Експерти: Няма опасност от имотен балон, на пазара има добри клиенти

Падащите лихвени проценти по ипотеките не са водещ фактор дали купувачите да ползват кредит или не за жилища

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

При средна нетна заплата в България от 1500 лв. са нужни около 17 години, за да изплатите жилище за 150 000 евро, ако го изплащате със 100% от заплатата, което няма как да стане. При средна заплата в Германия от 4000 евро са нужни около 6 години, за да изплатите жилище за 300 000 евро. И не трябва да се пропуска факта, че разходите за храна и битови сметки в Германия са по-евтини от България. Например за отопление /топла вода, парно/ на 88 м2 жилище (в което живее четиричленно семейство) - 50 евро/месец през цялата година.

Нема балон... Цял дирижабъл е!

според някои имаме балон на 1000 E/m2. Какво ще кажат същите тия ако след 2 години резервоар бензин излиза 1000 евро?

Някъде пишеше че 50% от жилищата в София са необитаеми. Е не е балон, ама изобщо! Цял дирижабъл е!

Населението намалява със 70 000 годишно. Дори това на София почва да намалява предвид по-малкия брой идващи студенти. Това с балона го обяснявайте на балъците. Ние можем да поизчакаме още някоя годинка до ПУК.....А Пука ще е голям. Тия хиляди сделки в момента са с черни пари с цел отдаване под наем. Защото броя желаещи чужденци да живеят у нас намалява, бежанците дори не искат и да чуват. Емигрантите на тоя етап няма да инвестират в какъвто и да е имот с безкрайни битови проблеми и неуредици и с неясни плащания и отговорници. Братислава или Будапеща ми се вижда по -добре за инвестиция. От друга страна огромния брой панеладжии не могат да си позволят преместване в новите комплекси, защото разпродадоха всичко и още ги изплащат. Кредит нормален човек трудно ще вземе или ще отлож при тая неяснотия с вирус и икономика. Като затънем в кризата догодина процеса по изваждане на топлийката ще се активизира. Как мислите?

под добри клиенти балъци ли да разбираме?

Пфссс, споко бе брокери, не цапайте гащите, някой спука гума на пътя :)

Щом се обясняват, че няма балон, значи то със сигурност има. Поне на това се научих при сблъсъците си с брокери. Кажат ли ти ден, то навярно е нощ и обратното. И не знам какви статистики вадят, но като прочетох, че критерия им за балон било 100 процентно поскъпване на жилищата за 5 години, реших да видя цените. В статията откровено лъжат, че жилищата в София били поскъпнали "само" със 63%, докато някак си моето жилище, което закупух точно началото на 2016 - а в моемнта струва по оценка 2.5 пъти повече. Не двойно (100%), а 2.5 пъти повече. И това се отнася за всички жилища в кварталите, в които съм търсил преди 5 години. Не, изобщо няма балон. вЕрвайте!

Да знаете, че се готви яка брадва за данъците на имотите! Как ви звучи данък на апартамент за 100 000 лева - 1000 ? За по-догодина това ще е факт, а ще стават и повече! Ха честито, за банките незнам, но общините масово искат приходи, а няма кой да ни даде данъците от труда, защото така ще фалира пенсионното осигуряване и здравеопазването. Затова се готви нов закон за административното делене на населените места и промени в данъчните оценки, те ще бъдат по таблица спрямо реалния пазар! П.С Чува се, че и застрахователите лобират за задължителна Гражданска отговорност на имоти, засега се говори за около 300 лева на апартамент, но почнат ли веднъж после ще ги вдигат!

Нека да го направят така. Но да има диверсификация, за първо жилище - толкова, за второ - на двете жилища двоен данък, За трето още повече и така. Да видиш как набързо всички накупили или наследили преди време по 4-5-10 апартамента ще ги пуснат да се продават и цените ще се нормализират. За мен е абсурдно в момента младо семейство с добри доходи - примерно едни 6-7К на месец, реално да не може да си позволи ново жилище. Защото то не може. Въпреки, че масово народа тегли луди кредити. За да може едно семейство младо да плаща по 2К на месец кредит, това означава жената да не ражда. Което директно такова таковата на цялото демографско бъдеще на страната. А като няма млади, след време няма да има кой да работи.

Няма опасност от имотен балон -хахахаха , щом брокери и банкери го казват значи е пред пръсване! Тея лъжат повече от политиците! Като ти кажат добро утро виж да не залязва слънцето!

Какво може да каже един банкер, брокер или строител освен че цените ще растат до безкрай, но такъв пазар уви не съществува. Признава се че е имало балон едва след като той се е спукал. Освен това фед и ецб започват да изтеглят ликвидност от пазара а фед ще вдига и лихвите което вече много банки напраяиха. Затяга се и условията по кредитиране а бнб вдига и лимита на гаранциите.. А рофелер е казал че когато един актив стане всеобщо достояние то той вече е фубвщ актив.

Маймуни мръсни пак успиват хората."Форум на Строители и банкери",нещо намирисва.Уж има инфлация ,а лихвите нулеви,защо ли? Май пак искат да изкарат парите на хората и да се набалбукат със скъпи имоти.,защото вероятно строителите са взели бая кредити.Да не говорим за квадратурите им,които сравняват с на запад.Там купуваш само светлата площ и еркерен балкон не влиза в квадратурата.И затова при нас 60 кв.м.е една стая ,а там тристаен

СЕ ВИЖДА, ЧЕ КОМАЙ ЕС Е ВРЕДЕН ЗА "ОБИКНОВЕНИЯ" БЪЛГАРИН ...ЗАЩОТО ЯКО МУ БЪРКА В ДЖОБА ...ИЛИ ПО-ТОЧНО ЕС И ИЗПОЛЗВАН КАТО ОПРАВДАНИЕ ЗА ЯКО БЪРКАНЕ В ДЖОБА НА БЪЛГАРИНА

мъка

В Бургас 1000 евро в центъра преди 5 години беше балон,сега е от 1500 нагоре.

Че кога са падали цените на имотите в България?

2009- 2013 - ДВОЙНО!

Абе господа, щом трябва да напишете статия, че няма балон, значи вече е достатъчно голям, за да се усеща отдръпване от пазара. Как очаквате брокери и банкери да ви кажат, че има балон, нали от това се хранят. Потърсете и независими мнения, ако искате обетивност, ама не искате......., искате да изманипулирате.

В момента в София има 200 хиляди закупени апартамента, които стоят празни. Това си е зачатък на балон, който очаква само малък тласък да се спука.

Цените ще растат тази и може би догодина до средата. След това следва голямото пук. помнете ми думата.

Идеята е вие купувате имоти на безбожни цени, а после банките ви ги взимат за без пари.

Обещавам да не ви пукам имотното балонче! Поне не тази седмица.

Цената на имотите(хубавите) няма да падне скоро: 1. Висока инфлация 2. Строителни материали на двойни и тройни цени 3. Еврозона 4. Отрицателни лихви по депозитите 5. Напечатани и раздадени пари 6. Ковид и пестене/трупане на пари. Да продължавам ли?

Дали ще падне не е ясно, но броя сделки ще намалее и то в следващите седмици драстично.

Kenn1111

Куцат ти аргументите особенно на тема строителни мателиали и показват точно обратната тенденция.Свръх предлагане и свито търсене.

Организирана спекулативна група. Очаква се невиждано сгромолясване на цените на имотите.

С европейските цени на имотите, очаквайте и европейски данъци. В България не стига че данъците са ниски, а и все още се занижава данъчната основа, което си е данъчна измама. Като отвориш сайтовете за имоти, квадратът стига до 2-3 хиляди евро. Като видиш декларациите в общината, квадрата е по 100 евро :) Време е държавата и общините да въведат ред. Решат ли да го направят, ще видите как се пука балона.

2021-10-19 13:15:10 Ане (нерегистриран) Не че не си прав, но в един момент всички ще имаме имоти ---- В РУМЪНИЯ И БЪЛГАРИЯ ПРАКТИЧЕСКИ ВСЕКИ ИМА ИМОТ - БИЛО ЛИЧЕН, БИЛО ИДЕАЛНА ЧАСТ ОТ НЯКАКВО НАСЛЕДСТВО ... ТА ЗА ТВА СЕ ЧУДЯ НА ТОВА "ПОСКЪПВАНЕ", КОЕТО Е КАТО ПОСКЪПВАНЕТО НА ОЛИОТО - СПЕКУЛА, Т.Е. ЖЕЛАНИЕ НА ТЪРГОВЕЦА ЗА ОПРЕДЕЛЕН РАЗМЕР ПЕЧАЛБА И И КАТО НЕ МОЖЕ ДА Я РЕАЛИЗИРА С ЕВТИНО КОЛИЧЕСТВО ГЛЕДА ДА Я РЕАЛИЗИРА СЪС СКЪПА "ЕДНА БРОЙКА" ! ИСТИНАТ Е, ЧЕ ИСКАТ ДА ВИ ВЗЕМАТ ЖИЛИЩАТА И СЛЕД ТОВА СОБСТВЕНИТЕ ВИ ЖИЛИЩА ДА ВИ ДАВАТ "ПОД НАЕМ" ! Е ТОВА Е СКРИТАТ ИСТИНА НА ПРЕДСТОЯЩАТА СЕКИРА С БРУТАЛНОТО ВДИГАНЕ НА ИВОТНИТЕ ДАНЪЦИ ! ИСКАТ ДА ОСТАНЕТЕ БЕЗ ЖИЛИЩА .... ЗА ДА ИМ СЛУГУВАТЕ ОТНОВО И ОТНОВО, И ОТНОВО... ИСТИНАТА Е ЧЕ КАТО ЦЯЛО ... ИГРАТА СВЪРШИ! ГЛОБАЛНАТА ИГРА!

Дървеният матрЯл скочи в пъти и го няма Метал/ скочи в пъти. Енергията/скача и скача и тук и по света.... Всякакви плоскости ползващи се в строителството, изолация... такаааа Говорят за Зеуена сделка... т.е. какво мислите, че ще поскъпне Циментът... той е енерго зависим и отделя по много от така ужасният климатично иривяващ въглероден двуокис. Тоест ще поскъпва заради поскъпващата енергия и ще бъде наказан с някакъв тип данък заради екоравновесието. И чакайте да видите всякакви фибрани как ще бъдат заклеймени и ще са на цената От тук нататък ще се качват осигуровки, заплата на работника, дизела за камионите... какво очаквате да стане с жилищата

Аххх, да не забравяме, че лихвените проценти са на исторически минимуми, чакайте да ги вдигнат малко. Скоро ще дойде еврото и не един ще сложи някакви парици в имот за всеки случай Някой може би пере пари чрез имотни сделки Има страх от хиперинфлация и ще има хора купуващи за всеки случай имоти Данъците са ниски което спомага за купуването на имоти... и тетака

Какви брокери, какви 5 лева? Това са хора без грам финансова култура. Повечето е някакво измислено образование. Знам им игрите и измамите. Т.н. банкери същите, завършил УНСС и банкер, боже господи. ..И в момента има една банка в България, която е на косъм от фалит - сещам се за още 2. ..Нямат интерес от вдигане на лихвите и спад на цените и ще крепят докато могат, но после не ми се мисли. ...Всичко с тази т.н. инфлация е измислица. На пролет ще гледаме.

КОЙ ПЛАЩА ЗА ТАКИВА НОВИНИ НА ПЪРВИТЕ СТРАНИЦИ И ПО НОВИНИТЕ????? ВРЕМЕ ДА ФАЛИРАТЕ ВСИЧКИ ЗАМЕСЕНИ В БАЛОНА :)

има голямо търсене вярно е има много затворени апартаменти и това е така псевдоекспертите които правят коментари като лаици .не знаят какво става с енергййната цена и че се задават фалити в страна която има срив и в един момент ще стане като банско .зашото хората няма да могат да оцелеят а брокерите които са големи експерти ще останат без работа.

Диктаторът Радев удря с мощна хакерска атака сайтовете ТРУД, ПИК и АФЕРА! Иска да заглуши разкритията за далаверите му.

Аз залагам за 30-40% спад в идните години, вие как мислите? Пишете отдолу колко ще е спада.

ЕКСПЕРТА Е ИЛИ ЛУД ИЛИ ОТ ЕКИПА НА НЕКОЙ КОНЦЛАГЕР НА ХИТЛЕР..... НЕ МОЖЕ СЪС ЗАПЛАТА 800ЛВ КОЯТО Е МАСОВА И 300ЛВ. ПЕНСИЯ ХОРАТА ДА КУПУВАТ ЖИЛЩА ЗА ПО 50-100 ЕВРО...ПРИ УСЛОВИЕ ЧЕ МЕСЕЧНАТА СМЕТКА ЗА ТОК И ПАРНИ ЩЕ ИМ ВЗЕМЕ ЦЕЛИЯ МЕСЕЧЕН ДОХОД...ЖИЛИЩАТА БЕЗПАТНИ ДА СА...ВСЕКИ ИМА ПО 2-3 ВЕЧЕ....ИМА УЖАСЕН БАЛОН И КАРТЕЛ МЕЖДУ БАНКИТЕ И ТИЯ ДЕТО ИЗКУПУВАТ БЕЗ ПАРИ И ПРОДАВАТ НА ТЕЗИ ЦЕНИ!? СЪД ЗА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО НА ВСИЧКИ ЗАМЕСЕНИ В БАЛОНА :) 3 МИЛИОНА ПЕНСИОНЕРИ, 2 МИЛИОНА НЕГРАМОТНИ И НЕ ЗНАЕЩИ БЪЛГАРСИ И ПОЛОВИН МИЛИОН НА ВЪЗРАСТ 45-60 ГОДИНИ..КВИ ИМОТИ КРЕТЕНИ..ИСКАТРЕ ДА ИЗГОНИТЕ И ПОСЛЕДНИТЕ 1000 ЧОВЕКА В ТРУДОСПОСОБНА ВЪЗРАСТ??? СЪД СВИНЕ :)

Нямали били пари, бедни били българите? Е затова поскъпват.

Който има имоти винаги печели, бизнеса с имоти е на 3 то място по света печеливш бизнес, тука винаги селските експерти тролове ни обясняват че било глупост да се купува, да ама аз в покупка на имот си защитих парите от инфлация, вече 50 процента цената е нагоре от това което дадох, а и имам пасивни доходи от наеми, така че мнението ви не струва иръБшани, 20 г все падат и вече са тройно по скъпи. И да ви кажа предварително минусите дето ще ми сложите няма да ви помогнат в живота

Докато не го продадеш нищо не си спечелил. Зная такива дето си мислчт за едни цени, а като дойдат купувачите и нещата са други.

Защо трябва да го продавам, взимам около 1000 лв на месец

Данък плащаш ли върху тези 1.000 лева?

Не че не си прав, но в един момент всички ще имаме имоти като инвестиция, но няма на кой да продадеш. Затова на имотите им викат пасиви. Освен ако не го даваш Под наем да ти носи активи.

A някой смяташе, че нещо друго ли ще кажат експертите? :) :) :). Абсолютно не разбирам защо трябва да си купя 3-стаен апарт в София за 180 х. евро, вместо в Солун за 90 х. евро при положение, че от години работя дистанционно.

Проблемът ти е, че след 6 месеца пребиваване плащаш гръцски данъци. Ако не беше това - то всички с възможност да дистанционна работа ще се изнесат в човешки места в чужбина

плащаш ако искаш, ако не 1 декларация от НАП в България и си готов

Димо, не е така. Сега няма да влизам в подрбности тук, но може да продължиш да си плащаш български данъци.

Защото не искам българи за съседи и стига си им отварял очите за имотите. Нека си пазаруват в София. Само м/у другото вече и в Солун има 50% увеличение на цените така че тристаните почват от 130-140хил евро

"Няма балон" казваха същите експерти и преди да се спука имотният балон през 2008.

Прави ми впечатление, че в този сайт много често излизат такива статии. Това ме навежда на мисълта, че има някаква финансова облага да излизат точно такъв тип статии. Демек, народе купувай жилища на цени като въф Флорида и си свиркай....

Казват му продуктово позициониране по модерно му. Просто оправдават високите цени определени от алчните брокери.

от край време има платени статии. само дето спряха от известно време насам да слагат знака с точката за 'платена статия'. така е и със славословията за зелената енергия.

ЗДРАВО ПРИБИРАТ ПОРИТЕ НА ЕЛЕКТОРАТА!!! СКОРО АПАРТАМЕНТИТЕ ЩЕ СТАНАТ ПО- ЕВТИНИ ОТ ИПОТЕКАТА ВЪРХУ ТЯХ!!!

Винаги има опасност при имотите, тези "експерти" са част от бизнеса и това им е работата да поддържат пазара си. Когато предлагането стане много по-голямо от търсенето,а то ще стане/защото България не е само република София/тогава ще има много хора с много празни апартаменти което не е лошо :))))))))

Във Варна, по БДС 1500 евро. 10% общи части - в най-добрия случай. Парко място 12.000 евро - вънка на дъжда. Обзавеждане 30.000 евро.. Един 100 кв. излиза 190.000 евро - с голям дневен тракт и две спални. или 380.000 лева. Моята заплата е 1.200 лева. ...И тея имоти нямат нищо общо с лукс - на мазилка, пред блока мръсотия. Съсед ти е някой бастун от Силистра, с жипка и голямо шкембе, дето слуша само чалга и прави барбекю кебепчета на балкона. Пълен булшит.

В България в момента се върти голяма далавера с имоти на зелено. Повечето брокери/агенти не печелят от сделки с имоти, а от НЕВЪЗВРАЩАЕМО КАПАРО. Плащаш "капаро" след като си бил обработван от брокер/агент (измамник) и си харесал имота. После научаваш 2-3 факта, който са били премълчани, като огромна месечна такса за поддръжка, неполучено разрешително за строеж, непрокаран ток за жилищни нужди и т.н. и т.н. ВНИМАВАЙТЕ АКО КУПУВАТЕ, А НАЙ-ДОБРЕ НЕДЕЙТЕ АКО ЩЕ ВЗИМАТЕ 20+ ГОДИШНИ КРЕДИТИ

Това с капарото е така! Трябва много да се внимава какви пари се дават!

УДЪЛЖЕНА 5-А ВЪЛНА, КЪДЕТО ШЕ СЕ СТИМУЛИРАН НА МАКС ФОМО-ТО ... НА МАКС, И ТИЯ ДЕТО СЕГА РАЗУМНО СЕ ОСЛУШВАТ, ДА ЗАПОЧНАТ "ДА СЪЖАЛЯВАТ" ЧЕ НА СА КУПИЛИ "ЕВТИНО" ... И ТОГАВА, ТОГАВА БАБА МЕЦА- СТРПЪВНИЦАТА, ЩЕ ИМ РАЗКАЖЕ ИГРАТА ... КАТО ПРЕЗ 2008 ...

Какви специалисти са тези? Завършили УНСС, дето е и Кобрата. Утре и той ще излезе да коментира....Трябват цифри и реален анализ...Като гледам графиките, навсякъде свети балон. Няма такова животно 15 год. само ръст. В един момент силата на тежестта започва да действа... Освен това, в България трябва да се вдигнат данъците на имотите и да не се дава право да се държат празни имоти. Имотът да е празен максимално до 1 год, след това под наем или да се продава.

ШЕ ГО "ПРОДАДЕШ" ? А , ДА ... НА ТАРАМБУКИТЕ КОИТО ШЕ ВКАРАШ С НАДЕЖДАТА ДА ТИ "КУПЯТ НА ЗАЕМ" И В ЗАМЯНАТ ДА ТИ БАЧКАТ 3 ПЪТИ ПОВЕМЕ, ОТКОЛКТО БИХА БАЧКАЛИ, АКО НЯМАХА ЗАЕМ ... ТОЯ ФИЛМ СЕ ИЗЧЕРПА...

Алоу, комунизма свърши 1989 година. Може да не ни харесва, но малко имат много и много нямат нищо. Многото ще живеят живот под наем. Там където отиваме Америка е била 1920-1950 година. Въпреки, че историята не се повтаря.

Ти вземи малко се ограмоти. Навсякъде по света в големите градове има политика. Такова животно като в България няма никъде. Купуваш имот удряш му ключа и до там. ..Никой няма интерес от празни градове, призрачни градове...Данъците на имотите трябвя да се вдигнат драстично, няма аз с моята заплата да ти финансирам пътищата, а като имаш пари ще плащаш...Да не говорим, че масово не се плаща за подръжка на сградата. Българинът си мисли, че като си взел апартамент и до там. Не ползвал стълбището и не иска да плаща. После пуска имотите на Букинг. ..Затова всичко прилича на кочина.

"на пазара има добри клиенти" ---- НА ПАЗАРА ИМА ЗЕЛЕНИ , ФУНКЦИЯ НА "ЗЕЛЕНИЯ ПРЕХОД" ... СИЧКО Е НА ШЕС ... ДО ПЪРВАТА ВНОСКА !

Братя - взимайте кредити. Ама ипотекирайте си и майките ако може, че после ще ви е*а и имотите и майките

Е така се надува балона! Тези са в конфликт на интереси да го казват това, защото те печелят от надуването на един евентуален балон.

КИРО ДОМУЗА СИ КУПИЛ ВИЛА ЗА 20МИЛИОНА ЕВРО ..... .... И СЕГА ИСКА КОМПЕНСАЦИИ ЗА СКЪПИЯ ТОК

"Инвестирането" в имот за да не си загубиш парите е сигурно само, ако може бързо да го продадеш, когато ти потрябват парите обратно! При продължаващо намаляване на населението и все по-висок темп на строеж на нови сгради, просто не знам кой ще купува, примерно след 5-6 години.

Не си прав. Инвестирането в имот дава ликвидност (обезпечение по кредити) и пази добякъде от инфлацията, която в момента е галопираща.

Прочети малко какво значи ликвидност. Имотите са възможно най-не-ликвидната индвестиция. Като не разбираш не пиши.

Учили недоучили - я ми разясни кво е ликвидност, виж и кво съм сложил в скобите по-горе. Все пак добре е да осмисляте написаното :).

Умниците това разправяха и през 2015 година! Но, ядец! Който купил тогава на по-ниските цени пИчели, който чакал до днес - нИ пИчели! Така ще бъде и през 2026 г., когато ще сме сенабутали в еврозоната и цените ще са като сегашните, само че по 2!

Хм, няма опасност значи…ми що тогаз ни успокоявате? Тия “добри клиенти” не са ли рушветчиите дето вече не са на власти пазаруват щото имат кеш? Я една статистика колко сделки са на пазарна и на данъчна стойност и ще стане ясно какво аджеба се случва. Щото народа не е забогатял, а обеднял, а цените “фрррръкнаха” с 30%.

Няма как да няма балон, при положение че има oколо 25% празни жилища в София (което си е огромен брой). И от тях едни 80% са купени с инвестиционна цел ... е къде е инвестицията при положение, че не се дават под наем и няма кой да ги купи в близко бъдеще (просто защото няма толкова голям пазар). И продължават да се правят "инвестиции" дето само гълтат пари ... Добрите имоти ще си останат конвертируеми и на високи цени, но тези построени по мочурищата и ливадите в "модерните и комуникативни" квартали ще го понесат тежко...

балонаджиите тука не сте чували за търсене-предлагане май?

Чували сме. Всички в момента са се сащисали от кризата и само тези дето са на зор продават, щото не им достигат парите. Ама е добре да имаш малко вътрешна информация какъв процент от хората почват да продават заради финансови несгоди. И ако в момента е 10%, до пролетта ще е доста повече. Тогава гледайте какво се случва.