Енергията през 2022 г: Кризата ще се превърне в катастрофа, подгответе се за удара

Цените смазват цялата икономика, а новата власт дойде с "брилянтно" решение - мораториум върху цените на тока, топлината и водата за домакинствата, който може напълно да съсипе системата, казва експертът Боян Рашев

Обратно в новината

Коментари - Енергията през 2022 г: Кризата ще се превърне в катастрофа, подгответе се за удара | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Най-некадърният специалист, поредната марионетка. Хей рогоноско, много ти отиват рогата като тичаш от планина на планина

Абе Рашев, като преписвате - мислете. Дори и тези от ПП се усетиха, че към възобновяемите енергии се числи и ГЕОТЕРМАЛНАТА . За чий са ти тези перки и соларки?

ти идиотите се изредиха в тоя бранш да дават акъл.За 30 години не са кадърни да построят 1 ТЕЦ и 1 АЕЦ.Трагедия е това нашето общество.30 години посредственост и неумение.Защо го сваляхте Живков тогава?

Този Иксперт е написал пълни глипости!

ЕС и Тумбак ГретенизЪма , към печалбите на банките и мизерията У НАС

Аз питам. Защо още е жив Толупа, който за да угоди на задокеанските евреи публично заяви че е загробил 3 големи енергиини прпекта. Вън от НАТО и ЕС.

Аз произвеждам джинджери. Имам свръхпечалба - над 300%. От Народното събрание мораториум на цените на джиджерите. И при 300% печалба аз ще фалирам. Голяма тъпотия. Има ли някой да вярва на гореописаните глупости. Давам пример при производството на електромотори, нормалната печалба е около 9%. Вероятно печалбите и в предприятията от други сфери на икономиката е близка. Всичко това отдавна е изядено от високите цени на електроенергията и газа. Та питам още защо България вместо да пусне на нашия пазар газ от Чирен, го изнася за Румъния. Зашо България се отказа от внос на азерски газ, като количествата са пренасочени към Италия. Има интерконекторна връзка, през която може да се внася газ. (Това е още една лъжа, че поради неосъществената връзка с Комотини няма как да внасяме газ от Азърбайджан.

Колега работата не е толкова проста. Врът кранчето и готови. Тръбата от Турция за Сърбия е РЕЗЕРВИРАНА от Газпром на 80% за 10 ГОДИНИ. Надявам се да си ме разбрал.

Прав си. Никак не е проста. Особено когато се отказваш от количества гз в полза на Италия или Румъния например. Или пък не дай Боже Украйна да пострада. Особено когато през територията ти преминава газопровод от който не си направил никакви отклонение за за Северозапада.

Когато преди 90-100 години ТЕСЛА е искал помощ, за да осигури безплатен ток за цяла Америка, J.P.Morgan го питал : Къде ще сложим електромери ??? И тук приключва историята с цените на тока. Иначе си джиткал из Ню Йорк електричка още преди сто години, дето сегашните се бият в гърдите какъв напредък имаме.... СМЯХ в залата ! Ток има, суровини има, лошото е че има адски много алчни копелдаци, около 2000 човека дето искат ВСИЧКО ! Бъдете здрави !

Кой има интерес откритията на Тесла да не се прилагат, а Дир-а ми скри коментара!

Приятелю, за съжаление тези открития на Тесла са плод на ненаучна фантастика. Измишльотина, мит. Все едно да питаш защо не използваме светкавиците на Зевс в нашата енергийна система.

Рокфелер, когато го попитали, за какво е цялата тази история, той отвърнал не са парите, а "контролът". Та и думите на Морган! Т.е. кой щяе държи кранчето и ще раздава "порциите"!

Точно така!! Хартията и мастилото са в техните ръце, могат да печатат колкото не можем да похарчим. Целта е контрол!

Само да питам: Къде отиват парите от печалбите на чуждестранните енергодружества у нас?

Я другаря експеррт да ни осветли как в Куба, Венецуела, Ирак Либия, Сирия... цената на киловат час не е с няколко цента по евтина а с пъти спрямо България! Как например киловатчас в Иран е 0.002$? Би ли обяснил защо енергодружество като ЕОН има за миналата година към 63милиона доп. разпределени бонуси към заплатите на баш шефовете ? Защо например у нас рязко скочи цената на ел енергията и то във време когато заради криза производството е свито и без това.. Лайте си вие зелената месечина.. Да, има файда от ВЕИ, в комбинация от атомна енергия ама се иска стратегия, инвестиции и баланс. С кражби, дране на кожи и мъгливи обещания няма да има промяна.. И защо Финландия си направи трети блок на атомната централа и ще започва строеж на нова такава и то напълно вероятно с руско участие.. а са 5 милиона. Защо не си нацвэкаха перки и соларки ами ще првят атомни? Защото мислят в преспектива..

Във Финландия няма как да е на соларки, просто няма слънце за скандинавци е оправдано . Ами виж Австрия, , Португалия, Гърция , че дори индустриална Италия, скоро и Германия се оправят без никакъв атом.. В бяла Европа единствено Франция развива ядрени технологии, което е обяснимо, тя е единдтвената ядрена държава в съюза. Само местните идиоти искате да ви сложат още ядрена мощност. .

По голями глупости не бях чел.

Проблема с соларните и вятърните ВЕИ е, че те едва успяват да върнат даже енергията похарчена за производството им. И затова ИСКАТ субсидии. И затова енергията поскъпва. А, за да живеем нормално ВЕИ трябва да дадат 10-20 ПЪТИПОВЕЧЕ отколкото е вложено в тех, за да има и за нови ВЕИ и за хората. Ако ВЕИ вършеха работа, нямаше да искат субсидии, всеки щеше да слага такива ДАЖЕ и да беше забранено. Соларките и перките са най-голямата измама в историята на човешката цивлизация.

За да направят ВЕИ конкурентен трябва да завишат многократно цената на енергията от централите, газ, метан и т..н. Та сега ЕС сам си прави не конкурентна Индустрията защото ще си имаме Деинструализация която е и целта. Ма за да разсеят всички в ЕС налагане Фашизма с "Ваксини".

ВЕИ дават хиляди пъти повече отколкото е вложено в тях. В тотална грешка си. Дотациите за въглеводороди и АЕЦ са в пъти по-големи от тези за ВЕИ. От няколко години ВЕИ не са на да преференциални цени. Всяка година Германия изнася електроенергия от ВЕИ за 7 милиарда евро. Една 2 мегаватова перка струва 1 милион. Т.е Всяка година ВЕИ произвеждат парите за 7 000 перки. В Германия перките са 29,608 или всички перки се изплащат за малко повече от 4 години, а работят 15-20, че и повече години. Веднъж построена, поддръжката е текущ разход от 1-2 цента за произведен киловатчас. Вярно с годините тези разходи нарастват, но пак са доста под 5 цента на кВтч. При 5 цента на кВч и 50% средна мощност на перка тя се изплаща за 6-7 години при 65% средна мощност от номинала се изплаща за 5 години. Както виждаш производствените цени са ниски. На практика за целият период на ползване на генератор с перка средната производсвена цена включваща и началната инвестиция е около 3,5 цента. Нека собственика прибира 20% печалба: цената става 4,2 цента на кВтч. Това ли е високата цена? От една турбина 1 Мегават се печелят около 50 хиляди долара. При средна цена от 4,2 цента кМтч. Сега си представи, че тока се продава на 20 цента. Печалбата ще е 15 пъти по-голяма или 750 000 долара и то само с турбина и перки за 1 МВтч. Ами ако туриш 2 перки или още по-добре турбина за 2 МВт или за 4 МВт.

Тази перка дето 2000кв (2мвт) и струва милион, е погълнала от от 10 до 20мвч енергия за да бъде произведена (тя затова струва милион). И ако работи с 100% натоварване ще върне енергията за 5000 до 10000ч. Т.е. за 0.8 до 1.5 години. Това в идеалния случай, на практика ще са и нужни от 2.5 до 4.5г за да върне ЕДИН път само вложеното в нея. За да има ток да си джиткаш Теслата, да ти е топло дома, да остане и за селското стопнаство и т.н, тази перка трябва да работи още 10-20 пъти по толкоз. Т.е. от 25 до 90г? Е КАК ше стане това???????????????????????? Отговора е НИКАК! В резултат на което ток става лукс, и възниква въпроса изобщо за съществуването на техническата цивилизация.

Там, където вятърът е силен (на север) една перка е постигнала рекордна ефективност. Тя е произвеждала ток през 34 процента от времето. За България, по мой груби изчисления, една перка би се изплатила за над 17 (седемнадесет) години.

Ето някои данни за първите 20 дни на септември, които ясно показват как се развива царят на немската политика на XXI век – енергийният преход (Energiewende). Първо, инсталираната мощност от всякакви типове централи вече надхвърля 221 GW, което е почти двойно повече в сравнение с преди 20 години. Цели 120 GW, или 55% от тях, са слънчеви и вятърни. Ядрените централи са останали само 8 GW, a лигнитните ТЕЦ – 20 GW. Поглед върху нетното производство на електроенергия от различните типове централи обаче показва, че през септември слънцето и вятърът заедно са произвели само 24.7% от тока. Почти всяка вечер по залез общият им товар рязко спада под 3 GW, a в отделни вечери – и под 1 GW. Ядрените централи са произвели повече ток от 63 GW вятърни и почти колкото 57 GW слънчеви. Работили са почти със 100% натоварване – общо шест централи, които представляват по-малко от 3.7% от инсталираната мощност на страната, са произвели 14.6% от тока.

До това доведе алчността ви.

Ние от ДБ сме категорично против ядтената руска енергия в България. Само солари и Стериопор по стените. Подкрепяме Герб че спряха всички Руско енергийни проекти в България...и ги дадоха ма Турцоя и Германия. На мас енергия не ни е нужна,партньорите ще ни продафат...

е тоя олигофрен, какво е това чудо, Боян Рашев, бе? Не го пускайте да излиза от Курило, той оществено опасен бе!

За сектата на зелените тикви ли?

Истина е, че слънчевата енергия падаща на земната повърхност е толкова много, че не можем да я изразходим. Друга истина е, че за сега не сме се научили как да я улавяме и използваме достатъчно добре и не можем да разчитаме само на нея. Ще ни трябват поне още едно поколение АЕЦ. Нека тези дето са против АЕЦ да кажат с какво ще се греят в студени, мрачни и мъгливи зимни дни.

Ами, ще се гордеят с това, че си умрел от студ и идиоти като тебе нема да ги има.

Боян Рашев: “подгответе се за удара с копие в гъза”!

в каквото и да инвестираш е все тая защото и земята не струва нищо ако не можеш да произвеждащ храни, а без машини и гориво за машините как ще стане? ценните метали са супер неликвидни - с тях ли ще си купиш хляб в магазина? криптото е ясно че просто ще го забранят като пуснат централните банки дигиталните си валути. имот да купиш като няма кой да го ползва срещу наем пак е дърво. няма отърване - вкараха ни в спиралата и все повече ще свиват - и не говоря за нашенските продажни лакеи

Ми то нефтопродуктите ако не се ползват за гориво... отиват за производството на машинарии които преобразуват вятъра в ток или части за "еко" автомобили, дори домашният ви климатик и хладилник работят благодарение на въглеводородите. Тъй че докато се използват днешните технологии за ВЕИ, "електричките" и т.н. нефта, че и газовете, ще продължават да се харча... а тъй като програмираното износване е любим търговски похват то потреблението на въглеводориои ще си върви нагоре докато вярваме че осъществяваме зелен преход;)

Малоумен в същността си коментар. ВЕИ се изплащат за 5-7 години само с произведената от тях енергия. А изплащането включва освен потребената за производството им енергия и суровини и работа. А през следващите години след изплащането са чист енергиен приход. Разходите за ВЕИ са едва о,о1% от световното потребление на енергия. В същото време ВЕИ всяка година произвеждат около 25% от енергията.

Изплаща се, щото 40-50% са им с дотации. Имат място ВЕИ источниците, но 2-3 пъти по-малко отколкото се залага на тях! Енергийната система и трябват БАЗОВИ мощности, дето ВСЕКИ ден са на линия! А ВЕЦ са глезени - дават ток, ама когато най-много трябва - студено или супер горещо и безветрено - ГИ НЯМА!

руски хунтаджии и хора завършили рабфак в "Харвард" ни управляват в момента.

Какъв рабфаг те гони в Харвард бе човек? Това само в твойта глава го има. Егати главата, и връзката ти с нея

цената на енергията изпълнява същата роля, която изпълнява кръвната захар в един жив организъм. При хранене кръвната захар се почаква в умерени стойности. Ако кръвната захар се покачва в прекомерни стойности, това значи, че организмът е болен от диабет. При хронично високо ниво на кръвната захар следват различни увреждания на организма, като най-същественото е поддържането на високо кръвно налягане. Ако не се лекува, високото кръвно налягане в един момент ще доведе до инсулт или инфаркт. Сега заменете: организъм с икономическа система, хранене с производство на стоки и услуги и тяхното потребление, ниво на кръвна захар с цена на енергията, високо кръвно налягане с висока инфлация, инфаркт с колапс на финансовата система и инсулт с фалит на държава. Излиза, че икономическата система е болна от диабет и е на прага на финансов срив и фалит на държавите, ако не се смъкне високото кръвно/високата инфлация. Защо в Европа ситуацията с цената на енергията е по-драматична от останалата част на света? Защото в Европа ситуацията е като при диабет тип 1, при който собствената имунна система на организма по погрешка напада и унищожава клетките на панкреаса, който произвежда инсулин. Останал без достатъчно инсулин, организмът вече не може да регулиран нивото на кръвната захар и тя се повишава прекомерно. По съшия начин бюроктарите в ЕС заради Зелената сделка ограничават източниците на евтина и достъпна енергия и цената на енергията се покачва прекомерно. При диабета клетките на организма гладуват, а организмът слабее, защото заради високото ниво на кръвна захар не могат да усвоят хранителните веща, които кръвта им доставя. Съвсем скоро и всички ние като потребители ще "гладуваме", защото заради високата инфлация няма да можем да потребяваме стоките и углугите, които икономиката произвежда.

И ти като коментатора от статията правите основна грешка, въпреки че в някакви изречения се въртите около причината, но явно не я осъзнавате, заради краткосрочен мироглед. Проблема е, че храната ще свърши рязко особено при нарастващо потребление. Единственият начин за решение на този НЕИЗБЕЖЕН проблем е да се намали потреблението на храна която ползваме наготово - петрол, газ, въглища, уран и да я заменим със собствени неизчерпаеми източници - ВЕИ. След 10-20-30 години тези готови ресурси ще се изчерпят, а африканците искащи колкото американците ще нараснат многократно. Тогава ще дойдем в същото положение, но без подготвена алтернатива. Развитието на ВЕИ е точно това - подготовката и постепенното преминаване. Прехода няма да стане изведнъж, ще стане бавно и мъчително, но алтернативата е смърт. Това не е диабет, а е лечението му.

Така е, но за щастие има решение в ядрената енергетика! Не съм обеден че бъдещето е във перки и слънчеви панели!?

Значи ще отслабнем чуть-чуть

Да таправят микс от тец, вец и аец. Продават ни скъпите тецове и вецове, изнасят евтино аец, да да си пълнят гушите - всичко това 30г. Умници-гюровци

Цената на енергията расте, заради политически решения, и за да я озсптим са нужни политически решения. Мораториум върху износа, спиране на енергиината борса. Определяне на фиксирана максимална цена на енергията, и моментално започване на Белене с държавни средства. Ако не искаме да си светем със свещи.

Кой ще ти бачка без пари, приятелю?

Всичко е точно казано без частта за АЕЦ Белене. В момента произвеждаме достатъчно ток и не ни трябва втора атомна централа. Просто всичкият евтин ток се изнася, а за българите остава....трибуквието. Спре ли износът, цените ще паднат. Но някой трябва да се блажи за сметка на народа. И всички знаят кой.

А ако имаме една аец печалбата от която да отива за лечение на деца примерно пречи ли ни ? За един ПрЕател питам ?

При тези прогнози, които са вече почти реалност, нека си спомним как първото правителство на ГЕРП под личното ръководство и натискане ТРОШИ РЕАКТОРИТЕ НА ПЪРВИТЕ ЧЕТИ БЛОКА НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ С КЪРТАЧКА ЗА БЕТОН И АСФАЛТ ! Унгария искаше да купи рототите на тези блокове, но Боко ги беше вече натрошил. Показваха "мероприятието" по Евронюз в рубриката "без коментар" като пример на варварство и малограмотност... Боко и компания извърши това престъпление към българската нация под натиска на ЕС за да са сигурни, че никога няма да пуснем тези блокове отново - ресурса име до 2030-2040 г. но г-жа Йес-сър (Куневица) подписа без да и пука - България е богата - голяма работа няколко ядрени блока !

Споко ! Всичко върви по плана на Давоските сатанисти. "Пандемията" след няколко месеца ще свърши. Идва ред на световна икономическа криза. Естествено че е изкуствено създадена !След нея ще следва климатична и незнам си още каква,ще видим.....ако сме от останалите живи,пак според плана. Ето какво е казал Дейвид Рокфелер още 1994 г: "Трябва ни огромна,мащабна криза и хората ще приемат Новия световен ред" !

Всички "критични мислители", рЕзко спряха да са критични след като прочетоха нещо дето им харесва... :))

Брюксел ви го нахака, сега чакайте еврото за тотален оргазъм.

Ей, БСК са написали яко текста и не се боят да си кажат причината за проблема- брюкселските зелки и тяхната зелена лудост. Да, докато зеленеем, все по-лошо ще става. Може да е добра идея, но нямаме технологиите да се получи. След 100ина години разработки и пробиви в технологиите може да стане. Сега просто ще ни вкара в каменната ера и ще ни накара да просим за хляб, защото без производство няма работа, няма и заплата.

Това ли е най важното в този ужасен момента,когато светът и България се гърчат от ковит и всеки ден хиляди българи умират по болниците??? Нека се ваксинираме на 200 процента пък после ще мислим за благоденствието с евтини горива. Къса ви е паметта , иначе ше знаете, че по времето нашия лидер газта бе 80 стотинки на колонката !!

Кой е вашият лидер?

Ето още един плоскоземец, който "вярва в нАуката". Емперични доказателства, че "ваксинирането" е пълен провал колкото искаш. Но давай, да се бодем.

Първо не умират хиляди по болниците. Не знам откъде го измисли това. Второ ковид е паниката, с която се спасяват зелени задни части да не лъснат какви са ги надробили. Мисли си за ковида и не гледай, че токът е двоен и стоиш на студено. Храната била по-скъпа, няма работа... Не е важно. Ковид с омикрон стана буквално настинка. Стотици хиляди заразени и с или без ваксина почти няма приети в болница, камо ли умрели. Ама да мислим един грип все едно всяка година от деца не сме карали такъв. И... Умрели от грип всяка година е имало. Били са почти като при ковид винаги. Никога не са ги брояли. Ковид по начало е с под 1-2% смъртност, което е близо до грипа. 1-2% говорим не от населението, а от заразените. Омикрон сега е с 0.02 и по-малко.

Авторът определено е лобист на газовите компании, които следи повърхностно технологиите за съханение на енергия. Металите, които се използват в системите за съханение на енергия, могат да бъдат евтини и широкодостъпни- желязото е сред тях, друг такъв меал е натрия, който се съдържа в обикновената сол, а тя пък е разпространена повсеместно. Биогазът се произвжда от селскостопански отпадъци. Газ може да се произвежда и от въглища.

Я кажи в момента каква батерия с натрий има да може да държи мегавати мощност за един завод да работи през нощта или примерно да замести за 12 часа тъмна част на денонощието голяма централа. Каквото и да има в природата, в момента не е достъпно за познанията на човека и батерии с капацитет ВЕИ да изместят другите мощности просто няма. Представи си квартал сега на газ да мине на ток с потребление плюс 3квч на семейство. Да оставим цената. През нощта или без слънце какво ще им достави примерно 100 000 х 3 квч или 300 мегавата? А мрежата дали ще оцелее в това място при толкова повече потребление? Какво правиш със стоманолеярни заводи с доменни пещи? 24 часови производства? Всички на улицата гладни, да няма кой да ти произведе хляб и всякакви дреболии? Направо по една еко рогозка от листа и в пещерите ще е най-лесно. Ама няма и толкова пещери, та ще трябва да жертваме едно 99% от населението. То пък така или иначе ще си замине от глад, студ, болести и всички други ефекти на връщането към природата.

Боже, до кога комунисти и сталинисти ще властват в България?

Ще се повторя. И две атомни централи да имаме с тези безумни пазарни механизми пак ще ни е скъпа енергията. Евала на правителството за мораториума. Че ще има фалити то е ясно, но поне бедния човечец до лятото да изкара, така по се оцелява някак, пък вий се джафкайте руснаци, комуняги дрънта брънта. Всичко си върви по световен план, по изкуствено напомпана световна криза. Ще стане беднотия и глад така или иначе и при новия световен ред само сертифицирани послушни служебни хора ще имат достъп да потребяват блага. За тези, които са без сертификати живейте свободно колкото можете и си носете новите дрехи... идват тежки времена.

Пред Бог ваксинации, бустерни дози и сертификати не важат!!! Всекиму, когато му дойде реда!!!

Криза нямаше само при различните видове социализъм. Причината е, че там всичко беше на дъното.

Ами ха дано да стане катастрофа, че то друг начин да се отървем от Мунчо, Кирчо и Кокорчо май няма. Па ха дано да се осъзнаем и да се отделим от концлагера на Урсула и бабофила.

Има и добра новина.Тъй като България е тотално де-индустриализирана държава ,това не е толкова страшно.Шиенето на гащи и потници с чужди суровини и КОЛ-центровете не са индустрия ,както проституцията и автотенекеджийските услуги-това не е толкова страшно.Има все още останали дървета ,които циганите и ,разни дерибеи по места ,не са изсекли ,така,че за осветление и отопление ще стигнат

То хубаво, ама си представи шивачките на гащи и операторите от кол центровете да останат без работа. Няма да имат пари за наеми или кредити за жилища. Заминават хазяите и банките. След тях тръгват и услуги, магазините, производство на храна и т.н. Накрая всеки в страната остава без доходи. Когато населението няма приход, икономиката умира и няма кой да се спаси. Просто парите са движение на стоки и услуги и зависят от това повече хора да изкарват повече. Когато всички работят и печелят, има излишъци и богатство. Когато не се работи, има недостиг и бедност. Просто без купувачи няма как да си продадеш и най-хубавата стока даже и на цена да ти е пълна загуба и кранчето ти пресъхва и на теб.

всички цехове и подобни предприятия от "леката промишленост" спокойно могат да минат на солар+батерия даже инвестициите не са супер много, и се изплащат в рамките на 5-7 години. Доста магазин и къде-къде по-големи предприятия инвестират в солари на покрива в последните години, което им помага да са 60-80% независими от флуктуациите в цените на тока. Също така, не занм защо много хора тук си мислят, че ако не е летен слънчев ясен ден, соларите не работят. Пълни глупости - UV радиацията си я има винаги. Разбира се, във мъглив или дъждовен ден ефективността им е по скоро 10-15%, но такива дни в България са по-скоро малко.

По-опасна секта от зелените талибани, няма. Решили са да променят света, по техни, сектански правила и ако продължават да са на власт в ЕС, този континент ще се превърне в свърталище на зомбита.

за съжаление е твърде късно да се вземат адекватни мерки, още повече при тези политици по всякакво ниво. казано по-просто бездарни шуробаджанаци, гъзоблизци и пълни отрепки. какво може да се очаква от такива. да вземат решение в името на народа? е как? те имат задължение само бащицата си. а кризата е пред вратата на ес и тя не чука и не чака някой да ѝ отвори. тя просто нахлува, но тя никак не бе непоканена. дори напротив. тя бе поканена именно от тез, които днес са за "принудителната "ваксинация", за да били предпазели продънените си здравни системи, които също са на борсата. по американски тертип. а на борсата се искат печалби каквото и да струва това, нищо лично. когато преди години питах защо трябва да се копира всичко от америка ми казаха, че нищо не разбирам, че съм комунист (тогава звездата на путин още не бе изгряла на полит.небосклона) и че пазарът бил регулирал всичко и други такива анегдотни аргументи. казах, че със здравето не може да се търгува по тоя начин. по тоя начин не може да се търгува и с хората, които на практика са модерни роби, но задоволени с коли и апартаменти. ето, че "свободния" "пазар" изяде не само здравеопазването, но и енергетиката. ако някой си мисли, че това чудовище ще се насити само с това, то жестоко се лъже. колкото до зелените. тях не ги интересува Природата, а да яхнат вълната на диктаторите на новото "нормално" и този стремеж се вижда ясно в австрия, германия, мусаката т.нт. или както се вика тътенът вече се усеща и по бриза, лъхащ в лицето ми.

В измисли тая дзелена дзелка и кой ни подписа в нея? Единствения чист източник на ток е атомната енергия. Незабавно отваряне на първите 4 блока (ако ги има), забрана на климатици и на ел автомобили, и на копането на крипто

Викаш вместо икономични термо-помпи, по-добре да горим въглища, дизел и дръвца, а? А климатичните промени заедно със ежегодно зачестяващите природни бедствия ще ни излязат МНОГО "ЕВТИНКО". Боже, боже.

и Киркор зад волана, а радев на задната седалка. Неочаквано добра комбинация

И защо са празни газохранилищата на Европа е питанката! Защото десетилетия корумпирани политици подписаваха със затворени очи и пълни джобове с рубли престъпни договори с руската газова мафия! Наляха на плешивият фюрер от Кремль стотици милиарди евро! Оня папагал Герхард Шрьодер даже замина да работи в Русия в Газпром! Сега и дебеланата меркел ще замине там! Дано най-накрая Европа се събуди и изрита руската газова зависимост веднъж завинаги! На 100%! Може 5-10 години да плащаме по-скъпо, но да се отървем от рекета на мафията на комунягите!

Не мислиш

Майоре ,майори имай пред вид че опитът за придобиване на ителектуални права от собствената умствена недостатъчност не води до никъде...всъщност води до задъдена улица!

спрете най-накрая криптовалутите и ще се спре тази инфлация и дефицит на ресурси!!! не може да имаш валута без покритие, и да очакваш, че това няма да се отрази върху потреблението на суровини и услуги!!!

Криптовалутите сумарно консумират под 0.5% от електроенергията в света. И според теб крипто предизвикват инфлацията??? А не фактът, че печатниците на централните банки НЕ СА СПИРАЛИ ОТ 2009 насам (справка ЕЦБ, ФЕД, Английската Банка и т.н.)? Bitcoin беше ОТГОВОР точно на това безумно печатане и централизация на монетарната политика в няколко чифта корумпирани ръчички. От галопиращата инфлация ГУБЯТ осново БЕДНИТЕ, защото именно те държат и малкото което имат почти изцяло в обезценяващата се валута на дадената страна. БОГАТИТЕ от друга страна, имат избор и диверсифицират в различни асети като имоти, злато, акции, криптовалути. Моля, образовайте се преди да ръсите глупости!

Биткойн си беше ЦРУ операция за дистрибутирано кракване на криптирана информация, която им излезе безплатно. Даже някой забогатяха неистово. Това, че една понзи схема е яхната глобално от оперативни хеджфондове да пере и узаконява парите натрупани от наркотрафика не означава "алтернатива". Криптовалутите са толкова "децентрализирани", колкото и Амазон Клауд и другите гиганти. Това, че нямате реални технически умения да проумеете сложна техническа и психологическа система ви прави лесна плячка за всички спекуланти. Ма чакай, ходи си купувай крипто-валути, кво ти обяснявам. Аз като прост инвестирам в ценни метали и земя.

Статийка от поредният русофилски пудел с цел всяване на паника!

Те пуделите са други, руснаците са мечки :) Статията е топ, Европа се самоубива.

Белене ,Козлодуй и южен поток …това беше гарант за национална независимост,но нагъзените на ЕС и САЩ лакей продадоха интересите на България!!!

Да бъдеш изцяло под енергийния монопол на Росатом и Газпром било национална независтимост. Господи, ела си ги прибери...

Какъв монопол те гони,две държавни атомни централи и евтина газ от южен поток…

Е, сега нали си независим. Слезни до долу да накосиш малко залена тревица от градинката пред блока. Хем ще се сгрееш, хем за нета ще има, а и малко ще похрупаш зелено.

Не е вярно ,че са ги продали интересите на България ,де да беше така.Работи се по -демократично и еврогейски--предадоха ги

Всички тези кризи са изкуствено създадени, ковида, енергията, храните. Подготвят ни да живеем в абсюлютна мизерия.

Най-точния коментар досега. Тъй че сблъсъка е неизбежен. И две атомни централи да имаме с тези безумни пазарни механизми пак ще ни е скъпа енергията. Евала на правителството за мораториума. Че ще има фалити то е ясно, но поне бедния човечец до лятото да изкара, така по се оцелява някак, пък вий се джафкайте руснаци, комуняги дрънта брънта. Всичко си върви по световен план, по изкуствено напомпана световна криза.

Най-добре е ОДКБ да дойде! Ако България продължи да седи в тая джендърска кочина след 20 вече няма да е 6,5 ами 3,5.

Тази статия щеше да бъде съвсем на място, ПРЕДИ 20 или поне 10г. Но бизнеса (не само нашия ами и европейския) дремеше и се надаше на "зелени" далаверки. Е, получиха си "зелените" "бонуси". И, да. Всичко написано е вярно, и прогнозата за бъдещето не е добра никак. А, като имаме предивид че горе са се същте калинки, смело можем да прогозираме апокалипсис.

Тези капани бяха залагани в продължение на десетки години и резонно беше да проработят. Интересно е къде се криеха днешните критикари до сега и сега като настъпи видов ден се появиха като гъби след дъжд.

Нема страшно, има различни многобройни други възможности. Като например , всеки сам да си лиже гъза за сол. Това диетолозите твърдят , че намалявало и апетита и така човек не чувства глад, яде по-малко и пази природата.

избрахте си руски генерал цървул и той си направи правителство от комсомолци, да сте мислили. Сега держать таварищи! Венсеремос!

нега се почегърта да се изхарчат едни милиарди и така ...... "Ние сме на всеки километър, ние сме на всеки километър"

предполагам "артистите" от цирка с минусите плащат по-малко или имат някакви преференции.

Пръмовица загроби 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ-а, чекне си миризлива путка из Брюксел и пет пари не дава!!!

Отново разни лобисти, политици, фондационерски специалисти се опитват зад многословни и високопарни "експертни" мнения да ЛЪЖАТ И ПРИКРИВАТ ИСТИНАТА: А тя е проста: Евробюрократите и послушковците под натиска на САЩ ВЪВЕДОХА НОВ ПОСРЕДНИК във веригата за доставка на енергоносители - РЕГУЛИРАНАТА ОТ САЩ БОРСА ?! При това по правила по които йезуитските изстъпления, извъртания и демагогия от средните векове са кото приказки на малко момиченце ! Борсовите цени за стока, която се планира, добива, произвежда и транспортира с месеци, а по някога с години се определя ден за ден ! Резултатът - ДЕСЕТОКРАТНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ - не заради голямо потребление или алчни производители а ПОРАДИ ПОСРЕДНИКА ! ЕТО ЗАЩО ЕС Е ВРЕДНА, КОНТРАПРОДУКТИВНА, ВАСАЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА АБСОЛЮТНО НЕАДЕКВАТНИ МАРИОНЕТКИ !

Ето докъде ни докара некадърното управление на ГЕРБ!!

А ето такива като тебе са докарани от некадърните си бащи. Дори зелената еуглена изглежда като титан на мисълта в сравнение със скудоумници като тебе.