Дългът на България за 2018-а е над 24 млрд. лева

"Сумата е равностойна на 22.6% от БВП", сочат предварителните данни на Националния статистически институт

Обратно в новината

Коментари - Дългът на България за 2018-а е над 24 млрд. лева | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да ни е честито, българи!

Никога нашата страна не е била толкова бедна и така унижавана както през последните 10 години. Сигурно ще стане и още по лошо през следващите 10 години.

Преди да дойдат помиярите от ГЕРБ на власт беше 2 милиарда.

12 милиарда-по времето на Орешарски

Какви държавни заводи да се строят бе тъпанар?Сега сме 2019. ,а не 1946г., когато направихте национализацията политика на БКП. Преписвахте по най-тъпият начин от СССР-то, че фалирахме и закъсахме, като Марко на косово поле.Помним , помним.

При психиатъра: - Имали ли сте някога хомосeксуален опит? - Два пъти, докторе. Единият път взех кредит от Левон Хампарцумян, другия гласувах за ББ.

Не мой да бъде, Винетуто каза че сме на Плюс , ама ................ в апартаменти!!!

Абе, ДИР-а, оправете си заглавието бе! Не е "за 2018г", а към 31.12.2018г, или към която дата статистиката отчита...

Сергей Станишев: "Очевидно нашите опоненти ще базират още една кампания на “греховете” на тройната коалиция. Редно е обаче да си припомним някои позабравени факти за резултатите на правителството в периода 2005 г. - 2009 г.: • През 2007 г. България беше приета в Европейския съюз; • 100% увеличение на доходите; • 100% увеличение на пенсиите, както и механизъм за ежегодния им растеж; • увеличение на БВП на страната с почти 70% - от 38.8 до 66.4 млрд. лева; • увеличение на износа на страната близо два пъти от 22 млрд. евро до 40.3 млрд. евро; • икономически растеж от над 6% годишно, като България се нареждаше на едно от първите места в ЕС по бързо развитие на икономиката; • преки външни инвестиции в размер на 24 млрд. евро; • 6000 км. изцяло обновена първокласна пътна мрежа и изграждане на 120 км. магистрали; • държавният дълг беше намален от 30% на 14%, като бяхме достигнали едно от най-ниските нива в Европа; • 8 млрд. фискален резерв, оставен на следващото правителство; • през 2007 г. България беше на 51-во място в индекса за свобода на медиите на “Репортери без граници” – днес сме едва на 111-то; • днес страната ни е с 13 места надолу и в индекса за възприятие на корупцията на “Прозрачност без граници” от 64-то място през 2007 г. до 77-мо място 12 години по-късно; С това наследство оставихме държавата през 2009 г., за да може всяко следващо правителство да е успешно – добра бизнес среда, равни възможности за всеки да работи по правилата, достатъчно пари за държавни политики и перспектива пред младите. Вместо това, за 10 години управление на ГЕРБ, страната се срина по всички показатели."

Дълг спрямо БВП през годините. Най-нисък е при "лошите" комунисти - 2008 година. Тогава сме били и на 30 (не 111) по свобода на словото и сме делили това почетно място с Франция. Идват "демократите" на Тиквата и дълга става двоен, а България вече е по-зле от страните в Африка в класацията за свободни медии. Изводите оставям за вас. 2006---->21.0 2007---->16.3 2008---->13.0 2009---->13.7 2010---->15.3 2011---->15.2 2012---->16.7 2013---->17.1 2014---->27.1 2015---->26.2 2016---->29.6 2017---->25.6 2018---->22.6

Щом бай Тошо за 45 години натрупа 10.5 млрд долара външен дълг без европейски помощи и беше осъден на затвор, въпреки, че построи с него стотици заводи, то Борисов, който само за 10 години натрупа същия дълг без да построи едно държавно предприятие и с щедрата помощ от милиарди от ЕС , трябва да лежи до живот !

22.6% от БВП, а преди ГЕРБ (2009) беше около 13%. Има ги данните в NSI, можете да ги видите. Яко се крадат парички. Фактите са такива.

Не разбрах "браво" ли да викаме или "уууу" ? Но дайте да видим данните на НСИ преди Борисов да дойде на власт и сегашното състояние: През 2009г., при "омразната тройна коалиция" според Борисов, брутния държавен дълг като процент от БВП е бил 13.7%, а сега е 22.6 % ! През 2009г. брутния държавен дълг е бил 5112 милиона евро, а сега е 12491 милиона евро ! Ха !

По-важно е, че всичкия този дълг е отишъл в полза на обществото, а не да кажем например за лично облагодетлстване на някои хора. Нали така? Ако не беше този дълг, щяхме ли да сме на всички челни места (отзад напред).

дълга със БВП е напълно безсмислено, защото не се отчита структурата на БВП... А в България тя е 67% от услуги, 28% от индустрия и 5% от селско стопанство ... Което си е пълен крах ! Услугите не произвеждат реален продукт, всеки икономист го знае ! Многото "прекупвачи" и услугващи не правят реалните произведени продукти повече, а ги правят по-скъпи ! Което не прави като цяло икономиката по-богата !Произведеният един кг. сирене си е пак един килограм , независимо колко посредници има до излизането му на пазара ! Само се въртят едни повече пари и по-високи цени...

ами тогава американците яко са го закъсали с техните 88% дял на услугите във формирането на БВП. Или пък немската индустриална машина с техните 70% дял на услугите в БВП. много малоумен коментар

Точно пък германците формират 60% от БВП от автомобилната промишленост ! Да не говорим за американците, които само от продажба на ИТ формират 20 % !Другите им 20% са от оръжия.. Нещо не си наясно кое е услуга !

В услугите на Германия вкарваш и износа на автомобили, а на САЩ износа на айфони ?!

ти направи "тюрлюгювеч" със "немската ИНДУСТРАЛНА машина и УСЛУГИТЕ".Индустрия и услуги не са едно и също, ще знаеш.Второто обслужва първото.

на твоето "мислене" с икономическото мислене наистина показва малоумие от твоя страна!Пък и използваш неверни данни и проценти! Измислени един вид!

Ураа, дълга ни е 24 млрд, урааа !!!

Скандално е, че нелекувани деца умират, пенсионерите мизерстват, а този излишък е от гърба на работещите, горивата и акцизите. И вместо да се върне за тях, бива преразпределен за наши хора в края на годината.

Колко интересно е написано а? А всъщност дълга съгласно същите тези данни намалява с 60 милиона от края на 2018 и с над 540 милиона спряма януари 2018. Ма това не е интересно. Като рапнеш една голяма цифра и по-интересна новината нали? колко са тези дето ще си направят труда да направят справка какво всъщност се случва?

в края на годината дълга винаги намалява, защото тогава има повече плащания по него....

Каква част от тези пари е завлечена?!

Защо част? Всичките.

Хаха, а Орешарски го бутнахте, защото поиска 1... Ама друго си е, когато протекциите са от "Козяк"...

1 нов милиард допълнителен дълг поиска, който щеше да е добавен към съществуващия. И 4 милиарда откърти от бюджета чрез загубите от КТБ. Толкова си ти е акъла явно..като на съветско-пеевска слуга даже ти е много!

Дълга на правителството към българския народ е 45 000 напускащи млади българи. Всичко друго е стъкмистика и лицемерни лакардии !

както винаги поредната статистическа новина, която е полвинчата и неясна. Какъв е този държавен дълг - вътрешен или външен? Ако приемем, че е външен, ниско ниво на дълг не означава благоденствие и радост. Повечето неразвити страни имат нисък дълг. Големите икономики, които произвеждат и търгуват активно имат висок дълг, но и имат бъдещи големи вземания. А, по отношение на това как сме все на излишък - това пак не е много хубаво. Това означава, че постоянно се изземват повече нари от обръяение без да се реинвестират, което намалява и дефакто паричното обръяение на страната - както и БВП.

Тези коментари можеш да ги пишеш в Дневник - тук аудиторията не е с и икономически и финансови интереси и трудно ще те разберат.

Как излишък ос социални фондове при положение сме най бедните в Европа? Емигрантите няма да пращат вечно, след като старите им родители се споминат, а семействата им се преместят при тях. Не съм финансист но сметките като че ли са неточни или просто нереалистични.

Българския дълг е 22 %. А руския е 40 %. пикайте газ русофили !

Реалния БВП на българия няма и 40 милиарда евро! Всичко останало е надувки, еврофондове въртяне на пари и т.н! Тук няма реално производство, а услугите да са ти над 70% от БВП е направо смешно! Тоест ние сме над 70% дълг от БВМ - реви!!

Американския е 106% за 2017г. Равнява се на 19962,969 милиярда USD. Не знам кво трябва да пикаят американофилите? И друго интересно има - Русия държи 15 милярда от американския дълг. До скоро бяха над 100 милярда ама ги разпродадоха. Американците държат най-много 10 милярда от руския дълг. А знаеш ли какво е най-интересното? Най-горемия кредитор на Америка е Китай. Държат над 25% от външния им дълг. Знаеш ли кво ще стане ако тръгнат удрно да го продават?

дългът на българските мутрополитици...

През 1997г. след управлението на виденов и бсп дълга е бил 110 %. Сега когато бсп е далече от властта се е свил до 22 % ............. Когато числата говорят и руските тролове мълчат.

Добре де винаги има излишък а никога няма пари? Аз ли съм тъп

Те така го залагат - да имат възглавница - ако има криза и данъчните постъпления са по малки да може тази възглавница да се използва да компенсира. Което няма криза използват парите за други работи - ето тази година ги дадоха за магистралата Хемус, миналите май беше КТБ един милиард за кризата, и 1 милиард и половиана за ненужните реактори да платим на руснаците.

Не пише, че не е смешно. Трагично е. Няма човек, който да не знае, че герберите сте проста сган, но ти направо чупиш тъпомера. Каква възглавница бе неукий?! ПРИЕМА СЕ ЗАКОН ЗА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ! ЗАКОН! ВСЯКА ГОДИНА! НЕ МОЖЕ ДА СЕ ХАРЧИ И СТОТИНКА ИЗВЪН НЕГО! ИЗЛИШЪКА ЗАТОВА Е ИЗЛИШЪК, ЗАЩОТО НЕ Е ДОБРЕ БАЛАНСИРАН БЮДЖЕТА. ПОДЦЕНЯВАТ СЕ ПРИХОДИТЕ И ЕТО ТИ - ИЗЛИШЪК. да може после проститя ви шайкаджия да обяснява - дал съм пари за това, платих им онова, ей сега ще дам за сестирте, после дал съм за магистрала... А седат и чакат млади хора за белодробни тарнсплантации и умирита тихо, защото Българското правителство не си е платило масрафа! 7 души умряха чакайки да се реши този проблем... Как нямате какпка срам бе!?? Долни душици.

Този номер с бюджета го правят всички от 1997 година насам. Разликата е че БСП дига с излишъка пенсиите на гласоподавателите пенсионери, а гербаджиите ги харчат за магистрали. Аз не съм гербаджия.

Ти нали не мислиш, че този т. нар. излишък даден за Хемус го има в паричен еквивалент в сметка в банка и може да бъде реализиран във всеки един момент? Това са просто едни цифри в баланса на бюджета. От 10 години в бюджета има перо м-стотин милиона лева за нови изтребители и н-стотин милиона за нови кораби. Е, за толкова време трябваше да се съберат пари за десет пъти ама няма нито стотинка налична.

Всяко тримесечие БНБ издава бюлетин "Брутен Външен Дълг". Последният е от: Брутен външен дълг, 28.03.2019 г... В него ДОСЛОВНО ПИШЕ: БРУТЕН ВЪНШЕН ДЪЛГ (I+II+III+IV+V) млн. евро I. 2019 - 33291.6 % от БВП - 56.3 Стига с тия УЙДУРМИ! Писнахте ни платени подлоги!

мисля че данните са на годишна база. с други думи това което се казва за тримесечие е 4 | за първото тримесечие, или 4 | | за второто.

ТОва което се казва в случая е, че към 1-ви месец на 2019 равнището на брутния външнен дълг на България според БНБ е 33,3 МИЛИАРДА ЕВРО и е 56% от БВП! Ето това се казва. Как пък не се научихте да четете и да мислите?!!

Абе то там има държавен дълг + на български компнании дълг. Дълга беше и под 20%. Така че намери някой които разбира точно от това или ако те интересува и имаш време рови с гугъл - ще намериш обяснениеот.

Виж какво ти е написал Отвратен по-горе. Няма да си губя времето с теб.

Брутен Външен Дълг не е показател, който трябва да се гледа! Гледа се държавен/правителствен дълг. Брутния дълг включва и частния дълг - на фирми, на банки, на частни лица . . .

Брутен Външен Дълг не е показател, който трябва да се гледа! Не ме гледай какво правя, слушай ме какво ти говоря! :))))))) Че и в заповедна форма, моля ти се...

За критикуващите и незнаещите. Това е изключително ниско ниво на Външен дълг - 22.6. Гърците имаха около 200% . Германците са на 64%, британците 87.7%, франзузите 97%. Италианците са на 131%, САЩ -105%.

За всички които не са съгласни с коментарите ми може да напишете в гугъл - us debt to gdp, или Greece debt to gdp, и сами може да си ги проверите.

1. Да се построят 100 детски градини х 4 000 000 лв. = 400 милиона. 2. Да се вдигнат пенсиите на всички пенсионери с по 100 лв. месечно за 1 год. = 2 млрд лв. 3. Да се оборудват 100 болници в страната с техника за по 20 млн. лв. = 2 млрд. лв. 4. Да се оборудват 1000 училища в страната с техника за по 2 млн. лв = 2 млрд лв. 5. Да се построи цялата оставаща част) магистрала Хемус 300 км х 5 млн = 1,5 млрд лв. 6. Да се купят 200 линейки за болниците по 100 000 лв . = 2 милиарда лева 7. Да се вдигнат заплатите на учителите с с по 200 лв. месечно за 5 години = 720 млн. лв. 8. Да се купят 20 бойни самолета по 150 милиона лева = 3 милиарда лева 9. Да се купят 200 нови танка по 8 млн. лв. = 1,6 млрд. 10. Да се купят две нови фрегати по 700 млн. = 1,4 млн. лв. 11. Да се построи тунел под Шипка = 0,5 млрд. лв --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- До тук са около 17,3 млрд лв., като не съм много убеден в необходимостта от военните разходи, а идеите ми свършиха! А има оставащи поне още 6 милиарда ..... Въпросът обаче е, какво от от всичко това го имаме?? Какво от това е построено ??? До момента .... НИЩОООООООООООООООООООООООООООООО а са похарчени 24 милиарда лева!

Този дълг не е натрупан тази година - ами се влачи от много години. Пор времето на комунизма беше около 10 милиарда долара, коеото е около 17 милиарда лева, добави и от ктб един милиард за запушване на дупката, милиард и половина за реакторите които никой не ползва за белене, и хемус ще струва още милиард и половина да ги докарахме откъде са.

Ха, тази година ... ми той Бат Бойко властва от 10 годи. Я виж колко е бил дълга преди 2010 г. и колко е изплатен за този период и ще разбереш кога е натрупан.

24млрд дълг...имение само на един човек за 35 млн, апартаменти на други хора за 50 млн ...еми то като ги събереш и ще получиш равенство между дълга и имотите от далавери.

Тихо, тихо! как може такива работи да пишете преди изборите.....

Това е резултататът от управлението на Бойко Методиев Борисов и шайката му!

Чакай малко, ами нали на скоро Тиквата се биеше в гърдите, че намалили външния дълг повече от всяко друго правителство???!!! Мафията ненагледна пак зароби народа!!! Същевременно тумбак ефенди иска 2 милярда да даде за 8 коптора, дето още не се знае дали, кога и как ще се произведат!!!

Управлението на Станишев приключва в средата на 2009. По данни от НСИ за 2008: Брутен държавен дълг на България 4847.5 млн евро (около 9,5 млрд лева) което е 13% от брутния вътрешен продукт! Мома ако лъже, китка не лъже!

А колко беше БВП... като сравняваш, сравнявай всичко, моме...

БВП по онова време растеже с по 6, 7+%. Debt to GDP 14%, за да стигне до 27 след втория мандат на БХ. След първия е само 17%. Сега ни БВП ни расте толкова, посредствен е ръста, ни инвестиции имаме толкова. Едната година по време на СерГея имаме повече инвестиции, отколкото за всичките след 2009-та заедно. Над 10 милиарда са.

Да! Така е за 2008 година. Но 2009 имаше криза, която до Септември 2009 година Опрешарски, като министър на икономиката се опита да замаже с репликите "Нас кризата ще ни подмине." Това осигуряване на изкуствена стабжилност струва на държавата 12 милиарда за 1 година, за да може всички негативи (заедно с увеличните пенсии) да бъдат прехвърлени на следващото правитество

Не 12, 120 милиарда струваше. Имаше близо 8 хиляди фискален резерв освен дълга. Ако видиш графиките, ще разбереш, че дълга е натрупан след кризата. До 2013 дълга е 17% от БВП, след това в края на 14-та скача на 27. 2008 е 14%. Значи след СерГей 3% ръст, след БХ 10%. Това са публични данни, като говорите глупости, поне проверявайте.

И по зле ще става. Държава която нищо не произвежда и е на дъното по всички показатели нищо добро не я чака.

произвежда, произвежда....циганета!

Кой ли ще го плаща?

Плевнелиев за какво изтегли 16 млрд . след идването на Джон Кери от САЩ?

Чупите тъпомера дори за социалист..

Пич, Плевнелиев бе президент, а не премиер и не може да изтегли нищо, освен потребителски кредит на свое име!

ТОЧ! Изтегли го Бойко Методиев Борисов!

Това се казва ФЕЙК новина. Ха сега да ми кажете като се говори за дълга на Гърция, на Италия, на Испания и т.н. какво се разбира - държавния дълг ли, като тоя, или общия, който при нас гони 80%.

За държавния дълг се говори при Гърция, Италия и Испания. не са общия. Нашия е 22, гръцкия е 220. Или 180, няма значение. Ама е много.

Не е включен още заемът който ще теглим евентуално , за НАТО-то.

При БСП дълга беше 50% от 56 млн.лв. БВП. Европейските фондове бяха спряни заради корупция.

Прос(Т)

Този дълг към кого е???

През 1984г., дългът на Бг бе 1.5 млрд. Гот , нали ?

1989 година държавният дълг на България бе 11 милиарда долара. Ползвай малко Гугъл и провери, преди да пишеш каквото и да било

А Я ПРОВЕРИ СЕГА КОЛКО Е! Нали ползваш гугъл, светнат си. Ще ти подскажа - минава 33 МИЛИАРДА ЕВРО!

от "Изненада" е абсолютно вярно. Дългът почна да се качва след 1986-87 г., когато Горбачов врътна "брежневските" кранчета за БГ. Т.Ж. почна да тегли големи заеми за да се поддържа изкуствено някакъв стандарт у нас. Успоредно почна и източването на капитали към задгранични дружества. Затова към 1989-а се озовахме с над 10 млрд дълг.

Е, КАК БЕ?! БОЙКО ВЗЕ 16+4 МИЛИАРДА ЕВРО, А СЕГА ИМАМЕ САМО 12 МИЛИАРДА ЕВРО ДЪЛГ? Нещо не е както г-жа Лъжа казва!

Това нямаше да стане ако Орешарски не беше теглил 1 млрд. заем преди 7 години. Ние само се опитваме да закърпим положението след мерзостите на служебния кабинет. Викайте тракторите пак.

Орешарски ни завеща две фалирали банки, заради които България извади 4.3 милиарда. Отделно едни 720 милиона лева закопа в Южен поток. 1.3 милиарда евро в Белене. Ама карай, да не държим на фактите - нали сме социалисти и имаме вярата в Светлото бъдеще.

Ама парите от фалиралите банки нали са на сигурно място при лидера -ББ и неговата опора - ДП, защо ще ги броим за пропаднали?!

Щеше да е вярно, ако Бойко имаше ТЕЦ, който да продаде на Доган. Ама ТЕЦ-а беше на БСП... да не говорим за БТК, Петрол и още десетина такива фирми, че съвсем лошо ще стане за другарите.