Японският автомобилостроител "Тойота" (Toyota Motor) се съгласи да даде на работниците в заводите си най-голямото увеличение на заплатите от 25 години. Най-големият автомобилостроител в света съобщи, че е приел увеличаване на месечните възнаграждения с 28 440 йени (193 д.) и рекордни бонусни плащания.

"Панасоник" (Panasonic), "Нисан" (Nissan) и редица други водещи японски компании вече обявиха, че са приели изцяло исканията на синдикатите за увеличаване на заплатите при годишния преговорен кръг за възнагражденията, който приключи в сряда. 

Стоманодобивният концерн "Нипон стийл" (Nippon Steel) също обяви, че изцяло е приел синдикалните искания за заплатите.

Годишните преговори между ръководствата на компаниите и работниците тази година се следят внимателно, тъй като се очаква повишаването на заплатите да допринесе за проправяне на пътя на централната банка да сложи край на дългогодишната си политика на отрицателни лихви още идната седмица.

За първи път от 30 години работниците в големи компании поискаха годишно увеличение от 5,85 на сто, преминавайки прага от 5 на сто, посочи най-голямото японско синдикално обединение "Ренго" (Rengo). В резултат някои анализатори очакват тази година заплатите да нараснат с 5 на сто или повече спрямо малко под 4 на сто миналата година. Това ще бъде най-големият растеж от 31 години.

За значителни увеличения настояват синдикатите в редица сектори, включително автомобилостроене, електроника, метали, тежко машиностроене и услуги.