Експерти се усъмниха в потенциала на зеления водород

Дори и най-добрият сценарий на всички съществуващи проекти ще покрие само 9 % от съществуващото търсене до 2030 г., и то при 100% капацитет на електролизерите

Обратно в новината

Коментари - Експерти се усъмниха в потенциала на зеления водород | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Значи ще правим ток и с него ще правим водород? И какво ще е КПД-то на един такъв преход? Таази "трансформация" със сигурност не е перпето мобиле което означава, че това ще е приложимо и полезно в много ограничен диапазон от услуги на които им трябва точно водород например при химическите торове като е и в момента. Всичко останало са глупости. Отделен въпрос е, че транспортирането му е много трудно защото повечето метали увеличават крехкостта си при взаимодействие с водорода и е силно избухлив при наличие на кислород.

Употребата на зелен водород за масови цели е все още в сферата на научната фантастика, поради липсата на капацитет за производство, и недостатъчно добре развита инфраструктура за съхранение и пренос. И като разсъдим разумно, че дори само драстичното намаляване на употребата на въглища ще се отрази добре на световната екология, то може да продължим да разчитаме на ядрена енергия и природен газ. Природният газ е всекидневна тема. Какво ли не се изговори и изписа за него! Предимно използваха темата за газа за черен пиар. Но бъдещата реалност на сектора "Енергетика" ще се нуждае от преход и единственият рационален посредник в този преход е употребата на природен газ - позната суровина, с отличителни и добре познати качества, надежден източник на енергия, който вече е овладян успешно и има инфраструктура за него, вкл. ще се изгражда нова такава. Големите икономики като Китай и САЩ нямат намерение да се откажат от неговата употреба. Докато за предприятията, природният газ е особено голяма необходимост, то за домакинствата е уют и чистота. Хубаво е да се разглежда като енергия на настоящето, достъпна и сигурна.

Някак си са изпуснали да се чуе мнението на здравомислещи хора

Пепел им на устата !

Май започваме да даваме заден за зеления водород. А.....какво стана със зеления амоняк ?

губи се 30-40% от енергията при производство на водород. По-добре да си ползваме тока, директно. За мащабите на България, преносът на електроенергия не е проблем.

Проблем е съхранението. Каква слънчева енергия ще пренасяш нощем? Денем има свръх производство, а нощем недостиг… нищо, ако няма конвенционални източници. Именно за свръхпроизводството става въпрос да се ползва и се произвежда Н2, и той след това може да се ползва по всяко време- демек съхранение на енергията от слънцето. Дали е 40 или 60% неефективно няма значение, защото алтернативата е да е изгубена тази енергия, като не се ползва или ти я изкупуват без пари.

Е как - Европа има въглища, а въглища плюс вода е суровина за синтетичен газ. Като пуснеш нагрята водна пара през слой въглища се получава водород и въглероден оксид. Което е изходна суровина за производство на синтетични горива, метан също между другото. Проблемът е, че водородът е малко и получения чрез електролиза водород може да допълни количествата. Изразходената вода се връща обратно след изгарянето на полученото гориво. Освен това и днес техниката позволява хибрид между турбина и електрическа система - турбината е много по-ефективна от буталния ДВГ но трудно се регулира. Като подадеш газ няма обороти, като набере обороти трудно спира от инерцията, затова и не се използва.

ПАВЕЦ бе джендър некадърен

Сещаш ли се, че тоя впдород не се гори като газ? Нали знаеш, че при изгаряне е по зле от газа и отделя азотен окис?

И от аки ще почнете да пройзвеждате маймуни.....

Предлагам да построим на морето завод за зелен водород, електроцентрала на зелен водород в софийско, зелен далекопровод и зелен водородопровод с европейски средства за иновации. Така затваряме цикъла. Може плавно да качваме мощността и да отчитаме постоянно нарастващи проценти зелена икономика. Неизбежните загуби от преноса ще компенсираме с тец Варна от въглища, но ще е минимално като процент.

минахме на Усвояване, Усвояване.... водородните експерти, като политическите, и социологическите... Май са от една и съща школа, даже от един клас!

от 1 во помпощно....

и от един баща

А за електролизата енергия от къде?

Мисля, че зелените едие не са оползотворени напълно. Първо неизменно на всеки покрив следва да се сложи фотоволтаик. Това обаче не е нещо ново. По интерлесно е, че авторът като спомена за реките, то около тях може да се насади слонска трева и бързорастящи дървета, тополи например и да се прибира въглерода от тях. Мелят се на стърготини и ферментират. Или се оставят да ги ядат червеи и гъби за по-подходяща биомаса. Самите реки имат зелено покритие, жабуняк по народному, колония едноклетъчни водорасли з те също бързо се размножават и могат да се прибират. А ся ми дойде кокаво можем да правим биомасата - ми сушим я и в термоколектор - слънчев концентратор за разлагане на биологичната молекула за получаване на изкуствен нефт.

ㅤ

Продавам кафен въглерод, произлязъл от зелен водород.

Метан? Ха интересно, как го получихте?

За щелия процес , не съм сигурен - но суровината е зрял боб .

За забавление обичам да трепя еко талибани ,беше ми скучно и с тежки удари пречуках зелен терорист който е на хранилка при сорос мизантропа

Дори и в България Главболгарстрой започна с инвестиции в инфраструктура за зелен водород, а Христо Ковачки почна със строежа на голям фотоволтаичен парк, с чиято енергия ще добива зелен водород и ще го гори в ТЕЦ Бобов дол!

И накрая ще се окаже, че гори отпадъци, нов внос. Както си беше до сега ;)

Какъв е смисълът да дават мнение някакви незнайни български НПО-та , като инвеститори в зелен водород са огромни компании като Шел, ОМВ, Тотал, Ексон, Бош, Тойота, Хюндай, Даймлер, Волво, PKN Orlen, Авиа, Ени и дори и Фолксваген регистрира като патент водородна горивна клетка преди два месеца!? Дори и кралската фамилия на Саудитска Арабия започна производство на зелен водород, че виждат че с петрола е свършено!

Ти си соросоидна отрепка ,познах нали хаххахаха

евро-"експерти" се опасявам, че... който в училище не е учил физика и химия - животът му е изпълнен с вълшебства и магии (като зеления хайвер, например...)

Ако видите слънчев панел на българска нива и гръцки плаж знаете че става въпрос за кражба на европейски средства.

Вероятно експерта си мисли, че водорода е като рибата, саморазвъжда се във вода и електролизатора просто го лови от водата.

Руснаците имат езерото Байкал и С.лънце. Унгарците пък Балатон и Слънце. Да не се окажат те по подходящи. Сещам се за.още.хиляди езера и едно Слънце. .

Питам.

Съм убеден, че това е поредната екоизмама на зелените фашисти и изнудвачи! Докато има дементени да им вярват, вместо да ги линчуват, така ще е.

Абе този експерт направо гений! Понеже трябвало вода и значи ние сме добре, защото имамо цяло море! Той поне да се беше запитал колко вода все пак трябва. 1 kg водород е около 22 KWh (не помня съвсем точните числа). А пък грубо от 1 kg вода се получават 50г водород. България има мощности за около 8 GW електричество. Това за година е около 60 000 GWh. Ако всичко отиде за производство на водород, ще са необходими около 0.06 кубични километра вода. Един селски чзовир ще е достатъчен. А да не забравяме, че когато този водород се изгори, отново се получава вода.

O, 8 протона и 8 неутрона, H2, два протона, електроните ги пренебрегваме

_stankow

Наистина това беше пълна излагация. Да се каже, че водата била важна "суровина" за производството на водород ... Дори Саудитска Арабия има достатъчно. По-нататък в статията пък само пътьом се споменават истинските проблеми ...