой май не правят разлика между въглерод С, въглероден диоксид СО2, водород Н, а да не говорим за ниско въглероден водород. Отде ви намират бе?

...от Харвард.

Срещу вируса ползвом домашна реципта - АстараЗейнека ! В мазето се намира стара, мехлясала отгоре вече, 50* я грозданка , я сливова ...оставена за цяр. И като обърна глъточка?-две от шишока - жената като Зейне/ ум да Ви зайде /, че съм пияница . А и аз се отдумвам. Казвам , че е серум срещу вируса - Астара Зейнека...!!! ...Тогава и та взема и отпива 2-3 глътки за по- сигурно.

Това вие ли си го измислихте или друг ви го каза? По-безобидно е да питате някой некадърен професор от Минно-геоложкия, поне ще ви вземат по-малко за ташак за тези небивалици.

То бива дебил, бива башщ дебил,бива дНПО калинка, ама това е абсолютен шедьовър: "Въглищата или природният газ с CCS са най-евтиният начин за получаване на нисковъглероден водород". Какъв водород от въглища бе, кифло,те са си класически чист въглерод! А че при смесването на водород и кислород се получава т.нар. "гърмящ газ" - зарежи... За капак - никой от подгъзниците нма "Големия брат" не смее да обели дума за примерно за управляемия термоядрен синтез като стратегия (при положение,че вече имаме опит и технологиите са по дефиниция абсолютно "чисти").

Ковид няма нищо общо с СО2, стига преписвахте лъжи.

Маринела Арабаджиева - толкова много глупости сте написали в тази статия. Личи си се, че нямате грам понятие от химия. Например от въглища да се добива водород - това са пълни глупости. Въглищата са чист въглерод. Комплекса Марица - Изток никога няма да стане това което описвате, първо защото е нецелесъобразно и адски скъпо и със съмнителна ефективност. Преди да пишете подобни глупости малко прочетете.

За 1 април имаше подобна статия в дир.Поздравления за автора и целия екип, но на 3 април тази шега вече не е уместна.

Най-добрата технология за улавяне на СО2 са дърветата, отделно другите неизброими ползи от тях. Но от тази технология не се печели, та не очаквам да бъде въведена. :-((