20 години евро: носталгията към националните валути продължава, къде е България

Две десетилетия след въвеждането на единната европейска валута жителите на 11 държави от еврозоната продължават да обменят пазените бивши национални валути

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Никаква носталгия по националните валути няма сред хората, това са приказки от хиляда и една нощ. От няколко седмици в Ютюб се въртят и други приказки за носталгия по комунизма и Съветския съюз. Кой да вярва на товарищите, другарите и камарадите?

Преди години получих от майка ми, Бог да я прости!, 50 дойче марк издадени прес 1948 година ! А ДЕМ са в обръщение от 1949. Отидох глупаво до банката и на гишето ми дадоха еквивалента в евро, Жалко за униката.

А баща ти какво ти даде? Или нямаш баща. Посял глупаво семе и заминал.

Предлагам Канадеца и сие да не решават този въпрос. За тях еврото е изгодно, защото милионите им са в чужди банки в евро, и да се подмажат, разбира се. Но за народа не е изгодно, всичко ще се закръгли нагоре, и цените ще хвръкнат нагоре допълнително. Не искаме еврото, допитайте се до народа!

Няма да има валути - да живее криптото! Дребни държавици трябва са в група, иначе стават пишман като простите англичани, които имат пост-империална носталгия.

"...носталгия към националните валути..." - глупаците само не разбират какво значение имат националните валути. Една държава и нация се изгражда, определя и съществува когато има няколко основни неща. Това са: ТЕРИТОРИЯ, НАСЕЛЕНИЕ, ОБЩ ЕЗИК, СИМВОЛ НА ДЪРЖАВНОСТ - който обикновено са знаме , герб и химн, ОБЩА ВАЛУТА, СЪДЕБНА СИСТЕМА И ВОЙСКА. Колкото повече неща от горните се премахват, толкова повече държавата започва да губи своята същност и накрая бива претопена от околните държави. Та като става дума за ВАЛУТА, много гора си мислят че валутата няма голямо значение и може лесно да се сменя със произволна такава. Днес може да се казва ЛЕВ, утре ставаме и решаваме че ще е готино тя да се казва ЕВРО, защото другите я ползвали и ние да не изостанем от другите. След две години някой може да реши че понеже имало такава модна валута: биткоин, да премахнем всичко старо и да оставим само битокина защото е супер кул, моден и много ИТ. Но малкото хора които още могат са съобразяват, се сещат че собствена национална валута означава нещо много повече. Тя означава собствена валутна политика, собствена фискална политика и самостоятелност на международната политическа карта. в момента в който се сменят националните валути със някакви международни такива, държавата губи всякаква власт над собствената си валутна политика, и оттам и на по-голяма част от своя суверенитет. Премахването на национална валута, подчинение на собствената си съдебна власт над някаква друга, и подчинение на външната си политика пред решенията на някаква външна комисия, означава пълна зависимост на държавата пред чужди сили които си имат собствена идея какво и как нещо трябва да се прави. Днес ще сменим валутата, утре ще сменим съдебната система, после ще пренапишем това което се преподава в училищата (защото някой в Брюксел ще реши че не е политически коректно да имаме такава история), после може да сменим и кирилицата с латиница защото латиницата е общоприета, а тази кирилица е някаква дивашка балканска отживелица. И накрая ще премахнем границите (за което всички мечтаят разбира се), и ще се създаде Великата Европейска Държава, в която така наречените Балкани и Източни покрайнини ще бъдат наричани: "онези диви страни". Не че и сега това е традиция във Брюксел, където предпочитат афганистанци, пакистанци и мароканци пред българи, поляци, румънци, сърби или чехи.

Прав си! Африканските държави си имат всички изброени от тебе неща! Върви да живееш в Мозамбик и се гордей, че си мозамбикец! :))))))))))

И колко ще е мин.работна заплата? 350 Евро ? А пенсиите ? мин.135 Евро . Ток , Газ , Горива хран. стоки ? Ще стане много интересно .

Колкото си изработиш - 8ст. на пост ;)

Аз също съм евроскептик и не искам никакво евро да приемаме. Извън Европа еврото, ако въобще са го чували, става единствено за тоалетна хартия. В ИТ (а вероятно и в почти всички други сфери) в глобален аспект валутата е USD, а от скоро и крипто, само че аз и към него съм малко скептично настроена. Знам, че криптото е валутата на бъдещето, но в сегашния си вид то не може да бъде валутата на настоящето.

Дарлинг, риба се лови в мътни води, но трябват акъл и дупе.

Тази носталгия е носталгията на ДИР ... ниците...

Абе, при бай ви Тошо имаше ВАФЛИ, сега има . „Фокус” · „Чайка” · „Мерита” · „Ная” · „Варна”, ама вафлите на бае ви Тошо ги НЯМА.... Излагацията е пълна тотална като ЦК и КПСС в братска прегръдка. Аре.

България е все още на сухо и няма идея да се дави, но лицето Кирил Петков здраво копае, за да направи това факт.

голям страх от това евро...

Ако имаш германска прозводителност на труда и износ, който цял свят желае, няма нищо страшно. Когато си България (или половината ЕС всъщност) еврото ич не ти трябва...

Не едно време..

Няма ЛЕВ, няма СУВЕРЕНИТЕТ, няма БЪЛГАРИЯ-опомнете се ! Не си давайте суверенитетета, не си продавайте ЗЕМЯТА, НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ТЪРГОВЦИТЕ И ТЕХНИТЕ МАРИОНЕТКИ. БЪЛГАРИЯ ТУК И СЕГА!

Понеже в момента сме се насуверенили в една такава "партер" позиция, готови всеки да ни "тушира"...неприемането на еврото е единствената ни защита, разбираш ли.

Когото Швейцария .си смени фрака със евро.. .тогава и аз ще,кажа, че във Дания няма нищо гнило..

Швейцария първо трябва да влезне в ЕС и чак после да мисли за смяна на парите.

Е що не ,се натиска...ако беше много хубаво. Щеше да е първа .

"В Италия по време на тридесет годишното управление на семество Борджия ние виждаме непрекъснат терор, убийства, кръвопролитие, войни. Но също така тази епоха ни е дала Микеланджело, Леонардо да Винчи и Ренесанс. В Швейцария ние виждаме непрекъсната любов към ближният, петстотин години мир и демокрация. И какво излезе от това? Часовник с кукувичка."

И чекийка (ножче) с виличка. ха-ха..

Глупости на търкалета. Швейцария оотегли молбата си за членство в ЕС. каква е логиката да приема еврото?

Е, при нас носталгията е по друго - по обществените бани и тоалетни, по балканчетата и симсонките, по губерите и ковьорчета за стени, по 1-ва и 2-ра програма, по чакането 10 години да получиш заветната жигула, по квартирите на морето с казармена тръбна мебел и варосани стени. Ама най- голяма носталгия изпитват по младините си и не предполагат, че ако сега ги пратиш пак там няма да изкарат и 3 дена.

Ако дядо Соро още ви храни, за такива глупости, дал си е парите на вятъра!

Относно приемането на еврото у нас и ефектите от това приемане, ще приведа един цитат от един от най-великет филми за всички времена - "История на света": “- Leader of Senate - The Roman Empire: All fellow members of the Roman senate hear me. Shall we continue to build palace after palace for the rich? Or shall we aspire to a more noble purpose and build decent housing for the poor? How does the senate vote? - Entire Senate: Fuck the poor!”

Правилно, това заслужават щото са дебили.

ЗА СЕГАШНИЯТ ЛЪВ ... ПАЗЯ СИ САМО 1 ЛВ ОТ НРБ , ИМАМ И НЯКАКВИ РУБЛИ ОТ ВРЕМЕТО НА СЕ СЕ СЕ РЕ ...

Не само има носталгия по националните валути, ами и рев и сополи! Като се сетят как бяха обрани, в мига на въвеждането на еврото и цени, данъци и такси, всичко скочи двойно! Бях в Германия, когато въведоха еврото - цените литнаха и заедно с тях и данъците. Все пак някой трябва да плати масрафа за въвеждането на еврото.

Германците са богати, те нямат грижи. Ние да му мислим тук.

Дай конкрентни фскти , Какво и колко е поскъпнало в Германия след въвеждане на еврото?

Колкото и да ми е мил левът, икономиката ми е по-мила. Когато и да вземат регулиращите функции от калинките в БНБ, все ще е късно. Пак добре че от немай-къде въведохме борда и колкото по-рано въведем еврото, по-добре.

оооо, те пък от ЕЦБ са такива "регулатори", че сума италиански, испански, кипърски, гръцки и малтийски банки изгърмеха...За сметка на това си харизваш паричния суверенитет доброзорно, а ще дойде момент, когато ще ти трябва, но ще е късно либе за китка...

Банките-бомби е по-добре да гърмят рано, отколкото късно.

ееей, голяма носталгия те тресе по хипер инфлацията на Виденов...

Ка ще обмениш на Запад неизпрани пари? Много такива има и в България и за това скачат срещу еврото.

Няма никаква носталгия и няма никакво значение какви са кинтите. Важно е да са достатъчно много.

Питай гърците дали няма значение какви са кинтите, когато не можеш да девалвираш и ще си носиш камарата дълг като роб - доживот...После мини и през Италия, та им задай същия въпрос.

Че кой ще ти даде заем в твойта валута. Заеми се дават в Евро или долари и се връщат в същата валута. А печатането на пари е обир на собственото ти население. Това вече го играхме при Виденов и не искам да се повтаря