Руският президент Владимир Путин разпореди днес шокови мерки в подкрепа на рублата, която отбеляза исторически минимум спрямо долара и еврото след западните санкции, предаде Франс прес.

Според указ, публикуван на сайта на Кремъл, на гражданите на Русия от утре, 1 март, се забранява да правят валутни преводи към чужбина.

Освен това руските износители ще трябва да обръщат 80 процента от валутните приходи, начислени по сметките на резиденти от 1 януари, в рубли и да продължат да поддържат коефициент на ликвидност от 80 процента в рубли в бъдеще.

Обявяването на тези драстични мерки идва в момент, когато руската икономика се опитва да засили защитата си срещу санкциите, обявени от западните държави в отговор на инвазията на Москва в Украйна.

САЩ, Европейският съюз и редица други страни обявиха, че ще изключат някои руски банки от международната банкова система за плащания SWIFT и ще спрат всякакви транзакции с Руската централна банка.

Тази последна мярка има за цел да неутрализира част от огромните валутни резерви, които Русия е натрупала през последните години, най-вече благодарение на приходите от продажбата на петрол.

Продажбата на чуждестранна валута е един от основните инструменти, използвани от страните, които желаят да подкрепят националната си валута. Рублата се срина днес спрямо долара и еврото при отварянето на пазарите, достигайки рекордно ниски нива.

Западните санкции вече накараха Руската централна банка да повиши рязко основната си лихва днес до 20 процента, за да ограничи инфлацията.