10% инфлация за Нова година

Доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания при БАН пред бизнес подкаста "Какво могат парите?"

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това е подготовка за еврото. Така е в клуба на богтите. Вече 50 цента в Запада нищо не струва.

Молим да не се оплаквате. Казаа че сте най-богати от 100г. насам. Който не го чувства така има три варианта- краде, емигрира или фаща сопата. С писане по фейс само ракията върви добре.

Григоре изяш си дипломата бе!!! Вземи един учебник по икономика преди 1990 година и го прочети тогава такова нещо инфлация нямаше имаше държавен резерв който балансираше ,само бананите бяха скъпи.А сега при евентуално бедствено положение сме загинали ,то и без него сме .

С такъв парламент и правителство си е направо чудо, че е само 10% по статистика. Разбирай реално двойно поскъпване на нещата

Моля да ревете на раменете на тези, които сте вкарали на меките кресла в парламента!

Поне 20+ процента ще бъде инфлацията до това година.

не трябва да живее от генерирана висока добавена стойност(разбирайте високо ДДС, акцизи, мита или там квито и да е налози) а трябва да генерира БВП който е много сложно за наще идиоти да го измислят как да стане. Държавата трябва да генерира производство, да насърчава такова за да може да получи и по висока доходност дори от по-малко ДДС или акцизи.... Мамка му и числа - в България се научиха че поради липса на друга възможност могат с много високи цени и по-малко продажби пак да генерират печалби... Ужасно неправилно.....Но какво да се прави като управниците са ни и чорбаджиите!!!!

Където управляват комунисти накрая се стига до купонна система и един портокал на човек за новата година. Лапаш и ще смучеш бавно, щото ако искаш още едно парченце, чак догодина.

Защо пък да не трябва ? Автомобилостроенето се води среден клас, самолетостроенето е висок клас на добавена стойност. Койъ държави са по-развити тези с индустрия с висока добавена стойност или тия дето зависят от сезона на бананите ?

Какви пак комунисти бе свиня гробарска. САЩ, ЕС, Китай, Япония, Русия, Англия и т.н. печата пари яко от 2008ма-2009та още. САЩ през 2009та печатаха към 1 трилион долара. Съобразно размера си и гдругите независими банки там някъде. Сега с ковида говорим за пъти повече на година. Те даже не печатат, те ги записат в едни сметки на Централните банки тея пари. Никога неизработени. КАк няма да има инфлация. Къде бе боклук в изброените най-големи централни банки управляват комунисти точно да ми кажеш. Гробаджийско миризливо изпражнение.

ДЕФЛАЦИЯ...НИКАКВО ПОТРЕБЛЕНИЕ И ТЪРСЕНЕ......СРИВ В ЦЕНИТЕ НА ИМОТИ ,ХРАНИ И УСЛУГИ...ЗАБОГАТЯВАНЕ НА МАСАТА БЕДНИ ХОРА :)

после ревете кански и на гробаджийския боклук все му президента виновен. От 2009та насам се печатат яко пари. Инфлацията беше търсен ефект, но ..... човекът ви обясни. Огън е тя. С огън не се играе. Светът е свръхзадлъжнял. Това доведе кризата 2008ма. Как я преодоляхме нея? Ами с нов, още по-голям дълг. ДЪЛГОВЕТЕ В СВЕТА СА НЕИЗПЛАТИМИ. Твърде големи са. Реално общия дълг в света надвишава световния БВП за година. За да се стопят дълговете - какво - правилноооо. ИНФЛАЦИЯ. Обаче става параграф 21. Дълг - печатаме пари - инфлация - по-високи лихви - от тях по-голям гълг - печатаме повече пари .....

Аз под висока "добавена стойност" разбирам разработването, внедряването и поддържането на софтуер и/или технологии, където могат да се генерират големи печалби, без да имате големи разходи. В противовес е производството, където трябва да се инвестира много, и впоследствие да се пласира стока за която са вложени материали, труд, енергия, технологии и какво ли още не...

Kliment

Само дето лихвите са рекордно ниски ...

Радев каза че всичко е идеално. Инфлацията е лъжа, измислена от Бойко

ОК. Добра идея. Щото вероятно си бачкатор като мене. Ама батка, сако беше гробаджийски евроусвоител или латифундист-земеделец - убиец на българското село или пътна мафия - ремонтирща собствените си зле ремонтирани преди 5 години пътища какво щеще да правиш милионите. Имот в Гърция - вече сис и купил. Луксозна кола и джип - имаш ги. Апартаменти по морето - няколко. И пак пари и пари. Екскурзии - чисто джобни разходи. Имаш неброени, немъчени, подарени ти от мафията пари с милиони. Кво ти пука за народ, родина и инфлация. Резултатът от 32 годишната гавра на десницата с България тепърва ще го видим.

Гечев, ти ли си, другарю? Разбираш ги нещата

Да де...комунисти! Последната инфлация я дължим точно на комуниста байдън и другаря му си дзинпин... Това, че си американец, не те прави имунизиран от комунизъм, напротив! Комунизмът е изобретен на запад....

Спрете се бе гробари - гроба ви е изкопан. Няма мърдане. Ни Боко, ни РАдев печатат пари. Виж Боко е виновен дето раздаваше милиардни порции на кауните си без грам добавен БВП, само усвоителство и лукс за шепа мутрафони. Ами плащай сметката тикво миризлива като си му гласувал. Сега още веднъж и дваж ще платиш и къщите за гости и джиповете и имотите вГърция на мафиата. Твоята мафия, дети ти си я избира. Радев. Дреме му на Радев за пасмината гробаджийска. С такива дебили като тебе мислиш ли, че му е до втори мандат. Ама просто се е хванал.

Това дето написа с ниските лихви доказва моята теза. За съжаление. Напечатани са трилиони и Центр. банки дават на Търговските заем с отрицателна лихва. ЦБ на Япония от години започна да дава на банките така. Вече е масово по света. Банка взема 1 000 000 заем и връща 990 000. За година. Отделно взема и няколко процента от тебе. Дори нищо да не прави банката с парите , тя пак печели. Това не е пазарна икономика и банките не са банки. Това е ненормалност. Пострада производството, логистиката, транспортни връзки и готово - поскупване. Нямало чипове за коли - колите нагоре. Инфлацията се разпали вече. Как се спира инфлация - ЦБ вдига осн. лихва, банките по формула след нея и кредитополучателя се застрелва. РАзпалили се инфлация, а тя с напечатаните трилиони ще се разпали следва да има укротяване. КАкво ли ще измислят за укротяване. След короната може някоя Ебола да ни пуснат. Примерно. Щото при трета световна ще пострадат активите, а тях богатите ги искат само за себе си.

През 1990та и след това до 2002 някъде нямаше заеми. Не можеше да вземеш заем ако не си мафия. Сега има напечатани пари, които банките вземат с отриц. лихва от Центр. банка и..... инфлация. Всеки купува всичко с пари, които няма.

Нямало добавена стойност! Няма щото държавата или остатъците от нея работят на принципа на далаверата и не произвеждат нищо! Нямаме: -металургия -машиностроене -електроника -химия -автомобилостроене -корабостроене Не правим ел.и дизелови локомотиви, самолети, танкове, оръдия, "компутори", чушки, домати и к'во ли не....Не правим нищо! Правим тикви и въртим далавери! Селянинът Тодор Живков искаше да правим всичко, но "суверенът" избра да не прави нищо и да върти далавери.

Горанов съм - сандвичопродавеца с купена задочна диплома от Величко Адамов - свищовския.

докога? Докато няма инфлация. Стане ли инфлацията над 2-3 процента годишно следва вдигане на лихви по кредитите и кредитите съвсем ще натежат. Толкова, че светът ще се счупи. САЩ от над година все отлагат вдигането на лихвите. Между другото ниските лихви направиха тотално невъзможно на запад хората да си купят имот. Това поставя обществата им в риск.

Където управляват комунисти, резултатът е винаги инфлация и фалит на държавата. Режимът на Мунчо Радев не е изключение в това отношение.

имаме -Металургия -машиностроене -електроника -химия -автомобилостроене -корабостроене Просто си тъп трол и не знаеш. Правиме и дизелови локомотиви, оръдия, компутори, чушки и домати и какво ли не Всъщност тъпако изнасяме продукция за 30 млрд евро всяка година

Иначе съм съгласен, обаче: Не за налози (акцизи и данъци) говори доцента :) Под продукт с висока принадена стойност се разбира краен продукт, напр. маратонките на Пешо дето сиги купува от молчето. Връзките и подметките, лепилото и конците, че и детският труд (!!!!) - всичко това, вложено в производството на скапаните (скъпи!!) маратонки струва .... стотинки (до няколко левчета). Всичко това (вложено в скапаните маратонки на Пешо) обикновено също е продукт на нечие производство и бива произведено и доставено, но ... струва стотинки :) Марката обаче, и маркетинга който стои зад нея - това е което оскъпява нещата до там, Пешо да се пъчи и едвам да стъпва по земята с маратонките си за 200 лева .... Адидас от мола бате ;)

Неоплиберализма въведе живота на кредити. Е, сметката набъбна, бедните ще плащат сега.

При гроб мафията и евроусвоителството се разпищолиха и забравихте тикварите Бокови що е то реална пазарна икономика. Ще ви се припомни. Животът чрез евроусвоителство бе дълъг, цели 3 мандата, но няма да е вечен и никога повече няма да го живеете тикви вкиснати малоумни гробаджийски.

„Стомана Индъстри” АД - стомана валцувани черни метали (ВЧМ) - „Стомана Индъстри” АД и „Промет Стиил” EАД Стоманени тръби, заварени - „ЕМЦ Дистрибюшън“ ЕООД Стоманени топки за мелници - „Ел Стомана“ ООД Тел и телени изделия - „ЖИТИ“ АД Само износът на черните метали и издели са 1065.9 хил.тона годшно Производството на огнеупори и огнеупорни изделия - „Шамот EЛ ПЕ 2007” АД и „Рефран” ЕООД ЛЕЕНЕ НА МЕТАЛИ -Берг Монтана Фитинги” ЕАД, ВМВ Метал ЕООД , ИПО ООД, Леяро- ковашки машиностроителен комплекс АД, Чугунолеене Първомай АД. анодна/електролитна мед се произвежда в Аурубис България АД лово, цинк и съпътстващи метали и продукти, „КЦМ 2000” АД, Монбат Рисайклинг ЕАД и ЕЛ БАТ АД Медни продукти и сплави - „София Мед” АД алуминиев прокат „Алкомет” АД, „Етем Gestamp Extruions” „ПИХ Индъстри” АД, Това е само за металургията.

Тъпчо. БСП управлява през 15 години от този период, а като добавим и Герб за 32 години левундерите в България са управлявали 26-7 години

Е а честита ви промяна !Протестърииии!Бой като във Франция ,Германия и Щатите требваше да ядете,за анархията и погромите дето сътворихте!Тука полицаите направо ви галиха!

Това го могат левите червени и това правят - упадък на всички нива

Също каза, че не е руски шпионин.

Какви локомотиви бе каун и какви оръдия? Никога не сме правили такова нещо. Изнасял бил тикварина келяв. Ти като внесеш машините и суровините за 25 милиарда, а продадеш само за 30 милиарда продукция знаеш ли кво ти е останало бе тикварин - замърсяването на околната среда само. Изнасял - да. Златото. Всичкото - а за нас само отровата и мизерлъка от производството. Изнасял. Каун. Какво изнасяш бе - тоалетна хартия, ама от Турция ти иде цялата суровина като полуфабрикат. Изсечените гори ги няма, а суровината за хартия ти иде от Турция - хахахахахаха, каун с каун. Турците печелят повече от нашия износ с други думи. хахахахахаха. Каун гербаджийски сдухан.

Докато баселението гласува за комунисти ще бъде мизерия и бедност.

На запад червения цвят е на десницата по принцип. Та десните червени там трилиони напечатаха и сега тивките ще изгниете от мъка. Щото няма как пак да са ви виновни някакви комунисти. Само герб останаха комунисти и то донякъде.

от 1980та комунизъм реално няма. Има келипир, далавера, връзки, тарикатлък и крадене. Формално и след 1990та комунизма беше изчегъркан. Обаче демокрацията много се осра, щото лайната дето само миришете се обявихте за демократи, а не сте. Щото сте си миризливи лайна.

Те не са десни, а са демократи, съкратено от либерал демократи, идиот! Но това не ги прави десни, те са си все леви партии.

Гробари сте вие, които ни натрисате такива идиоти като Радев Клишето и Рашков Разплетената Дамаджана, че и им се радвате. Явно сте достатъчно тъпи да не разбирате как тези хора ЗАГРОБВАТ българите!

Нак-вероятния сценарий за ФЕД и ЕЦБ остава опрощаване на дълговете, както са правили владетелите в древността, за да има производство.

Тъпако правиме локомотиви разбира се, но очевадно си сота тъп: Фирма "Експрес сервиз" произвежда дизелови локомотиви от серията МДД

Много ми е нелепо как невнятните тролове на Радев, с пяна на устата оправдават инфла, която служебните слуги на Радев ни докараха, с някакви си други фактори..... До тук, 10 години с Баце-тъп, тъп - но за инфлация, за рекордни цени на ток и храни не чувахме... Сега дойдоха някакви, които само ни ги рекламират като таланти, а пък с действията си докараха инфлация, най-скъп ток в Европа и постоянно нарастване на цените на ВСИЧКО последните 4ри месеца...

Това е само за загрявка. Догодина очакваме - 3000 лв за евро - хляб 10 лв - краве масло и захар - с купони - електроенергия - ще се пуска сутрин от 06.30 до 08.30 и вечер 19.00 до 22.00 Виждам, че една сюрия червени тролове са впрегнати да лъжат и мажат, заплатени с конвертируеми рубли. Те обаче не знаят, че майкопродавците не живеят дълго по ред причини,една от които е проклятието на все още останалия тук-там доблестен народ. Докато подчовека наречен радев, проклятието на България в най-новата ни история е на власт така ще е, че и по-зле ще става. От останалите съвестни хора зависи докога. Все още щетите са поправими, но с много труд. Скоро обаче ще дойде една граница, след която няма да може да се оправи нищо.

От 2008ма година се печатат много пари. Обаче с короната вече имаме безконтролно печатане. Радев няма вина. При гроб имаш ръст до 3,5 процента на икономиката, което не предполага особена инфлация. Само за месеци без Тиква начело икономиката расте много повече и това е допълнителен инфлационен фактор. Основната причина са задържането на много ниски лихви при огромни нива на кредитирането. Централните банки раздават на Търговските заем с отрицателна лихва вече. Банката печели даже да не прави нищо с парите цяла година. Изливането на тези немъчени и неброени пари от банките вече в реалната икономика образува инфлация. Огромни евроусвоителски многомилионни сметки на мафията са пълни. Коли, имоти - те имат всичко, а парите идват и идват още. Как да няма инфлация. Никаква вина няма Радев. Радев не е виновен че няма чипове за новите коли и цените и растат, а от там и старите коли нагоре. За газта и петрола адев също няма вина. Всички борсови стоки са нагоре. Каква е ролята на БГ в това. Никаква. 0,1 процент няма в световен мащаб. Стига с гробарските простащини. Гербаджията е роден простак и това миу е доживотно. Така, че слушай умните и не се пъчи.

Абе, ти нормален ли си изобщо или си поредния психопат Толкова глупости и лъжи си изписал, че няма как да ти се постави погрешна диагноза.

Основната причина за поскъпването на цените и формирането на инфлацията е УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ЦЕНАТА НА ЕНЕРГОИЗТОЧНИЦИТЕ. Това рекордно увеличение беше прието от Служебното правителство за РЕКОРДНИТЕ 40 минути, без протести, без преговаряе- НИЩО. Отидоха и казаха ок на монопола. А, когато работиш за монопола, това не е за мерси, от мен да го знаеш. Благодарение на новите цени на тока, растат цените на всички храни, освен това бизнеса изпитва трудности с тези завишени разходи за енергоизточници. Безспорно световната икономика влияе на родната, но в далеч по-малък обем, отколкото ти мислиш! Първо, защото не сме балкански лъв в износа, не търгуваме със значими финансови инструменти и не на последно място сме обвързани с еврото през МВФ. Такаче, колкото и да си мислиш, че звучиш инреУигентно, ситуацията в момента е в резултат действията на Служебното правителство, особено в частта цени на енергоизточници.

Айде увеличението на пенсиите го изяде инфлацията и вече са на минус. Благодарим Ви министри и депутати, че ви се откъснаха от сърцето 70лв които се стопиха за няма и месец.

Берем цъфнали ГЕРБери бе брат!

След такова "управление" на ГЛУТНИЦАТА герб,какво очаквате