БНБ взима мерки да не се стигне до имотен балон

Гуверньорът на националната банка прогнозира, че през 2022-а ръстът на цените ще бъде стабилизиран

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бая ще има да почакате пичове, и аз бая време все чакам и като се върна назад една от годините, в която съм бачкал като бик парите ги е изяла инфлацията... И на мен ми са иска имотите да станат на половин цена , че да си взема това , което искам ама уви, едва ли ще се случи ...Проблема според мен е в хората, който имат заделени пари и не знаят какво да ги правят , че ги набиват в неща, където хич не им трябват ама така ще е ... и не само тук е така... жалко, че заради такива хора , затрудняват мисията на хората , на който наистина им трябва жилище... Те социалистите го бяха решили тоя проблем , ама а де ... пусти му модерни времена.

Оффф , той балона вече е пред пръсване ! Интересно как точно БНБ може да влияе на сделките с имотите ?! Не се сещам нещо

Ми спрете компресора ве, кавали...

Две неща са безгранично е казал Айнщайн едното е вселената, като това все пак е под въпрос, а другото е човешката глупост. Jp Morgan e казал когато всички тичат към една инвестиция ти бягай от нея. Господин Бъфет казва не купувай нищо което не ти трябва за да не се наложи да продаваш нещо което ти трябва. Аз казвам всяко нещо хвърлено към небето рано или късно пада на земята, А вие си правете изводите

Отлично

Две неща са безгранично едното е вселената, като това все пак е под въпрос, а другото е човешката глупост. Jp Morgan e казал когато всички тичат към една инвестиция ти бягай от нея. Господин Бъфет казва не купувай нищо което не ти трябва за да не се наложи да продаваш нещо което ти трябва. Аз казвам всяко нещо хвърлено към небето рано или късно пада на земята, А вие си правете изводите

Даването на пари срещу лихва трябва да подлежи на наказателна отговорност.

Защо?? Ами получаването на пари също в такъв случай

Да обясня на българина с "имотната мания". Търсенето определя предлагането. Някой успяха да хванат балъците, някой изпраха едни крадени от държавата и ЕС пари. До тук. Колкото и да помпате спекулативно пазара и хората принудително да клякат, това не е естесвен пазарен процес и ще има корекция в цените. Строителите и предприемачите ще се научат да работят на по-малък марж. Естествено в самото начало това няма да се случи, защото навика е да си търсят досегашната печалба и вдигат цената спрямо повишената цена на материалите и работната ръка. Това, че цената я вдигат обаче не означава, че нивата на печалба от миналите години ще им се сервира на тепсия. Ще оцелеят големите компании, които стоят повече. Останалите "бизнесмени" ще заминат в небитието на инфлацията. Достатъчно е един голям строител да не му издържат нервите и да свали цената рязко и от там всички са надолу.

Много сте закъснели! Балона е толкова надут че скоро ще се спука

София не е хубав град за живеене. Всички се бутат там заради работата. Няма нищо. Една Витошка с едни павенца… Разбирам да има ръст, но улиците светнали, и няма кал, хората усмихнати и ведри. Много грозен град. Банишори, Манишори… Качеството на живот е ниско и не си струва парите.

За това си абсолютно прав, но тази тенденция е повсеместна. Все едно Виена, Париж или Берлин не са пълни с половината трети свят и те, а за Брюксел не ми се говори - все едно половин Конго се е изсипало там. Западната цивилизация, към която и ние се числим, вече е пътник, ти искаш хубави столици... Рим преди две хилядолетия е бил милионна метрополия, а преди едно е бил 50 000 град и в Колизеума са си пасли козите.

Те тея в БНБ са толкова банкери, че… Инфалции, минфлации. Кът се срине всичко и ще има дефлация. Само, че сега и лихвите са нула и повече не могат да печатат- те могат де, но ще стане страшно… Следва период на спадове и стагнация. Ще искате да продавате, но няма да има купувачи.

Това чакам. Да се пукне балончето и да си взема имот на нормална цена.

Имам нужда от апартамент в София, а не ми се плаща заради въображението на строители и агенти!

С българи да живееш на едно място не става. Големи мизерници са. Немърливи, неуважителни. Все се кърти, все се ремонтира. Чупят, плюят. Не стават за съседи.

А с пакита и прочее джагали как е? Питам с пресни впечатления от Бирмингам.

Е как да не е балон бе изроди при 1200 евро квадрата?

Това във Враца ли? Щот в Бургас под 1300 няма. За София със зор 1600.

Варна крайните квартали.

Които са по-скоро Девня или Добрич

БНБ да не се ослушва, а да натисне отново "българските" банки и да им направи нов стрес-тест! Не може да има банка, от която да са теглини милиони в брой от клошар и да не предприеме нищо! Не може да има банка, която е собственик на почти цял град и прилежщатите му ски-съоръжения и лифтове и държавата да я е дотирала по времето на лойко крадливата мутра и тези пари още да са в разход!?

А какви още неща има около въпросната банка, свят ще ти се завие.

А ми кво да копуват хората, като нямат повече пъри вие господин банкер като имате си копувайте палати аз ако съм искам панделка 10 години да ме кара кво ми трябва после ще го продам?

поkУпка - купувам - купувач

Панелките са на доизживяване - така че имотен балон не ги плаши . Плаши ги ръждата - прояждаща междупанелните връзки . Купувайте евтини панелки и си гледайте кефа поне още десетина години .

То щото пък новото строителство е много качествено и с реални размери, а и старите тухли от 60о 70 вмирисали се отвсякъде и течащи като лейки

Да си вложиш парите е в тухли вместо в производство. Затова нямаме увеличение на бвп.

Нещо ми се вижда, че банките почнаха да го усукват и се готвят за фалит. Много хора ще духнат супата на промяната. Пак опашки пред клоновете

свързано с имоти и земя в България, е свързано и с кървави деяния. Затова територията ни е прокълната. Нови, неалчни и нормални хора ще я прочистят.

Ако под имоти визираш и разни бетонни кутийки - за тях не знам с колко кървави истории са свързани, но ако визираш единствения истински имот - земята (построеното върху нея е просто амортизируем актив/пасив), то ще ми е интересно да чуя в коя точка на света, по едно или друго време, земята не е била свързана с леенето на много кръв.

До ден днешен, под един покрив, са водят битки между братя на живот и смърт за имот. Много, ама много същества (трудно се произнася думата 'хора') се радват, когато умре най- близък родственик, че да му вземат имота. Това е основна тема на общуването в държавата ни. Има доста други места на Земята, в които хората са по-умерено в алчността си.

Ха, ха, имало било места с умерени мераци. Ти за Америка чувал ли си нещо? А за Азия? Ония са водили войни с милиони жертви, ти нас ни изкара най-черни. И за какво са водени тези войни, според теб? За религии, идеологии и спорт ли? Всичко е за земя, защото всички ресурси са от нея, даже водата, слънцето и въздухът. Като нямаш земя, няма и слънцето къде да те огрее, освен на орбита или на луната.

Що сте против балона? Като се спука и по-бедните да намажем филията, а богатите да го продухат. По-добре общината дрстично да вдигне данъците на всеки втори, трети и т. н. имот. За да не стоят празни. П. П. РАШКОВ НЕ ХАРЕСВА ТАЗИ ИДЕЯ

И Цветанов също

Като почнат да идват новите битови сметки с новите цени на ток и парно, в един момент ще има хора, изправени пред дилемата - ипотеката или парното? Достатъчно е 6-7 % от ипотечните заеми да се забатачат, за да гръмне целия балон... Това поне го играхме пред 13 години.

Добрият живот, финансиран от печатницата за пари, полека-лека приключва и идват други времена. Какви времена идват? - Това го казвам по повод ограничаването на политиката на снабдяване на пазара с евтини пари от страна на големите централни банки, най-вече на федералния резерв и Европейската централна банка, и изкупуването от страна на централните банки на държавните дългове. По този начин се освобождаваше една ликвидност и парична маса на сравнително ниски лихви и това продължи доста време. Това количествено улеснение, наред с плюсове, доведе и до увеличаване на инфлацията през последната година. Така че ще има преосмисляне на нещата. Ще има и едно възможно постепенно увеличение на краткосрочните лихви и затягане на обратното изкупуване на държавни дългове от страна на централните банки. Това ще стане на глобално ниво, включително и за България като последствие. Това е новото време, което ще дойде. Ние следва да се съобразим с него, защото ще се променят и доста параметри на икономическата и финансовата ни политика.

Ако искате да си спестите парите от инфлация купувайте ценни метали. Инвестиция в жилище е глупаво. При най малкия трус всеки ще тръгне да продава, защото има нужда от пари. Но цените ще се сринат. Лошото е че в България търговията, а и съхранението на ценни метали не е улеснено. Което а глупаво. Например в БНБ ако можеше хората да си съхраняват закупени ценни метали щеше вместо в хартийки да имат реална тежест. Което и да държанага е добре

Бе, то хубаво мислиш, ама я кажи кои точно са тия "ценни метали". Щото освен златото, всичко друго е материал, т.е. се облага с ДДС и си дотам. Или сега ще ми заобясняваш за сложните схеми със среброто през Естония? Златото е тъпотия, защото не носи доходност, а е също така податливо на борсови и банкови машинации, на което и сме свидетели от сума време. Вкарвайте парите в активи, които носят доходност, нямат бързо обезценяване и са зависими от множество фактори, а не уязвими като апартаментите, дето даже и актив не са, а пасив.

Тук по долу един умник твърди че продавача определя цената Не умник, цената е такава каквато е готов да плати купувача. А тъй като икономиката не функционира в нормална среда хората се шашкат и дават грешни пари. В момента в които икономиката заработи в нормално условия хората ще продължат да инвестират в по доходоносни активи. Тогава на тия които са купували с цел спекула имотите им уяисват като камък на вратовете и от там се получава спукване на балона които в момента банките отричат да има. Така че не се набутвайте в тухли щото

Продавачът определя цената наистина. Но това е желаната цена и с условието колко бързо му трябват парите. Купувачът определя продажбата и истинската продажна цена. Това явно някои не го разбират. Пример- искам 1000000 за апартамент 200кв.м. Никой не може да ми попречи. Може да чакам и 5 години да продам. Ако, обаче, искам сделка, то може да се окаже, че трябва да продам за 200000, защото няма купувачи готови да дадат повече. Това вече е реалната цена при сделката. С всяка стока и услуга е така. Пускам кебапчета по 20лв броя, може да не продам и едно. Ако ги пусна по 20ст, ще има навалица от купувачи. Целта е винаги напасване на цените на продавача и купувача с максимална изгода и на двамата. В общия случай наистина купувачът диктува повече. Просто продавачът по-често има повече интерес да се отърве от стоката и да завърти парите освен при глад на пазара, т.е. дефицит на стоката и търсене независимо от цената. Примерно ягодите зимата може да са и по 20лв килото. Ще ги купят 1000 човека, но то и вносът е примерно 500 кила месечно.

Цената се определя само от едно нещо - от пазара. Цената е това, на което се срещат продавачът и купувачът и на което си стискат ръцете. Това, което продавачът търси, реално е оферта.

" цената е такава каквато е готов да плати купувача" Така е, стига продавача да е съгласен да продава на тази цена...

Да де ама ако куповачи не даде парите няма сделка продавача си остава с имота а куповачи купува друг имот

Повечето хора вложиха парите си в имоти за да ги спасят от инфлацията. Повечето от тези жилища купени или на залено ще си останат празни с надеждата собствениците им един ден да ги продадат. Дано у целят правилния момент и да има кой да ги купи.

Когато чуете от всички страни изрично да се казва, че няма балон, да знаете, че има балон. Но спокойно, има още накъде да се надува.

Купувай народе че не останаха, след некоя и друга година ще си ги блъскатев в главите тия имоти и ще се надпреварват кой пръв да продаде само и само да запазите некой лев.

Добре моето момче аз ще си блъскам парите в имотите. Пък ти ще си блъскаш главата в кофите. Как беше гроздето е кисело нали?

Не ми обяснява какво да правя аз отворко. Глей си чата

Защо да не се стигне, ако балонът е налице? Това не е ли оздравително за иконмиката?

Идва инфлация, а БГ-то обича да инвестира в тухли. Цените ще летят поне до старта на голямата криза 2022. Ковид, напечатани трилиони, икономическа война... Няма как да се размине всичко това.

Имаш нямаш пари купуваш имоти, полсе купуваш за децата и накрая - 2 х 2 ... И имотите ти този облажи онзи облажи...

Дали не закъсняха…?

Имотният балон е реалност и се увеличава. Няма начин да бъде спрян. Причината затова е, ръстът на цените на храните, на дрехите на горивата на тока на лекарствата до което ни доведе ХУНТАТА на РАДЕВ Хората които имат спестен някой и друг лев за черни дни се чудят как да си спасят парите. Най-доброто решение е злато. Но голяма част се ориентираха към имоти- примера с главният програмист на Република България г-н Рашков е христоматиен- човека реши да инвестира награбеното в 19 имота. Прост пример от ежедневието. До преди два месеца двустаен 80 квадрата пуснат на търг от ЧСИ - няколко търга никой не се явява. Съответно първоначалната цена от 180 000 отиде на 85 000. На последният търг беше страшно- цената подмина 210 000. Този апартамент го следях от няколко месеца. Беше пълно с надавачи. В условието на търга пише със ситни букви- 1 да докажеш произход на парите над 30 000, и 2 служителите в съда и родата им нямат право да играят на търга. А познаите кой спечели на търга ! Имате право на 275 опита- па нема да познаите. Полицай- син на директора на шефа на съда. Майка му в ДСК - дето пуска апартамента за продажба за неплатена ипотека- опита се да ме прецака на гишето когато отидах да правя 10 процента вноска Водещия вика- имате 10 дена право да обжалвате Къде да обжалваме ? При РАШКОВ ли ? Ми то неговите 19 имота сичките са придобите по тая схема. Та хората масово се юрнаха да си вкарват парите в имоти за да ги спасят от инфлацията предизвикана от некадърника Радев

Ходи се помоли на плакатчето на Тиквун и после скочи от балкона.

човек, знам че не ми вярваш, мислиш че лъжа щото съм гербаджия Това за мен не е проблем Просто иди поговори приятелски там във вашият град с някой призовкар или адвокат или съдия или брокер Говори с хората- кажи им- идин ебан гербераст ни лъже у форума на ДИР Чуй ги кво ще ти кажат и те ца цените в последните месеци Нищо лично Жив и здрав

Не че лъжеш за схемата, ама попресоли манджата с Радев и Рашков. Да, сигурно Рашков има и по подобен начин купени имоти. Ама то колко гербаджии накупиха даже не така с търг, а направо на безценица общински имоти примерно? Колко земи в Горно Нанадолнище бяха заменени за парцели по морето за хотели и подобни?

20% от апартаментите в София стоят празни - никой не живее там. Последната година са купени апартаменти за 5млрд., от които само 1 млрд с ипотечен креди - 4млрд кеш. Кеш? Кой плаща кеш? Дори да си предприемач и да имаш парите, пак няма да набиеш 100К евро кеш.

Ти сега какво ще даваш заповед на хората какво да си правят с парите? Решили са купили са си. Тебе ли трябваше да питат?

Хората? Кви хора? Кои хора могат да извадят кеш 100К+ евра? Ако си на 5К лева заплата, колко години ти трябват да спестиш 100К евра?

Това че ти не можеш не означава че никой не може. Има много хора които са си купили имотите на зелено на много по-ниска цена от която се продават в момента. Ама на това му се вика предвидливост А съдейки по твоя коментар на тебе не само предвидливост Ами и качества за високоплатена работа ти липсват. Или сега ще ми кажеш че примерно 20 хиляди апартамента са си ги купи ли някакви специални хора?

Аз не знам кой какво е купил, това е въпросът. Тук не горовим за някой, че можел да си купи кеш, това е ясно, много хора могат да го направят. Ама 80% от всички да са кеш не е просто някой?

Ами ... да кажем 5 години ;)

Ама не знам кой те е излъгал че апартаментите ги плащат с едни пачки така дето си ги носят по джобовете. Явно си прочел за ония измислени милиони дето били изнесени в чували и си въобразяваш че навсякъде се плаща ей така с пачките. Вземи да провериш какъв е лимитът за плащания в брой първо пък после се обаждай за парите в кеш.

И да го въртите и да го сучете неизбежното ще се случи, а именно да се сринат цените на имотите.

А тези пари, които така забързано печатат къде ще отидат! Единствено имотите си държат себестойността, но след като се приспадне амортизацията им.

Не знам каква е тази страст на българина да набива пари в апартаменти. То и основно това се строи. Ще кажеш, че няма място за всички. Като си помисля каква мизерия са панелките, а голяма част от новото строителство е без коментар. Къща е съвсем друго нещо. Като инвестиция разликата е огромна. Но българинът си знае най-добре.

Защото си малък. Първо българина винаги е гледал първо да си уреди имотите. Навремето са строили грамадни къщи и купува ли се ниви и така нататък. След девети много хора бяха изгонени от домовете си. Жилищата се даваха от държавата. Затова все още на голяма част от българите първото нещо е да имат къде да живеят без да се налага да плащат наем.

Не съм малък. Разбирам, че всеки иска свой имот, ама тия луди пари за апартаменти....Както казах, всеки си знае.

Щеше да го знаеш. Когато чакаш 10 20 години натъпкан с три поколения в един апартамент докато държавата реши да ти отпусне някоя гарсониера започваш да мислиш по друг начин. Когато след девети са те изгонили от бащината къща, почваш да мислиш по друг начин. Когато обаче всичко което имаш го приемаш за даденост защото не си се мъчил за него-е тогава започваш да се чудиш.

не го спадайте а чакайте да думне.

не е нормално това увеличение..за панел 50 кв ...70 бона...в евро

Там е по-евтино.

Не знам за какъв балон говори. Цените в 80-90% от случаите са нормални. Просто доходите на хората са ниски. Цените в България като цяло са ниски...но то е заради икономиката и пазара като цяло.

Какъв имотен балон, след като цените на строителните материали са се повишили с 50% за 1 година. Балонът е инфлационен, не имотен.

И затова панелките от 1970 струват колкото дворец в Сан Марино нали? Щото строителните материали били скочили

Правилно. Щото като си продам панелката, ще искам да вложа парите в новопостроен МОДЕРЕН апартамент, за което ми трябват съответната сума. Иначе няма смисъл да продавам.

В Сан Марино е доста по-скъпо. Не като за панелките.

ми купи си в Сан Марино, какво си губиш времето да коментираш тук

а този дворец в сан марино панелен ли е

Увеличението на строителните материали е спекулативно. Имаше увеличение лятото по международните борси, от лятото цените по същите борси са много надолу, но в България както винаги нещата не са като в останалата част от света. Тук се оправдаваме с борсите само когато цената се вдига.

напротив по цял свят цените на материалите са много нагоре. от къде са ти наблюденията за световните цени?

Балона се е надул яко !! При новите надувачи Кирчо и Асенчо ще се пръсне злокобно!!

Ти можеш да вземеш решение само какви гащи да облечеш бе гуверньор на обменно бюро към МВФ.

Къща 120кв с 500кв двор е оценена на 100 000 евро, а двустаен 56кв в същия квартал - 120 000 евро. Е как става този фокус уважаеми оценители?

Продавачът си определя цената а не ти или държавата.

Става дума за пазарна оценка, а не продажна цена. Двете нямат общо.

Се определя от пазара. Пазар го определят продавачите. Не го определяш ти. И сега ще ми обясниш че тия двата имота не са само два имота а са хиляди такива имоти? Еми съседната сграда в центъра на София един апартамент е 150000 евро. През една сграда апартамента е 400 хиляди евро. Разликата е че едната сграда е стара и амортизиран а пък другата е от преди една година. Иначе според твоите представи еднакви имоти с еднаква квадратура значи еднакво би трябвало да струват.

Сравняваме кон с кокошка. В единия случай имаш 2 бетонни кутийки, в другия имаш 4 бетонни кутийки и ЗЕМЯ. Тук се набляга върху ЗЕМЯТА. Кутийките са временни, земята е вечна. Няма база за сравнение. Да не говорим, че навсякъде по света къщи с парцели са по-скъпи от апартаменти в същите квартали. Знаеш ли колко струва къща на центъра с 500кв двор? Повече е от 400к евро. При положение, че чисти парцели по 500кв се продават за по 130к евро, пълна мистерия е как застроен парцел е оценен на по-малко.

Земята под кутийките преди няколко години я продадоха на собствениците на кутийките. Най-вече за да може да участват и в тези програми за саниране. Току-що показа колко си наясно с имоти пазар и така нататък. Освен това нямаш никаква представа съответните имоти имат ли тежести или не.

Имотният балон е на лице отдавна… чакаме да видим кога ще гръмне!

Аз си прибирам наеми от 3 апартамента. Пък ти си чакай.