10% инфлация за Нова година

Доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания при БАН пред бизнес подкаста "Какво могат парите?"

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Имам чувството, че г-н Сарийски току-що е престегнал от Аушвиц.

Поправка, пристигнал.

Сънувах чуден сън, площада, около катедралата СвСв кирил и Методий, бивш Алекс Невски, строена е бъларската армия, цялата, бият барабани, в центъра мунчо с лампази на бос крак и генералски пагони барабаните усилват честотата, появява се на бял кон Боко, доближава сгушения мунчо и му откъсва пагоните, затворническата кола на Гешев, откарва мунчо в жилището му в ЦСЗ до края на жалкия му живот, следват 21 топовни салюта, самолети изписват във въздуха “КРАЙ НА КОМУНИЗМА”

Комунистите ни откраднаха парите и общонародната собственодт стана тяхна.. понеже са тъпи селяндури вложиха оъкраднатите пари не в промишленост, а в хотели и ресторанти, пак поради слабоумие бетонираха крайбрежието… богатите туристи не идват у нас, те търсят тишина и природа, не бетон и дискотеки, у нас идва изметта на Европа да се напие и наебе, защото у нас секса е достъпен и за клошаря от Париж. Управляват ни невероятни тъпаци, които не мислят за народа и държавата, а как да откраднат много за кратко време…всички министри, дупетати, магистрати са крали и със задниците си. Рашко пръдлето, с 19те къщи, малкия Мук, василев с цитаделата си в Бояна, Милен Велчев- хотели, агент Гоце-трипера-хотели, Емилия Масларова -хотели с минерални басейни, бивши санаториуми, Нора Ананиева- собственик на Фантастико, Баневи, Барбукови, диневи, манджукови, гергов-свинаря - хотели, панаира, ЦУМ, и така нататък и така нататък, а вие с гайдите ги избирайте да крадат отново и отново и отново.

изглежда беден и недохранен! явно не разбира от тази тема! та инфлацията днес е вече 30х % а третото радево правителство ще я добута да 50%

Успешните правителства на Мунчо вървят смело напред.Те могат много повече 10те процента за техният успех са нищо.

само 10 % ??? !!!! ма служебното правителство може повече ! мнооого повече

Инфлацията отдавна надвиши 10%. Само глупак може да твърди обратното или не е влизал в магазин, което е по вероятно

думите му.

Това нищо не е, тепърва ЕС ще налага ултразелените си политики по Зелената сделка и тогава съвсем ще ни се * майката.

Колко милиарда очаква БГ за компенсация от Ков19 и Новия Еко-Световен Ред? 10-20 млрд? Щото ЕСът вече напечата близо трилион евра. Това не е ли двигател на инфлацията? Танто- за Кукуриго; Да вземем, напр. мярката 60/40, практически не работиш, а получаваш пари без продукция, и ако това не е "мотор за инфлация", здраве му кажи...

Даже е твърде малко и твърде късно. Централните банки почти във всички страни действат по един и същ начин в последните 20 години. Кредитна експанзия главно за имоти, после колапс, но много играчи са прекалено големи за да фалират. Следва спасяване с нови дългове взети от държавата и ново помпане на имоти и акции. Централните банки пускат и количествени улеснения, т.е вкарват всеки месец нови милиарди ликвидност срещу облигации, които са един вид обещания на хартия,че тези дългове някога ще бъдат върнати. На практика ако централните банки решат да си искат парите срещу облигациите обратно, ще настъпи истинска катастрофа, затова и никога няма да го направят. Лихивте са нулеви и на места отрицателни. За капак на всичко дойде Ковид-пандемията и държавите почнаха да подкрепят неработещи бизнеси с нови количествени улеснения срещу нови облигации. ЕС предвиди нов гигантски пакет за поддържа Италия жива. Е как няма да има инфлация ? Всеки гледа и се радва колко пари е взел като е продал имот, а не мисли че паричната маса непрестанно се увеличава и срещу нея не стои абсолютно нищо освен едно голо доверие, което вече не е достатъчно за да задържи цените. Но на централната банка това не и е достатъчно. Трябвало да има симетрична инфлация, т.е да се натрупа цялата инфлация за 10 години назад. Не стига че я изчисляват както им скимне, без да отчитат балоните в имотния и финансовия сектор. Стигнахме дотам всичко да поскъпне. Ще сме късметлии, ако спрат поне с количествените улеснения. Лихвите не могат да бъдат вдигнати без да дойде каскада от фалити. И всичко това се е случвало преди. През 70-те и 80-те години в САЩ е имало галопираща инфлация, която е овладяна чак с лихви от 20 %. Къде са 20 %, къде са нулевите проценти сега ? Мислете какъв апокалипсис предстои.

Така е. Но мошетата измислиха т.н. "нови финансови инструменти" след кризата и няколко банкови фалита в САЩ през 2008. Всъщност заради тях инфлационният балон все още се раздува и кога ще се спуска, не се знае. Вероятно като доиздоят раята и запечатат "Новия Корпоративен Световен Ред", т.е ликвидация на местните правителства. После може и да отпуснат "банкова ваканция"

И продукти!Все едно счетоводител на фирмата ми да ми прави хайтек разработките,без да има никаква представа от хардуер и софтуер.

10 процента, божееее аз друго виждам и в сметките и в цените на хранителните продукти между 20 и 30 процента е инфлацията

За последните 1-2 години цените в БГ се увеличиха с повече от 100%, но официално инфлацията беше обявявана на около 2.0 -2.5%

Kliment

Хайде сега да кажеш кои цени се увеличиха 100% ? На бензина на хляба на месото кои ?

Споко тролисти, не се понявете като вносен сапун. И с инфлация и без, и с лустрация и без, и с каквито и да е нови терминчета и умни приказки пак ще ни сложат чувала на всички. Направиха морален рестарт преди 20ина години (с оная специална операция), в предните 2 години социален рестарт (с измисления моден грип), сега ще правят и икономически рестарт. Затова са и 'хакерските' атаки наляво-надясно, затова банките спират всякакви влогове и депозити (след вече 2ра година 0% лихва) и ще има яко кредити до края. А края е близо. едноцифрено число години до голямата забава.

ти от кой век идваш пред колхозници на партийно събрание ли си

видими резултати, работа, работа, работа

За да има "Стабилен растеж", както държат глашатаите от Давос т.е капитализъм и без бунтове, дълговете ще бъдат нулирани. Но кога, по време на това поколение, или някое от следващите, не се знае (мошетата мълчат). Ков19 им дойде дюшеш, като прикритие на пълзящата рецесия/стагнация и те завъртяха печатниците на крайни обороти и балонът се наду, ама той е доста здрав балон.

междувременно докато решат кога да отпишат и опростят дълга, а и колко да се отпише, следва да удържим нарастващата непосилна тежест на дълга с инфлация. Инфлацията обезценява дълговете. Какво, какво - обеднявали и бедните? Че какво от това. На едни им се иска тука Румен Радев да е причина за инфлацията ама за съжаление той няма нищо общо. Би могъл да заповяда да речем да се държат няколко месеца цени на ток, парно, газ ама така ще налуми дебелия чеп на следващото управление, а президента просто иска да се оттърве от бремето на тази власт и да я остави на конституционно определения ред - парламент, мнозинство, правителство.

Има и друго в световен аспект. Свидетели сме на вече започналата глобо-хомо-ционистка революция, която всъщност е либерално-болшевистка. Много от целите им са вече реализирани, но как ще се справят с проблемите на финансовия капитализъм не е ясно. По отношение на индустриалния еко- капитализъм вече има насоки и те ще са задължителни, за да има нови производства/растеж и раята да се натиска да пазарува ел. автомобили, напр.

Нескопосаната актуализация на бюджета напомпа допълнително инфлацията. Реално пенсионерите няма да получат нищо. Реално пари ще вземат циганките, които перманентно са по майчинство и бизнеса, който ще си погаси кредитите и няма да загуби нищо от инфлацията. Бъзнесът само ще спечели от актуализацията на бюджета и инфлацията а пенсионерите на практика ще получат среден пръст. Тяхното увеличение инфлацията вече го изяде..

DA BE DA SAMO 10% DALI NE SE E OBARKAL MALKO ???

Това е официалната инфлация според метологията на банкерите и протежетата (разните правителства). При 200% увеличение на цените, тя си остава 5-8%.

След такова "управление" на ГЛУТНИЦАТА на Радев, какво очаквахте?

Световния държавен дълг надвишава световния годишен БВП. Това означава, че световният държавен дълг е неизплатим. Какво следва. Инфлация и отписване на дълг, опрощаване още казано. Друго с мирни средства не знам аз. От 2008ма се печатат пари ама яко. САЩ започнаха, а другите центр. банки ги последваха. Е, кой папал, папал. Сега ще плащаме. Бедните пак дължим на богатите. Колко ли? Казах вече. Сумата надвишава световния БВП. Отрицателна лихва - лудост. Сега плащаме. Много малко можем да направим срещу инфлацията. Примерно да задържим цени на ток и вода. После обаче? Всеки работещ българин дължи над 30 000 лева държавен дълг. Това не е малко. Та ниските лихви от напечатаните пари си казаха своето - инфлация. Отдавна търсен ефект от централните банки. Ако някой ви каже , че е срещу инфлацията значи ви лъже - той не следва държавната и европейски и американска политика. Кой е тоя смелчага бе? Дайте го насам. Хахахахахаха.

1 000 000 000 ++++++

Затова и има такава паническа мощна медийна и политическа атака от правителствата срещу крайни ресурси като злато и Bitcoin. Много хора се усетиха, че дори световните "стабилни" валути се оказаха прясно напечатна ШУМА и започнаха се прехвърлят към неща, което е извън контрола на централните банки. Оттам и паниката във властта.

Kliment

Ти се изказа Биткойна бил ресурс ?!? Какво може да правиш с Биткой, какво седи зад него. Една гола вяра че ще поскъва вечно.... Тези които имат пари нямат полза от инфлация, само тези които имат дългове.

КНСБ-то да не се пъчи ами да иска ДЪРЖАВНИТЕ хрантутници, ДЪРЖАВАТА не само да ги осигурава, но И ДА ИМ ВНАСЯ/ПЛАЩА/ПРЕВЕЖДА РЕАЛНО вноските в НОИ! А не после да крадат от нашите вноски - ФАКТ! Там са депутати, министри, държавна администрация и най-вече НАП - на всички данъчни държавата само начислява, НО НЕ ПЛАЩА ОСИГУРОВКИТЕ! Знаете ли това? Доктори, училища и т.н. си плащат осигуровките!

След такова "управление" на ГЛУТНИЦАТА герб,какво очаквате

Айде увеличението на пенсиите го изяде инфлацията и вече са на минус. Благодарим Ви министри и депутати, че ви се откъснаха от сърцето 70лв които се стопиха за няма и месец.

Това е само за загрявка. Догодина очакваме - 3000 лв за евро - хляб 10 лв - краве масло и захар - с купони - електроенергия - ще се пуска сутрин от 06.30 до 08.30 и вечер 19.00 до 22.00 Виждам, че една сюрия червени тролове са впрегнати да лъжат и мажат, заплатени с конвертируеми рубли. Те обаче не знаят, че майкопродавците не живеят дълго по ред причини,една от които е проклятието на все още останалия тук-там доблестен народ. Докато подчовека наречен радев, проклятието на България в най-новата ни история е на власт така ще е, че и по-зле ще става. От останалите съвестни хора зависи докога. Все още щетите са поправими, но с много труд. Скоро обаче ще дойде една граница, след която няма да може да се оправи нищо.

Берем цъфнали ГЕРБери бе брат!

Много ми е нелепо как невнятните тролове на Радев, с пяна на устата оправдават инфла, която служебните слуги на Радев ни докараха, с някакви си други фактори..... До тук, 10 години с Баце-тъп, тъп - но за инфлация, за рекордни цени на ток и храни не чувахме... Сега дойдоха някакви, които само ни ги рекламират като таланти, а пък с действията си докараха инфлация, най-скъп ток в Европа и постоянно нарастване на цените на ВСИЧКО последните 4ри месеца...

От 2008ма година се печатат много пари. Обаче с короната вече имаме безконтролно печатане. Радев няма вина. При гроб имаш ръст до 3,5 процента на икономиката, което не предполага особена инфлация. Само за месеци без Тиква начело икономиката расте много повече и това е допълнителен инфлационен фактор. Основната причина са задържането на много ниски лихви при огромни нива на кредитирането. Централните банки раздават на Търговските заем с отрицателна лихва вече. Банката печели даже да не прави нищо с парите цяла година. Изливането на тези немъчени и неброени пари от банките вече в реалната икономика образува инфлация. Огромни евроусвоителски многомилионни сметки на мафията са пълни. Коли, имоти - те имат всичко, а парите идват и идват още. Как да няма инфлация. Никаква вина няма Радев. Радев не е виновен че няма чипове за новите коли и цените и растат, а от там и старите коли нагоре. За газта и петрола адев също няма вина. Всички борсови стоки са нагоре. Каква е ролята на БГ в това. Никаква. 0,1 процент няма в световен мащаб. Стига с гробарските простащини. Гербаджията е роден простак и това миу е доживотно. Така, че слушай умните и не се пъчи.

Абе, ти нормален ли си изобщо или си поредния психопат Толкова глупости и лъжи си изписал, че няма как да ти се постави погрешна диагноза.

Основната причина за поскъпването на цените и формирането на инфлацията е УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ЦЕНАТА НА ЕНЕРГОИЗТОЧНИЦИТЕ. Това рекордно увеличение беше прието от Служебното правителство за РЕКОРДНИТЕ 40 минути, без протести, без преговаряе- НИЩО. Отидоха и казаха ок на монопола. А, когато работиш за монопола, това не е за мерси, от мен да го знаеш. Благодарение на новите цени на тока, растат цените на всички храни, освен това бизнеса изпитва трудности с тези завишени разходи за енергоизточници. Безспорно световната икономика влияе на родната, но в далеч по-малък обем, отколкото ти мислиш! Първо, защото не сме балкански лъв в износа, не търгуваме със значими финансови инструменти и не на последно място сме обвързани с еврото през МВФ. Такаче, колкото и да си мислиш, че звучиш инреУигентно, ситуацията в момента е в резултат действията на Служебното правителство, особено в частта цени на енергоизточници.

Бе какви тролове те гонят тебе? Има рязко поскъпване на всички суровини в световен аспект от там е инфлацията. Сега и дедо Господ да слезе да управлява ще има висока инфлация.

Нак-вероятния сценарий за ФЕД и ЕЦБ остава опрощаване на дълговете, както са правили владетелите в древността, за да има производство.

Докато баселението гласува за комунисти ще бъде мизерия и бедност.

от 1980та комунизъм реално няма. Има келипир, далавера, връзки, тарикатлък и крадене. Формално и след 1990та комунизма беше изчегъркан. Обаче демокрацията много се осра, щото лайната дето само миришете се обявихте за демократи, а не сте. Щото сте си миризливи лайна.

Това го могат левите червени и това правят - упадък на всички нива

На запад червения цвят е на десницата по принцип. Та десните червени там трилиони напечатаха и сега тивките ще изгниете от мъка. Щото няма как пак да са ви виновни някакви комунисти. Само герб останаха комунисти и то донякъде.

Те не са десни, а са демократи, съкратено от либерал демократи, идиот! Но това не ги прави десни, те са си все леви партии.

Е а честита ви промяна !Протестърииии!Бой като във Франция ,Германия и Щатите требваше да ядете,за анархията и погромите дето сътворихте!Тука полицаите направо ви галиха!

Където управляват комунисти, резултатът е винаги инфлация и фалит на държавата. Режимът на Мунчо Радев не е изключение в това отношение.

При гроб мафията и евроусвоителството се разпищолиха и забравихте тикварите Бокови що е то реална пазарна икономика. Ще ви се припомни. Животът чрез евроусвоителство бе дълъг, цели 3 мандата, но няма да е вечен и никога повече няма да го живеете тикви вкиснати малоумни гробаджийски.

Ти си в будна кома. Заплатата ми от 2009та досега се е вдигнала точно 6 пъти. Цените на основните стоки да са се вдигнали 2 пъти. Проста сметка показва, че при всички положения съм по-богат отколкото през 2009та. Капиш ? Но не за дълго. Спестяванията ми вече са с 30% надолу заради Радев. За 3 месеца само. А, още не са дошли новите цени на тока, парното..газа.. Една бомба трябваше за протестите. Докато бяха се събрали там тия 5000 души - кой платен от Дубай, кой излезнал от скука, защото е затворен година заради пандемията. Прост, тъп и проклет народ сме..

Нямало добавена стойност! Няма щото държавата или остатъците от нея работят на принципа на далаверата и не произвеждат нищо! Нямаме: -металургия -машиностроене -електроника -химия -автомобилостроене -корабостроене Не правим ел.и дизелови локомотиви, самолети, танкове, оръдия, "компутори", чушки, домати и к'во ли не....Не правим нищо! Правим тикви и въртим далавери! Селянинът Тодор Живков искаше да правим всичко, но "суверенът" избра да не прави нищо и да върти далавери.

имаме -Металургия -машиностроене -електроника -химия -автомобилостроене -корабостроене Просто си тъп трол и не знаеш. Правиме и дизелови локомотиви, оръдия, компутори, чушки и домати и какво ли не Всъщност тъпако изнасяме продукция за 30 млрд евро всяка година

„Стомана Индъстри” АД - стомана валцувани черни метали (ВЧМ) - „Стомана Индъстри” АД и „Промет Стиил” EАД Стоманени тръби, заварени - „ЕМЦ Дистрибюшън“ ЕООД Стоманени топки за мелници - „Ел Стомана“ ООД Тел и телени изделия - „ЖИТИ“ АД Само износът на черните метали и издели са 1065.9 хил.тона годшно Производството на огнеупори и огнеупорни изделия - „Шамот EЛ ПЕ 2007” АД и „Рефран” ЕООД ЛЕЕНЕ НА МЕТАЛИ -Берг Монтана Фитинги” ЕАД, ВМВ Метал ЕООД , ИПО ООД, Леяро- ковашки машиностроителен комплекс АД, Чугунолеене Първомай АД. анодна/електролитна мед се произвежда в Аурубис България АД лово, цинк и съпътстващи метали и продукти, „КЦМ 2000” АД, Монбат Рисайклинг ЕАД и ЕЛ БАТ АД Медни продукти и сплави - „София Мед” АД алуминиев прокат „Алкомет” АД, „Етем Gestamp Extruions” „ПИХ Индъстри” АД, Това е само за металургията.

Какви локомотиви бе каун и какви оръдия? Никога не сме правили такова нещо. Изнасял бил тикварина келяв. Ти като внесеш машините и суровините за 25 милиарда, а продадеш само за 30 милиарда продукция знаеш ли кво ти е останало бе тикварин - замърсяването на околната среда само. Изнасял - да. Златото. Всичкото - а за нас само отровата и мизерлъка от производството. Изнасял. Каун. Какво изнасяш бе - тоалетна хартия, ама от Турция ти иде цялата суровина като полуфабрикат. Изсечените гори ги няма, а суровината за хартия ти иде от Турция - хахахахахаха, каун с каун. Турците печелят повече от нашия износ с други думи. хахахахахаха. Каун гербаджийски сдухан.

Тъпако правиме локомотиви разбира се, но очевадно си сота тъп: Фирма "Експрес сервиз" произвежда дизелови локомотиви от серията МДД

Радев каза че всичко е идеално. Инфлацията е лъжа, измислена от Бойко

Спрете се бе гробари - гроба ви е изкопан. Няма мърдане. Ни Боко, ни РАдев печатат пари. Виж Боко е виновен дето раздаваше милиардни порции на кауните си без грам добавен БВП, само усвоителство и лукс за шепа мутрафони. Ами плащай сметката тикво миризлива като си му гласувал. Сега още веднъж и дваж ще платиш и къщите за гости и джиповете и имотите вГърция на мафиата. Твоята мафия, дети ти си я избира. Радев. Дреме му на Радев за пасмината гробаджийска. С такива дебили като тебе мислиш ли, че му е до втори мандат. Ама просто се е хванал.

Гробари сте вие, които ни натрисате такива идиоти като Радев Клишето и Рашков Разплетената Дамаджана, че и им се радвате. Явно сте достатъчно тъпи да не разбирате как тези хора ЗАГРОБВАТ българите!

Също каза, че не е руски шпионин.

после ревете кански и на гробаджийския боклук все му президента виновен. От 2009та насам се печатат яко пари. Инфлацията беше търсен ефект, но ..... човекът ви обясни. Огън е тя. С огън не се играе. Светът е свръхзадлъжнял. Това доведе кризата 2008ма. Как я преодоляхме нея? Ами с нов, още по-голям дълг. ДЪЛГОВЕТЕ В СВЕТА СА НЕИЗПЛАТИМИ. Твърде големи са. Реално общия дълг в света надвишава световния БВП за година. За да се стопят дълговете - какво - правилноооо. ИНФЛАЦИЯ. Обаче става параграф 21. Дълг - печатаме пари - инфлация - по-високи лихви - от тях по-голям гълг - печатаме повече пари .....

Kliment

Само дето лихвите са рекордно ниски ...

Това дето написа с ниските лихви доказва моята теза. За съжаление. Напечатани са трилиони и Центр. банки дават на Търговските заем с отрицателна лихва. ЦБ на Япония от години започна да дава на банките така. Вече е масово по света. Банка взема 1 000 000 заем и връща 990 000. За година. Отделно взема и няколко процента от тебе. Дори нищо да не прави банката с парите , тя пак печели. Това не е пазарна икономика и банките не са банки. Това е ненормалност. Пострада производството, логистиката, транспортни връзки и готово - поскупване. Нямало чипове за коли - колите нагоре. Инфлацията се разпали вече. Как се спира инфлация - ЦБ вдига осн. лихва, банките по формула след нея и кредитополучателя се застрелва. РАзпалили се инфлация, а тя с напечатаните трилиони ще се разпали следва да има укротяване. КАкво ли ще измислят за укротяване. След короната може някоя Ебола да ни пуснат. Примерно. Щото при трета световна ще пострадат активите, а тях богатите ги искат само за себе си.

докога? Докато няма инфлация. Стане ли инфлацията над 2-3 процента годишно следва вдигане на лихви по кредитите и кредитите съвсем ще натежат. Толкова, че светът ще се счупи. САЩ от над година все отлагат вдигането на лихвите. Между другото ниските лихви направиха тотално невъзможно на запад хората да си купят имот. Това поставя обществата им в риск.

Гечев, ти ли си, другарю? Разбираш ги нещата

Горанов съм - сандвичопродавеца с купена задочна диплома от Величко Адамов - свищовския.

ДЕФЛАЦИЯ...НИКАКВО ПОТРЕБЛЕНИЕ И ТЪРСЕНЕ......СРИВ В ЦЕНИТЕ НА ИМОТИ ,ХРАНИ И УСЛУГИ...ЗАБОГАТЯВАНЕ НА МАСАТА БЕДНИ ХОРА :)

ОК. Добра идея. Щото вероятно си бачкатор като мене. Ама батка, сако беше гробаджийски евроусвоител или латифундист-земеделец - убиец на българското село или пътна мафия - ремонтирща собствените си зле ремонтирани преди 5 години пътища какво щеще да правиш милионите. Имот в Гърция - вече сис и купил. Луксозна кола и джип - имаш ги. Апартаменти по морето - няколко. И пак пари и пари. Екскурзии - чисто джобни разходи. Имаш неброени, немъчени, подарени ти от мафията пари с милиони. Кво ти пука за народ, родина и инфлация. Резултатът от 32 годишната гавра на десницата с България тепърва ще го видим.

Тъпчо. БСП управлява през 15 години от този период, а като добавим и Герб за 32 години левундерите в България са управлявали 26-7 години

Където управляват комунисти накрая се стига до купонна система и един портокал на човек за новата година. Лапаш и ще смучеш бавно, щото ако искаш още едно парченце, чак догодина.

Какви пак комунисти бе свиня гробарска. САЩ, ЕС, Китай, Япония, Русия, Англия и т.н. печата пари яко от 2008ма-2009та още. САЩ през 2009та печатаха към 1 трилион долара. Съобразно размера си и гдругите независими банки там някъде. Сега с ковида говорим за пъти повече на година. Те даже не печатат, те ги записат в едни сметки на Централните банки тея пари. Никога неизработени. КАк няма да има инфлация. Къде бе боклук в изброените най-големи централни банки управляват комунисти точно да ми кажеш. Гробаджийско миризливо изпражнение.

Да де...комунисти! Последната инфлация я дължим точно на комуниста байдън и другаря му си дзинпин... Това, че си американец, не те прави имунизиран от комунизъм, напротив! Комунизмът е изобретен на запад....

Неоплиберализма въведе живота на кредити. Е, сметката набъбна, бедните ще плащат сега.

не трябва да живее от генерирана висока добавена стойност(разбирайте високо ДДС, акцизи, мита или там квито и да е налози) а трябва да генерира БВП който е много сложно за наще идиоти да го измислят как да стане. Държавата трябва да генерира производство, да насърчава такова за да може да получи и по висока доходност дори от по-малко ДДС или акцизи.... Мамка му и числа - в България се научиха че поради липса на друга възможност могат с много високи цени и по-малко продажби пак да генерират печалби... Ужасно неправилно.....Но какво да се прави като управниците са ни и чорбаджиите!!!!

Защо пък да не трябва ? Автомобилостроенето се води среден клас, самолетостроенето е висок клас на добавена стойност. Койъ държави са по-развити тези с индустрия с висока добавена стойност или тия дето зависят от сезона на бананите ?

Аз под висока "добавена стойност" разбирам разработването, внедряването и поддържането на софтуер и/или технологии, където могат да се генерират големи печалби, без да имате големи разходи. В противовес е производството, където трябва да се инвестира много, и впоследствие да се пласира стока за която са вложени материали, труд, енергия, технологии и какво ли още не...

Иначе съм съгласен, обаче: Не за налози (акцизи и данъци) говори доцента :) Под продукт с висока принадена стойност се разбира краен продукт, напр. маратонките на Пешо дето сиги купува от молчето. Връзките и подметките, лепилото и конците, че и детският труд (!!!!) - всичко това, вложено в производството на скапаните (скъпи!!) маратонки струва .... стотинки (до няколко левчета). Всичко това (вложено в скапаните маратонки на Пешо) обикновено също е продукт на нечие производство и бива произведено и доставено, но ... струва стотинки :) Марката обаче, и маркетинга който стои зад нея - това е което оскъпява нещата до там, Пешо да се пъчи и едвам да стъпва по земята с маратонките си за 200 лева .... Адидас от мола бате ;)

Поне 20+ процента ще бъде инфлацията до това година.

Моля да ревете на раменете на тези, които сте вкарали на меките кресла в парламента!

С такъв парламент и правителство си е направо чудо, че е само 10% по статистика. Разбирай реално двойно поскъпване на нещата

Григоре изяш си дипломата бе!!! Вземи един учебник по икономика преди 1990 година и го прочети тогава такова нещо инфлация нямаше имаше държавен резерв който балансираше ,само бананите бяха скъпи.А сега при евентуално бедствено положение сме загинали ,то и без него сме .

През 1990та и след това до 2002 някъде нямаше заеми. Не можеше да вземеш заем ако не си мафия. Сега има напечатани пари, които банките вземат с отриц. лихва от Центр. банка и..... инфлация. Всеки купува всичко с пари, които няма.

Молим да не се оплаквате. Казаа че сте най-богати от 100г. насам. Който не го чувства така има три варианта- краде, емигрира или фаща сопата. С писане по фейс само ракията върви добре.

Това е подготовка за еврото. Така е в клуба на богтите. Вече 50 цента в Запада нищо не струва.