Боян Стефов: Еврозоната няма да вдигне лихвите у нас

Изпълнителният директор и ръководител "Корпоративно банкиране" в Банка ДСК, в подкаста “Какво могат парите”

Обратно в новината

Коментари - Боян Стефов: Еврозоната няма да вдигне лихвите у нас | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Иде ли? Иде, иде, разбира се - тоталната анихилация на това много долно, много просто, много зло и адски лакомо българско племе. Милост няма да има за никого - анихилацията ще е от до. От богаташа-кръвопиец, политика-изрод до клошара и последния просяк, за всички чиито основна мечта и нравствена "ценност" са само и единствено парите и нищо друго, както и всичко материално. Всеки щял да се спаси поединично... Да, ама не - спасението поединично въобще не е никакво спасение. Всеки един от българското племе ще бъде анихилиран поединично, по отделно и един по един. Кармата идва... Кармата в и н а г и идва - може да се позабави малко, но накрая винаги идва. А кармата на цялото българско племе ще е много жестока - племето има огромни грехове във времето и през столетията, и ще си плати. И трябва да си плати. Евангелието от Матея казва следното: "Ако едно дърво не дава добри плодове, то трябва да бъде отсечено и хвърлено в огъня. По плодовете им ще ги познаете. Не може едно добро дърво да дава лоши плодове, както не може лошото дърва да ражда добри плодове". Отделно от това световните кукловоди са приготвили за БГ-племето украинската участ - код 404. Не знаете какво е 404? Не знаете що е анихилация? Ами ще ги разберете!

Това е добра новина, апартаментите ще вървят безспирно нагоре. Аз просто извадих късмет, преди 3 години купих 2 къщи в Испания за 100 000 евро, около Мадрид, по 50 000 вървеше къща, едната ми е двуетажна, тук не са поскъпнали много, и добре че тогава задържахме и не продадохме Люлинската панелка, сега ще я пусна за 200 000 евро, сигурен съм че до месец някое бъграче ще скочи, банките в БГ са щедри. Така хем си живея в къща в страна мечта, хем и за децата съм подсигурил, хем и 100 хилки в евро увеселителни ми остават. Радвам се че българина забогатя толкова много, както и че банките не вдигнаха процента на кредитиране, без тия два фактора нямаше да реализирам сегашния удар.

Къде са ви аргументите на всичките противници????? Щото така като прочетох всичко надолу освен платена пропаганда и откровения лъжи друго не видях. Хайде сега да ми дадеш конкретни примери в кои държави от еврозоната лихвеният процент по кредитите е по-висок от лихвения процент по кредитите в България???? Отделно много добре знаете всичките платени тролчета че стойността на българския лев се определя само и единствено от стойността на еврото и нищо друго.

lu4ka

‘Ич даже. Само цените ще станат по две. Питайте германците!

Левът е прикачен към еврото от десетилиетия. Освен дребен тарикатлък от недобросъвестни търговци, друго няма.

Абсолютна лъжа. На запад ми е по-евтино да со купя жилище, отколкото в БГ

Ще цитирам бащата на валутния борд у нас - проф. Стив Ханке : “Отървете се от тайните. Трябва да има серия от изследвания, да се говори и да има обществен дебат, както и да има референдум. Защо бихте искали да промените системата на валутния борд, която работи много добре. Защо да го изоставяте и как точно ще се случи преходът. Какво стана с други страни във валутен борд, които приеха еврото. Литва и Естония са страните с най-високи нива в еврозоната - в Литва е 16%, а в Естония - 15%. А на европейска база инфлацията е само 10,5% . Предупредих Естония, какво ще стане, ако приеме еврото и ето какво се случи. Според него рискът от повишена инфлация и увеличаване на корупцията е много по-голям, ако приемем еврото и изоставим валутния борд. "Дали българската общественост подкрепя това? Не. Около 60-70% от българите не искат да се откажат от валутния борд. Политически е много непопулярно в България да се направи това." Ханке също така е категоричен, че България не отговаря на критериите за влизане в еврозоната. "Защо бързате? Цялата идея е лудост.", твърди икономистът.

А къде са аргументите на този корифей в защита на така пляснатата теза? Щото в ситуация, в която БНБ е под контрола на ЕЦБ, и инфлацията е над средната за ЕС, какво ще спусне ЕЦБ към БНБ като директива /за един приятел питам/?.. ...и, м/у другото, лихвата е цената на паричния ресурс, която се определя от търсенето и предлагането му, кое се търси по-малко в момента, респ. и цената му е ниска, лева, или еврото... .... .... За съжаление, демокрацията извежда на ключови позиции корифеи, които са скарани както с науката, така и с елементарния прагматизъм и нормалната житейска логика. Ама на кой му пука, важното е да се дрънка нещо пред електората, а керванът да върви.

Ти непрекъснато плюеш правителствата обясняваш колко сме корумпирани и така нататък. Плюеш по всяко едно правителство и непрекъснато искаш оставки. След това изведнъж обясняваш като едва ли не супер лошо да закрием правителството и да ни управляват директно от Брюксел- ми Брюксел живеят по-добре така че откъде знаеш че няма да е по-добре да ни управляват директно от Брюксел? На всичкото отгоре ти си от жалките същества които бленуват за времето когато ни управляваха директно от Москва.

Платен.

ами - много просто. аз не искам да ме управляват /нито от Брюксел, нито от Москва/. Искам да се управлявам сам - и си мисля, че така е по-нормално.

Българският лев оцеля над 140 години, като се запази след сръбско-българската война, след Балканската и Междусъюзническата война , след двете световни войни, а сега в мирно време , сами , без някой да ни притиска, сами ще го закриваме !? Защо ? За да нямаме собствена политика и собствена национална банка, а всичко да ни диктуват чиновниците от ЕЦБ ? Ами дайте да закрием и правителството, и цялата държава и да изпълняваме директивите на Брюксел ! Не ни трябва независимост, суверенитет и национална идентичност ! Това и на бай Тошо по времето на комунизма не му беше хрумвало да сменя лева с рублата !

В условията на валутен борд не можеш да провеждаш собствена фискална политика и стойността на лева зависи само и единствено от стойността на еврото.

Което в момента е на път да се дигитализира в дигитален портфейл за Тотално наблюдение и проследяване на всеки.

Много се бъркаш. Оцеля му само името. Фундамента е ороменян многократно. С влизането в ЕЗ ясно се дефинира и защитава стойността на лева, в случай че ЕЗ се разпадне. Проблем с ЕЗ имат някои банки, които не искат да ги проверява ЕЦБ, а да си останат под "наш" надзор. Ясно е какво се случи преди 10г, а и преди това.

Лихвените проценти в еврозоната са по-високи от тези в България! По каква причина няма да се изравнят нагоре тук, ако влезем в евризоната?!?

В Германия например можеш да вземеш жилищен кредит на един процент лихва.

Ами чети - в момента МЗР са на 12%, в ЕЗ са 1%. При влизане в ЕЗ, се освобождава допълнителен ресурс за банките, т.е. нямат нужда да се финансират и съответно да плащат цена за подобен ресурс (цената на парите е лихвата).

Еврозоната е добре дано за банките и големите фирми, всички останали ще го духат под вода

Значи лихвите ще се вдигнат, защото кредитите са повече от депозитите !? Тия не се наядоха !

тази продажна подлога сигурно има предвид фиксирания лихвен процент на банките.. защото всички други ще зависят от ЕЦБ.. а вероятно и сегашните изтеглени кредити ще станат с двойни лихви както е в ЕС.. 5-6 процента..

Имам познати, които купиха къща в Испания при имотния бум, като мислеха, че са ударили кьоравото като са платили 350 хиляди евро за къща с басейн в курортно градче... И там на същата схема - цените само ще се качват купувайте, че после цените ще са х2 и т.н. В един момент нещата се затегнаха като спуснаха нареждане от европа и след вдигането на лихвените % къщата вече струваше около 140 хиляди евро, тъй като поради порасналите лихви пазара се сви. Според мен тук ще се случи същото - като цена за купувача няма да се промени драстично - вероятно ще има спад с 20-30%, но като сложиш по-високите лихви нещата ще се са балансирани. Въпросът е какво ще стане с тези 40% свободни жилища в София когато лихвата се вдигне и много "инвеститори" решат да си вземат парите заради поскъпналите банкови вноски... Дали няма да видим 2008-2 и цените да не се върнат на 50-60 хиляди евро?

Нещо като референдум относно затриването на българския лев няма ли да има ?

Не, няма, защото референдумите са за умни хора

А ти си не само умен, ами си и красив, нали така?

Това значи ли, че овцете не могат да приемат резолюция за защита на вегетарианството, щом вълците са на друго мнение ?

Нали "независимият" Български Съд го отхвърли. Трябвало да се подпишат 20 милиона човека!

Не може да има референдум за нещо, което вече е решено от парламента и е международен ангажимент. Референдумът за еврото е закъснял с около 18-20 години. Всичко друго е чесане на езици.

Това абсолютно НЕ Е вярно! :-) За всяко нещо може да има референдум, освен за размера на данъците, което е странно, защото хората трябва да решават дори колко да дават в общия кюп, за да поддържат държавата.

Както писах, чесане на езици...

(4) Референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, може да се произвежда преди тяхната ратификация. Въпросната алинея от закона за референдумите. Жив и здрав, г-н 345678810......

Международен ангажимент, но без дата определена в него. Доколкото помня там пише нещо от рода " когато сме готови "

Там където държавите имат реална икономика не се натискат да приемат еврото :)) Нашите бунаци ще ни подарят на големите играчи да ни дундуркат и подфъргат

Ако следиш новините, то щеше да си прочел - "Чехия обяви, че започва подготовка за еврото"- що ли ?!

Казваш, че Германия няма реална икономика? Или Нидерландия, или Франция? Те са с фалшиви икономики сигурно.

Тоя дали ще излезе да си повтори думите като скочат лихвите и настане паниката или сега успокоява овцете

Мда, колкото и въздушно-капковият Шенген не доведе до връщане на тарамбуки, някои от които откровени престъпници от най-лошия вид...

Просто в Европа има излишък от "лекари" и "инженери", и подпомагат българската икономика с прилив на свежи кадри.

Ей, копейки, като влеземе в еврозоната - ще забогатееме! Защото влизаме в отбора на богатите. Набийте си го вкратуните! Малко интелект проиявете! Излезте извън българия да видите свят! Е - Гърция близо е - висок стандарт, голями заплати. Италия - също. Богати хора! И ние ще сме така.

Ти, като влезнеш в къщата на богатите, дали си вярваш, че ще те поканят на трапезата?!

Чети и не ръси глупости ... Разбира се, че ще си на "трапезата", защото такива са ПРАВИЛАТА, а ПРАВИЛАТА в ЕС се спазват, не е както в пРоссия

Разбира са че ще ма поканят. ЩЕ ме нагостят. Напоят. Облекат. И т.н.

Това което казваш, тези добре го знаят - ето, "късият" вожд, и той в Евро спестява, и къщата му в Евро, и интимният му приятел харесва Еврото, но за малоумните му избиратели, Еврото е "голямо зло".

Шило

Явно в Чехия, Полша, Швеция са пълни бедняци, щот не са в еврозоната? А бе, откъде ви копат? Кво значение има, като нямаш реална силна икономика? Я обясни сега, как ще забогатеем? Ама без общи приказки!

А за Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Словакия, Словения, Финландия, Франция и Хърватия, дума не обелваш ?! А и ако следиш новините, то щеше да си прочел - "Чехия обяви, че започва подготовка за еврото"- що ли ?!

Шило

За рецесията в Германия ли га пиша? За проблемите на Австрия, свръхнаселеността на Гърция? Италия? моля, те да бъдем сериозни. Франция? Оле, мале....За Естония, Литва и Латвия? Ами те така или иначе валута нямаха след рублата.Всъщност, прави ли ти впечатление, че това са държави, които и без еврото пак бяха с висок стандарт? Ама пак не каза нищо конкретно- как ще забогатеем при смяната на валутата? Помолих без общи глупости!

Според "българската" русофилистична предателска пасмина, използването на втората по значение световна валута, въведена в 20 развити европейски държави, е нещо невероятно лошо за България.

Шило

Ами да бяхме направили и икономиката ни, като тяхната, а? Кво си мислиш, че Ханс ще те храни? Айде първ Ханс, Пиер и т.н. да си се оправят с рецесията!

Вземането на кредити, не те прави богат, красив и щастлив, както ти покзват в рекламите. Вземането на кредит прави богат умен красив и щастлив този когото ти го дава..... Толкова за клуба на богатите... Нашата икономика се наша работа и в еврозоната и извън нея..... Кредитети също....

Този човек ни казва, какво трябва да виждаме, а не да вярваме на очите си....

Като ще махаме българския лев да си бяхме останали с турската лира, жалки безродници.

За "преводната рубла" плачеш, види ми се ...

Когато чета този платен журналистически материал, се сещам за една древна сентенция, която гласи "Ако не разбираш какво ти говорят, има два варианта, или си глупав, или те лъжат..."

директор и ръководител чел ли е доклада на БНБ относно еврото?

Стига с това евро не разбрахте ли че може България и да е бедна но е независима и българският ЛЕВ е гаранцията за това.

В едно изречение толкова много неверни неща си написал. "България и да е бедна"- не е бедна , много се краде "е независима "- колко да е независима: -националната валута се гарантира от валутни борд, кото ни налага и сответната финансова политика -националната ни сигурност се гарантира( да се надяваме) от съюзите в които сме влезли ЕС и НАТО. =бъларската икономика е обвързана с тази сна страните от ЕС в много голяма степен , над 50% от експорта ни е за страни от ЕС. "българският ЛЕВ е гаранцията за това" - виж по-горе и ми кажи как може българският ЛЕВ да арантира нещо

Гледайте да не се ваксинирате и децата си за дребна шарка по погрешка. Шоу да става!

Къде са основанията на КС да отхвърли референдума за лева? Както и на парламента. И двете незаконни отвсякъде. Властта произтича от народа по конституция. А говореха само, че не отговаряло на договори. Кои договори? Покажете ги и къде противоречи! Отделно говорят все едно е при изпълнението на критерии, което е технически невъзможно и абсурдно - решава се от хора, а не е до събитие, хоп в тази микросекунда сме в еврозоната, че сега били изпълнени критерии, да не говорим, че вече може да са били изпълняване предни години и не сме в еврозоната. А за след и 100 години след, е след и няма никакво противоречие. Някакви свободни интерпретации.

Аре къш от тука!

Само допреди половин-една година мантрата беше, че влизането в еврозоната означава сваляне на лихвите и по-благоприятни условия за кредитиране, сега, след като стана ясно, че у нас лихвите все още са значително по-ниски, смениха плочата и запяха друга песен...

Кредитирането, ще при по-блогоприятни условия. Ще те гонят по улиците да ти дадат кредит и някоя кратка музикална форма може да получиш.. До тук добре... Лошото - връщането на кредита... и Парите отиват в Бетонни чудовища строен с ивносен бетон... т.е. стимулираме чужди икономики...

Как няма да ги вдигне, като там са по-високи и по дебити и по кредити????!!! Цялата работа е да се изхарчат ония 50-80млрд евро в БНБ, които защитават лева. Ще има 6-месеца ихо и после тихо. Има и едни резерви в българските банки 15%,(при норма в еврозоната 1-2%), които са на масата за усвояване. ще има няколко месеца ИХО.... Тези пари няма да влезната в българската икономика. Ние икономика нямаме(освен производството на жилища с вносен цимент и тухли).. Парите ще отидат в Китайска, Терска и европейска икономика. На нас ще останат дълговете... Те ви евават, Евавайте ги и Вие! На избори

Ще ги вдигне, ще ги вдигне... защото тогава няма нашите регулатори да разследват картела между банките, а европейските. В момента, лихвата по депозити на ЕЦБ (това е банката, която българските банки използват за референция) е 4%. Затова, лихвата по депозити на Уникредит у нас е 0 (НУЛА) процента, в Румъния - 6,4% по еврови депозити - 4,5%, а в Италия (от където въщност произхожда тая банка), лихвите са между 4 и 5%. Да не би България да е финансово по-ставилна от Западна Европа? Ами не е. Тук просто управляват кирчовци и кокорчовци, които имат сметка да поддържат картел в банките. Иначе, в Западна Европа и Америка, за картел, директорите на фирмите, замесени в картела, лежат ефективно от 5 до 7 години.

Каква евро зона бре юнак , скоро и евро съюз няма да има . То половината му държави са в рецесия .

Шило

Добре де, кога най-накрая ще излезе някой и ще обясни не само за лихвите, а и за последиците? Какво, например ще стане с националната банка, кой ще определя политиката, каква е ролята и значението на ЕЦБ, какво става със заемите на страните в еврозоната и т.н. и т.н.?

Путин!

Питай кумира си путкин, он сичко знает.

Шило

И двамата ли сте идиоти, или сте един и същ? Заработихте ли по 20 цента за тролене?

Тролът си само ти ако питаш какво е значението на ЕЦБ за ЕС. Прост ли си или си проспал последните 30 години?

Шило

Да, само потвърждаваш, че си идиот. Аз знам ролята на ЕЦБ, знам, какво ще стане с националната банка, ама никой не говори за това на такива тъпаци, като теб!

Е да де щото си питал Путин... Той решава какво ще стане!

Приказките на Шехерезада звучат по-достоверно от на този елитен специалист. Лихвите зависят пряко от икономическите показатели и съответно прогнозните тенденции за икономиечско развитие, както у нас, така и в еврозоната. Със същия успех може да прогнозира и числата от тотото

Явно ДСК се е набутала яко с лоши кредити и си берат кахър какво ще ги правят хилядите апартаменти... Иначе не мога да проумея на този за какво му плащат заплата- да плямпа глупости?

С Еврото идва и дигиталния портфейл, който в момента внедряват на запад. Тотално наблюдение и преследване на всеки. За съжаление, овците все още мислят, че е за тяхно добро.

От къде ги намирате тези шизофреници? Миналата година лихвата беше по-ниска в ЕЗ и казваха, че като влезнем ще падне, сега в ЕЗ е по-висока и казват, че ако влезем в ЕЗ лихвата няма да се вдигне. Имат ли някакво морал и достойнство за да не плямпат всичко само и само да спечелят някое левче.

АКО ДСК НЕ БЕШЕ УНГАРСКА БАНКА .... ЩЯХ ДА ПРОЧЕТА СТАТИЯТА :)).... ....

Стига с тая еврозона. Хората не са против еврото, а против отношението на запада към нас, като към трета ръка хора. Когато западът си оправи отношението, тогава ще си помислим за еврото. Слагачи

Искам да стана богат и да живея добре! Затова искам ВЕДНАГА да влезнеме в зоната! Това е. Ти кат искаш да си беден - утивай в Русия. Аз съм интелегентен и искам да живея добра.