Златото поскъпна днес с около 1 процент на международните пазари на фона на военния конфликт, провокиран от нападенията на палестинската ислямистка групировка Хамас срещу Израел, предаде Ройтерс.

Ценният метал поскъпна до 1863,35 долара за тройунция към 15:00 ч. българско време. Такава стойност на златото не е постигана на международните пазари от 29 септември насам, допълва БТА.

Инвеститорите се ориентират към покупки на ценния метал, който се приема за сигурна инвестиция в периоди на политическа и финансова нестабилност, посочва Ройтерс.

И други активи, които също се приемат за сигурни инвестиции, сред които са американските държавни ценни книжа и щатския долар, поскъпнаха на фона на военния конфликт.

Цените на петрола също се повишиха днес на международните пазари, но поради опасения за ограничаване на доставките на фона на напрежението в Близкия изток, посочват анализатори.

По-рано днес стана ясно, че и двата водещи петролни сорта поскъпнаха с над 5 на сто, точно в момент когато цените бяха започнали да отстъпват. 

Към 08:30 часа българско време сортът Брент, който е референтен за Европа се котира за 87,40 долара, което е повишение с 2,82 долара или 3,33 на сто.

Американският лек суров петрол достигна 85,76 долара за барел, поскъпвайки с 2,97 долара или 3,59 на сто.