Цените на златото нараснаха днес благодарение на рязкото отстъпление на долара с оглед на това, че инвеститорите са в очакване на данните за инфлацията, които могат да накарат Управлението за федерален резерв (УФР) да продължи да повишава лихвите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Спот цената на златото е скочила с 0,5 на сто 1927,09 долара за унция в 07:49 по Гринуич (10:49 часа българско време), а фючърсите на златото са нараснали с 0,4 на сто до 1950,80 долара.

Цената на златото може да продължи да е над равнището от 1900 долара, ако американската валута продължи да се понижава въз основа на залозите, че УФР е приключил с цикъла на затягане на паричната си политика. Това заяви Мат Симпсън, водещ анализатор в "Сити индекс" (City Index).

Очаква се данните за индекса на потребителските цени в САЩ за август, които ще бъдат публикувани в сряда (13 септември), да повлияят на решенията на УФР тази година.

Главният пазарен анализатор на "Кей Си Ем трейд" (KCM Trade) Тим Уотърър заяви, че данните за инфлацията могат да нараснат заради възходящата тенденция при цените на електроенергията, което ще подхрани очакванията за ново увеличение на лихвата с 25 базисни пункта от УФР през ноември.

Американският долар се е понижил с 0,5 на сто, а референтната доходност на 10-годишните облигации е намаляла с 0,3 на сто, което прави златото по-привлекателно за чуждестранните купувачи.

Спот цената на среброто е скочила с 1 на сто до 23,14 долара за унция, а платината е добавила 0,9 на сто до 900,95 долара след спад от 7 на сто миналата седмица. Паладият е поскъпнал с 0,8 на сто до 1, 207,19 долара.