Японската централна банка - "Банк ъв Джапан" (Bank of Japan) прекрати политиката си на отрицателни лихвени проценти, повишавайки за първи път ставките от 17 години насам (последно го направи през 2007 г.), в края на двудневното си заседание по паричната политика. Банката премахва и така наречения контрол на кривата на доходността на 10-годишните държавни облигации, съобщи Киодо, на която се позова БТА. Контролът служеше за да държи дългосрочните лихви около нула процента.

"Банк ъв Джапан" определи краткосрочните си лихвени проценти в диапазон от 0 до 0,1 процента и определи целта си за постигане на стабилна инфлация от 2 процента като "обозрима".

Символичният ход сигнализира, че членовете на Управителния съвет на банката се насочват към нормализиране на паричната политика, която анализаторите все още очакват да бъде в най-добрия случай бавна.

Решението обаче не беше единодушно, като двама от деветимата членове на Управителния съвет са гласували с "против".

Отклонението от политиката на отрицателни лихвени проценти означава по-високи разходи по заеми за компаниите и домакинствата в страната, но повишаване на рентабилността на търговските банки и други финансови институции.

От 2016 г. "Банк ъв Джапан" определя краткосрочни лихви от минус 0,1 процента, което намалява обема на излишни средства на финансовите институции, съхранявани в централната банка. Целта беше търговските банки да бъдат подтикнати да увеличат кредитирането и инвестициите, за да стимулират японската икономика.

Също така се прекратява действието на програмата за ограничаване на кривата на доходността, при която дългосрочните лихвени проценти бяха на изключително ниски нива, и се прекратяват покупките на активи като борсово търгувани фондове, съобщиха от "Банк ъв Джапан".

Рамката за облекчаване на паричната политика, която включваше отрицателна лихва и програмата за контрол на кривата на доходността, "изпълни" ролята си, посочиха от банката.

Въпреки премахването на тавана на доходността на ценните книжа, централната банка ще продължи да купува дългосрочни японски държавни облигации "като цяло в същите количества като преди", ако доходността на облигациите се повиши рязко.

Експертите очакват японската икономика да продължи да се възстановява умерено, въпреки че икономисти посочват като проблем слабото вътрешно търсене, особено частното потребление. Японските фирми имат стабилни планове за капиталови инвестиции и фокусът е върху това дали те ще се осъществят.

Гуверньорът на Японската централна банка Кадзуо Уеда заяви, че по-нататъшни повишения на лихвените проценти ще зависят от развитието на икономическата и ситуацията с цените, но предвид настоящата среда агресивни повишения едва ли са вероятни.

Говорейки на пресконференция, след като банката обяви повишаването на основните лихви, Уеда каза още, че решението отразява нарастващата увереност относно перспективата за постигане на целта за инфлация от 2 процента по стабилен и устойчив начин.

Уеда заяви също, че а кривата на доходността на дългосрочните държавни облигации трябва да се определя от пазарните сили, но централната банка ще се опита да предотврати скок чрез изкупуване на облигации, когато това е необходимо.