20 години евро: носталгията към националните валути продължава, къде е България

Две десетилетия след въвеждането на единната европейска валута жителите на 11 държави от еврозоната продължават да обменят пазените бивши национални валути

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Няма никаква носталгия и няма никакво значение какви са кинтите. Важно е да са достатъчно много.

Ка ще обмениш на Запад неизпрани пари? Много такива има и в България и за това скачат срещу еврото.

Колкото и да ми е мил левът, икономиката ми е по-мила. Когато и да вземат регулиращите функции от калинките в БНБ, все ще е късно. Пак добре че от немай-къде въведохме борда и колкото по-рано въведем еврото, по-добре.

оооо, те пък от ЕЦБ са такива "регулатори", че сума италиански, испански, кипърски, гръцки и малтийски банки изгърмеха...За сметка на това си харизваш паричния суверенитет доброзорно, а ще дойде момент, когато ще ти трябва, но ще е късно либе за китка...

Банките-бомби е по-добре да гърмят рано, отколкото късно.

Питай гърците дали няма значение какви са кинтите, когато не можеш да девалвираш и ще си носиш камарата дълг като роб - доживот...После мини и през Италия, та им задай същия въпрос.

Не само има носталгия по националните валути, ами и рев и сополи! Като се сетят как бяха обрани, в мига на въвеждането на еврото и цени, данъци и такси, всичко скочи двойно! Бях в Германия, когато въведоха еврото - цените литнаха и заедно с тях и данъците. Все пак някой трябва да плати масрафа за въвеждането на еврото.

Германците са богати, те нямат грижи. Ние да му мислим тук.

ЗА СЕГАШНИЯТ ЛЪВ ... ПАЗЯ СИ САМО 1 ЛВ ОТ НРБ , ИМАМ И НЯКАКВИ РУБЛИ ОТ ВРЕМЕТО НА СЕ СЕ СЕ РЕ ...

Относно приемането на еврото у нас и ефектите от това приемане, ще приведа един цитат от един от най-великет филми за всички времена - "История на света": “- Leader of Senate - The Roman Empire: All fellow members of the Roman senate hear me. Shall we continue to build palace after palace for the rich? Or shall we aspire to a more noble purpose and build decent housing for the poor? How does the senate vote? - Entire Senate: Fuck the poor!”

Е, при нас носталгията е по друго - по обществените бани и тоалетни, по балканчетата и симсонките, по губерите и ковьорчета за стени, по 1-ва и 2-ра програма, по чакането 10 години да получиш заветната жигула, по квартирите на морето с казармена тръбна мебел и варосани стени. Ама най- голяма носталгия изпитват по младините си и не предполагат, че ако сега ги пратиш пак там няма да изкарат и 3 дена.

Когото Швейцария .си смени фрака със евро.. .тогава и аз ще,кажа, че във Дания няма нищо гнило..

Правилно, това заслужават щото са дебили.

Няма ЛЕВ, няма СУВЕРЕНИТЕТ, няма БЪЛГАРИЯ-опомнете се ! Не си давайте суверенитетета, не си продавайте ЗЕМЯТА, НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ТЪРГОВЦИТЕ И ТЕХНИТЕ МАРИОНЕТКИ. БЪЛГАРИЯ ТУК И СЕГА!

голям страх от това евро...

Ако имаш германска прозводителност на труда и износ, който цял свят желае, няма нищо страшно. Когато си България (или половината ЕС всъщност) еврото ич не ти трябва...

България е все още на сухо и няма идея да се дави, но лицето Кирил Петков здраво копае, за да направи това факт.

Тази носталгия е носталгията на ДИР ... ниците...

Ако дядо Соро още ви храни, за такива глупости, дал си е парите на вятъра!

Швейцария първо трябва да влезне в ЕС и чак после да мисли за смяна на парите.

Не едно време..

Е що не ,се натиска...ако беше много хубаво. Щеше да е първа .

Абе, при бай ви Тошо имаше ВАФЛИ, сега има . „Фокус” · „Чайка” · „Мерита” · „Ная” · „Варна”, ама вафлите на бае ви Тошо ги НЯМА.... Излагацията е пълна тотална като ЦК и КПСС в братска прегръдка. Аре.

ееей, голяма носталгия те тресе по хипер инфлацията на Виденов...

"В Италия по време на тридесет годишното управление на семество Борджия ние виждаме непрекъснат терор, убийства, кръвопролитие, войни. Но също така тази епоха ни е дала Микеланджело, Леонардо да Винчи и Ренесанс. В Швейцария ние виждаме непрекъсната любов към ближният, петстотин години мир и демокрация. И какво излезе от това? Часовник с кукувичка."

Дай конкрентни фскти , Какво и колко е поскъпнало в Германия след въвеждане на еврото?

Че кой ще ти даде заем в твойта валута. Заеми се дават в Евро или долари и се връщат в същата валута. А печатането на пари е обир на собственото ти население. Това вече го играхме при Виденов и не искам да се повтаря

Аз също съм евроскептик и не искам никакво евро да приемаме. Извън Европа еврото, ако въобще са го чували, става единствено за тоалетна хартия. В ИТ (а вероятно и в почти всички други сфери) в глобален аспект валутата е USD, а от скоро и крипто, само че аз и към него съм малко скептично настроена. Знам, че криптото е валутата на бъдещето, но в сегашния си вид то не може да бъде валутата на настоящето.

И колко ще е мин.работна заплата? 350 Евро ? А пенсиите ? мин.135 Евро . Ток , Газ , Горива хран. стоки ? Ще стане много интересно .

И чекийка (ножче) с виличка. ха-ха..

Понеже в момента сме се насуверенили в една такава "партер" позиция, готови всеки да ни "тушира"...неприемането на еврото е единствената ни защита, разбираш ли.

Глупости на търкалета. Швейцария оотегли молбата си за членство в ЕС. каква е логиката да приема еврото?

"...носталгия към националните валути..." - глупаците само не разбират какво значение имат националните валути. Една държава и нация се изгражда, определя и съществува когато има няколко основни неща. Това са: ТЕРИТОРИЯ, НАСЕЛЕНИЕ, ОБЩ ЕЗИК, СИМВОЛ НА ДЪРЖАВНОСТ - който обикновено са знаме , герб и химн, ОБЩА ВАЛУТА, СЪДЕБНА СИСТЕМА И ВОЙСКА. Колкото повече неща от горните се премахват, толкова повече държавата започва да губи своята същност и накрая бива претопена от околните държави. Та като става дума за ВАЛУТА, много гора си мислят че валутата няма голямо значение и може лесно да се сменя със произволна такава. Днес може да се казва ЛЕВ, утре ставаме и решаваме че ще е готино тя да се казва ЕВРО, защото другите я ползвали и ние да не изостанем от другите. След две години някой може да реши че понеже имало такава модна валута: биткоин, да премахнем всичко старо и да оставим само битокина защото е супер кул, моден и много ИТ. Но малкото хора които още могат са съобразяват, се сещат че собствена национална валута означава нещо много повече. Тя означава собствена валутна политика, собствена фискална политика и самостоятелност на международната политическа карта. в момента в който се сменят националните валути със някакви международни такива, държавата губи всякаква власт над собствената си валутна политика, и оттам и на по-голяма част от своя суверенитет. Премахването на национална валута, подчинение на собствената си съдебна власт над някаква друга, и подчинение на външната си политика пред решенията на някаква външна комисия, означава пълна зависимост на държавата пред чужди сили които си имат собствена идея какво и как нещо трябва да се прави. Днес ще сменим валутата, утре ще сменим съдебната система, после ще пренапишем това което се преподава в училищата (защото някой в Брюксел ще реши че не е политически коректно да имаме такава история), после може да сменим и кирилицата с латиница защото латиницата е общоприета, а тази кирилица е някаква дивашка балканска отживелица. И накрая ще премахнем границите (за което всички мечтаят разбира се), и ще се създаде Великата Европейска Държава, в която така наречените Балкани и Източни покрайнини ще бъдат наричани: "онези диви страни". Не че и сега това е традиция във Брюксел, където предпочитат афганистанци, пакистанци и мароканци пред българи, поляци, румънци, сърби или чехи.

Прав си! Африканските държави си имат всички изброени от тебе неща! Върви да живееш в Мозамбик и се гордей, че си мозамбикец! :))))))))))

Няма да има валути - да живее криптото! Дребни държавици трябва са в група, иначе стават пишман като простите англичани, които имат пост-империална носталгия.

Колкото си изработиш - 8ст. на пост ;)

Дарлинг, риба се лови в мътни води, но трябват акъл и дупе.

Предлагам Канадеца и сие да не решават този въпрос. За тях еврото е изгодно, защото милионите им са в чужди банки в евро, и да се подмажат, разбира се. Но за народа не е изгодно, всичко ще се закръгли нагоре, и цените ще хвръкнат нагоре допълнително. Не искаме еврото, допитайте се до народа!

Преди години получих от майка ми, Бог да я прости!, 50 дойче марк издадени прес 1948 година ! А ДЕМ са в обръщение от 1949. Отидох глупаво до банката и на гишето ми дадоха еквивалента в евро, Жалко за униката.

Никаква носталгия по националните валути няма сред хората, това са приказки от хиляда и една нощ. От няколко седмици в Ютюб се въртят и други приказки за носталгия по комунизма и Съветския съюз. Кой да вярва на товарищите, другарите и камарадите?

А баща ти какво ти даде? Или нямаш баща. Посял глупаво семе и заминал.