Министерството на финансите на Русия предложи легализирането на обмена на криптовалута в рубли, съобщи в петък финансовият министър Антон Силуанов за телевизионния канал "Русия 24".

"Изучаваме опита на други страни и тук може би или условни данъци, както се прави в съседната ни страна - в Казахстан, или това може да са данъци с разликата между влизане и излизане от крипто актив, както се прави в случаи на инвестиции във финансови инструменти. В Този въпрос се обсъжда", каза той.

В същото време уточни, че в момента основният въпрос е процесът по признаване и легализация на крипто активи. "Криптовалутата е продукт на интернет и ако искаме да забраним криптовалутата, тогава трябва да забраним интернет. Ние вярваме, че легализацията винаги е по-добра от забраната, която може лесно да бъде заобиколена", каза той.

Силуанов каза, че "милиони руснаци се занимават с търговия с криптовалути" и че това е "невъзможно да се забрани".

Според него добивът на криптовалута в Русия трябва да бъде легализиран чрез специален код за този вид дейност, каза Силуанов.

През януари Руската централна банка предложи да се забрани търговията и добиването на криптовалути. През февруари обаче тези съображения отпаднаха и Кабинетът на министрите реши да разреши обмен на криптовалути, съгласно строги разпоредби, които трябва да бъдат изготвени.

През тази седмица пък руските банки, заедно с централната банка на страната, започнаха да тестват платформата за цифрови рубли, като участниците на пазара вече извършват първите преводи в цифрови рубли между граждани.