Японската централна банка запази отрицателните лихвени проценти по време на заседанието си по паричната политика, проведено преди началото на важните преговори за повишаването на заплатите в страната, предаде агенция Киодо, на която се позова БТА.

Решението е било взето единодушно. Пазарите очакват управителят на банката Кадзуо Уеда да подскаже кога банката ще сложи край на отрицателните лихви.

С решението на деветчленния управителен съвет на банката основните лихви остават на ниво от -0,1 на сто, като същевременно се разрешава доходността по десетгодишните държавни облигации да се покачи над 1 на сто по силата на програмата за таван на доходността.

Няма промяна в политическите насоки на банката, според които институцията "търпеливо" ще отстоява позицията си на парично стимулиране до постигане на желаната инфлация от 2 на сто.

С намаляването на влиянието на високите цени на енергията и суровините банката очаква цените на основните потребителски стоки, като си изключат тези на силно волатилните пресни храни, да се покачат с 2,4 на сто през финансовата 2024 г., която започва през април. Предишната прогноза на банката беше за инфлация от 2,8 на сто.

За финансовата 2025 г. банката очаква инфлация от 1,8 на сто.