"Фич" ревизира надолу перспективата на България: "свали" и растежа до -5.1%

Рейтинговата агенция предупреди, че може да намали рейтинга при продължително нарастване на публичния дълг, предизвикано от фискално разхлабване

Обратно в новината

Коментари - "Фич" ревизира надолу перспективата на България: "свали" и растежа до -5.1% | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Дотук само за месец и половина изтрихме почти 1/10 от благосъстоянието си. Благодарим господин премиер. Нали това искахте - благодарности.

Тиквата какво ще каже ..

Коментар на Борисов? Той така слабко по бебешки коментираше рейтингите... сега какво ще каже??? И -5% според мен е нищо.... реално ще е -10%

За мен този спад най-добре отразява неадекватността на всички решения взети до момента. Всички сме надолу - това е ясно, но ние много от рано сме с много надолу и ще продължим спада, когато другите започнат да вървят по платото. Икономическото, не на заразените.

Тия от Фич отчитат ли бартерните сделки?

В съседната статия, Дончев казал, че 55-60% от икономиката ни си работи. Преведено, са убили 40-45% от икономиката на България. Това от параноята на управляващите. Да си месят щаба на 4-ти километър, че са опасни за хората.

Фурмите не са борсов инструмент. Демек не. Ама отчитат вземането на нов дълг, който ни излъгаха, че не бил усвоен.

недобронамерени прогнози за нас? Кои са пък тия и какво знаят те реално за нас, та си позволяват такива фриволни антипрогнози? Ама-ха де! Къде се намират? Имаме си заплатки, пенсийки, помощенца, много-малко - това е, поне е сигурно и удовлетворява хорицата, какво повече. Я да си гледат там стандарта, банковите сметки, толерантността към всеки, почивките си, яхтите си и тъпите си Ферарита, Бугатита и Мерцедеси! Казаха ни, че ще има напредък, макар и по-малък, значи ще има! То и ние сме малко и малки, повече и не ни трябва и да си гледат работата критиците.

Фич да си завре прогнозите в г з

Преведено като за статистици от НОЩ - тяхното риалити доведе до 15 милиарда свиване, които ще възстановяваме с години. Новите заеми няма как да стимулират потребление, поради начина по който се структурира харченето им. Няма как и да стимулират производство и износ. Тотална некомпетентност и некадърност. Тотална. Аз пак да кажа - благодарим господин премиер. Намерете Орешарски - измийте му краката и изпийте водата, барем прихванете малко акъл.

Тиква Мутра Буда Бай Хой Барба Ганьос Спасителя Листа е отворен за допълване

Шило

Да излиза видният икономист дон Тиквоний и да ги разбие тия от "Фич"! Ама ха- казаха 3%, значи са 3%. Какви ги говорят за -5%?

Проднозата за растежа на БВП за тази година пада от +3.2 до -5.1%, обаче пък дългосрочният кредитен рейтинг е стабилен. Значи от Фич пращат Боко в пенсия след изборите.

Тва ми прилича на класацията за свобода на словото, само ще ви кажа че в БГ словото е много по-свободно от в САЩ където неможеш да си изкажеш мнението и където всеки пише като папагал това което неговите спонсори му повтарят. Отврат....

Много глупави селяни дето ви набутаха в Софето за да правите светла демокрация. Тридесет години "права и свободи" ви стигат и сега трябва да ви карат към газовите камери на другарят Хитлер. Вече ви затвориха устите с парцали а сега ще ви уморят и с глад.

Ш.баняка

Намален на стабилен. Една стъпка надолу ни е рейтинга и е намален заради фискалните операции на оравителството.

Шило

Е още нещо, Кристалина му казАла да спи на пухени възглавници, щот сме икономически стабилни...И финансови гении. А сега? Брех, отидЕ му съня на Тиловака!

Живея тук от сума ти време в щатско е такса сичко е фейк

Правителството няма да се справи и трябва да си подаде Оставката , за да си изберем екип от специалисти ,които ще ни изведат от това критично , Икономическо полужение на България ! С Лъжи , кражби и помощ на наши хора ,няма да стане !

Нали четохте че вече БНБ и ЕЦП направиха суаповата сделка т. е. сделката танто за кукуригу и вече ще ручате жабетата.

Ми, защо не емигрираш в Русия, а търпиш всичкия този фейк?!

Шило

Тиловака

статията дразни, освен България и Гърция данни за други страни няма. Международната рейтингова агенция "Фич", като е толкова международна да каже и за другите. или поредната 'извадка' на някой

Това е много добра прогноза, предвид "компетентността" на нашето управление. От една страна е постижимо, ако управляващите спрат да пречат на малкия и средния бизнес и да преливат в "едрия" бизнес. От друга страна в България до момента подхода е друг - пълен тормоз на малкия и средния бизнес и огромна подкрепа, включително скрито субсидиране, на едрия бизнес. Мярката 60/40 го показа. Ако не бъдат задушени нормалните работещи фирми, може да се разминем с десетина процента спад, което ще е чудо, но ако правителството опита да ги обезкърви, за да прелее пари на олигархичните структури, тогава ще сме далеч, далеч, далеч надолу.

Намален е една стъпка, така е. Но "стабилен" дългосрочно звучи доста добре на фона на спад с 8.3% в прогнозата за БВП.

Борисов в Кауша -СЦЗ и да си яде Фурмите от Саудитите ! Оставка на Правителството !

Проблема е не как звучи а посоката. За мен единственото позитивно е, че е само намален с една стъпка при такъв спад. Но това е защото спестяванията на хората в банките са големи и от агенциите очакват при евентуално вдигане на преки и непреки данъци, този ресурс да се прелее на фиска.

"Оценките на Fitch Ratings, както и други подобни институции, играят важна роля на фондовия пазар. Публикуваният рейтинг на дадена компания често се превръща в определящ фактор за динамиката на пазарните цени на нейните акции, както и активи, зависими от нея." не съм го писал аз, цитат е от официалния сайт. Няма да коментирам къде са големите фондови пазари и кой си играе с тях

Ако трябва да цитирам министър Дончев работи само половината от икономиката на България, значи другата половина е в сферата на услугите, тоест не произвежда нищо. Като добавим и проваленият летен сезон,заслуга на друг министър, какво може да се очаква като минус за бюджета на България в края на годината? Това рязко контрастира с прогнозите за спад от само 5 процента. Лесно се управлява държавата когато всичко работи нормално,но в момент на криза е трудно да се прикрие некадърност!

При това полУжение, от кой край си бре, софиянецо?

Спада е близо 9% - от +3.% на -5.. Засега...

И каква евро зона ,каква чакалня ни гони при това положение, какви са тези мечти на управляващите.

Фич "свали" и растежа до -5.1% Къде е Горанчооту да коментира? Той разправяше, че "България щяла да се забави в растежа и нямало да бъде 3,7%, а щял да е по-малко некъде към 1,3%. Къде е този велик представител на магнаурската свищовска школа на Адама?

Да назначиш пожарникар за министър председател е все едно английската кралица да назначи водопроводчик за иконом!

Само от понижаването на цената на петрола ( мито,акциз и ддс) загубата ще е 5 процента.

Водопроводчика по-лесно би се справил като иконом.

Безусловно, но въпреки това кралицата никога няма да назначи водопроводчик за иконом!

некомпетентно правителство няма да изкара мандата си. Няма нито една причина.Проблемите им започват в началото на лятото.

Направо не ми се мисли за тези ФИТЧ...сега Батко като разбере какво са казали ще ги попилее!!!

Ako е -50% ще е добре!

ето линк за рейтингите, сами си правете изводите https://countryeconomy.com/ratings

Да не забравяме, че неговата (Горановата) политическа кариера започва от младежкото ДПС. А там икономиката много я разбират.

тази рейтингова агенция явно не е взела предвид пристигането на тоновете фурми от ОАЕ, което ни стабилизира яко!

Прани гащи

досега кършехме опашката занапред не ми се мисли как ще я караме

Васи икономиката щом още един месец като тоя и държавата е на фалит!

Баткоти недей го мисли , все някой ще го прюти в Барцилона.

Може всякакви прогнози да си правите, но не знаем колко пика на вируса ще има. Ако затваряме по два-три пъти годишно заради вируси никакви прогнози не важат.

Такава ни е икономиката за съжаление. При герб няма планиране и се харчи всичко. Съответно приходната част на т.нар. Балансиран бюджет, който е по-скоро бюджет на нищоправеното и липса на стратегически инвестиции, се спихне - следва грандиозен спад. Особено след като държавата е работодател на 50% от “бизнеса”, започвайки с магистралите и стигайки до фармацевтичните компании. Когато липсва конкурентноспособна прослойка от малки и средни фирми всичко се срива за много кратко време, а възстановяването отнема години. Благодарим господин премиер.