Коментари - Фалитът на "Томас Кук": "абсолютна криза" в Европа и в България | Бизнес.dir.bg
назад

Фалитът на "Томас Кук": "абсолютна криза" в Европа и в България

Необходими са спешни мерки за спасяване на летния сезон 2020 г.: на първо място агресивен маркетинг, без компромиси в качеството и скъсване с прекалената обвързаност с традиционни туроператори

Обратно в новината
| Автор : Виктор Стефанов

Коментари - Фалитът на "Томас Кук": "абсолютна криза" в Европа и в България | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Дано да фалира целия сектор туризъм и да започнат да взривяват хотели както Испания направи на времето

не искам да спасяват летния сезон. предпочитам слаб летен сезон на морето. най- добре си изкарвам, когато сезонът е слаб, алкохолния туризъм слаб, навалицата по-малко и цените нормални. а и не желая от моите данъци да дават на туризма

Има и друг вариант - спирате да насърчавате развитието на този отрасъл с ниска добавена стойност, който води единствено до съсипване на природата ни и насочвате цялата тази финансова и административна енергия към други, по-перспективни сектори.

сега на кого инвестира?

Какъвто министърът, такива и бизнесмените. Като финансист - проблемите на компанията (направих си труда да отделя 5 мин да проуча историята и поведението й в близките години) си личат от няколко години - какъв прост бизнесмен ще да си, да се обвържеш на 100 % с компания, която повишава дните си на разплащане (сигнал за проблеми с ликвидността), не се държи добре чисто финансово и т.н.

Който се обвърже с България - фалира! Гарантирано на 100%. Ако Томас Кук си пращаше туристите в Турция, такова чудо нямаше да му се случи.

Глупости криза, просто се разбраха с Букинг, даваме ви клиентите, дайте толкова пари, ще откраднем още толкова под прикритието за фалит и толкоз.... бесен капитализъм в действие...

изглежда това не е капитан кук а по скоро готвача кук. милиарди хора нямат какво да ядат. седнали сме да мислим някви дето крадат труда на милиарди индийци китайци пакистанци. да вървят пеша. сякаш дядо им все на самолет се е возил. индиеца им прави дрешки за центове за да могат англичаните да с ехвалят колко са богати.

български хотелиери искали данъчни облекчения. в смисъл на това да не плащат и данъците, които и без това не плащат или да им се намали още ставката на ддс? нали сме в райската градина на "пазарната икономика", а пък държавата т.е. неблагодарният данъкоплатец, който е бил извозен веднъж с цената на почивката си пак да плаща на "честния частник" за неговите собственоръчно създадени неволи. тогава, наречете туй икономическо чудо директно планова политика и да минем директно на петилетки и соц. съревнования... така че, отговорът за каквато и да е помощ от държавата е едно ясно - НЕ!

Но, известно е, Тодор Живков е виновен. Не лакомите задници сега, те са овчици златоруни.

все си мислех, че тук коментират тинейджърси между интернет игрите или най-много 30-40 годишни дето са си паднали на оная работа и чакат да им мине работното време. но тук коментират и такива които помнят тодор живков! 70-80 годишен/годишна пише на компютър!!!!

При Брекзит ще са много такива фалити.

Грешите, те ще са преди Брекзит . А последиците от Брекзит ще са такава буря за т.н. Е С,че германия ,каквито и фокуси да прави ще изпита огромни проблеми,а и не само тя. Въпрос на време,капана да щракне. впрочем още когато се започне играта с т.н. ЕС тези неща за някои и някъде бяха съвършено ясни и това което сега се случва и предстои неизбежно да се случи е ясно като бял ден. Брекзит ще има и той ще бъде без сделка,толкова е просто и логично. Но да видим до къде ще я докарат със Северен поток и с т.н. Балкански поток ?!

германия не прави фокуси. US направи фокус за германия с плана маршал. за нас имаше програма ран/ът, план столерю, валутен борд деплер/макгърк... т. е все разрушителни програми...

Британците ще забъркат такава каша около Брекзита :)

Чудя се как да платя на готвачите и камериерките, дали да си продам Бентлито или да искам помощ от държавата...

Истински случай. Така един приятел на Милен Велчев два месеца не ни плащаше на един строеж , но идваше с Майбах на обекта и казваше че няма пари.

А когато продадоха БГА "Балкан" за 100 000 долара не беше ли "абсолютна криза" за България. И още стотици предприятия за жълти центове. Сега няма да плача за "Томас Кук" Да се оправят.

и ........................... ................................... ..............................

Глупости не заблуждавайте хората

Хак да им е на хотелиерчетата, не се наядоха и това е. Като не ти изнася да ти плащат след 2 месеца търсиш начин да се рекламираш и продаваш по други канали. Ама нали така е най лесно, похапваш, не се напъваш, паричките ще дойдат. Ама ето че все някога не идват...

горките хотелиери.. Защо изобщо са сключвали такива договори? Аз си резервирам хотел през букинг.ком, плащам с карта при резервацията и при настаняване - от хотела веднага си дръпват парите от букинг.ком. Какво е това да чакаш 60 дни след напускане на гостите?

Само че ти кога ходиш на море? Предполагам юли и август, нали? А какво да прави хотелиерът през останалите месеци? Да затвори хотела ли?

Вероятно догодина броя на турсите в световен мащаб ще е колкото е бил тази година. А тази година е бил горе долу колкото миналата. Та наистина умната политика би била да не се карат туристите да плащат, защото не тур оператора пълни хотелите, а туристите. Туристи без тур оператори има, ама туроператор без туристи не....Насила на почивка може да бъде отведен единстlено съпруг от съпругата си....

ааааааа, и чуждите булки искат насила да водят мъже на почивка. не им стигат уикендовите пътувания. чудя им се как се измъкват за 10 дни от съпрузите си?

Сигурно съпрузите им се възползват и те да намажат с чуждо гадже

Я да си припомним,кой има хотел в България,на първа линия на морето,всичките са кредитни милионери и бивши партийни секретари с куфарчета,е някой са вече с жените си по затворите,ма време беше. Жал майка жал ;-)

Милен Велчев

Идеално. Прекрасно, чудесно стана! Великият туризъм, заради който заринаха страната ни с ефтинджос хотели, кръчми и фалшиви забележителности съвсем закономерно се е крепял на отмираща паразитна структура. Чудесно! Поне малко почивка ще има, а някои ще се наложи да помислят за нещо по-сносно и разумно за предлагане в туризма.

къде са ефтинджос хотелите да отида и аз? че на всяко ходене ме бръснат без сапун

Да внимават какво преговарят, че накрая май ще платят с нашите данъци почивките на британците....

Аз като си резервирам хотел, ми искат 50% капаро до 3 дни след резервацията и остатъка в деня на пристигане. Недоумявам как е възможно плащане за много повече хора 60 дни след приключване на пътуването. Ами че то никой от нию-що не е застрахован, даже и от фалит.....

С тая разлика, че ти не водиш 5 хиляди туриста на хотелиера. А и никой не те познава.

Те туристите са платили на оператора предварително. А операторът се разплаща с хотелите според договора помежду им, най-вероятно на траншове.

Въпросът е как при тази изгодна за Томас схема той фалира?!?!?

Това е типичен начин за разплащане на британците, даже имат някакво наименование. Не са само те. Който се хване на него, чака :-/

Той дядо Господ си знае работата, разрежда ги(всички не само хотелите)

Последиците от Брекзит.

Крайно време е наивният руснак да изтрие от главата си глуповатата мисъл, че ще може да разчита на добронамерено и честно отношение от страна на Запада . Истината, поне от моя гледна точка, е далече от такива виртуални блянове и ако руснакът продължава така да нехае, няма да е далече времето, когато вековната мечта на Запада да разфасова Руската империя поне на три части и да им пребара ресурсите ще се сбъдне . Доказателства за такива помисли и планове има , например за това говорят факти: -Фактът, че англо-френците и САЩ успяха да насъскат Хитлер, който изби 15-20 милиона граждани на СССР , 1941-1945 г. -Фактът , че днес на Запад никой политик , а и тълпите граждани ,не признават и се подиграват с приноса на СССР за победата над Хитлер. -Фактът, по признания на покойния хитрец Бзежински, че умникът Горби" и вечно пияният мужик Борята са били лъгани като балъци(риби), докато налапали въдицата . -Фактът ,че днес Китай е новият кошмар за извехтяващата западна цивилизация. -Факт е че англосаксите хранят, не без основание, надеждата, че подобно на недалечното минало, те пак ще могат да залъжат руснака , за да воюва той срещу Китай и да заплаща с руска кръв. А те - да обират дивидентите!

Панто, объркал си статията. Тази не е за величието на Русия и че всички трябва да купуват газ, за да поддържат руския народ- тя е за туриз,а.

се сетих как заради един лев по морето (за миене на ръце, а не ползване на тоалетната) гледах някакъв окръцкан клип за някакъв труженик рестораньор блъска и псува (и това е в сферата на туризма). и броят на туристите намаля поради "качествено обслужване". сега може би ще се научат да ценят българските летовници. дали пък няма да се въздържат и от арогантност към туристи от антипатичните им държави?

Познавайки манталитета на нашите бизнесмени, който е от типа на Седларов от "Опасен чар" - "Няма да страдам само аз я" смятам, че не е много добре не толкова за хотелите колкото за техните доставчици, партньори и персонал...И в крайна сметка ще го отнесат най-дребните.

България няма да фалира. Ще фалират мутрохотелите. Време беше.

Искат да спасяват мутрите по морето с нашите пари!

Нискотарифните авиокомпании и индивидуалнит туристи не могат да спасят сезона. Големите туроператори са единствените, които гарантират на хотелиера заетост от края на април до средата на октомври! Много е лесно да напълниш хотела през юли и август, но не така стои въпросът с май, юни и септември-октомври. Точно по тази причина големите ТО имат по-ниски цени, преференции и т.н. А разплащането до 45-60 дена след като туристът си е заминал е практика при всички големи ТО. Има си определен процент предплащания за ранни записвания /в рамките на 25%-50%/, а цялата сума се изплаща след като туристът си замине. Самият турист също не плаща цялата сума наведнъж, масова практика е да се плаща но вноски, дори последната вноска може да бъде направена ден преди пристигането. Така че нещата не са толкова елементарни, колкото ни ги представят.

бутане на хотели и оформяне на паркинги и зони за рекреация

а защо не нормални цени за нощувка биха били ок. 5 лв. на легло напримерно... 10 лв. двойна стая... нормални цени на бензина между 1 лв/л. и 1,50 лв./л. ... връщане на закусвалните за самообслужване с подносите на шублерите където бъкаше от пържоли и кебапчета за по 25 ст.

И портретът на Тодор Живков може да окачим над шублера.

аааааааа, не! портрети и гифтове си ги дръж за теб. аз искам да си карам панамерата и да отсядам в хотелите ама да не ми одират кожата

Колко са бедстващите пенсионери и за тях ,кой ще се погрижи?

Сега те не са толкова важни,важни е туристите от чужбина да останат доволни без да плащат.

ако бсп спечели избори министър масларова уж като социална политика ще прати пенсионери (ама пенсионери членуващи в бсп) на море, платено от държавата, а всъщност ще даде народна пара на мутробизнесмените. тоя филм не сте ли го гледали?

Дайте да дадем!Ангелкова и Д-р Полина Карастоянова ще оправят работата!Висоцки пее: "-Пачему аборигени съели Кука, малчит наука"

хатели кока, палучили кука

Навремето така фалираха Суис Еър. И всички бяха доволни, доволни.

А дано изпукът родните мутрички по лайноморието, ама надали. Но да се надеваме де. Дай боже до 12 покуление да изпукът и те, и децата им, родени и отгледани върху крадени и мъчени пари.

Нека им е на мутрите по морето. Превърнаха хубавото ни море в бетонно лайноморие. Хак да им е. Тази година беше доста празно, догодина още по празно да е.

Основният проблем в момента е не сезон 2020, а хотелите да си вземат дължимото за юли, август и септември, защото вече спряха плащания към доставчици, персонал и т.н. За някои хотели става дума за целия им оборот за 2019.

Ами - фалит и те обявяват и хотела се купува от други, за които това не е целия оборот! Който разбира от бизнес не залага само на един договор с клиент! Щото става така като стана :)

да идват булдозерите

Не съм съгласен с моите данъци да се подпомагат хотелиерчета по Слънчака. Като са правили "бизнес",да са мислили. Моята фирмичка ако не върви,държавата ли ще ме спасява ?

Борихме се и постигнахме пазарен принцип в икономиката? Трябва да си бърз или си мъртъв.Томас Кук се забавиха с въвеждането на новите тенденции и фалираха. А българските им партньори не си мърдат пръста да подобрят услугите на пазара (лошо обслужване, лоша хигиена, мръсни и скъсани покривки и кърпи, старо и неработещо оборудване в баните и стаите, мухъл и разбити плочки и ...). С това загубиха платежоспособните български туристи и останаха единствено бедни и безработни чужденци, които идват по социални програми или заради евтин алкохол, наркотици и компаньонки. И заради това по договор им се плаща с два месеца закъснение. А сега хотелиерите искат данъчни облекчения?!? Когато печелят от всяка услуга, крият данъци. Ами да си бяха застраховали бизнеса като всеки нормален предприемач. Оф, забравих, че те не са такива, защото в този бизнес се допускат само членове на политическата и икономическа мафия, на които се позволява да крадат неограничено, а държавата да им плаща за реклама, договори и фалити.

Плащайте си данъците навреме защото туризма има нужда да бъде спасен.... не че някой ходи по лайноморието но си е хубаво да го има.... Един английски турист ми го каза...

Фалирай, закривай, събаряй ! С проституция икономика не се гради. Мутрите бетонираха цялото Черноморие за да се тълпят тука пияндета, наркоманчета и пенсионери от Западна Европа да си стоварват лайната, от което да печели олигархията, а останалите да се редят за камериерки, готвачи и сервитьори. Ама то вече и за такива няма желаещи, та опряха до Молдова и Украйна. Сега пищят, че търпели загуби. Абе мамицата ви, ако можеше по всеки хотел да падне една ракета щеше да е най-добре !

Айде-е-е, пак Западна Европа виновна. Защо само от западна Европа? А земята, изкупена от руските олигарси (справка Камчия, Поморие), а жилищата пълни с руснаци от петата колона, готови да поискат в даден момент автономия??? Това не ви ли вълнува???? Подобни мисли се въртяха на соцаджиите, които бяха доволни, че са им дали карти за море от фабриката или завода. Мисля, че е време да започнем да мислим как да догонваме наистина големите курорти на Западна Европа, защото те са тези, които привличат много и по-заможни туристи.

Човеко ти сериозно ли?!

След 20 дена същите хора да не правят друга фирма със същата дейност и друго име?!?

И понеже заговорихме за Томас Кук, знаете ли колко бонуси са си разпределили топ мениджърите на компанията?! Общо 47 милиона британски лири са спечелили ръководителите в компанията, преди да фалира! Само изпълнителният директор Петер Франкхаузер е получил от 2014 г. до сега 8,4 милиона британски лири, като 4,6 милиона от тях са бонуси!

Нормално, те хората работят за пари, не като нас за "лудо работи, за лудо не стой". Т'ва че някой е фалирал, просто значи че бизнеса му е спрял да печели, нищо повече, не е като у нас причина да не плащаш заплати, пенсии и осигуровки.

Хайде сега, нека заедно да отгатнем, ако в Китай някой мениджър на макар и частна компания (която работи обаче под шапката на държавата, както е там) та някой мениджър остави 150 000 туристи по света и фалира, но преди това си е взел такива бонуси.., какво ще сторят с подобен китаец?!

Нищо, защото е от нашите, там както спомена бизнеса не е за всеки, а за висшите членове на партията.

Ау,провиха мутрите бетонирали черноморието ни с крадените милиарди от народа! Ето,че сега им се връща...

Аз лично не смятам, че ще стоят със скръстени ръце и ще се оставят само те да понесат загуба. На първо време ще откажат да плащат и те по веригата на доставчици, партньори, че и на работници....

Ще откажат, докато по веригата не си потърсят плащанията през съда. И тогава и те отиват да правят компания на "Томас Кук" при фалиралите фирми, продават им хотела и с парите се плаща на взискателите! Така че, не си прави сметка без кръчмар! Това, че ти не познаваш законите, не означава, че те не съществуват!

А не бе, то това значи мутра работодател, когато печели Майбах, когато губи не продава Мйабаха, а го прехвърля на жена си и не плаща на бачкаторите. По-хитрите мутри ще си намерят лобист и скоро държавата ще им помогне, че пак да плащат мизерни запалти, а като няма кой да иска да ги получи, ще вкарат отвън нископлатена работна ръка.

Не мих се учудила, ако одерът работниците си, но по принцип това е незаконно и могът да рискувът скандали и законови последствия. Не знам дали това би хи уплашило, но на книга, закона забранева текиви престъпления.

Да бе, то всеки бачкатор е готов да плати съдебните такси и адвокатски хонорари и да чака от НЕЗАВИСИМИЯ български съд решение, което после да бъде обжалвано на две инстанции и някъде след 10 години да си взме парите, като преди т'ва е инвестирал поне още толкова по съдилищни разходи.

До Муха: За майбаха си прав, но хотела си стои, и се продава хотела за да се плати на взискателите! Стига да е бил акълия да няма договори с доставчици и персонал няма какда му направят нищо. Но тогава ще пият студена вода доставчиците и персонала, та за следващата година ще се научат да си искат договор, за да не пият пак студена вода! Всичко е въпрос на научаване. Тази година който е сбъркал и опарил, догодина няма да бърка!

До: До картофчо Всеки си преценява, по принцип такива дела са за около година а не за 10. Но ако искаш да си работил цяла година без пари си е твой избор! Понеже такива дела са в кърпа вързани ако имаш договор с работодателя, има адвокати които ще искат процент от обезщетението а не предварително. Та така, въпрос на избор е всичко!

Баце ИЗБОР е за теб, щото бачкаш "мъдобар" в добре платена фирма. Като взимаш 100К на година и имаш още поне толкова в банката си е върпос на изброр, като бачакаш за 10К на година имаш 300 лева в банката, а тре'а да платиш тока, водата и да сложиш нещо на масата е сещаш се....

До: До: До картофчо Баце избор има този който може да мисли, а не този който има пари. Дори в поста който репликираш съм описал как и без да имаш пари може да го направиш. За целта обаче трябва да имаш непоклатими документи във вид на трудов договор. От начина по който действаш виждам, че не обичаш да четеш и най-вероятно нямаш договор. Ако нямаш договор вече найстина и господ не може да ти помогне!

Айде стига бе,държавата да ви помогнела ! Оправяйте се по съдебен ред, т.е духайте супата, какво искате повече ? Що вие не помогнете на гражданите като си бутнете бетонните коптори и освободите място по крайбрежието ?

Правилно,те знаят ли как е баба Дора в момента?

Навремето фалира ON TRAVEL, а всички очакваха да е Астрала. Сега фалира Томас Кук и пак Астрала се мотае наоколо. Лешояди кръжат във въздуха.

Много ги разбираш нещата! С министъра ли пиеш кафе? :)

Празноглава жена и тя ли е от мафията?

Та и за К не става ти от мафията била.

Спокойно Бе хора министърката ще прави реклама в Инстаграм и ще наеме ИНФУЕНСЪРИ за да рекламират умрелият ни туризъм. За какво ви е Тур Оператор като има социални медии? Всичко ще е наред.А и мислете позитивно:ХОТЕЛИЕРИТЕ СИ РЕШИХА ПРОБЛЕМА С ПЕРСОНАЛА ХА ХА ХА Няма туристи няма нужда от персонал.Казвам това с голяма доза сарказъм защото малко хора знаят че Хотелиерите са бивши рекетьори и мутри на които пилешкия мозук стига само да отворят хотел почти същото е като рекета-събираш пари,не даваш на персонала и си купуваш нов Майбах или Пореше... Сега ще им се наложи да си карат миналогодишните автомобили. И да не забравяме най-важното: Случката ще бъде повод да не се изплащат заплати.Аз само ще попитам ако имате хотел от три или десет години нямате ли спестени пари за да се разплатите с работниците?

Да бе ,и като имам спестени пари,ще ги дам на работниците !

"Малко хора знаят, че хотелиерите са бивши рекетьори и мутри" Т'ва е всеизвестен факт, кой не е наясно с него?!

Превозвала милиони,фирми по цял свят,пък фалирала. Аз разбирам да няма клиенти,пък фирмата има ! Мирише ми на някакво мошеничество !

Защо е загрижена?да познаем от пръв път.Защото кой притежава хотелите?Не са българите ,а престъпниците ,а тя е от тях.Ай сектир ,махай се и не ни обяснявай какво си искала да спасиш. спаси земеделието,виж какви ренти раздават арендаторите които освен продукция получават и субсидии,там кой се е наместил?спаси здравеопазването,/виж какви заплати получават мед сестрите/и пак работят те на кой да се оплачат.Престъпници само за тези като вас мислите.

Защо "...в Европа и България..." България не е ли в Европа вече, че се пишем отделно!!!!! Естествени процеси са, винаги ги е имало - кризи, рецесии... Това че при нас нещата не вървят в правилната посока, е друг въпрос и нека тази бездарна министър-ка да спре да се тръшка и да изглежда така, сякаш са й потънали гемиите. Слънчев бряг и без това имаше нужда от разреждане на кръвта. И да фалира някой хотел там, няма да е голяма загуба за нас, но може би за нея ще бъде. Иначе туристически фирми, дал Господ. А и Томас Кук ще се оправи в определен момент. Нашите да му мислят!

Голяма грешка ще еако държавата подпомогне хотелите финансово. Това е буквално от данаците на Българите да се платят поюивките на Англичаните! А и принципно е грешно държавата да поема риска на чатни бизнесмени... Така се стимулират - най-некадърните и неблагоразумните от тях да поемат още повече риск. По-добре би било да ги оставят да фалират и тези които добре са си управлявали бизнеса да им изкупят фалиралите хотели. След това упражнение ще има един туристически сектор, който ще е по стабилен и по-добре управляван. Лекото свиване в началото бързо ще се преодолее...