Европа ще има 9,3 GWh инсталирани домашни батерии до края на годината

Растежът при жилищната слънчева енергия, подпомогнат от държавната подкрепа, доведе до разрастване на пазара на свързаните системи за съхранение

Обратно в новината

Коментари - Европа ще има 9,3 GWh инсталирани домашни батерии до края на годината | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ㅤ

Тези батерии чрез зелена индустрия ли ще бъдат произведени? За един преател питам.

не разбрахте ли че най-добрата с/ма за съхранение е ПАВЕЦ. която скапахте - идиоти такива

9.3 GW - звучи страховито. А всъщност.....толкова произвеждат двата блока на АЕЦ Козлодуй за 4часа и 40 минути.

и след има няма 6 -10 години ще има 10 гигавата отпадъци които ще се чуди къде да преработи и къде да съхранява!! С дена дума зелената сделка е поредната джендърска простотия на западния капитализъм!!

Колкото повече фотоволтаици , толкова по-силна цветомузика

Смешно е да говорим за системи с капацитет за съхранение една нощ. Дори да имаше батерии за една седмица , пак е несериозно.

Батерията, освен, ако не е от МИГ 29, издържа точно между 3 и 5 години. Кой не вярва, да провери. Разбира се, има и скъпи с живот около 8 години, но вие няма да се насочите към тях, защото Ганьо не обича да влага, а да цоца

Като се износят леле мале. Че и колко пожари ще има преди това ...

В Австралия действа подобна промишлена батерия, огромна storage централа. Токът само да влезе и да излезе от там цената му се качва със 16 австралийски цента. Това на база цената на батериите и тяхната амортизация.

Писал съм и друг път по тези теми бе хора - до момента няма измислена еко технология, която да поддържа домакинствата автономни и да са "еко"! НЯМА! Чисто хипотетично всеки един би се изкефил с една малка или средно голяма джаджа да можеш да си енергийно автономен у дома си и да не зависиш от никого - но уви, такова нещо няма нито във вид на батерия, нито във вид на нещо друго! Най-ефективното и евтиното средство, което затопля сградите и ни осигурява конфорт в студените месеци това е централното топлоподаване(за големите градове) и съответно котелните инсталации(за къщите в малките населени места). Защото то затопля самата сграда, самите стени, между които живеете. Това е. Вече какво гориво ще затопля водата е друга тема, но е ясно, че с газ е най-еко и най-малко замърсяващо. Пелетите също замърсяват най-малко. А при тях предимството е че могат да се правят от много и най-различни отпадни материали. Това е! Резервен вариант са климатиците, но при положение, че токът не е много скъп. Любител съм на слънчевите панели и имаме от тях из къщата на село, НО те ще те подпомогнат единствено за светлина. С тях можеш да си осветиш двора, най-тъмните кътчета, дори може и на улицата да си осветиш, но само това! Не че е малко, но е само това! Замислете се какъв живот сте свикнали да живеете(до момента)? Във всяко едно домакинство има поне по два телевизора, хладилник (а също и фризер отделно), един или два климатика, бойлер, пералня(а може и сушилня), фурна задължително, контлон, скара, барбекю, съдомиялна, всякакви видове малки електроуреди, печки духалки(щото на много жени не им стига топлото), и какво ли още не което се захранва с ток. КАК МИСЛИТЕ една батерийка ще ви позволи да захраните всичко това и да разполагате с него? КАК? Ами никак. И аз искам да съм еко, но технологийте, които ни предоставят към този момент просто не позволяват това. Или може да сме еко единствено на полу-тъмно или горе-долу светло, но на студено и без 90% от електроуредите които ни осигуряват конфорт! Сравнитело еко вариант е атомната електроенергия, която е евтина, но там трябва да се процедира под много строг контрол, знаете защо. И все пак - отпадния материал от един АЕЦ се събира в един фургон, а с отпадния материал от един ТЕЦ за година можеш да обиколиш с вагони цялата сухоземна територия на България. ВИе си преценете дали няма да е по-добре да имаме 10 атомни реалктора, под строг контрол и топлоподаващите ТЕЦ-ове(които са на ГАЗ) или да разчитаме на топлоцентралите на въглища или пък НЕДАЙ СИ БОЖЕ - НА СЪНЧЕВИТЕ ПАНЕЛИ. ...

Пълни глупости. Пълно е с къщи по света които не са вързани към мрежата и имат всичко необходимо Изолация за 20 000 лева фотоволтаична система 5,5кВт и батерия 8кВтч са 20 000 лева, климатици 9 000 лева и имаш отопление, топла вода, ток за всички електроуреди (разбира се не едновременно) и кладенец с помпа.

Кое е "пълни глупости" бе? Пълните главите на хората с тотални глупости. Ето почваме с изолацията: 20 хиляди. Фотоволтаична система: 20 хил. Клиематици: 9 хил . До тук 49 хил и това ти е без труда и е минималния разход. Ако искаш по-добри панели по-добра и надеждна батерия(а не най-евтиния вариант) и по-добри климатици - отиваш на 60-70 бона нагоре. След това ето и другата уловка с която лъжете хората: Казваш "не всички електроуреди едновременно"!! Е ти представяш ли си ситуацията дават мач, децата трябва да се изкъпят, жена ти има да сготви ядене на фурната, в същото време трябва да се изпере и отделно вкъши трябва да е топло! Е как си го представяш ти това?! Как бе?! На бас че ако ти се случи тотално ще се оакаш. Другата ви уловка: кладенецът. Първо - не във всеки двор има кладенец, второ - наличието на кладенец не означава че ще имаш вода по всяко време. Често се случва особено последните години водата в кладенците да пресъхва за определени периоди понеже като няма валежи и няма подпочвени води, които да ги захранват. Така, че това че имаш къща с двор не значи че кладенеца ти е автоматична даденост!! Че има високо технологични къщи има, но те са изключение. Направени са от хора с големи възможности, които са приели това за хоби. И най-накрая - говориш за къщи. А не за апартаменти и блокове. Как си представяш в един 20 етажен блок всички тези безмислици, които ги изброи?!

Какви са тия виладжийски варианти дето можеш да си пуснеш най-много хладилника + лаптопа, и да се къпеш с водата от сл. панел на покрива? Как си го представяш това през зимата?

фотоволтаик 5,5кВт произвежда дневно при хубаво време около 35кВтч достатъчни да загрееш 200 литров бойлер (9 кВтч) да заредиш 8 кВтч батерии. Да сготвиш храна за 4кВтч (2 часа фурна), пералнята консумира около 2кВч, сушилнята с термопомпа също консумира около 2-3 кВтч. Телевизор 55" за 10 часа консумира под 2 кВтч, компютър също 2кВтч, заряд на телефони под 0,5 кВтч, 4 климатици с подходящ КОП харчат по 8квтч (40 кВтч топлина) на денонощие. Лампи 5х10Wх6часа=0.3 кВтч. Хладилник 1,2 кВтч Всичко около 29 кВтч консумация. Батерията влиза в тези разходи ити остават даже 5-6 кВтч за допълнителни неща. При повече батерии може изобщо да не мислиш много за консумацията по тъмно. Както се вижда най-много консумира бойлера и отоплението около 16-17 кВтч В статията ти говорят точно за батерии, като те само намаляват дневната и пиковата консумация, а се зареждат нощем и това вързано в мрежата без батерии. Ако си на свободен пазар тока месечно ще ти е 30*21кВтч=630 кВтч и ще струва над 300 лева дневна тарифа или 100 лева нощна (без ДДС и доставка) , ако си само на батерии ще можеш да пестиш с до 200 лева на месец (240 с ДДС) или батерия за 8кВтч се изплаща за 4 години при живот от 30. Колкото за къща изплащането на изолация, климатици и фотоволтаична система ще ти трябват при европейски цени на тока за 630 кВтч с доставка и ДДС около 630 лева на месец или 50 000 лева инвестиция се изплащат за 6 години и половина. Разбира се в облачни дни добива на електроанергия ще е по 4-5 кВтч на ден, но статистически в България слънчевите дни са около 250. очевидно е че ще има дни в които няма да се къпеш и ще ходиш на ресторант, като ще имаш ток само за частично отопление, Е можеш и слънчев панел да поставиш за топла вода. Те работят и при облачни дни. Една камина за студени облачни дни и ще имаш ток и за пералня и телевизия. Разбира се че това е оптимистична прогноза, но дори и два пъти да е по-дълго изплащанети пак си струва ако имаш пари

Произвежда , да! Ама ..ако има слънце. Днес слънце няма , нямаше и предишните няколко дни. Кво прайм , а?

Ако бяха пълни глупости, фон дер Лайен нямаше да обяснява назидателно как европейците са се разглезили от евтината руска енергия и тези времена нямало да се върнат.

писал си истински глупости и то щото просто нямаш грам понятие от смятане и загуба на енергия! При 5.5 киловата фотоволтаични панели най много да стигнеш 12-20 киловата на ден. А след преобразуването махни едни 20 -25 % и ще видиш какво ще ти остане! И това без да имаш консуматори.

то Капацитет на Батерии добре, ама Едно е Празна Батерия, друго е Пълна, нещо като Празна Паница, Пълна Паница!

И като сложиш цената на батериите , срока на изплащане и кпд-то им, става танто за кукуригу. Ама де толкова акъл в всеобщия плебс, пълнят само джобовете на някои производители.

Преди пет години си купих от Илиенци една външна батерия за телефон, втора употреба. Излезе ми 3 или 4 лева, не помня, един цганин ги продаваше до павилиона за мекици. Още си бачка. Ще пробвам да се отоплявам на нея-и без друго бая загрява като работи. Даже забелязвам че сякаш намалява потреблението на ток вкъщи през последните години, явно от тази батерия нещо се акумулира в самите атоми. Явно е малко така като зелен водород един вид. Не знам дали да я включа към колата-дизелов форд на 20г, надявам се да стане плъгин хибрид. Поне малко да падне разхода на дизела.

Едни прости въпросчета. 1. Колко струват тия батерии 2. Колко тежат и колко място заемат 3. А инверторите и останалите електронни елементи към тях? 4. Колко ще е животът им? 5. Няма даже да питам как ще се зареждат

Как ще се зареждат? Задали същия въпрос на Аналена Бербок-откъде ще вземем ток при положение че няма вятър и слънце а другите централи са закрити или забранени? Тя отговорила-от контакта.

Едни прости отговорчета: 1. Колко струват тия батерии - Различно. Премерно LVS 8.0 (8кВтч) струват 11 840 лв 2. Колко тежат и колко място заемат - Размер 761 x 650 x 298 mm и тегло 109 кг. 3. А инверторите и останалите електронни елементи към тях? 4000 лв за 2,5 кВт 4. Колко ще е животът им? 30 години с 10 годишна гаранция 5. Няма даже да питам как ще се зареждат. Не питаш ама да ти кажа с фотоволтаични панели може и през мрежата Ако питаш за панелите колко струват около 4000 лева за 5,5 кВт и 30 години живот. За 20 000 и дори по-малко можеш да сгласиш 5 киловатова система, като ще имаш до 8 кВтч за нощно потребление При средно потребление от 750 кВтч на месец се изплаща за 13 години при сегашните цени и за под 2 години при цени на свободния пазар.

Когато една батерия оживее ефективно 30 години ми се обади, цял живот с акумулатори и батерии се занимавам и са редки случаите на работа над 8 години.

Изплаща се след 13 години , ама след 5-6 години ще трябва да я смениш. Голяма далавера е това!

Едни прости въпросчета. 1. Колко струват тия батерии - 11 кв от които използваеми 90 %,трябват 10 % за "дъно" - 8-9 к еуро 2. Колко тежат и колко място заемат - 6 модула по 32 кг. 6 една над друга и интерфейс. 3. А инверторите и останалите електронни елементи към тях? - 6 кв хибриден инвертор 5 к лв 4. Колко ще е животът им? - 10 години 5. Няма даже да питам как ще се зареждат с 7,5 кв панели .. когат ое мъгла лошо разгеле, малко дни,.

Акумулаторите имат 500 до 2000 цикъла заряд-разряд. При товакапацитетът им пада непрекъснато. При интензивна работа и верторите имат 2-3 хиляди часа живот. 10 години е меко казано оптимистично. Фотоволтаиците имат 10-15 години реален живот. Добивът от тях също спада непрекъснато.

Батериите могат и да оказват влияние на сметките, защото домакинствата в западна европа са на свободния пазар и цените на КWh в пиковите моменти са умопомрачаващи. Но като цяло батериите са скъпо, ненадежно и рисково решение, което натоварва околната среда. Та тези батерии трябва да се сменят на всеки 5 години средно!? И не ми обяснявайте как се рециклират . Тяхната преработка е като на соларните панели и перките на вятърните турбини.

Говори се тук за едни милиарди наляти и гигавати батерии. Само едно се чудя : А какъв е ефекта от пройзводството на такова количество батерии. Зелен ще да е- няма какъв друг да е....

Не съм сигурен как, но е ясно, че това е някак си лошо. :)))) Да питаме Савушкина 55. Кажете момчета, какъв е проблема?

трябва ти нов страпон. по-голям. това ти е проблема.

Ще се опитам да ти обясня, понежи си личи, че имаш нужда някаква да схванеш тази глупост. Тези "батерии" нямат особено дълъг живот. Да кажем имат 10 години живот. За парите наляти в смотани батерии, можеше да се построят АЕЦ, който ще дава енергия сто години. Дано си схванал, защо тези пари са пари хвърлени на вятъра. Особено че са държавни субсидии. Абсолютни безсмислици. То ако беше по-изгодно, вскеи сам щеше да си произвежда всичко. Да ама не е така. Прави се в големи кочиества, за да има икономии от мащаба. Както и да е, дано да си схванал, дано ама надали.

Миналата седмица облъчването беше за еврото, тази седмица ще е за батериите. Явно ще има продължение на джемкорп.