Банките свалиха лихвите по депозитите

Фирмените спестявания вече се таксуват с отрицателни стойности

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

...разбрах, че са разбрали че българина предпочитал да си държи парите на "сигурно" в банка , затова дайте да му ги окрадем, решили от банките

То няма лихви по влоговете от години те сега го обявяват.

В момента системата е такава, че в банките е концентрирано много голямо влияние, което те могат да упражняват върху клиентите си. И това е така не само в България, но и навсякъде по света. С възмущаване и плюене по форумите нищо няма да се промени. Пътищата за излизане от тази ситуация са 2: - клиентите да си вдигнат финансовата грамотност, което явно няма как да стане масово - голяма част са вече функционално неграмотни, какво остава за финансова грамотност - да се предизвикат промени в банковото законодателство, което също е доста малко вероятно или ако стане ще са необходими много усилия, нерви и време По-долу масово се пише от хората, че банките вземали такси за нищо и не добавяли никаква стойност към продукта, който продават - основно се отнася за кредитите. Това не е така и подобни разсъждения показват липса на познния за банковата дейност. Разликата между лихвата по депозитите и лихвата по кредитите покрива риска, който поемат банките от евентуална невъзможност на кредитополучателя да върне кредита. В държавите от Западна Европа този риск е по-малък и съответно тази разлика е по-малка. А сега си представете един свят без банки, за какъвто много хора въздишат. Имало е такива времена в миналото. Като ви потрябват пари назаем при кой ще отидете ако няма банки - при някой лихвар. И той ще ви одере 9 кожи от гърба. То и сега има фирми за бързи кредити, които дерат здраво, има и частни, незаконни лихвари. Но кой ходи при тях - хората без избор, които не отговарят на условията за банков кредит от банка. Ами като има толкова недоволни от високите такси на банките защо не отидат да теглят кредити от фирмите за бързи кредити? Нещата не са толкова прости, колкото изглеждат на някои хора.

Явно не разбираш - концентрирай се малко повечко.. Никой интелигентен човек не поставя под съмнение смисъла и самото съществуване на парите, респективно на банките, не поне на този етап. Става въпрос не ДАЛИ да съществуват, а КАК, тоест под какви регулации а надзор и най-вече - кой и как контролира ... контролиращите, говоря за в реално време, и какви са РЕАЛНИТЕ им отговорности - не на приказки и лозунги, ако и когато например забъркат голяма каша и причинят големи щети и мъки на (много) хора! Посмали малко демонстрациите на самочувствие а наблегни на четенето и мисленето - добронамерен съвет от мен!

"Никой интелигентен човек не поставя под съмнение смисъла и самото съществуване на парите, респективно на банките, не поне на този етап." Ами значи има доста коментари от неинтелигентни хора. Не виждам защо припознаваш само себе си като обект на моята критика. Може би защото си изпляскал поне 15 - 20 образователни коментара написани със самочувствието на голям специалист по темата. Иначе на другите правиш забележка да намалят демонстрациите на самочувствие.. Но по темата. Да, става въпрос за регулациите на банките. И двамата говорим за едно и също, но по различен начин. Аз съм го написал като банково законодателство. Само че регулациите се диктуват извън България. У нас никой нищо няма да промени - едно, че цари апатия в регулаторните органи- мързел, безхаберие, некадърност - второ даже някой да вземе да прояви инициатива, което е много малко вероятво, ще му се наложи да съобразява предложенията си за регулации в съответствие с директивите на ЕС.

И какъв точно е риска за банката, когато банката за ипотечен кредит те кара, да си платиш застраховка безработица и застраховка живот на тяхно име (т.е. риска е за застрахователя) и това не влиза в тия 2.89% които ти взимат...

Рискът за банката у, че застрахователят може и да не плати. Те също са гяволи и търсят и най-малката нередност за да откажат плащане. Най-често опитват при заболяване или смърт на кредитополучателя да отказват плащане заради скрито от кредитополучателя заболяване в застрахователната му декларация. То, ако е въпросът, при ипотечни и жилищни кредити обикновуно има ипотека върху недвижим имот, която би трябвало да осигури 100 ℅ вземането на банката при невъзможност на кредитополучателя да си изплаща кредита. Много често обаче имотът е трудно продаваем, особено при кризи, когато кредитополучателите масово не си изплащат кредитите и пазарът на недвижими имоти, който и без това е в застой се наводнява от такива ипотекирани имоти, които стават непродаваеми за дълъг период от време. Да не говорим, че не ги продава банката, а съдия-изпълнител, който също има високи такси. Изобщо не е толкова просто и безрисково, колкото си го представяте.

Ами да направят една-две държавни банки от смисъла на едновремешната Банка ДСК, с държавен капитал, която може да си позволи по либерални кредити и спестовни продукти. Имам предвид, примерно там да имаш депозит премерно само до 50 000 лв и съответно да предоставя кредити само до 10 000 лв. при ниски лихви. При условие, че ще е държавна, това може да стане. Т.е. рискът няма да е както при търговските банки. И така хората, ще имат от депозитите си някаква средна лихва, а не 0 лв. и кредитите няма да бъдат високо-рискови, защото ще са до 10 000 лв. Банката няма ди има риск, защото няма да играе на борсите за купува валути, акции, облигации и т.н., тя ще си има държавен капитал, а кредитите ще са лимитирани и достъпни за всеки. Ако някой иска, повече от това, може да се обърне към търговските банки.

Не става така. Рисковете, които поема една банка са различни в зависимост от нейните операции. При кредитирането говорим за лихвен риск. Той няма нищо общо с валутните рискове свързани с обменните курсове на валутите. Лихвеният риск и неговият размер не зависят от това дали банката е държавна или не, дали участва на международните валутни пазари с търговия на валути, дериватни продукти, ценни книжа. Ливеният риск зависи от това дали клиентите на които банката е дала кредити са платежоспособни или не. Освен това лихвите, които банките дават по депозити са в пряка връзка с основния лихвен процент на съответната централна банка. У нас това е БНБ. ОЛП определян от БНБ е отрицателен от януари 2016 г. насам т.е. вече близо 5 години. Няма как някоя банка в България да дава 1-2-3 ℅ лихва по депозити на клиентите си, а по депозитите си при БНБ да губи от отрицателните лихви там.

Някога един от бащите-основатели на САЩ, Томас Джеферсън, писал: „Ако американският народ някога позволи на частните банки да контролират печатането на НЕГОВАТА валута – първо чрез инфлацията, после с дефлацията – банките и корпорациите, които ще израснат покрай инфлацията и дефлацията, ще ограбят народа от всичката му собственост, докато един ден техните деца се събудят бездомни на континента, който бащите им завоюваха… Убеден съм, че банковите институции са по-опасни за нашите свободи от чуждите армии“.

След като "По-големите банки в страната разполагат с доста големи обеми ликвидност", това не означанва ли, че всъщност лихвите по кредитите трбява да намалеят, порави това, че банките са обезпечени с по-големи обеми парични средства и могат да рискуват с по-ниски лихви? Моля някой икономист да обясни връзкат амежду кредитните и депозитнитие лихви.

А срещу кой е тръгнал Хитлер едно време? Банките и техните съдържатели. На там отиват пак нещата, ако не им се наложи някакъв ефективен независим контрол. Прекалено нагло е да печелиш в тежките времена на гърба на бедните.

Тези банки да внимават защото всеки може да ползва и банка в друга държава.

Английската ми банка Nationwide за всичките години едно пени не ми е удържала. Нито за такси обслужване, нито за нищо. Всички знаем нашите банки как ни обират.

Простичко казано парите (и след това банките) са възникнали и създадени ДА УЛЕСНЯВАТ икономическата, човешката дейност и живот. С две думи - те са посредникът между два суцекта, между участници в производството и икономиката - говоря за години назад във времето, когато парите и после банките и банкирането възникват. Имате два субекта - единият, който има пари в излишък, получени от някаква производствена дейност, който може да се лиши от тях за известно време, и друг, който има необходимост в момента от тези пари, с които да произведе нещо! Тоест, и двамата създават БВП! А банката (парите)) са между тях, те са посредникът, те улесняват процеса, срещат предлагането с търсенето! И срещу това получават някакъв малък процент за тази си роля и функция! Тоест, аз ако имам 1000 лева, които съм спечелил с труда си и не се нуждая точно сега от тях (тоест, отложено потребление) и ти имаш нужда от 1000 лева за да купиш суровини и материали за да създадеш нещо, продукт, банката и тази, която ни среща! Но какъв точно продукт реално създава самата банка, за да прибере веднага да кажем 8% - тоест 80 лева от кредитополучателя, и да не даде нищо или почти нищо на собственика на парите?!? И тук, както и в повечето неща в живота даволът е в детайлите - добре, посредникът е свършил работата си и заслужава И ПОЛУЧАВА своя (доста лесен и сладък!!!) пай! И тук въпросът не е зако, дали да го получи, А КОЛКО!!! Защото с течение на времето и през годините и десетилетията делът на банките а финансовите институции в БВП на държавата (и не визирам конкретна, отделна държава) РАСТЕ ГЛАВОЛОМНО! Което е много нездравословно и страшно деструктивно, защото това са “пари от въздуха”, срещу които няма реално произведено нещо - да оставим глупостите им с безброй “различни финансови услуги и инструменти, някои от тях толкова сложни, че дори а те сами като видяха зор признаха, че те самите не ... ги разбирали!!!” Само ще спомена т.н. субпрайм мортгиджи и криза и Голямата Рецесия от 2008 година! Направете си труда сами да проверите как и с колко е нараснал делът им от БВП през последните например 50 години И си спомнете отново защо и как възникват парите... И какви са основните им тогава функции и предназначение...в светлината на съвременната веалност - да, вярно е, че нещата се променят, хората се променят, но... Те от фасириатор за създаване но й обществен продукт САМО се превърнаха в основан ПРИТЕЖАТЕЛ на БВП и присвояването му чрез преразпределението му, освен и при създаването му, и точно тези тенденции са много деструктивни и всички сега го виждаме, според мен!

И така се създава и поддържа инфлацията! Най-кратката дефиниция на която е, че инфлацията е данък, който хората непрекъснато (и често неусетно, без да знаят) плащат заради некадърността (или корупцията и грабливо стана) на управленията си! Ако някой директно буквално ти бръкне в Джаба и ти открадне лев или десет ще се възмутиш и с противиш - и всички евентуално около теб (е, може би, а може и не - ако си в България), но с инфлацията например еправлението ти “бърка в джоба” всеки ден, всеки път когато се разплащаш, и не по ревче или два... Но ти не го забелязваш най-често, не го осъзнаваш! Или ако не ти точно - този до теб и около теб... Така са я измислили и са си я направили системата ТЕ!

И извода е следния: Теглете ипотечни кредити )))

Ако вземем един хипотетичен пример - да онагледя статистиките ИМ, които публикуват и колко реална представа дават те за невнимателните, за “обикновените хора, да вземем извадка примерно от хиляда човека, хиляда американеца - Доналд Тръмп и още 999. И ако да кажем примерно Тръмп има 1 милиард в банката, о останалите 999 човека - по 0, то средно всеки от тези 1000 авериканица а милионер:) Но в действителност нещата са точно наопаки... Та така и с депозитите - и в България например...

Бандити нагли!

Изтеглете си спестяванията да видим от какво ще живеят скапаните банки и с какво ще отпускат заеми

Много си финансово неграмотен БЕ! Парите се създават от кредитите! ТЕОРЕТИЧНО: Ако всички хора, държави и фирми на този свят си изплатят кредитите, то парите ще изчезнат. Всеки човек, фирма или държавта когато тегли кредит - увеличава паричната маса. Хората с депозити едиствено могат да увеличат инфлацията. Ако си изтеглят депозитите и закупят стоки, суровини, услуги, акции или имоти ще надуят балоните!

Парите са създадени и възникнали не от кредитите, а за да улесняват размяната на стоки и услуги между хората, да подпомагат потреблението, и това е (била) основната им и всъщност единствена функция при възникването им, “финансово грамотния”! И така ролята на пари са играли различни (по-редки и приемани за ценни) неща - кожи, миди и черупки, мъниста,..., злато...А всички те са били приети да играят тази важна улесняваща функция - за да може животновъдът да продаде кравта си и да получи от земеделеца определено количество - крини зърно ((тоест, парите играят и важната роля като универсална мярка за стойност!!) защото достатъчно голям брой хора са ги приели за такива - става въпрос за изключително важния момент на ДОВЕРИЕ, тоест споразумение между тези хора да вменят такава роля на съответните “пари” - кожи, черупки,.... самородно злато и пр. - неща, които иначе не се навират лесно и в голямо изобилие в живота и природата (за да поддържат (разменна) стойност! След това се появяват и налагат и другите функции на парите - да са средство за натрупване, тоест отложено потребление, средство за богатство, ... Любопитното за мен е, че никъде в учебниците не се изучава обаче една друга особено актуална и важна тяхна функция в съвременния свят и уредба - че парите са и средство ЗА ВЛАСТ! Говоря за големите концентрирани пари и капитали! От другата страна - на хората парите имат все по-голяма функция и на средство за контрол над хората! Защото сега общо взето не можем да говорим за (физическо) робство и класическата форма на диктатура, но имаме икономическа, финансова зависимост (диктатура), и тя е повсеместна - тоест контролът и зависимостта на хората е преди всичко икономическа и финансова, и точно в това де факто е неразривната, но неприлична общо взето за публични задълбочени дискусии и анализи, връзка между пари и икономика и власт и контрол! И за мен са били винаги много смешни онези, които правят категорично разделение между икономика и политика и управление - чуваме смешния плач срещу протестите, ме цили ... политически?!? Ами разбира се, че са и ще са И политически, те други всъщност и не могат да бъдат! Просто тези невежи и предубедени същества да си направят труда да вденат дефиницията, че политиката е концентриран израз на икономиката, (но с други средства...) Хайде стига с лекциите - вземи и се поограмоти малко, вместо да дрънкаш глупости, че и да опитваш да се присмиваш на другите, че били невежи, защото много ми напомняш Борисов и управляващите ни!

ЕЦБ и всички банкови институции по света са една огромна мафия, октопод пуснал пипала във всички политически системи и дърпат конците на политическият и социалният живот. Видяха, че хората спестиха малко пари и заживяха по-добре и веднага решиха да създадат измислената корона и да изядат спестяванията на хората. Трябва световна революция и цялата забравила се олигархия на бесилото

Банките са крадци, но нямат нищо общо с COVID 19 бе , зомби задръстено!

Съвременната форма на диктат, на зависимост и контрол над хората - да не казвам робство, е икономическата, финансовата! И точно на банките и централните банки се отрежда най-важната, критичната роля за това! И това вече е очевадно. Впрочем от банките зависят и бизнесите, кои бизнеси и бизнесмени ще процъфтяват и доминират и кои ще потънат! И като включим и лобитата им в политиката и властта, макар и традиционно много дискретни, много старателно крити и пазени под предлога банкова тайна, служебна тайна, държавна тайна, конфиденциална информация, ... и кръгът се затваря! Моят опит сочи, че над поне 60% от всички тези тайни прикриват всъщност някакви престъпления и безобразия, крити от хората, независимо от обяснението им, каквото всъщност много често и липсва, дори и не си правят труда да дадат някакво конкретно обяснение. И така някои във властта “бъркат” достъпа им до “чувствителна информация” с ... ума! И от там градят и самочувствието си. Което просто не е така, двете неща не са непременно еквивалентни!

Я напишете нещо за ЧПФ????? за 2020 УПФ се готвят да отчетат 40% загуба на натрупаните вноски на осигурените лица!!! Какви ли пенсии ще получат първите през 2021?

Някой по-долу е написал следното: 2020-09-13 20:59:54 775 (нерегистриран) реплика Само че депозититте са около 10 милиона на брой, като 15% от тях (или1, 5 милиона депозита) са над 100 000 лева. После защо нямало критична маса за протест и радикални промени. Ослвен това в тази бройка не са фирмените. С тях стават 88 милиарда лева. После се чудите, защо не случват въстанията. Ами забогатяха хората, не искат катаклизми. Затова протестиращите като постоянно присъствие са 5-6000 души. Кой би рискувал, това, което има, заради това, че едни политици, искат да сменят други по втория начин. Приемайки изложените данни за достоверни (без да си правя труда да ги проверявам), коментарът - съзнателно или неволно - пропуска един “малък детайл” по отношение на депозитите, и от там извлича погрешен извод за ... да обоснове слабото според него присъствие на протестите. Именно това ме кара да мисля, че този коментар е опит за неумела манипулация. Протестите се подкрепят от около 80% от хората (ГЕРБ са подкрепени реално от около 18% от избирателите, и то преди години, преди да се компроментират тотално и да предизвикат масов гняв и отвращение!) Защото не вярвам коментиращият да не знае, че 1при 5% от депозитите са (били) над 100.000 лева и нова правело 1.5 милиона депозита над 100,000 лева, броят на тези депозити е МНОГОКРАТНО ПО-ГОЛЯМ от ... депозиралите ги! Тоест, - може спокойно да се каже, че те принадлежат вероятно на по-малко от стотина хиляди титуляри - просто защото много от тези има не един, а повече депозита, дори и само с оглед на банковия лимит за тарантиране на депозитите до 100,000! А ако се анализира още по-внимателно, ще се установи, че броят на “СЕМЕЙСТВАТА” - баща, син, щерка, жена, любовници, метреси с къщи в Барцелона например, авери, далавери (далавераджии), котараци и баджанаци а п., тоест “разпръсването” на по-големи пари, придобити по начин, който не е много за казване и показване - контрабанда, наркотици, данъчни и други измами, и преди всичко огромна корупция, вкл. чекмеджета и сейфове с пачки и кюлчета злато сред доверени котараци, севдалинки и пр. ... и стигаме до далеч по-ниската реалистична цифра! Така че по-внимателно с евтините внушения и манипулации, “и аз съм прост, и вие сте прости”!

8% потребителски за банката, 0% при депозит за потребителя, вие не сте банки, вие сте изроди, които грабят.

Точно в нова е по принцип презумцията на банкирането по начало - алчност и прибиране, присвояване на все по-голяма част от реално произведеното, от БВП на хората, алчност, безкрупулност и “вратички”, представена в “целофан” като благородни мотиви за предоставяне на жизнено необходими услуги за населението и живота и икономиката! И това го постигат с “легалната форма за подкуп, натиск и влияние”, нарекли законно лобиране във властта! А истината е, че те всъщност няма нужда до лобират във властта, защото де факто я притежават, това което ни се представя като битки и спорове понякога са сблъсък в интересите на различните им кланове и интересите им, но те винаги в критичен момент си обединяват срещу хората за да запазят Статуквото си, които представят и нарочат Стабилност!

Това се нарича пладнежки грабеж, отделно и таксите на банките са за щяло и нещяло. Някой ще каже, ама то и в другите държави е така. Да, защото ЕЦБ диктува въпросната лихва, но там бизнеса се развива нормално и инвестициите са една идея по защитени от колкото в България. Има държави в които фирма се открива за няколко минути изцяло оналйн, като има куп облекчения за така наречения прохождащ бизнес. А тук "прохождащия" е ударен с тояга през краката, от купищата допотопна администрация, с изисквания, норми и прочие процедури, водещи до корупционни практики. Електронната администрация може би звучи, като научна фантастика за нашата администрация, но тя съществува и работи на много места по света в полза на хората.

Сега ще ги качат по заемите! И после всички на улицата!

Не могат! И точно нова е забавното, но и огромната мъка на тези алчни задници! Не могат, защото те отлично и най-добре знаят, че висока лихва могат да вземат само ... когато се плаща, когато има сой да им я плаща, тоест когото пората могат да си погасяват задълженията - заемите с лихвата Или както обичам да напомням - ако ти си взел 1,000 или 10,000 лева от някого, ти зависиш от него, но ако да кажем си взел един или десет милиона (ако си успял), то зависимостта може и често да е точно обратната - тоест другият, който ти е дал по-голямата сума зависи от теб;) Ако в една толяма банка имаме да кажем 10, 100 или дори 1000 човека, които не могат и не си изплащат кредитите - проблемът си е техен - предполагайки, че кредитите са отпускани при стриктно спазване на правилата и разпоредбите, и добрите практики - банката усвоява гаранционе и ипотеките и си продължава работата много успешно. Защото стотици хиляди други кредити й се изплащат редовно! Но... ако съотношението се обърне (по някакви причини като много тежка криза, например, сринато доверие и пр..., и/или лоши прогнози а очаквания), и да кажем кредитите започнат да се изплащат (теоретично) само от 10, 100, 1000 или 10000 човека (кредитополучателя), тогава банката изчезва! Просто потъва, няма я!!! Впрочем това можем да го онагледим и със станолотж в КТБ - когато на времето Пеевски и майка му имаха само 10-20,000 лева и правеха семкаджийски измами с един апартамент, за да го откраднат от един чонечец, и Цветан Василев започна да им дава кредити, той явно бе убедени че той контролира положението! Но когато тези алчни задници, подкрепяни от Доган, де факто от мафията започнаха да връткат нови все по-големи измами, кражби, рекет и далавери за милиони, десетки и стотици милиони и с подобни кредити от КТБ - така с такива кредити си закупиха изцяло и винаги губещите си медии и медийна империя например - то тогава Цветан Василев неусетно се превърна от котката (както той си мислеше) в мишката! Точно така преди години стана и с масовия фалит на банки и кредитните милионери, и пр... Тези отлично знаят, че ако вдигнат лихвите и хората започнат масово да не изплащат кредотите, тогава супата ке я сехан не хората - както винаги досега, а те и далаверата им, която за благозвучие наричат Стабилност, тоест Статуквото ИМ!!! (Само че те тези неща никога и за нищо на света няма да ги признаят и да ви ги кажат, те ще ви убеждават пак, че без тях не можете до живеете и “ще се счупи светът”:) И че те са незаменими.

ли не сте го застреляли Борисов?

решава всичко.Всякакъв проблем!?

Който нож вади, от нож умира!

Банките с този хос дават път на криптовалутите където такси всичко е стотинки. Но Бабките са хитри ше се договорят за крипто да предлагат и пак ще грабят.

Това е политка на европейският съюз.Не съм в България, където съм аз, тенденцията е същата. Идеята е да се зравни ценовият пазар на целия Европейски Съюз.Който и да дойде на власт законите се коват в Европейският парламент и каквото се реши там всички членки са длъжни да го прокарат в собствената си страна. Дали ни харесва или не, това е. Тук също за жилищен кредит е 3% лихва, но кредитния е 7-8 %.Тук Влогове има,но лихвите са нула и от скоро такива такси има в тея банки,че ти изяжда всичко. По странното е,че тука има условия. Ако не искаш да те дерат кожата трябва всеки месец да насяш минимум 700лв. В противен случай балтията. Нещата та първа ще стават зле. Англия напуска Европа Декемвриммесец + втора вълна корона + стандаеният грипмза сезона. Предстой не чувана инфлация и безработица.

Ко речи?

парите по депозитите се ограбват

псевдо банките действат така- нагло ограбване

Но не и по кредитите

Това 59 милиарда и 31 милиона ли са или 59 милиарда и 310 милиона? Автора на статията набързо открадна 280 милиона.

Пари за семки!

Лихвите падат, таксите растат ...

Ква новина е туй бе,от години има 0,01% лихви по депозитите,таксите поподдръжка на сметките са по -големи.Ше ви шибам у джурналите,срам сте за езика и културата ни!

За психологическа граница нещо да си чувал?

може да я хвърлиш в коша ... тва не работи

Dir вие базикате ли се с нас? Сега остава да избухнете с новина "гътнаха кулите близнаци" ... лихвите масово са 0 процента от поне половин година.

В Америка жените са с топки, а мъжете - с путки.

Банкерите са крадци в закона, не случайно комунистите са ги трепали като зайци след 9ти септември, и това ще стане пак...

Банкерите в България са най големите крадци, няма други банки по света, където се таксува всяка транзакция. Имам разплащатвлна сметка в ДСК, зажразпечатка на транзакцийте сега искат по 10лв, въпреки, че за всяка транзакция отдържат немалка такса. Депозираш-такса, теглиш-такса, отделно месечни такси....да изтеглиш 1лв вземат 3лв такса. БАНДИТИЗЪМ НЕВЕРОЯТЕН. БРАТЯ, НЕ ДРЪЖТЕ ПАРИТЕ СИ В БЪЛГАРСКИ БАНКИ, ГРАБЯТ ВИ ЖЕСТОКО.

Има, много са!

ДСК отдавна е унгарска, а не българска банка. Наскоро се сля с Expess bank, която пък е френска. Банкстерите са на върха на хранителната верига, като впити в човечеството кърлежи.

управлението и практиките педал са български

щото сами ги държите там ..... по ваша воля! ами променете си волята!

Моето мнение по темата е че е безмислено човек да държи голяма сума пари по депозит заради самият факт че притежава пари. Парите са за това да си правим живота по лесен и удобен, а не да ги трупаме без смисъл. Затова факта че лихвите са отрицателни не са страшни за умния и имащ идея накъде да ги насочи като ивнвестиция човек.

Хора, изтеглете си парите от банките и ги внасяйте в трезори! До Стотинка, нека банките да останат без пари,тахната мама обирджийската,

Хахахаха...това сигурно е най бързия начин да се самопрецакаме. И ако няма пари в банките кой ще дава кредити? И да без кредити не може - нито бизнеса нито обикновения човек. Кредитът е просто купуване на време....

абе тоя дето дава "кредит", сиреч бамката, тя от къде взима тия "пари" ? от принтера, нали ? абе защо хората изобщо вярват в тия чужди пари, тва винаги се питам ? някой се взел , някога във времето, да "произвежда пари" и незнайно по каква логика - другите му искат "парите" ? а? има нещо сбъркано тук! що му искате "парите" бе ?! а кво пречи всеки да си "напечата" свои си пари ?

Мечтата на банките да събират лихва и от кредити и от депозити се сбъдва. Чии депозити растат ми е интересно на депутати, министри, фирми на Шиши подържавни поръчки... ? без ясни данни всичко е стакмистика.

капитализъм - всеки гледа максимално да си увеличи печалбата и да прецака другия

Аз нямам мнение по темата. Просто исках да се похваля че имам няколко имота и 500к+ лв в банката. :Д

Фукльо!

като умреш пак ще говорим колко имота и пари имаш.

Доста умно - то всички ще умрем, бедни или богати, тъпи или умни. Въпроса е какво ще ти се случи преди това :Д:Д

и да ти се случи, като умреш, няма да помниш, така че е без значение какво ти се е случило

И ти ще пукнеш и нищо няма да вземеш със себе си!

Такива еуглени с по 500 лв в сметката с лопата да ги ринеш! Ама нали требва да се праим на интересни. Ти не мож преброя до 500к, ве, нещастник!

"500к+ лв в банката" доста глупаво! 1. Ако обяви фалит банката са грантирани до 200К 2.Тези пари вместо да ти носят доход, са ти в разход от такси, защото освен да имаш пари трябва и сиво вещество за инвестирането им!

Боклyци крадливи! Това са банките! Нулевите лихви означават повече набутали се будали с недвижими имоти. Поради надутата цена на имота, сериозен процент от хора ще си загубят имотите и парите съответно! Банката винаги печели!

извинявам се обаче не можах да разбера каква е връзката между тези които имат имат със заем и нулевите лихви по депозитите. Благодаря предварително за отговора.

Инвестицията в повече от един имот е малоумие. В един момент всички ще имате по 5 апартамента, които няма кой да наеме или да купи а вие ще им плащате данъци и такси.

че даже и да нямат пари да си платят наема, наемателите няма да може да ги изгониш ... а ако станат такива стотици, хиляди ....

вие пък ептен се отнесохте

или даже отрицателни лихви, не може да се стимул да си харчиш парите, пък било то и чрез "инвестиция". защото като ги харчиш , по-бързо и по-рязко ще ти намалеят спестяванията, ако просто ги държиш - било в банка, било в буркан банк. да предположим, че ги "инвестираш" в "нещо" , което очакваш да се "покачи", и да го продадеш, като ограбиш някой друг, който ще има наивитета за го купи, когат ото вече расте. ама от къде ще се покач това "нещо", се пита в задачата ? хората нали сега нямат пари, а значи за нищо на света не биха купували от това "нещо", на което ти си заложил ! т.е. извода е прост - докато не се оправи положението на хората, нищо няма да тръгне на никъде - нито надолу, нито пък нагоре ... твърд флат !

За това - "спестяванията - в банка, или буркан банк."

Охооо, съвети от финансовия анализатор Тихомир Тошев. Като го видя този селски тарикат, пристигнал в големия град в костюма от абитуриентския си бал и ме напушва смях. Кварталните пияници могат да ви спретнат по-издържан и достоверен анализ. Защото освен че са гледали новините, са обсъдили и проиграли вариантите, за разлика от Тошев, който просто рецитира квото е подочул.

За какво да се използва костюмът от абитуриентския бал? а) подаяние до кофата за боклук; б) парцал в къщи; в) употреба при всяка възможност; г) музеен експонат.

Тръмп национализирал Федералния резерв .

тромпета е национализирал фед или фед е преватизирал сащ е трудно да се каже ... ха ха ха ... втого е по-вероятно ...

Отивам да внеса 300 лева във влога,оная касиерка ми иска 1 лев такса.Ало,аз давам пари ,те ме грабят.

И вече всички банки таксуват на собствените си банкомати при теглене. Няма така наглост просто!

Банките са мафия и крадат с ГЕРБ! Банката на ГЕРБ открадна жилищно спестовните влогове, но те гузно мълчат все пак ползват заеми с преференциална лихва!

Апартамент се купува не да се продава.Народа е беден. Имота запазва парите като се вземат някакви наеми. С тях се плащат данъци, ремонти и остава нещо.

Двепмвг.

Инвестиция във фондове,акции и други подобни пирамиди е глупост.Още повече ,има криза. Златото расте , имотите и земята са добра инвестиция

ще продаваш тия имоти, като е планирано масово убийство на хората с намаление на 30%. стига с тия "имоти" ве ... тва имота вече се превръща в тежест - само поддръжката и ремонта не можеш му плати златото щом расте, знами вече е за продан ... ако падаше, тогава можеше да се обадиш

към ремонта и поддръжката на имоте, се прибавя данък и физическа и морална амортизация ... всичко това са винуси ... като добавиш и вероятността от "отпадане на наема" докато търсиш нов наемател, хептен нещата загрубяват...

2020-09-13 21:41:32 Ной (нерегистриран) Ако кредитният балон се спука, това ще е краят на познатия ни капитализъм, защото държавите ще трябва да национализират финансовата система. --- на операция "корона" /2020-2030 г/ - окрупнняване на "националното стопанство" на ниво "държави", сиреч - национализация. вторият етап /2030-2040 г/ - окрупняване на ниво - ес, америка, африка и азия трети етап /2040-2050-60/ - окрупняване на ниво планета - ню уърлд ордер!

"свещената римска империя"

Новото Народно Събрание трябва да приеме Нови Закони - за фалита на физическо лице и за физически лица лихвари - Мафията вече си има Държава СЕГА .

Фалира банка,чака се минимум 6 месеца да си вземеш паричките.Дотогава глад. Банките лапат кинтите на починалите вложители от инфаркт, инсулт и старост през тези месеци. Условието е да са без роднини.

Какви 6 месеца, бе? Две години беше при КТБ!

Значи вместо налични пари (макар и при нулева лихва) в предкризисна ситуация, експертите съветват да се замислим за инвестиция в недвижим имот ... с кредит, разбира се, защото депозитът не стига, а и лихвите са мноого добри (в момента) ... Ми добре, вие действайте, аз почвам да правя пуканки и след малко сядам да наблюдавам :))