Експерът Георги Пейчев: Свидетели сме на исторически ниски лихви по ипотечните кредити

Сделките за тристайни апартаменти с малко изпреварват другите, но най-привлекателни за инвестиция са двустайните жилища

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аман от кърлежи - брокери и слуги - кожодери !! Сами си пишат статиите, сами се хвалят и оплакват !!

сиреч Набълбукайтесе с кредти пък, ще видим.

К. ! " апитал изъм а ! - имам патент в/у сентенцията

Искате да сте успешни в прогнозите на спортните събития, без да отделяте много време? Ние сме това което търсите - едни от най-добрите анализатори на спортни събития с дългогодишен опит в инвестирането на спортни пазари. Всички наши прогнози се записват в статистика на сайта ни, така че всеки може да се убеди в доходността им. Регистрирайте се безплатно на https://TIPSTERIUM.COM или ни намерете във фейсбук.

Както и на исторически високи цени на имотите :)

в България "брокерите" представляват и продавача и купувача - абсурд. Не носят отговорност за нищо. По-добре гледайте в имот.бг

За съжаление, гръмването на балона ще е съпроводено с няколко фалити на банки и фалит на самата държава. ТОВА е заложено, още след кризата през 2008. Големите риби ще се изтеглят от България с парите си, а тук ще останат само очудените....

Задава се поредната ( и за съжаление неизбежна) имотна криза . Този пазар никой с нищо не следи и регулира -оставен е на стихйината алчност на предприемачите и те всеки път грабят като за последно и до последно . Кой и какви смислени икономически обосновани прогнози може да прави в държава с демограски спад от години , с население от едва 7млн НО 1.2 млн ПРАЗНИ ЖИЛИЩА ! КОЙ в последните 30-години ако е имал възможност не си е купил жилище ? И КОЙ ако е имал възможност да открадне жилище не го е сторил ? За властта иде реч , ако някой не се сеща . Та на този фон това хаотично , масово , необезпечено със социална( училище , поликлиника , театър, кинно и др) и инженерна( водопровод , канал, улица , тротоар, бордюр и т.н) инфраструктура строителство не води към НИЩО усойчиво в бъдеще .

От кога пък това аксаковско цигане стана експерт в сферата на имотите?

Купувайте селянчета, купувайте....и после бързи кредити за цигарки и хляб.

не вярвайте на полуграмонти копилета свършили унсс,ткк,всу и др. с купени дипломи!! фирмите вдигнаха комисионната у варна на 10% от продаваче и купувача и лъжат с квадратура и др.! бегайте далече !!!

Нарочно ниски лихви за да зарибят повече хора да си ипотекират жилищата, а след това мафията веднага ги вдига. Ха, ха, новина за балами!

И като добавка - Мафиотизирана " държава " !!!

но окей... жените ви да са ви на помощ!!! педофили... женбикте са срещу вас... педи цензурата на евреите и юрчукбунар на швестерите от циганизацията на орките!!!

джънкито на джендърите на слугите на гугъла били прости мангафали без работа... и се забавлявали с нашите мнения... хахахааа.. забележете, асоциалните джънки на макбвастърд ми се дръви, като циганин на психиатър! ;.========)))) нема суши, а педофил-цензурата на кака кака?

но окей... жените ви да са ви на помощ!!! педофили...

За какво ми е да купувам жилище в тази корумпирана и мафиотизирана държава ? Утре ще изкарат документ, че мойто жилище не е мое.

Лихвите да отрицател и , а тези ви искат по 6-7%лихва .Грабеж и бомба със закаснител.

Тази статия е за раздел платена реклама. Дир, моля обявявате ги тези неща. На брокери, финансисти и банкери никой не вярва.

Така е! И нека не забравяме, че бащата на имотната мафия е банковата такава!!! Дупе и гащи! Плащат си реклама, надуват си балона, простия народ купува! И понеже най-големите сделки се правят за имоти за лична употреба, утре като вдигнат лихвите отново на 8-10% същите тези хора ще мизерстват или просто ще загубят апартамените си.

По-голям избор на жилища, благодарение основно на активното ново строителство, което излиза и ще излиза на пазара. Запазване на цените на имотите около сегашните им нива. Kурници за 100- на хиляди евро на шпакловка,това предлага българският пазар.

0.1 % годишен данък от пазарната стойност на имота за основно жилище. 2% за второ, 3% за трето ..... 10% за десето. Така събраните пари да отидат за облагородяване на кварталите и за решаване на демографската криза чрез еднократна помощ при раждане - 0 лева за 1-во дете, 50 000 лева, 100 000 лева за трето дете и 0 лева за всяко следващо! Както казваще една колежка "Да ти е кеф да раждаш!"

И кой ще го направи това, шкембе паша, Боко и Цецо умните, може би Симеонов?

Хората не се учат от грешките си. Преди няколко години бая народ изгоря с много изгодни кредити в CHF, сега част от същите + доста нови са на път да изгорят с много ниски лихви. Хора, мислете! Идва криза, лихвите са ниски, вземете ли кредит, днес може вноската да е поносима, но утре - дали? В условия като сегашните, вноската за погасяване трябва да е ниска, много ниска, защото ако сега е на ръба на възможностите ви, утре ще е над тях. И нито ще имате време, нито пък ще сте в позиция да предоговаряте условията си с банката.

Никси лихви= висока инфлация

Интересното е, че никой не пита разни новоизплюпени бизнесмени-строители откъде са им милионите и дали нямат нещо общо с аферата КТБ и Апартаментгейт. Цените на имотите направо са полудели. Разгледах малко и се спрях на един двустаен за внушителните 130 000 евро. ДСК с калкулатор дават следните условия: 10 години - 2620 лв/месец 15 години - 1910 лв/месец 20 години - 1562 лв/месец 30 години - 1226 лв/месец Как се плащат такива жилища с реална средна заплата от 1000-1200 лв? За битови сметки имате още 300 лв/месец, добра храна е поне 1000 лв/месец, дрехи, кола, почивка, детски градини, училища, излизане на заведение/кино/театър? И всичко това на фона на най-бедната страна от ЕС, страната с най-висока смъртност в света според Световната банка и други институции, най-бързо обезлюдяващата се нация според ООН...

Лихвите са -10% при сключване на ипотеката и +200% при изплащането и до живот и наследници въпросът е някой да си е взел имота в отвъдното погледнете Египет приготовления цял живот ипотеки данъци строители и накрая Мумия в изложбената зала и душата в Ада заради сребролюбие?

Сега Юрибор 12 е отрицателен, а като стане 5 % както през 2007 колко ще станат лихвите по кредитите? Пак ще има голямо ох, май.

Защо са ти брокери при покупка на имот, като има толкова сайтове с обяви? Да и обявите са от брокери, но можеш и да ги заобиколи. Те с нищо не подпомагат сделката, напротив, пречат! Прекъсват връзката между купувач и продавач. Хора, когато продавате пускайте си лични обяви, не през брокери, по-евтино излиза! Вярвайте ми!:)

Лихварството е от хиляди години и е затрило не една и две цивилизации. Сега и нашата е наред. Ето и този "експерт" ухилен ни обяснява, колко ниски са лихвите и вземайте сега кредити, защото утре ще е късно. Хората поумняха най-после и като чуят банки и кредити им прилошава. Лошото е, че все още съществуват ужасно алчни и ограничени хора, които се връзват на такива приказки.

Т.н. брокери в България са хора с ниска финансова интелигентност. Всички повтарят едни и същи клишета- супер имот, супер е за инвестиция, цените ще се вдигат и т.н. Повечето не са на заплати и няма какво да ядат. Голяма агенция - да не кажа най-голямата няма коли за служителите си. Организират се огледи и ти отиваш с твоя кола да го вземеш. Дай Вайбър, за да не звънят на мобилен и т.н. В какво се състои работата им: взели от някъде инфо за някакъв имот, които се продава и уж те водят- нищо не знаят, имал съм случай да не знаят къде се намира. Комисионната е 3%, вече и с ДДС :). Истината е, че печелят повече. Правят си договорки - особенно при новото строителство - казват на собственика нищо не искам от теб, ще си сложа едни 50 евро на квадрат. За 100 квадрата са 5.000 евро и теб като те жулни едни 3.000 евро и ето ти 8.000 евро. И ако ги питаш за какво ги искат тези пари и те не знаят.... По света много рядко брокер представлява и купувача и продавача. Има брокери, които само са за купувачи и такива, които само са продавачи. Един човек не може да е добър продавач и същевременно добър купувач. Всеки се е специализирал. Задачата на брокера е освен да ти даде пълна информация е и да те напътства и защитава. Аз очаквам като отида да купувам и той да води преговори и да има изгода за мен. Проблемът в, че в България този сектор в нерагламентиран, всеки може да отвори в един гараж офис и да стане брокер... За цените на имотите. Вчера ми предлагат имот във Варна 160.000 евро тристаен - с 2 спални. Елементарната сметка е следната: ако го дам под наем реално мога да взема 600 лева. Това са 3.600 евро на година, минус данъци и други разходи и останаха 3.000 евро. Значи те ми го дават на 53 цена/наем. За справка, най- скъпите градове по света се търгуват на 40-45. Ню Йорк е на 35-40. Им за Варна за мен реално е 20, да кажем хайде 25. Значи реалната цена е макс 75.000 евро. Погледнато по друг начин, по света отношението цена/ Год доход е около 4, до 5. В големите градове, примерно Западен Лондон може да е и 7. Реално е 4. Едно семейство с 2 заплати по 1.500 лева прави годишно 18.000 евро - за Варна средната заплата е 1.000 лева. Това ще рече по 4, че 72.000 евро трябва да е един среден апартамент. Затова според мен цените са 40-50% надути. Освен това като купувам искам паркомясто и обзаведен апартамент, а не по БДС - такова животно не съм видял другаде по света. Реално и едно семейство с 2 деца трябва да има поне 3 спални.ч, другото е мизерия. Това е положението. Сега има разни хора с лесни пари, които обикновенно нищо не разбират и хвърлят пари, но тези хора са малко и обикновенно там сегментът в друг. Така, че не се хващайте на глупостите на тези примитивни хора брокерите, които искат да направят само някой бърз и лесен лев.

се държат високи и даже се надуват, за да не може "на практика" никой да си купи жилище и така да остане в капана на зависимостта! Всичко е пречупено през призмата на идеята - Тълпата да бъде държана Зависима и Угнетена, а значи с голяма степен на вероятност - Послушна!

Сам се заробваш и после си откупваш свободата в продължение на 20- 30 години.

свидетели сме на абсолютнти финансови тъпанари

Ще приема съжденията за този пазар на онзи брокер, който направи подробен анализ на имотите на политици, управляващи, прокурори, съдии и шефове на МВР и службите, на известни престъпници...И отрочетата им! Например на Цв.Цв с мастния му асансьор, на Гешеф (и жена му и татко му), на Цацаров (вилата и лозята му), на бившия му заместник Сарафов (вкл. в България и чужбина -Испания), на Георгиев и личната му “обща тераса”, на заместника му, .на Драшков, на Алексей Петров, на Доган, Пеевски, Борисов, на Влади Горанов,...., на Ценко Чоков, на Митьо Очите, на Брендо,... Цени, източници на парите, с които са платени, условия, ... Когато видя такъв подробен анализ мога да приема сериозно такъв ... анализатор!

За мене е загадка, как след като младите българи масово напускат, старите постепенно ще измрат, кой ще живее и купува жилища (закупени с цел инвестиция)?

И на нереално високи цени на имотите

реклама на ипотеки - нещата са много зле за лихварите!

Пазара се успокоява, цените падат.

не се успокоява ... той приключва!

Не е така истината е че банките дават 100% кредит които са бевъзрсщаеми.Говорим за суми над 100000е и хора които не им пука и знаят че не могат да ги плащат пазаруват и цените са в космоса. Говоря защото след 10 години работа в чужбина не мога да купя нищо за 100000е в София и не говоря нито за лукс нито за широк център хубав квартал далеч ет центъра тристайни най малко 130000е.Да ама като си работил цял живот и пак не можеш да събереш тия пари какво става.

Експерът? ЕкспеР по какво?

Ай стига с тези кредите ве. Я някой да каже нещо промоцийка за депозити - примерно за 1 милион евро депозит, колко давате?

Балонът се надува, надува, надувайте момчета, ще стане на парчета!

не се наядоха тези брокери..за 4 стени -200 000 лева

Не са 200 000 лева. Има такива които се водят "лукс" и ги дават за доста повече. Колкото до брокерите, те са най-малкия проблем. Балона се надува от съвсем различни хора. Като се почне от банките и ниските лихви, през едрите инвеститори и се мине през строителните компании. Брокерите са само едни продавач консултанти които гледат да си преберат комисионната от сключена сделка.

Ще умра от смях с тази платена статия. Теглиш 30 000 , връщаш 60 000. Няма такива лихви никъде по света, като у нас. И да умирам 1 стотинка кредит не бих взел от българска банка.

Ама хората не са интелигентни. Теглят здраво.Не четат. Банките дават 100%без преувеличение. Имам Двама познати. Първо теглиш потребителски кредит. После ипотечен от същата банка.Та балона се подава от банките на алчните селяни и те надуват.

Не ми говори за кредити.Кажи кога банките ще помислят и за дебитите,крайно време е да вдигнат лихвите.Стига са се правили на големи хитреци.

Има Евро предложение да се въведат отрицателни лихви по депозитите. Като начало над Определена сума.

Търсят да заробят няколко ахмака.

Чакайте криза

Свидетели сме на поредният имотн балон :)

И сме свидетели на нереално високи цени на имотите.Да Ви кажа на мен ми е все тая дали парите ще ми ги прибере банка с високи лихви или стройтел с дебели цени.

Свидетели сме на изключително агресивна рекламна кампания на брокери имоти

Щом тия мафиоти говорят за стабилизиране и нормални ръстове, значи нещата са зле - търсенето намалява, баламите са почнали да се пазарят

когато ви дадох плюсче (щракнах точно в кръгчето), ми изскочи една реклама. Това не е ли некоректно спрямо нас, потребителите?

От девет кладенци...само и само да купуваме имоти! Поръчкова статия.

Що бе ... с инвестиционна цел ... сега е моментът :))

"Навлизаме в период, който по принцип е един от най-силните за годината и за купувачи, и за продавачи"...Хайхх...е как така бе. ???

Чкам да вдигнат лихвите и тогава ще търся жилище в Софшя. Надявам се, че след като лихвите скочат много народ няма да може да погасява изтеглените кредити и тогава...о тогава пазара ще се наводни с жилища. Познавам хора, които са теглили такъв кредит и са на границата на оцеляване и то при тези ненормално ниски лихви...а после?

Моя позната има апартамент с ипотека. Приятелят ѝ - също, неговият е старо строителство. Тя е стара мома и след доста неуспешни връзки сега се е притеснила, че и този ще я зареже ... затова е измислила да си купят общ апартамент. Сега ще теглят нов кредит за нов апартамент - ново строителство, който ще е двустаен и е с площ и брой стаи като този на мъжа ... ама е ново строителство в "ливадите" и ще е общ. Те и в момента с двете ипотеки се задъхват, въпреки ниските лихви, не знам как я мислят с още един кредит. А следващите две години няма да могат да се нанесат в новото, в същото време тя не иска да си продава или дава под наем апартамента преди да стане новия, защото "оня" (тя така го нарича) може да я изхвърли във всеки един момент. А след 2 години, ако още са заедно, щели да си продадат старите апартаменти и да останат с една ипотека ... ама след 2 години нито лихвите ще са сегашните, нито цените ще са се задържали, т.е. ако банката не им е взела имотите, ще имат 2 труднопродаваеми, макар и на доста по-ниска цена, апартамента и трети, който ще е по-евтин, но вноските за него ще са доста по-високи ...