Без разрешителни за електроцентрали до 20 МW

С промени в Закона за енергетиката се урежда развитието на инфраструктури за пренос, разпределение и съхранение на електрическа енергия, природен газ, нефт и нефтопродукти

Обратно в новината

Коментари - Без разрешителни за електроцентрали до 20 МW | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

20 MW e много нещо, уважаеми. Да не би да е 20 kW?

Направо до 20 GW. Това са пълни глупости и кьорфишеци. Почти както и преди е, с тази разлика, че промениха малко терминологията.

После да не се чудим защо ще пресъхват реките. На ГЕРБ приятелите ще си доразширят ВЕЦ-овете и никой няма да им търси сметка.

Това означава ли, че мога си сложа фотоволтаици на покрива на къщата без да ми искат разрешение за строеж, както е сега.

Не. Означава, че няма да трябва да го съгласуват ЕРПто с общината, т.е. законността на строежа си е проблем между теб и техническата служба.

Някой може ли да ми обясни каква опасност има някой да създаде електроцентрала над 20 мегавата без да има лиценз за това? Опасността за неговите конкурентни ли е (които са си купили закон, който да им гарантира липса на сериозна конкуренция)? Или има обществена опасност?

Да, точно това означава. Лошото е, че не правят нищо да задължат ЕРП-тата да пренасят и/или изкупуват енергията, която произвеждаш. А батерии за съхраняване на електричеството в момента са по-скъпи от фотопанелите.

Разрешението за строеж е нещо съвсем отделно от лиценза.

Не били мегавати, а мегаидиоти ли беше, компоти ли беше. И не сме ги били продали, а ни ги били върнали...

И преди и сега можеш да си сложиш фотоволтаици на собствения покрив и не е нужно да уведомяваш или да искаш разрешение от когото и да било. Проблема е, че е трудно да продадеш произведения ток. Ако си го ползваш само у вас никой не може да ти каже нищо. Най-лесно е да си монтираш няколко панела и да ги свържеш директно с бойлера. В бойлера монтираш допълнителен нагревател пресметнат за тези панели /напрежение и мощност/. Така самата топла вода е вид акумулатор на топлина. През деня се загрява водата, а вечер е ползваш. Ако не е имало слънце си включваш обикновения нагревател от мрежата. За да дадеш някакъв "приоритет" на слънчевото електричество то в бойлера се инсталира допълнителен краен изключвател на около и над 95* или какъвто има на пазара, а обикновения термостат, този за нагревателите на ток от мрежата се поставя на значително по-ниска температура. Ако инсталираш някаква малка мощност 200-500 Вата, то трудно ще я усетиш, само в слънчеви дни и слабо потребление на топлата вода. Ако теоретично инсталираш много панели, голяма мощност, тогава ще имаш топла вода и в облачни дни, но в слънчеви дни ще прегряват бойлера, термо-защитата ще изключва и панелите ще бездействат. Баланса е според собствените потребности и възможности. Инсталирането на панели с мощност 1 кВт вързани както казах директно за бойлера /стандартен 80 Литра/ са достатъчни за 1 човек. За семейство с деца трябва по-голяма мощност, но и по-голям обем бойлер. В описаната система НЕ включвам никакви акумулаторни батерии защото те само вдигат цената, а не помагат с нищо в случая. Защо точно бойлера? Защото загряването на водата гълта много енергия, а водата в самия бойлер може да служи като акумулатор на енергия /топлина/. Като помислите кои са другите по-големи консуматори на ток в една къща, то няма как да синхронизирате използването им с момента когато има слънце. Например фурната, котлона или пералната няма как да чакате слънчевото време за да ги ползвате. Ще ви трябват ел.акумулатори, а те са скъпи, с ограничен живот и тока прекаран през акумулатори се оскъпява с поне още 10 стотинки. За ориентир: инсталирани панели с мощност 1 кВт в Българските условия ще ви произведат около 1000-1100 кВт/ч електричество за една година. Стандартен оловен акумулатор 12 Волта, 100 А/ч е равносилен на 1.2 Квт/ч. Това електричество може да подкара фурната за 30-40 мин. НЕ е достатъчно да загрее бойлера и не може да изкара едно пране на пералната.

надали някой джурналис му е вървела математиката , най - вероятно и учението