Компаниите за обработка на картови плащания "Виза" (Visa) "Мастъркард" (Mastercard) и  са блокирали достъпа на множество руски финансови институции до платежните им мрежи в резултат от санкциите, наложени на Русия зарази инвазията в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Мастъркард" ще продължи да работи с регулаторните органи през идните дни, посочи компанията в изявление. Тя обеща да предостави 2 млн. долара за хуманитарна помощ.

"Виза" посочи в изявление, че предприема действия, за да осигури изпълнение на санкциите, както и да се съобрази с евентуални допълнителни ограничения, които могат да бъдат наложени в бъдеще.

Фондацията към компанията освен това ще отдели също 2 млн. долара за УНИЦЕФ в подкрепа на хуманитарната помощ за Украйна. "Виза" ще удвои всички дарения на нейни служители до сумата от 1 млн. долара за фондове, регистрирани от УНИЦЕФ и Украинския Червен кръст.

Санкциите, обявени от САЩ, изискват "Виза" да блокира достъпа до мрежата си за лица, включени в санкционния списък на Вашингтон (Specially Designated Nationals - SDN), посочи източник на Ройтерс. Американските власти добавиха към списъка редица руски финансови институции, включително Руската централна банка (РЦБ) и втория по големина кредитор в страната - банка ВТБ.

В края на миналата седмица САЩ и съюзниците им обявиха мерки срещу РЦБ и изключиха някои руски банки от системата за международни разплащания SWIFT.