Бъдеще без петрол и газ: Спасение или катастрофа

Специалистите от консултантската компания WoodMackenzie не подкрепят драстичните ограничения, предлагани от Международната агенция по енергетика

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Всички коментари са много едностранчиви - всички без изключение приемат физиката такава каквато е в учебниците в момента. Да ама НЕ! Много малко хора и то в тясно специализирани среди знаят, че вече се работи сериозно върху антигравитация и антиматерия. И какво ще стане с колите по 2 тона като изведнъж олекнат и хвръкнат във въздуха!? дали и тогава ще ни трябва толкова енергия за да ги пренесем от точка А до точка Б на 100 км? Само че тези технологии са само за избрани. Затова в момента върви яко прочистване и намаляне на населението. Малко въображение имайте бе хора! Не всичко е в интернет. Четете и по-специализирана литература. Бъдещето вече е тук, за този който има очи да го види. Не бъдете слепи, излезте от дупката наречена интеренет!

Че се работи - работи се, ама докъде сме? Това със само за избрани отдавна не важи в съвременния свят. Аз ако докопам дори иедя за такава технология ще отвея всички за 0 време. Няма кой да ме спре. Само дето никой не е стигнал доникъде нитто в антиматерията, нито в термоядерния синтез. От антигравитацията сме много далеч. Дори концепцията не ни е ясна. Това, че Б2 летял така са пълни глупости - нали знаеш?

На този етап не виждам как ще се движи планетата без петрол. Докато не се усвои реакцията протичаща в ядрата на звездите може само да си мечтаем за друго освен петрол. Просто все още няма достатъчно развита алтернатива. Никой не иска въглища, никой не иска петрол, никой не иска газ, вече все повече и за ядрената енергия се руптае....е от къде да се захрани планетата ?

Плаюнетата ни получава повече енергия от слънцето отколкото консумира. Другото е въпеос на организация и използване на суровините. Сокато ме карат да си сменям "уреда" на всеки 2 години, за да може компанията Х да печели няма как да я докараме като баланс. Да рециклираме суровини! Супер, ама за това пак енергия отива. Докато не ни дойде на ум да рециклираме и енергията все ще сме на минус. Добре, че има достатъчно производителност, за да може обществото да плаща за всички изгъзици.

Можем ли без тях ? Аз си мисля НЕ МОЖЕМ ! и никога НЯМА ДА МОЖЕМ ! Това е чиста утопия, защото ,трябва да открием нови мощности ,които могат да съществуват без нефт и газ а и защо не и за въглищата.По-скоро следва ,да се създадат такива технологии, чрез които нефта и въглищата, да се преработват в екологически чисти продукти.Но възможно ли е това ?От друга страна, кой ще ги замени и представяте ли си техническите и финансови средства ,като обем и пари в една такава област ?.Същото важи и за въглищата и тук науката и технологиите ,да си кажат думата.

Естествено, че е спасение!

За нови технологии се иска акъл. Ама като всички в Чалгария искат да са спортисти или да се снимат голи - няма как. Тва чист въздух, питейна вода са ни даденост, но след 15 -20 години,питейната вода ще е по-съпа от бензина. В Австралия отдавна закриват ферми , щото не могат да си купуват постоянно вода.След тях ще дойде и нашият ред, ако я караме така.

Трябва да се намали раждаемостта в света. за 100 г. се е увеличила 4 пъти !! Кефа да се намали. Иде изчерпване на всяка ограничена енергия. Технологии нови трябва да се стимулират. Да се понижи паритета на оръжията и да се прекрати надпреварата защото всички без изключение ще го духат!!!!

Режат припряно клона на който седим. Все пак вижте победителите на гейровизия...

Китай и Русия са суверенни държави и няма да се съобразяват с идиотски директиви. А тук в Европа ще минаваме на конска тяга. У нас бай мангау вече са с екокаруци.

Ми що ни спряха Беленето и затвориха половината Козлудуй?! Гадовете мръсни, говорят едно а иначе си преследват геополитическите си лайняни цели за наша сметка!

Прочетете какво означава “energy density”, погледнете как се класифицират източниците на енергия съобразно този термин и сами си направете извода! На нивото на което е научното познание в момента, ако някой си мисли, че може да развива промишленост с перки, вятър и вода, сериозно се заблуждава! Също така, никой не казва как ще накара Китай, Индия, а донякъде и Русия, да се съобразяват с целите за нулеви въглеродни емисии! В първите две страни е концентрирано около 50% от световното население и те провеждат самостоятелна икономическа политика без да се съобразяват с останалите държави!

Към списъка за тези, дето не могат да бъдат накарани трябва да се добавя и Индонезия - това са още четвърт милиард население, ползващи основно въглища и петрол (ВЕИ - под 4% от микса).

Бъдеще без петрол и газ: Спасение или катастрофа... б@$и пак ли на кюмюр и парни машини

Най-екологичните елекрически коли, намалат използването на изкопаеми горива за жизнения им цикъл с едва 50%,и то в лабораторни условия, а на практика 20%. Подобни са данните и за соларните панели.

Нещо някой те е излъгал, ама много жестоко. В лабораторни условия намаляват използването на изкопаеми горива с 99%, но реално може да са между 80 и 90%. Аз напомням, че изкопаемите горива са ограничен ресурс и рано или късно ще свършат.

Щом Саудитска Арабия започна да строи ВЕИ с единични мощности по-голяма от първи блок на нашия АЕЦ, ясно е накъде отиват нещата. Разни там Макензита да си прибират хонорарите от петролните лобита и да се скрият някъде.

Чакай сега, там знаеш какъв е климатът и колко време грее слънцето! Отделно не прахосват плодородна земя под панелите, а пясъци...Направо са закъснели, ако ме питаш. На Север обаче въпросът е доста по-различен...

"Единични мощности" :) Това е пикова (номинална) мощност, реалният добив е там нейде между 20 и 40 процента от номинала. Т.е. при един гигават номинална мощност средния добив ти е 200 мегавата. Това за географските ширини на Саудитска Арабия, за Германия и Англия е доста по-зле.

Кошмар и УЖАС за руснаци и араби! На Европа що трябва да и дреме за петролоно-газовата мафия от мюслитата и сибирските орки! ПОЧЕМу!

Няма източник на енергия, който да може да замести бензина толкова лесно. В една модерна кола едни никакви 3-4 литра гориво имат достатъчно енергия да преместят повече от 2 тона кола от точка А на 100км до точка Б. Обещанията за "чиста" "зелена" енергия (и други опреления) са чиста форма пропаганда от рода на "светлото бъдеще на комунизма". Просто трябва да се потрудим повече, да се лишаваме повече и някога, скоро то светлото бъдеще ще дойде. А междувременно лишенията и трудностите стават все повече. ..

КПД на двигателите е под 50%, докато на електричките 99%. Некакви си 20кВтч могат да преместят един тон от точка А на 100 км до точка Б, ...вероятно схващаш колко глупав е аргумента ти.

Хайде сметни КПД на пещите на ТЕЦа, след това на парните турбини, след това на повишаващите трансформатори, след това загубите по далекопроводите, след това загубите по понижаване на напрежението до 380 В и загубите при зареждане на акумулаторите. И от тая схема махнете АЕЦ защото урана и той ще свърши. И на накрая махнете и цената на батериите. И какво стана с КПД то на елетродвигателя?

Ами и ти сметни, копането на петрола, карането му в рафинерия, рафинирането, разнасянето по бензиностанции, а направата на ДВГ, ауспусите, резервоарите, акумулатора и алтернатора и т.н. също не смяташ, ама батериите смяташ. Не смяташ неща за автпмобил на ДВГ ама смяташ всичко за електричката. Ама пак не си познал. От ВЕИ се добива 12% от електроенергията или към 20 000 тераватчаса или 20 петаватчаса. Изглежда малко, но преди 5 годин през 2015 г са се добивали под 15 000 тераватчаса, а преди 10 години под 12 000 тераватчаса. Ако темпото се запази през 2030 г ВЕИ ще произвеждат към 40 000 тераватчаса или към 25%. А това означава че производството ще е близо до консуматора с минимални загуби. 20 петаватчаса са достатъчни да захранят три квадририлиона автомобила целогодишно.

А тока за електромобилите в кофи ли ще го карат? Тъпа проста сметка - ако в София се продат 100 000 електромобила, софиянци трябва да минат на свещи и печки с дърва за готвене. Докато не се направи соларен панел 500 вата на квадратен метър всичко е приказки от хиляда и една нощ.

800 МВт мощност е достатъчна за 3 милиона автомобила. Толкова може да се намали потреблението с енергоефективност. Покриви на къщи има за 30-40 000 МВт, а в момента работят 3000 МВт общо. Засега единствения проблем е съхранението на енергията и затова се заговори за водородна икономика.

800 мегавата може да покрие около 300 000 автомобила таван. И то това на теория. Защото основния проблем е пиковото натоварване в периода от 18:00 до 24 часа когато всеки се прибере в къщи и си включи колата в зарядното. И то това го смятам при 3 киловатови зарядни. А ако са 7 киловатови нещата стават съвсем зле - бушоните в трафопостовете стават червени маслото кипва и т.н.. Отделно трябва да се усили електропреносната система, а не виждам ЕРП-тата да са се засилили да правят това.

800 мегавата покриват 3 милиона автомобила. При 24 часа работа. Пикови натоварвания може и да има, въпрос на компютърна координация, която не би трябвало да е много голям проблем. Номера е че не е нужно да тъпчеш батериите на Макс. 20-30 кВтч са достатъчни за ден-два. И тук пак се връщаме на покривите по домовете и заряда нма автомобилите. Ако по къщите има фотоволтаици и акумулатори мрежата може да не се натоварва. А има и друга подробност. Допреди години консумацията стигаше 8500-9000 Мвт. Вече рядко стигаме од 6500-7000МВт и тенденцията е да спадат още такива пикови натоварвания. Т.е. мрежата реално има запас от 3000МВт и сега.

На теория е добре, но както казах докато не направят 500 вата на квадратен метър панел фотоволтаик не става. Защото производителноста на един панел зависи от слънце, дъжд, прах посока на поставяне на панела, наклон и т.н. в резултат на което реалната производителност е доста по ниска от максималната. Сега има и фотоволтаици дето прозивеждат ток 24 часа в денонощието ама се сещате как става това. И сега малко сметки - 3 милиона по 3 кв зарядно правят 9 милиона киловата или = 9 гигавата. 1/3 да си включат електромобилите в 18:00 часа са 3 гигавата при което цялата електропреносна мрежа ще падне - говоря за България и то така че после енергаджиите няма да смогнат един месец да сменят стопените ( не прегорялите а стопените защото има разлика) бушони и трансформатори. Отделно електромоблите стават за в града и на равно. По чукарите не стават. Защото там разхода е друг. За пример мога да ви дам че мотоциклет който на шосе ми харчи 4/100, в планината ми е стигал до 30/100 .

След 10-тина години ще се чудим къде ни е бил ъкъла да залагаме на ДВГ и почти всеки ще кара електричка. Колелото се е завъртяло вече в тази посока. И обърнете внимание колко по-просто е устройството на електричка - колко по-малко въртящи се елементи и тръбички и течности.. и което го има колко по-малко е на брой. Въпрос на няколко години е да се наложи почти изцяло и да му падне цената.

След 10 години, тока като стане 15 лв. за киловатчас ще се питаме откъде сер.т гладните.

Те тва искат рептилите долни. Икономоческа криза и хипер инфлация да си затрият дълговете. После Ковид 2025...... И който оцелееще разказва

Тъпанари опомнете се! Без петрол населението на планетата ще загине само за 1-2 години.

Ти се опомни, глупако. Петрола ще свърши и това е неизбежно. въпросът в случая е колко плавен да е прехода, но това зависи от наличието на петрол и скоростта на навлизане на нови технологии.

Дада глупако, да си чувал, че петролът се регенерира ... а да си чувал, че пластмасите и много други полезни материали се правят основно от петрол и газ?

И как се регенерира петрола, бе тъпак? Тия що не помпат още от Долни Дъбник, ами трябва да внасяме? Затова ли търсят нови находища, а старите свършват или тези в статията лъжат? Пластмаси се правят от въглеводороди и какво от това? И обикновеното олио е въглеводрод. И понеже пластмасите се птавели от петрол, това какво общо има с това, че петрол е ограничен ресурс и ще свърши?

Мунчо, леко си подминал факта ЗАЩО се води тая "скрита война" в Донбас. А причината е присъствието на може би най-голямото нефтено находище в света - Донбаския нефтен басеин, който, осигурява 90% от нуждите на страната от петрол. И което находище се е считало за изчерпано на 50% през 2010-та, но през 2020 е установено, че се е запълнило САМО обратно до около 70%. Т.е., добавяйки и въглищата, като бонус, ТОВА е основната причина Русия да иска да прибере този район за себе си. ДОПЪЛНЕНО: Поради самия механизъм на "самообразуване" на въглеводороди под земята, "самозапълващи се" находища са, естествено, тези на по-голяма дълбочина. Което изключва арабския нефт! Виж, той, като свърши, ще свърши завинаги.

Бъдещето без петрол ще е пагубно за арабите.

Бла бла блац