Експертът Георги Пейчев пред Dir.bg: Новото строителство насища пазара на имоти, но срив няма да има

Увеличените лихви по кредитите може да доведат до понижена активност, но не и до продължително спадащи цени

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Строителни предприемачи и брокери на недвижими имоти, световната рецесия чука на вратата (справка САЩ). Усмивките ви ще изчезнат сравнително скоро.

Строителството е в огромен възход у нас, а това са чудесни новини! Браво на премиера!

Строителството ни е в най-силните си години благодарение на г-н Борисов, а това е страхотно за България като цяло! Нека да има строежи и да се строи!

През далечната 1995 за $12000 можеше да се купи скромен двустаен в София. Нека многознайковците дето са писали по-долу ми отговорят на въпроса: -Ако тези $12000 бяха вложени в банка през 1995, колко щяха да са днес и дали щяха да са достатъчи за аналогична покупка? Отделно колко от банките от 1995 съществуват днес и колко изчезнаха заедно с парите на вложителите?

от 12 К на 120?? И после нямало балон???

Няма да те разбере, какво си му написал.

Не му сЪ сърдете на човека - той е търговец не икономист - той горкия още не знае, че е безработен, както и много много други в тази сфера - мен повече ме притеснява, че при предишния срив тези с имотите завлякоха и много други покрай тях - ама за банките няма да пиша, че нали приеха някакъв закон - да не се говори за тях в интернето.

Най-ми е интересно че преди десетина години същите тези дето строят бяха я окъсали здраво обаче явно не са научили нищо - ония ден четох в Бургас някаква фирма прави цял квартал с 5000 офиса с езера и ала бала - тия хора акъл в главите си нямат - а много се съмнявам всичко това да е продадено и платено предварително - просто някой е решил да вложи 60 милиона май бяха и да ги утрои - сметка без кръчмар мисля.

Безсмислена провокационна статия за повдигане на броя на прегледите и цъканията и повече рекламодатели. По темата - нито тоя е експерт, нито в България има адекватен имотен пазар, нито има настина качествено строителство, инфраструктура, а такова нещо като привлекателни райони в големите градове не съществува. И в Цвъковия Изток и около луксозния му дом, мръсния въздух и боклуците са също толкова като и във Филиповци. Можеш също така да си счупиш краката или колата в дупките по улиците, няма тротоари, защото таралясниците са на главите на хората, наоколо само селяндури, цигани, джигити, мутри и дрогирани хлапета, дори и близкият парк е осран тотално. Естествено, който има поне малко акъл, няма работа нито в София, нито в друг град, дори и село тук. Не го интересува и не си дава парите за боклуци, рекет и мизерия, нито иска да насърчава мутродалаверите, хваща пътя навън и докато всичко простотии дето са натворени не се разрушат и се тръгне с ум и разум, няма смисъл от връщане.

Напоследък и на мен от търсачките ми изкачат цени на апартаменти, като от Централна Европа, няма лошо, стига да има кой да си купи при тези цени. Дори и да има охлаждане и ценови корекции, те ще се различават според района в София и Пловдив- добрите квартали по-скоро няма да мръднат, а пазарът там просто ще замръзне. Докато данъците в страната са ниски, а за тези без акт 16 - нулеви, не чакайте промяна. Средносрочно обаче тенденцията ще е към поскъпване - инфлацията породена от трилионите напечатани виртуално пари ще ни удари , покачването на цените едва сега започва. Влизането в еврозоната само ще го подкрепи. ПС . Без значение, какво се случва с останалата част от страната София, Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас ще бъдат градове с преобладаващо българско население. Пък то си е свикнало да се тъпче в бетонните кутийки и гледа да не се минава при продажба на имоти. За да има рязък спад на цените трябва да има война значима миграция на население.

Цените в "добрите" квартали по-скоро ЯКО ще мръднат, когато сите инвеститори тръгнат да продават след първи сигнал отбой. И затова не е нужна война или каквото и да е било. Само едно незначително повишаване на лихвите или недай си боже вдигане на данъците. И още нещо. Тъпченето на хора в няколко града не ги прави привлекателни за инвестиции. Прави ги ГЕТО!

И аз това им обяснявам ама не могат да зацепят - все едно не са били родени преди десетина години и не видяха, какво стана - имаше високи лихви и спад на имотите - но не срив, сега ще има срив. Лихвите са единствената причина да се надуе балона при имотите - няма друга просто Ганьо знае да влага само в имоти и като банките не му дават лихви по депозити той спестява в имоти. Един път тръгне ли надолу няма спиране - видоки лихви следва рецесия - безработица при и без това бедно население - не ми се мисли.

Сривът е при населението. Малко по малко на всеки по два апартамента.

2019-2020 год. ще има световна криза. Бананаленд ще го отнесе като куцо пиле. Тоя от снимката е д...бил. Казвам го като човек с 30 години опит, но не само в Бг-то, а и по цял свят, точно в тази сфера. Който прочел и разбрал, ще му е от полза. Със здраве!!!

Интересно е как 250-300 евро се превръщат в 2500-3000 евро на квадрат в новото некачествено строителство.При това ти го дават на шпакловка и замазка.А после почва новото цакане.Строителните хиени се нагушиха здрава не без помоща на разни некадърни селяни архитекти особенно в София.Корупцията и в тази сфера е като правенето на магистралите в Булгаристан.Колкото се може повече пари да завлечем от този които може да ги вземем.Тъп народ слаба държава.

мале самай какъв залюхан поглед има тоз дибил:) експерт бил:)) закачл неколко листа грамота на стената и се чуди кво ще прави без работа като се срине пазара. Селинджърите вече се на привършване а и нивите вече ги продадоха:)

През далечната 1986 родителите ми закупиха апартамента в София, който им бяха дали от Жилфонд за 12 000 лева. Сега същото жилище струва 130 хиляди лева . Да, в района има инфраструктура (голяма част от която от тогава не е ремонтирана), има спирка на метро , но някой да твърди че имотите не запазват стойността дългосрчно в България е пълна глупост. Другата глупост - предстоял тотален крах на имотния пазар. Бил съм за малко брокер в София точно в най-ниската точка на пазара 1999-2000 г. -когато хората нямаха пари и масово напускаха страната, кой временно, кой за постоянно. Дори и тогава имаше доста търсене и почти нямаше предлагане на нормални имоти. Или имаше някакви в нови квартали дето като отидеш да живееш няма даже откъде цигари да си купиш. Докато в София дават заплати от между 30 и 100 % по-високи от останалата част на страната ще има търсене, друг е въпросът, че сегметацията между кварталите ще се засили - ще иматузарски, хубави ( за средната класа), лоши (до гетата) и отвратителен център. Да благодарим на учителката за последното.

"Бил съм за малко брокер"....Е, това обяснява много неща...Както и факта, че апартамент за 12 К сега е 130 К. И кайш, балон нема, а?

Това не е интервю а платена публикация видите 1500 евро е нормална цена ... Може да е нормална за всяка друга европейска столица, не затова гето.

Инвестицията в имоти е най-несигурното нещо на света и в частност България. Не се сещам за нито една положителна страна. Ето отрицателните: - лошата инфраструктура обезценява имота по-бързо от растежа на цените на пазара на имоти - на практика е невъзможно възвръщането на инвестицията чрез отдаване под наем. В крайна сметка инвестицията излиза на загуба. - лихвените проценти по заемите са плаващи и трудни за прогнозиране (ако инвестицията е посредством заем) - на практика разходите по поддръжка са или недостатъчни и това води до намаление на цената на имота или прекалено високи и отново водят до отрицателен ROI - данъчната политика не е напълно последователна и специално за имоти в центъра е убийствена. отново намалява съществено ROI - на първо по важност място населението на държавата намалява, следователно няма как пазара да се увеличава. В един момент всеки ще има по две жилища, а едното ще стои празно. Това са заровени сериозни пари в имущество, което нито се ползва, нито носи някакви ползи. - миграцията към София, Пловдив, Варна и Бургас в един момент ще свърши.

пропуснах да добавя имотните измамници като съществен риск

stankow

Пазарните закони не действат на този пазар ? Насища се, но цените си стоят високи !? :D :D

не дирижабъл а перпетомобиле :D

Няма млади хора! Няма да има млади семйства! НЯма и търсене! ПРЕДСТОИ ЕДИН СТАБИЛЕН СРИВ ДО ПЪЛЕН АПОКАЛИПСИС......А МАЛКОТО МЛАДИ СЕМЙСТВА КОЙТО ТОРМОЗИХРТЕ И РАЗБИХТЕ ЩЕ СЕ СМЕЯТ И ГАВРЯТ СЪС ВАШАТА АЛЧНОСТ КАТО ПОТЪНЕТЕ.....

Не купувайте сега, по-добре още 1-2 г под наем и цените ще паднат. Новите сгради са строени от мутри с най-некачествени материали, не ги правете още по-богати! Себестойност на нов апартамент е около 300-350 евро/кв ( без център) за големите градове .

мда, мечтата на прошляка, който е станал на сто години и няма спестен един лев да си купи апартамент

парите съм ги събрал отдавна, има и много други като мен на които просто тъпите мутренски номерца не минават и просто няма да си дадт парите за тия кенефи които строят батките...

Няма лошо, има много хора с мислене като товето, което не е никак зле. Кътайте си паричките, живейте по квартири и чакайте да станат цените 200 - 300 лв./кв. Междувременно ние балъците дето сме се набутали да си купим имоти на скъпите цени ще ви събираме наемите, хахахах

е да де ама ако качественото строителство излиза по 450-500 евро/кв. метър себестойност, защо си мислиш, че някой ще ти го продаде на тази цена? Предвид цените на банковите заеми очаквай цена на краен клиент х2.. Ей го даже на ЦЦ му продадоха апартамента по 750 евро/м2. А иначе си прав... почти - някъде себестойността на "новото строителство" дори пада под 250 евро, което е big NO-NO

Не експерт.Само строителство без никакви изисквания и спазване на норми ,скоро природата ще си каже думата.особенно по пясъмната ивица .Празни кооперации в Бургас на път и под път.

Ето това е лицето на паразита!

Гарантирам до 3 -4 години цени на имотите на нива от 2007 година, може и по надолу. В САЩ почнаха да вдигат лихвите същото ще стане и в Европа - представете си сегашните лихви плюс 10 процента отгоре - е кой ще купи имот - а тръгнат ли надолу цените. След 2007 година само печатането на пари спаси тоталния срив на имотите - не са виновни търговците на имоти. ЕЦБ е напечатала последните години почти 3 трилиона - и растеж няма - представете си какво ще стане като спре печатницата - здрав срив не само при имотите ами при всичко - рецесия и т.н.

Пълни глупусти говориш. Може да има леко понижение на цените да. Може леко повишение на лихвите да. Но тези 10 % на горе по лихвите ще ти се смеят хората дето разбират малко от малко

При наем 1.000 лева един апартамент макс 200.000 лева в София. Премия може, но в Лондон, НЮ.

Не знам откъде го измисли това - имота трябва да се изплаща с наема за около 10 години - това прави 120 месеца по 1000 или макс 120 000 - отделно не знам къде го взимаш този наем от 1000 лв - в смисъл в повечето квартали само могат да сънуват такъв наем за 100 квадрата апартамент примерно.

Съгласен съм, че наем от 1.000 лева е висок. Освен това никой в Бг не плаща данъци върху парите от наем и не заделя за ремонт. Аз гледам от гледна точка на инвестиция - обикновенно, Цена върху доходи до 20 е реална, от там нататък балон. Казвам макс.- таван- иначе е ясно, че 160.000-170.000 лева е реалната цена. Тези дето строят, строят с чужди пари и не им пука. Не разбират от финанси.

Хитът бил тристаен 100 кв. Ей тъпан, ново строителство 3стаен 100 кв е старо строителство 2стаен по БДС 66 кв. Т.е. нищо ново , пак са модерни двустайните.

Оптимист! Пазара на имоти се контролира и регулира от съвсем различни фактори, които е изнесъл т.н. експерт! До кога ще ни будалкат с хора носители на трето ниво информация??? Националната статистика, не случайно я лишиха от статистически данни за продажната цена на имотите и сега такива липсват, за да може да се развихри спекулата на подобни експерти .... Защо в Нашата родина България, няма официални данни за цената на имотите? Защо в нашата татковина няма информация, как се формира цената на имотите? Защо в нашето отечество, управляващите винаги лъжат и обират народа си?

по последният въпрос - не само у нас - управляващите винаги лъжат народа си в глобален план. У нас го И обират, щото са първо или второ поколение разбойници и друго не знаят да правят.

В Бг имотите са надценени поне 30%. Лично мнение

Пробвай с 60 %. Доста по-близзо е предвид средната работна заплата в Бантустан.

Тоя палячо кога си избърса жълтото покрай устата , кога стана ЕКСПЕРТ ! Принтирал едни ГРАМОТИ на стената и дава акъл - какво ще посъветва клиентите си - ДА ВНИМАВАТ - ебах тъ в ЕКСПЕРТА ! Всеки има принтер вече , алооооууууу, всеки , и рамки лесно се намират !

едно интервю, което не дава абсолютно никаква информация, само бла-бла

Има голям балон, който е време да поспадне. Не е редно да се взимат съвети от тези, които надуват цените (балона)

Интересно как един човек с една сделка за замяна 2 за 1 успя да раздвижи пазара?

Чуете ли от човек, на който бизнеса му е в растежа на цените на имотите да ви казва, че спад няма да има или ще е малък, гответе се за голяма криза и голям спад.

Въпросните експерти по-добре да си мълчат. Като си отворят устата и разсейват всякакви съмнения за срива, който ни чака.

Цецо без пари ги зима...

Горките депутати от бсп по керпичени къяи живучкат.

незнам колко е стабилен пазара на имоти ама тия дни пак ще има протести за строенето на огромен блок в младост 1... в една от малкото останали зелени площи между блоковете.... но нека строят така и на околните блокове им падат цените.... превръщата град тоалетна в кенеф!!! никога няма да си купя панелка за 110000 хиляди евро с течащ таван който ми е набор....

Дебилната концентрация на население в един или няколко града на страната, все още храни строителната мафия, но скоро ще станат съвсем зависими от държавните поръчки и който иска да оцелее, трябва да дава едно рамо на властта.

Експерте, на моята улица аз продавам хляб, Иван почна да продава хляб, а сега чувам, че и Митко ще отваря хлебарница. Смело прогнозирам, че срив в цените на хляба няма да има!

Абе този експерт от къде пада бе? цените в София варират от 1000-1100 до 1300-1800 евро/кв. м. Голям лъжец. Ами ЦЕЦКО си купил 240 квадрата по 670 евро. Защо лъже, че цените няма да паднат.

Ако този каун от снимката е експерт, аз съм музикант от духовият оркестър на погребална агенция. Правило номер едно: Най-важният показател! Трябва една/трета от жилищата да са празни! Само тогава ще бъдат цените нормални на жилищата и наемите. Ако това правило не е изпълнено, има почва за спекулации и манипулации.

.....в райони с добра инфраструктура, предлагащи спокойствие, комуникативност, в близост до паркове или градини, градски транспорт, детски градини или училища. Това къде е? В Австрия или Германия, щото в Софето такива райони ОТДАВНА НЯМА, благодарение на презастрояването и олигофрена експерт от статията.

Много ми е интересно, какво работят хората които си купуват такива имоти, колко им е заплатата, със заеми за 30 години ли си купуват жилище ако са поне на 40 годишна възраст. Строителството в София е огромно, но кой ще живее там? Бългасрия се обезлюдява, толкова пустеещи села и имоти има. В крайна сметка всичко е в София, новините са за София, България е София, до кога?!

ами с жената общо взимаме над 7хиляди но никога не бих инвистирал в апартамент в София.... тотален кенеф е станала столицата претъпкана обгазена и пълна с тарикати..... които искат да ти продадат кибритена кутийка на която стените и най вероятно трябва да са позлатени за тия пари... най добре къща извън тази отровна среда.... в София само бачкане...

На каква база изчисляват цените на имотите? Може би на своите комисионни и печалби. Нито заплатите са се вдигнали , нито пенсии, нито имотите са станали по големи и по качествени, огромни цени за не реална квадратура. Балона е толко надут, може би в пъти. Младите хора за заробват с кредити за цял живот за да си купщт една кибритена кутийка, която става за възрастна двойка, но не и за младо семейство с деца.

Всеки път като стоя на спирка и чакам градския транспорт играя на една игра - отгатни кой апартамент е изоставен. Взирам се в някой блок и гледам апартаментите етаж по етаж. Поне 20% от апартаментите са празни.

Тази сутрин като пътувах за работа видях една огромна опашка дълга километри и се зачудих за какво са се наредили, а то било за жилища! Толкова добре върви пазара на имоти, та тези пишман експерти само интервюта дават колко е стабилен пазара на имоти! Вие ако сте идиоти не правете и нас на такива, вземи направи една разбивка на цената на един имот купен със заем - главница, лихва, години за погасяване и го отнеси към средната заплата за страната и ще лъсне имотния балон!

Дреме ми за София, продадох панелка преди нова година за 100к евра. Потърсих къща или парцел около София/да ме пита човек ЗАЩО...и слава богу само кочини на безумни цени/ и хоп късмета ми се усмихня, бяла слънчева държава от ЕС, брокер + адвокат и за 100к купих малка къща 33кв м и голяма къща с двор 90кв/м. сега се готвя да се изнеса че там е слънчево и чисто и подредено. пък за цените в БГ на жилищата ми е жал за тези дето ще купуват, според мен е лудост просто, но факт че се намират луди и то доста

Няма лошо :) Но въпросът е: България не е слънчева ли, не е красива с планини, реки, езера, море и т.н ли?. Тогава защо не изискваме от нас, от съседи, от управляващи да се превърне в райското място, което може да бъде? До кога ще търпим шепа народ (можеби вече не са шепа), които да цапат, паркирани коли в градинките, кал и мръсотия навсякъде, изпочупени кофи за боклук (който вятъра развява навсякъде). Най-лесното нещо е човек на емигрира, но винаги ще е немил, недраг. Всички ходим напред назад, виждаме как живеят хората на запад от нас. Защо пък като се върнем тук и забравяме всичко за миг. Ако ние не си оправим градинката НЯМА кой!!! Или просто хората, които живеят тук, сега на тази териритория, нямат право да се наричат наследници на великите БЪЛГАРИ живели някога....

С тези ниски доходи в София,където повсеместната заплата е 1000 лв,но е безумно скъпо,не виждам,как няма да паднат цените на жилищата,които са с надути цени до безобразие?!? % стени тухли за 200 000 лв,а не мерси! Дръжте си тухлите... Кой няма акъл,да купува на скъпото! Купуват разни богаташи,които перат пари от наркотици,еврофондове и какво ли не,но не и нормалните работещи хора,те изобщо не може и да си помислят за купуване на тези цени на жилищата...

Разбира се че така ще каже господина.Нали от това му зависи хляба. От километри е видно че има спад на търсенето и сделките през 2019. Ще чакат продавачите ама накрая ще свалят цените, тия 1600+ евро може и да са вървяли 2017 и 2018 ама занапред едва ли.

Само идиот без грам икономическо образование може да твърди, че пренасищането на даден пазар няма до доведе до неговото финансово ерозиране (визирам банки и перачи на пари) + промени в темповете на търсене и РЕАЛНИТЕ сделки. За качеството на строителството и факта, че София е заприличала на гето дори няма да отварям дума. Нека само за миг да си преставим, че цените започнат (а те са започнали) да се спихват и хората (т.нар. ивеститори) масово започнат да продават или поне се опитат да продадат. Това как се нарича експерте? Срив или просто "спад на цените"?

Ами, интервюираният е ЕКСПЕРТ, което не предполага каквото и да е образование... вече.

Много "имиджови" грамоти, много нещо и това трябва да "говори" на читателя за експертна квалификация ... Дали?