БНБ взима мерки да не се стигне до имотен балон

Гуверньорът на националната банка прогнозира, че през 2022-а ръстът на цените ще бъде стабилизиран

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Имотният балон е на лице отдавна… чакаме да видим кога ще гръмне!

Къща 120кв с 500кв двор е оценена на 100 000 евро, а двустаен 56кв в същия квартал - 120 000 евро. Е как става този фокус уважаеми оценители?

Ти можеш да вземеш решение само какви гащи да облечеш бе гуверньор на обменно бюро към МВФ.

Балона се е надул яко !! При новите надувачи Кирчо и Асенчо ще се пръсне злокобно!!

Какъв имотен балон, след като цените на строителните материали са се повишили с 50% за 1 година. Балонът е инфлационен, не имотен.

И затова панелките от 1970 струват колкото дворец в Сан Марино нали? Щото строителните материали били скочили

Не знам за какъв балон говори. Цените в 80-90% от случаите са нормални. Просто доходите на хората са ниски. Цените в България като цяло са ниски...но то е заради икономиката и пазара като цяло.

Правилно. Щото като си продам панелката, ще искам да вложа парите в новопостроен МОДЕРЕН апартамент, за което ми трябват съответната сума. Иначе няма смисъл да продавам.

В Сан Марино е доста по-скъпо. Не като за панелките.

Увеличението на строителните материали е спекулативно. Имаше увеличение лятото по международните борси, от лятото цените по същите борси са много надолу, но в България както винаги нещата не са като в останалата част от света. Тук се оправдаваме с борсите само когато цената се вдига.

не е нормално това увеличение..за панел 50 кв ...70 бона...в евро

ми купи си в Сан Марино, какво си губиш времето да коментираш тук

а този дворец в сан марино панелен ли е

не го спадайте а чакайте да думне.

напротив по цял свят цените на материалите са много нагоре. от къде са ти наблюденията за световните цени?

Не знам каква е тази страст на българина да набива пари в апартаменти. То и основно това се строи. Ще кажеш, че няма място за всички. Като си помисля каква мизерия са панелките, а голяма част от новото строителство е без коментар. Къща е съвсем друго нещо. Като инвестиция разликата е огромна. Но българинът си знае най-добре.

Защото си малък. Първо българина винаги е гледал първо да си уреди имотите. Навремето са строили грамадни къщи и купува ли се ниви и така нататък. След девети много хора бяха изгонени от домовете си. Жилищата се даваха от държавата. Затова все още на голяма част от българите първото нещо е да имат къде да живеят без да се налага да плащат наем.

И да го въртите и да го сучете неизбежното ще се случи, а именно да се сринат цените на имотите.

20% от апартаментите в София стоят празни - никой не живее там. Последната година са купени апартаменти за 5млрд., от които само 1 млрд с ипотечен креди - 4млрд кеш. Кеш? Кой плаща кеш? Дори да си предприемач и да имаш парите, пак няма да набиеш 100К евро кеш.

Там е по-евтино.

Имотният балон е реалност и се увеличава. Няма начин да бъде спрян. Причината затова е, ръстът на цените на храните, на дрехите на горивата на тока на лекарствата до което ни доведе ХУНТАТА на РАДЕВ Хората които имат спестен някой и друг лев за черни дни се чудят как да си спасят парите. Най-доброто решение е злато. Но голяма част се ориентираха към имоти- примера с главният програмист на Република България г-н Рашков е христоматиен- човека реши да инвестира награбеното в 19 имота. Прост пример от ежедневието. До преди два месеца двустаен 80 квадрата пуснат на търг от ЧСИ - няколко търга никой не се явява. Съответно първоначалната цена от 180 000 отиде на 85 000. На последният търг беше страшно- цената подмина 210 000. Този апартамент го следях от няколко месеца. Беше пълно с надавачи. В условието на търга пише със ситни букви- 1 да докажеш произход на парите над 30 000, и 2 служителите в съда и родата им нямат право да играят на търга. А познаите кой спечели на търга ! Имате право на 275 опита- па нема да познаите. Полицай- син на директора на шефа на съда. Майка му в ДСК - дето пуска апартамента за продажба за неплатена ипотека- опита се да ме прецака на гишето когато отидах да правя 10 процента вноска Водещия вика- имате 10 дена право да обжалвате Къде да обжалваме ? При РАШКОВ ли ? Ми то неговите 19 имота сичките са придобите по тая схема. Та хората масово се юрнаха да си вкарват парите в имоти за да ги спасят от инфлацията предизвикана от некадърника Радев

Ти сега какво ще даваш заповед на хората какво да си правят с парите? Решили са купили са си. Тебе ли трябваше да питат?

Не съм малък. Разбирам, че всеки иска свой имот, ама тия луди пари за апартаменти....Както казах, всеки си знае.

Дали не закъсняха…?

Продавачът си определя цената а не ти или държавата.

А тези пари, които така забързано печатат къде ще отидат! Единствено имотите си държат себестойността, но след като се приспадне амортизацията им.

Става дума за пазарна оценка, а не продажна цена. Двете нямат общо.

Щеше да го знаеш. Когато чакаш 10 20 години натъпкан с три поколения в един апартамент докато държавата реши да ти отпусне някоя гарсониера започваш да мислиш по друг начин. Когато след девети са те изгонили от бащината къща, почваш да мислиш по друг начин. Когато обаче всичко което имаш го приемаш за даденост защото не си се мъчил за него-е тогава започваш да се чудиш.

Имаш нямаш пари купуваш имоти, полсе купуваш за децата и накрая - 2 х 2 ... И имотите ти този облажи онзи облажи...

Хората? Кви хора? Кои хора могат да извадят кеш 100К+ евра? Ако си на 5К лева заплата, колко години ти трябват да спестиш 100К евра?

Се определя от пазара. Пазар го определят продавачите. Не го определяш ти. И сега ще ми обясниш че тия двата имота не са само два имота а са хиляди такива имоти? Еми съседната сграда в центъра на София един апартамент е 150000 евро. През една сграда апартамента е 400 хиляди евро. Разликата е че едната сграда е стара и амортизиран а пък другата е от преди една година. Иначе според твоите представи еднакви имоти с еднаква квадратура значи еднакво би трябвало да струват.

Това че ти не можеш не означава че никой не може. Има много хора които са си купили имотите на зелено на много по-ниска цена от която се продават в момента. Ама на това му се вика предвидливост А съдейки по твоя коментар на тебе не само предвидливост Ами и качества за високоплатена работа ти липсват. Или сега ще ми кажеш че примерно 20 хиляди апартамента са си ги купи ли някакви специални хора?

Идва инфлация, а БГ-то обича да инвестира в тухли. Цените ще летят поне до старта на голямата криза 2022. Ковид, напечатани трилиони, икономическа война... Няма как да се размине всичко това.

Аз си прибирам наеми от 3 апартамента. Пък ти си чакай.

Ходи се помоли на плакатчето на Тиквун и после скочи от балкона.

Защо да не се стигне, ако балонът е налице? Това не е ли оздравително за иконмиката?

Сравняваме кон с кокошка. В единия случай имаш 2 бетонни кутийки, в другия имаш 4 бетонни кутийки и ЗЕМЯ. Тук се набляга върху ЗЕМЯТА. Кутийките са временни, земята е вечна. Няма база за сравнение. Да не говорим, че навсякъде по света къщи с парцели са по-скъпи от апартаменти в същите квартали. Знаеш ли колко струва къща на центъра с 500кв двор? Повече е от 400к евро. При положение, че чисти парцели по 500кв се продават за по 130к евро, пълна мистерия е как застроен парцел е оценен на по-малко.

Аз не знам кой какво е купил, това е въпросът. Тук не горовим за някой, че можел да си купи кеш, това е ясно, много хора могат да го направят. Ама 80% от всички да са кеш не е просто някой?

Ами ... да кажем 5 години ;)

човек, знам че не ми вярваш, мислиш че лъжа щото съм гербаджия Това за мен не е проблем Просто иди поговори приятелски там във вашият град с някой призовкар или адвокат или съдия или брокер Говори с хората- кажи им- идин ебан гербераст ни лъже у форума на ДИР Чуй ги кво ще ти кажат и те ца цените в последните месеци Нищо лично Жив и здрав

Ама не знам кой те е излъгал че апартаментите ги плащат с едни пачки така дето си ги носят по джобовете. Явно си прочел за ония измислени милиони дето били изнесени в чували и си въобразяваш че навсякъде се плаща ей така с пачките. Вземи да провериш какъв е лимитът за плащания в брой първо пък после се обаждай за парите в кеш.

Купувай народе че не останаха, след некоя и друга година ще си ги блъскатев в главите тия имоти и ще се надпреварват кой пръв да продаде само и само да запазите некой лев.

Земята под кутийките преди няколко години я продадоха на собствениците на кутийките. Най-вече за да може да участват и в тези програми за саниране. Току-що показа колко си наясно с имоти пазар и така нататък. Освен това нямаш никаква представа съответните имоти имат ли тежести или не.

Добре моето момче аз ще си блъскам парите в имотите. Пък ти ще си блъскаш главата в кофите. Как беше гроздето е кисело нали?

Когато чуете от всички страни изрично да се казва, че няма балон, да знаете, че има балон. Но спокойно, има още накъде да се надува.

Повечето хора вложиха парите си в имоти за да ги спасят от инфлацията. Повечето от тези жилища купени или на залено ще си останат празни с надеждата собствениците им един ден да ги продадат. Дано у целят правилния момент и да има кой да ги купи.

Тук по долу един умник твърди че продавача определя цената Не умник, цената е такава каквато е готов да плати купувача. А тъй като икономиката не функционира в нормална среда хората се шашкат и дават грешни пари. В момента в които икономиката заработи в нормално условия хората ще продължат да инвестират в по доходоносни активи. Тогава на тия които са купували с цел спекула имотите им уяисват като камък на вратовете и от там се получава спукване на балона които в момента банките отричат да има. Така че не се набутвайте в тухли щото

Не ми обяснява какво да правя аз отворко. Глей си чата

Ако искате да си спестите парите от инфлация купувайте ценни метали. Инвестиция в жилище е глупаво. При най малкия трус всеки ще тръгне да продава, защото има нужда от пари. Но цените ще се сринат. Лошото е че в България търговията, а и съхранението на ценни метали не е улеснено. Което а глупаво. Например в БНБ ако можеше хората да си съхраняват закупени ценни метали щеше вместо в хартийки да имат реална тежест. Което и да държанага е добре

Добрият живот, финансиран от печатницата за пари, полека-лека приключва и идват други времена. Какви времена идват? - Това го казвам по повод ограничаването на политиката на снабдяване на пазара с евтини пари от страна на големите централни банки, най-вече на федералния резерв и Европейската централна банка, и изкупуването от страна на централните банки на държавните дългове. По този начин се освобождаваше една ликвидност и парична маса на сравнително ниски лихви и това продължи доста време. Това количествено улеснение, наред с плюсове, доведе и до увеличаване на инфлацията през последната година. Така че ще има преосмисляне на нещата. Ще има и едно възможно постепенно увеличение на краткосрочните лихви и затягане на обратното изкупуване на държавни дългове от страна на централните банки. Това ще стане на глобално ниво, включително и за България като последствие. Това е новото време, което ще дойде. Ние следва да се съобразим с него, защото ще се променят и доста параметри на икономическата и финансовата ни политика.