Финансовата дупка в енергийната ефективност у нас

Три причини да се превърнем в инвеститори в санирането на собствения си дом

Обратно в новината

Коментари - Финансовата дупка в енергийната ефективност у нас | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Мамка му, блокът ми си стои изправен и без сертификат ?!

Потресаещо невежество от хора , които са чели за ЕЕ само от книжки ! За съжаление и ЕнДефект вече припяват във фалшивия хор. Чудя се откъде изпълзяха толкова всезнайквци по въпроса. При това всички с квалификация "димитър общи" и нито едно мнение на техническо лице.

Соц панелите отдавна си изпяха песента , и влагането на каквито и да било средства в тях - освен за събарянето им е напълно безмислено .

А може ли и предсрочно да сменим личните си документи, свидетелсво за управление на мпс, талони и всички други документчета, за наша сметка, разбира се. И ако може няколко пъти така ....

Пак съпонисват офцете за стригане

Грабежа започва ....

Толкова много глупости в една статия!! При цена от 3 ст/кВт/ч от АЕЦ-а, как така става 27 стотинки при крайният потребител? Продавайте на нормални цени, без 500% печалба на спекулантите (Електро разпределителните дружества) и 300% "зелена енергия" и няма да има нужда да наливаме милиарди в изкуствено създаден бизнес по саниране на жилищата.

Става! ... Става защото АЕЦ-а не е единствения източник на ток в България и лошото в случая е че не е достатъчен да е единствения. Затова се налага да се освен евтиния ток на АЕЦ-а да плащаме и за скъпия ток на всички останали ТЕЦове, ВЕЦове, вятърни, фотоволтаици ...

Паралелно с финансовата дупка трябва да се говори и за менталната и експертна дупка. Щото иначе и малкото пари, които има, ще отидат на вятъра. Това особено се отнася за енергийната ефективност в индустрията. Като прибавим крадливия манталитет и социална безотговорност на властимащите и фирмаджиите...! Обществото е такова, каквото е и тепърва ще му идва акъла. Нищо на никого не е ясно до край.

Проблема на обществото ни е, че иска някой да им дойде на гости, да почука на вратата и да даде куфарчето с парите да правят каквото си поискат. Че даже и да го молят всичко това да се случи. 0 инициатива! 0 мисъл за бъдещето! Всичко трябва да е свише спуснато, като манна небесна! Който минал по 100% безплатно предишните програми минал. Който чак сега се е сетил има възможност пак да мине за около 70-80-90% от стойността на работите, обаче трябва да си поразмърда задника. Няма проблем пропуснете и тази. Следващата сигурно ще е към 40-50%, следващата спасявайте се сами за ваша сметка ...

да ги дадем на зеления наркоман, а ние ще се оправяме кой както може.

И един мармот завива шоколада в станиол!

Е, да си кажем честно идеята каква е : - сега плащаш 200 лв. ток - санираш, изолираш , слагаш енергийно ефективни уреди - и ти пада консумацията на ток примерно с 40-50 %. - плащаш 200 лв. ток, щото междувременно "леко" са го вдигнали чрез "либерализация"....

От изолация има файда само ако си в къща или го направиш с гепени пари. В противен случай: 1. никога не се изплаща 2. сериозно влошаваш микроклимата в апартамента. Особено важи при слагане на пластмасова дограма. От "енергийно ефективни" уреди абсолютно никога не можеш да си избиеш парите. За собствени пари говоря. Ако е с държавни и от перка на гърба ще кяриш.

За микроклимата май си много прав: Живеем в къща. 1 етаж с изолация и с пластмасова дограма, 1 етаж не саниран и само един прозорец е пластмаса, другите дървени. Не санирания етаж не е обитаем. Лятото в "изолираните" стаи влажността е убийственна, 70-80%. Принудих се да пускам електрически влагоабсорбатор, който си нямам представа колко ток харчи, но оправя нещата. На не изолирания етаж със старата дограма няма такива "ефекти"....

Значи нека да изясним нещо! Тука в България едва ли има сграда която да е санирана! Значи това че дадохме едни 2 милиарда лева то ние ги дадохме за лепене на стиропор по дувара! Само за това ги дадохме! Искам да обясня какво точно е санирането за да се разбере най-накрая защо казвам, че политическа партия герб окраде едни милиарди левове за саниране! Значи санираното на дадена сграда ако се направи така както трябва то започва с основите те първо трябва да се проверят! има няколко метода за това и няма да ги споенавам! Но само те изискват поне 2 седмици работа! След това особено ако сградата е панелна то трябва да се проверят така нарерчените сглобки! Най-добре е да се проверят всичките, но може, по преценка на проверяващия да се проверят по-малко, но не по, малко от 10 трябва да бъдат проверени! Това отнема в някой случай дори месец работа! След това се почва с конструкцията на сградата, носещо колони, трегери и други! След това идва покрива на сградата! Така чак след това се проверяват Ел мрежата и водоснабдяването! След всичкото това се сменя, ако е необходимо, дограмата на сградата, като това може да обхваща не само прозорците но и вътрешните и външни врати! И чаааак най-накрая се лепят стиропорите по довара!!!!!!!! Та тука в България НЯМА САНИРАНА СГРАДА!!!! това е положението!

Не ми се надъхвай точно преди изборите бе червен цървул!

Абе бай хой ей сега ще ти напиша едно съчинение-разсъждение по картинки то не е сложно да се направя и аз на разбираш. Тй народа е прост лесно се лъже.

Значи ти ми разправяш, че разбираш!? Така ли!? Нека първо да почнем с правописа! Дори там не те бива! Само за справка, прочети това което си написал и откри поне 3 от грешките дето си допуснал! После, мноооооого се съмнявам, че можеш да напишеш съчинение! :))))))))))))))))) Па дори и само да го препишеш се съмнявам, че можеш! А с това съчинение по картинка, е там направо си излъга! :)))))))))))

Колко дълъг текст...А как, например, в Братислава всички панелни сгради, същите като нашите, са санирани?

Да, в Братислава, източен Берлин и куп други градове били в държави от Източния блок, но тук е България и нещата стават винаги по друг начин.

Няма нищо! Да затворим га.дния съветския АЕЦ и да се топлим на свещи.

фараони ...и балъци ... за милиони ...

Явно тук има много пишман специалисти, дето си нямат и понятие от психологията на нашенеца. И това, което успешно работи в Германия, въобще няма да работи в България. Нека да видим какво би се случило в един среден панелен блок. Половината хора са си облепили апартаментите със стиропор. Някои , даже повечето са си сменили и дограмата. Това няма нищо общо с истинско саниране, но закърпва положението. И какво ни предлагат. Аз, който съм си решил проблемите на някакво ниво, трябва да се кооперирам със съседите си, които не са направили нищо. Какво ми предлагат. Да разтурят това, което съм си направил, като ми обещават да го направят по добро. Не ми дават нищо повече от това, което съм направил, а ще ми искат 5-6 Хил лв. Просто няма как да се случи. Тегля им една майна и ги оставям да се оправят сами. Но това не е всичко. Тия, които не са направили нищо по апартаментите си, като правило са по бедни. И грантовете ще бъдат за тях. Тоест, тия дето са си решили проблема на някакво ниво ще трябва да плащат допълнително за по бедните. Никога няма да се случи. И последно. При 100 процента финансиране имаше проблеми със сдружаването, a ako трябва да се плаща съвсем няма да стане. Тъй че всички тия неща са обикновено чесане на езиците.

Ефекта на промяната !

не е правилно. Малко меко звучи.. За финансова дупка или за ФИНАНСОВА ПРОПАСТ иде реч? Някой да е чул в последните дни да се споменува прочутия ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ, дето ЕС УЖ ще ни спонсорира? Не сте.. Щото самия ЕС и ЕК вече не го споменават..

Държавата има интерес да финансира санирането и обновяването. Вместо да продава ток на ниски цени, защото в България те са много ниски, държавата ще продава неизразходвания ток, спестен при санирането, навън, и ще си избие тази инвестиция за няколко години! В случая говорим за финансов интерес, а не за някаква милостиня или доброта на държавните институции. Друг е въпросът какъв е контролът над това саниране.

Глупости! 4 милиарда сме наляли в "санирането". Сега готвят още един милиард да откраднат. За тези пари можехме да имане нов АЕЦ, защото блоковете вече са произведени и платени, площадката е подготвена. Щяха да стигнат. Да ама не. Сега имаме едни панелки облепени с изолация, БЕЗ да са реално санирани и без да им е удължен експлоатационния срок. Пари хвърлени на вятъра. Забсолютна загуба за всички нас като общество.

Тоз пък и той - цял живот все го крадат все го еб*т. Аз съм виждал санирани блокове, но ти явно имаш проблем със зрението.

Абе клоун един блок на АЕЦ в момента е 10+ милиарда. Само желязото и бетона колко скочиха... Отделно самите документи да му натъкмим сигурно е още няколко години упорита работа. Проблема е, че т. нар. "саниране" е направено за да се краде от бюджета, а не да се свърши работа.

Пак предизборно да връткаме поредната ДАЛАВЕРА!!! След като ПРЕВЪРНАХМЕ санирането в мръсна дума.. Някой си "изсанираха" дори чекмедженцата в спалнята. Много успешно при това.. Ша са озеленяваме, санираме с КАКВО??? След като локомотива на Европа и той са "изсанира". И вече - по Креди Суис, не дава по 20 милиарда евро годишно за евтина енергия,за да прави по ДВА ТРИЛИОНА евро принадена стойност. А се деиндустриализира много успешно в САЩ, Китай, Южна Корея.. А нашата промишленост е със задача и цел да произвежда спирачните маркучи и кабелите за автомобилите - произвеждани от локомотива. И като страната-локомотив не се произвеждат автомобили, то и от спирачни маркучи за тях няма нужда. И кой ще дава пари на ЕС? За зелени и саниращи програми? Ще чакаме Украйна да върне вече 70-те милиарда евро кредити и "помощи" за да се декарбонизираме и санираме? Ама там преди ЕС е САЩ вече със 160 МИЛИАРДА долара и е пръв в опашката за връшане на парите. Да! От ФОНДА ЗА МИРА на ЕС пари за танкове и снаряди се намират, ама другите пари ги НЯМА!! Щото по ЕДИН ТРИЛИОН евра ЕС дава за спасяване на населението на водещите финансово страни в Европа от кризата, която ЕС сам са причини.. Забравихте ли как "спасявахме" Гърция преди десетилетие? Тогава ЕЦБ пусна печатницата за евра и отпечата към 7 трилиона. И даваше заеми. Те дали се върнаха? НЕ СА.. А преди ДВЕ години ЕЦБ пак пусна печатницата за нови 7 ТРИЛИОНА за "озеленяване".. И те донесоха засега единствено ИНФЛАЦИЯТА в Европа.. И кат се огледаш - пак баснята за дивото и питомното четеш..

така че - аре нема нужда..

Още ли останаха нормални хора които да се надяват ,че нещо ще се оправи в България ? Бягайте бе , на колкото и да сте години бягайте и не слушайте какво ви плашат за ягоди и миене на чинии... Добър човек ли си и имаш сърце навсякъде те ценят - ОСВЕН В БЪЛГАРИЯ. / Там добротата отдавна се смята за глуповатост/

Батка, като знам как се ценят българите в чужбина направо не ми се приказва.

Къде точно е това "навсякъде", че не става ясно? И защо трябва да ходим някъде, вместо просто да си уредим собствената държава?

Санирането не само стиропор. Затова няма смисъл.

тия дето са на Държавната Хранилка, не произвеждат с труда си нищо, но папкат Данъците на Трудещите се!

Ти ли си най-трудолюбивия зареждач на бензиностанция бре хахахах

Хахах, братлееее, като искаш влизай на държаната хранилка, кой те е спрял. Явно администрацията е извинението на всички несретници за скапания им живот. Върви да видиш колко са "богати" всички по агенции и общини, министерства и всякакви там организации и колко е храната в хранилката. Всички много лаят ама никой не отива да бачка там. Интересен феномен - хем там е Раят, хем не щем в Рая!?! Ако не си министър примерно или зам. мин, ще умреш от глад в администрацията и от скука с лелките и дебелите чичковци.

Санираните сгради да са с половин такса сгради за 10г поне! Някак си да се накара българина да вложи нещо в жилището си! В София сградите са на кръпки и нищо не е свършено- я има я няма 2-3% да са санирани изцяло! А уж още Роско навремето беше договрил някакви милиарди... Къде са?!

и тоя, дето го държеше на каишка! Що нас ни иташ? Ние правим каквото можем с жалките си заплатки, които са между 5 и 20 пъти по-ниски от тези на "господарите" ни...

То това е целта! Да се наливат едни милиарди в черна дупка, а успешни консултанти като ковачки и овчаров да насочват финансовите потоци към Русия!

До тук сме дали 1 МИЛИАРД ЗА ИЗБОРИ. За да гледаме едни и същи муцуни. Какво са 300 милиона за саниране на собствените ни домове?!