Цената на златото достига в днешната търговия исторически рекорд от над 2137 долара за унция, подхранена от перспективата Управлението за федерален резерв да започне да сваля основните лихвени проценти от юни, предаде Франс прес.

Инвеститорите очакват речта на председателя на УФР Джером Пауъл и ключови данни за трудовия пазар в страната по-късно тази седмица.

Спот цените на златото в следобедната търговия все пак спаднаха до 2132,40 долара, но остават близо до максимума. Американските златни фючърси се търгуват на цена от 2133,90 долара, допълва БТА.

През миналата седмица златото поскъпна с около 50 долара под натиска на слабите промишлени данни от САЩ и спада на инфлационния натиск.

Още от предишното поскъпване на благородния метал през декември анализатори се аргументират с глобалното напрежение, създаване от продължаващите военни конфликти в Украйна и Близкия изток, както и на противопоставянето между водещи сили като САЩ и Китай.

Именно заради тази несигурност инвеститорите се насочват към златото, което се приема за сигурен актив в такива времена.