Йената поевтинява въпреки първото повишение на лихвения процент в Япония от 2007 г. насам и оптимизма за икономиката. На 10 април тя се търгуваше на 153,24 за долар, което е най-слабото ѝ ниво от 1990 г. насам, а в реално изражение е най-слабото ѝ ниво поне от 70-те години на миналия век.

По-слабата йена е от полза за печалбите на японските износители и за туристите, посещаващи Япония, които откриват, че валутата им се продава по-скъпо, но тя притиска домакинствата, като увеличава разходите за внос.

Ето някои от причините за спада:

Лихвени проценти

Лихвените проценти и динамиката са мощни фактори на валутните пазари. И двете са срещу йената. Йената непрекъснато поевтинява в продължение на повече от три години, а от началото на 2021 г. е загубила около една трета от стойността си.

Освен това йената е валутата от Г-10 с най-нисък лихвен процент или доходност. Това означава, че инвеститорите я заемат евтино и я продават, за да инвестират в по-високодоходни валути, което понижава цената ѝ.

Тези сделки, известни като "carry trades", са особено привлекателни, когато по-широката пазарна волатилност е ниска, както е в момента, тъй като фундаменталната разлика в лихвените проценти движи пазарите.

Краткосрочните японски лихвени проценти се задържат под 0,1% и не се очаква да се повишат значително повече.

Краткосрочните лихвени проценти в САЩ са на равнище 5,25-5,5%, а намаляване на лихвените проценти в САЩ не се очаква преди септември или ноември.

Презареждане

През март Японската централна банка направи исторически преход към отрицателни лихвени проценти. Но този ход беше толкова добре рекламиран и не постави на дневен ред бъдещи резки повишения, което остави инвеститорите да се чувстват комфортно да добавят къси позиции в йени.

Като стойност късите позиции в йени достигнаха десетгодишен връх през април.

Картината с лихвените проценти също така задържа паричните средства на големите японски инвеститори в чужбина, където те могат да получат по-добра възвръщаемост.

Японската пощенска банка и Японската пощенска застрахователна компания, едни от най-големите финансови компании, заявиха пред Ройтерс, че портфейлите им няма да се променят радикално в отговор на промяната в политиката на BoJ.

Реални условия

Индексът на реалния ефективен обменен курс на йената от 70,25 през февруари е най-ниският от началото на записите на Банката за международни разплащания през 1994 г. и е по-нисък от всички ретроспективни прогнози на Японската централна банка, които датират от 1970 г.

Това означава, че туристическите долари отиват по-далеч, отколкото са отивали от поколения насам, и че туризмът процъфтява. Текущата сметка на Япония е на излишък от 13 месеца с помощта на приходите от туризъм, а 2,79 млн. посетители през февруари са рекорд за месеца.

Вътрешното потребление обаче е слабото място в крехкото икономическо възстановяване на Япония, тъй като домакинствата обикновено са нетни вносители и са изправени пред по-високи цени поради слабата йена.

Освен в Япония някои анализатори твърдят, че слабостта на йената заплашва да намали конкурентните предимства на китайските производства, и предполагат, че тя може да е в основата на неотдавнашния спад на юана, въпреки че властите в Китай поддържат строг контрол върху валутата.

Източник: Reuters

Още интересни анализи и форекс новини, може да прочетете в моя трейдинг блог ForexWithTsanev.com.