8 мита, които депозитната система може да разбие

В България все още няма единно мнение по това доказано работещо решение в редица страни по света

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Сети се защо в България не искат депозитна система - на доста мутри ще им загине доходния бизнес. Много ги интересува тях околната среда или обикновените потребители.

Пласмасова бутилка 0,5 литра за вода я връщаш в маазина в Берлин, плащат ти 25 евроцента. От литър и половина са по-евтини. Защо да не може в България? Някога тука в България си връщахме бурканчетата за кисело мляко (4 стотинки), бутилките от олио или вино (10 стотинки), пък бира ако не донесеш амбалаж, въобще не ти даваха.

И е така, и не е така. Едно време като връщахме бурканчета, бутилки и т.н. всички те бяха унифицирани като стандарт, размери, състав и форма. За вино имаше само едни бутилки, за олио също и т.н., което правеше системата евтина за поддръжка и употреба от всички. Сега на пазара е изтински хаос от опаковки във всякакви форми, цветове и прочие ПР измишльотини, което прави прилагането ѝ в страни като България доста слабо вероятно. Просто трябва вендинг машините да са с n-на брой отвори и легендата за употреба с тях да е колкото бюлетината на последните избори. Отделно със сигурност ще повиши разходите за местните производители, които ще трябва да се вместят в някакви все пак общи стандарти на производство, както и да поддържат въпросната система за тяхна сметка. Също така ще бръкне здраво в джоба на оползотворяващите организации като ще им намали приходите от суровини в сегашния им вид, както и ще обезмисли голяма част от вече направените инвестиции за машини, контейнери, сметовозни маршрути и оборудване и т.н. И не на последно място ще бръкне здраво в джоба на различни местни феотдални величия, които няма да могат да сключват вече толкова изгодни за тях лично договори.... Та накратко ме съмнява скоро да се въведе.

Може би не си разбрал цялата идея. Купуваш ПВЦ бутилка/ алуминиева опаковка, изпиваш, отиваш в произволен магазин с машина за изкупуване. пускаш бутилката, машината разчита баркода и ако той и е познат (т.е. производителя е сътрудничил да си свърже системата с тази на машините) значи тази бутилка подлежи на рециклиране, без значение нейната форма/размер/цвят. От там машината я приема, а ти получаваш еди колко си стотинки. След което събрания амбалаж се извозва до съответния завод, където се смачква, натрошава и от материала се правят нови бутилки/кенчета. И вече никой не хвърля по улицата боклуци, защото осъзнава, че хвърля пари. А бедните хора и децата, които искат да си съберат някой лев, на драго сърце събират забравени, оставени бутилки и ги връщат срещу заплащане. Такава работеща система видях и тествах лично в Германия, където нямаше нито една търкаляща се бутилка по улиците.

Бутилка вода 500мл. струва 35ст., как депозита да е 50ст.?

Сигурно не си дочел, че това се случва в берлин. а там половинката вода със сигурност не е 35ст.