Балканите без балканците: За старите и нови велики интереси

Светът днес ври и кипи, а ние не различаваме съществените нюанси и дори различия между например при евроатлантическия, островния, държавния азиатски, Тексаски или енерго (газов, ядрен, въглищен и т.н.) капитализъм

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Преди повече от 2500 години една/тогава все още република, а по-късно империя/ държава-Рим-е формулирала принципа: "Разделяй и владей"! В пълна сила важи и днес, а слепите и наивни люде все още не са разбрали, че са САМО нищожни пионки в една огромна геополитическа игра..... Никой- Нито САЩ, нито Китай, нито богатите страни от ЕС начело с Германия не са се загрижили за Вас и Вашето добруване. Гледат само своя интерес, който е известен още от колонизаторския период- граби, а за колониите- ако остане.....

Интересувам се, г-н Експерта, автор на този фамозен анализ къде се учил да сравнява пазарна капитализация с БВП?

Словения е изключена от Балканите и правилно, въпреки че географски принадлежи към тях. Те смятат, че заедно с Унгария са източната граница на Европа и от там нататък започва Ориента, т.е. Азия. Хибридно отношения имат към Хърватска и Гърция, смятат ги за полуевропейски, полуориенталски държави. Странно е искреното им желания за приобщат Западните Балкани към Европа!

Георги, съседа ти загрижил ли се е за твоето добруване? Човекът е създаден грешен! На макрониво и на микрониво е едно и също, всеки и всяка структура защитава собствения си интерес.

Какъв шамар ще ни плеснат от Европа, че учиндолеца и Радев Тъпото нема къде да се скрият .

Публично търгуваните компании, акции и БВП ги е прочел в някоя сборна статистика, ама откъде да знае човека, кое за какво е!? Важното е да има диаграми, изглежда авторитетно и автентично!

Не си е редактирал текста! Няма едно правилно изречение без грешки!

Колко са верни изнесените данни няма да спорим, но и други да цитираме, едно е ясно: Търговските взаимоотношения с която и да е страна със една трибуквена абревиатура са между 1 и 6% . И ако са " инвестирали" в нещо, я е в някоя централа,която произвежда 2 пъти по-скъп ток, я в някоя военна база, я в подкупи на някои продажни родоотстъпници. И какво им се толкова дупите бе, продажни политици- я сиктер към Хондурас и Никарагуа....

е леко, да не кажа сериозно неграмотен - цитат: "Широко обхватните властови промени в света и бързите технологични промени допринасят за чувство на тревожност и безпокойство." Широкообхватен е ЕДНА дума. Явно господинът се е притеснил от двойното О, което му се пада в средата на термина и се е разколебал. Но той явно толкова си може, не е виновен и явно няма нищо общо с нашата НЕГРАМОТНА редакционна колегия, която без проблем е публикувала материала - "недокоснат от човешки очи"...

Хубав или лош анализът засяга важни теми. Очевиден е факта, че няма добре подготвени експерти във всяка област, да не говорим за работещите в държавните структури, които да не забравяме че се назначават по партийна линия. Друг основен факт е липсата на каквато и да е стратегия за развитие и определяне на краткосрочни и дългосрочни държавни приоритети. Не на последно място е демографския проблем. На практика 2г. майчинство е правилна стъпка, но не достатъчна, има много други работещи примери и варианти. И от всички теми е широкомащабната корупция на всички нива, която задушава по всякакъв начин развитието във всички сфери.

На БЪлгария ни трябват СЪЮЗНИЦИ да завземем Турция, Азия и Африка. А после да си РАЗДЕЛИМ земята там и да РАСТЕМ като Територия и Население... Знам че на Гърция, също им трябват Съюзници да завзем Турция и да ИЗГОНЯТ турците от осторв Кипър.. НЕ ни трябват Европейски закони, европейски пари и други подобни глупости..

В условия на засилен интерес на световните силови центри към Балканите е нужно още по-голямо обединение във връзка с националните ни интереси, в частност по отношение северомакедонската ни съседка. Очевидно не можем да разчитаме на правда, истина и справедливост от страна на нашите „приятели и съюзници“. Значи трябва да се използват всички средства против това Македония да легитимира дори и формални „основания“ за малцинствени и териториални претенции още преди да започне преговорите.

Два за Радев! България за Българите!

Ах, каква драма!

Ами как да го обясниш това на русофилистик! За тях Русия подчинява държави зада дава!!! Питай който искаш каскет тойе ти каже че навремето Русия много е давала хаха

Чудесен анализ, жалко, че повечето политици не мислят и не аргументират позициите си въз основа на такива анализи, а действат само за интересите на работодателя си

А КЪДЕ Е АЛБАНИЯ? МАЙ НЯКОЙ Е ЯКО СКАРАН С ГЕОГРАФИЯТА!

СЪЩО ЛИПСВА!

някаква ненужна статистика! Много излишни думи, бая повърхнотна и накрая.... НИЩО СЪЩЕСТВЕНО!

Добра статия. БББ е тъжен, но верен извод. По-добре жестоката истина, отколкото сладката лъжа. За първи път се постявт подобна тема, което об адеждавашо. С Боко Тиквата, Мая Общата Курнелия и Червеното ферари от Учим дол - толкова. Махленски битки и гюбеци в стил "Столичани в повече"

Ти глей к'во ще стане само след 10-15 години...

Някой пак е взел "едни пари" за няколко компютърни диаграми. Как Русия присъства на Балканите....освен Баширов и Петров? С руски технологии, с руски банкови капитали, с руски инвестиции? Ако България не беше в НАТО и ЕС.....досега Русия да я обелюдила като регионален конфликт.

когато половин милион мохамедани и 2 млн. християни напуснахме насила България....Кауна бе момче за всичко на Мартиника и тичаше с бухалка да събира кеша. Едни червени генерали, погребани днес в посока Кремъл.....ебаха мамата на тази държава. Как казвайте бе, катил червеногъз: Ний тая власт с кръв сме я взимали и с кръв ще я дадем!

Дилдото което ползваш е от Чибоксары.

Много интересно - германците са уж заспали, пък все трети или първи пред американците и китайците. А наш умен бай Ганьо е пак на опашката - все капиталистите или Русия са му виновни. Ей на, се га пак ще ми гласува за чалгарите от Учиндол, щото герб му идвали в повече. И пак ще избере фатмака за резидент в натовска кожа. Т'ва е положението

Ти си ку-ку

Тази статия е една голяма боза. Много съжалявам за автора.

Преди да седнете да пишете анализи научете български език. Толкова ниско езиково ниво отдавна не е публикувано.

Няма никаква връзка между предложените данни и направените изводи. Най- доброто, което автора може да направи за себе си и за обществото е да не се мъчи повече да пише такива творби.

Е то не, че французите са французи! Вече са араби!

Въпрос към редакцията. С публикуването на тази статия искате да затвърдите у нас мнението, че нивото на вашата редакция е паднало до това на квартална баничарница? Или може би главният ви редактор в момента е в отпуска?

какво не разбра бе селтак, положението не е добре, и докато храниш дебелото момченце и онова другото дебело същество, дето прилича на пенсиониран бодигард пазещ паркинг, дотогава ще тънете в тиня, Балканите изчезват идват мюслитата на тяхно място , решено е . Мюслитата за демокрация не са чували, и не желаят такова животно, затова са мн удобни на управниците, правиш им 2 джамии и ти работят за без пари. Ей така мислят любимите ви лидерчета от ЕС, пак да си ги избирате, фондерлайнен и оня пияница и гейтак юнкерчо.

Сега по същество. Селтак е на баба ти внука. Вие сте расист и имате нужда от лечение.

уууу колко дълбока мисъл избълва, я кажи къде в ислямския свят има демокрация и в коя мюсли страна са се борили за демокрация - никъдеееее и това е самата истина. После си задай любимия въпрос защо ЕС желае именно хора от тези страни. защото всичко е скам рибо. Години наред права и свободи завоювани с кръв и неравна борба на обикновения човек , бяха отнети просто ей така и вие стояхте и зяпахте. Това са последствията, монопол . евтина работа ръка и работа до 70 год възраст, докато не легнеш на одъра по време на работа. Ей това направихте да стоите и да блеете. Френска революция, индустриална революция , 8 часов работен ден, 5 работни дена в седмицата и какво ли още не , всичко ви го отнемат пред носа, фондерлайнен и юнкер гейччо. Няма бъдеще ЕС , новия СССР се казва ЕС.

време е за излизане от позорния не0либерален преход към Небитието тоест от чуждия Сценарий Бългатия без Българите сценарий поръчан и платен от Демократическия институт на САЩ цивилизационният ни избор трябва да е предмет на задължителен референдум, а не решение на продажен, полуграмотен "елит" Българите се оказаха шампиони по здрав разум по време на спецоперация Коронавирус, както и по отношение на постхуманистичните евриатлантически "ценности"

Вън от ЕС, американците са ок, ако знаеш как да играеш с тях, но вън от ЕС, ЕС е една прогнила организация на пияни и надрусани олигархчета и юпита политичета, които си мислят , че могат да вземат важни решения ама не знаят къде се намира държава като Индия, доколкото си спомням. Имаше така изцепка на еврогейските лидери. Меркелицата пък не знаеше , че България граничи с Турция преди да дойдат бежанците. Къде по дяволите живеем, каква е тая умряла Европа, англичаните затова бързо бегаха, щото не са прости.

Тази статия прави един жалък опит да се занимава с мястото на България в света. Всичките нахвърляни теми от "така така" излизат извън рамките на темата. Приятелска препоръка към "така така" - вие сте расист и мате нужда от лечение.

Прочетох единственото авторско нещо в тази статия - подзаглавието. Беше достатъчно да ме откаже от по-нататъшно четене...

Тя България де факто е вече вън от ЕС, така че можете да бъдете спокойни. Като го схванете този факт предполагам, че ще се успокоите. България не в Шенген, няма евро и почти не участва в икономическият обмен на ЕС.

Толкова безсмислен и неграмотно написан текст не бях чел от доста време. А сравнението на БВП и борсова капитализация искрено ме втрещи.

Нека го формулираме позитивно. Писането на аналитични статии по обществено значими теми за България не е най-силната страна на автора. Поради това му препоръчваме се занимава с нещо друго

Дори преводът е нескопосан и на места изобщо не се разбира смисълът на написаното... И какви са тези цитирани цифри, като например: "12.8 хиляди милиарди"?! Безумие... А това, че сме последна дупка на кавала и сме силно зависими от геополитическите и икономическите интереси на ЕС и САЩ е пределно ясно и може да се изкаже съвсем кратко!

на всички графики Германия е отделно? Може би има намерение да излиза от ЕС? Или ЕС да я изхвърли? Странни внушения ... А може би все още не сме запознати с цялата информация...

Мечти

да не забрайме за муслимската и китайската дъга!

И НЯМА НИЩО ОБЩО С БАЛКАНИТЕ........ БЛИЗЪК ИЗТОК ОРИЕНТ КАМИЛАРИ И ЧАРШАФИ...... ХАЛИФАТ

По избор на възражданият....терапията ще пропусне сексуалната част. Гарантирам, че до смъртта си ще се чувстваш единственно и само българин!