Министър-председателят на Япония представи днес план за подпомагане на икономиката на страната в размер на 107 милиарда евро, за да облекчи последиците от инфлацията за японците и да се опита да повиши популярността си, предаде Франс прес.

Този план се очаква да бъде на стойност малко над 17 000 милиарда йени (106,7 милиарда евро по сегашния курс), обяви Фумио Кишида на правителствено заседание, в което участваха представители на управляващата партия.

Според обществената телевизия Ен Ейч Кей мерките се очаква да включват намаляване на данъците с 40 000 йени (251 евро) на човек и безвъзмездни помощи в размер на 70 000 йени (439 евро) за домакинствата с ниски доходи. Планът ще включва още мерки за намаляване на цените на бензина и сметките за енергия, както и за насърчаване на инвестициите в полупроводниковата и космическата промишленост.

Очаква се тези мерки да увеличат още повече огромния държавен дълг на Япония след стотиците милиарди евро, които правителството вече е наляло в икономиката през последните три години, за да подкрепи възстановяването след кризата с ковид.

Планът трябва да бъде одобрен от парламента, допълва БТА.

От пролетта на 2022 г. в Япония, където десетилетия наред имаше дефлация, преживява, се наблюдава инфлация при потребителските стоки заради скока на цените на енергията след избухването на войната в Украйна и едновременния спад на йената.

Популярността на Кишида, чието управление е критикувано в условията на тези растящи цени, спадна до най-ниското си ниво от избирането му през 2021 г.