Руските банки са реализирали рекордна печалба от 3,3 трилиона рубли (36,96 милиарда долара) през 2023, посочва Централната банка на страната, цитирана от Ройтерс и БТА.

Ръстът идва благодарение на рязкото покачване на дейността в ипотечното, корпоративното и потребителското кредитирине, като секторът се е възстановил от санкциите, наложени му през 2022 г.

Тогава печалбите на банките спаднаха с около 90 на сто заради санкциите. За скока през миналата година сериозен принос има и огромният скок в бюджета за отбрана на Русия.

Очакванията за настоящата година е банките да регистрират спад на положителни до 2,3-2,8 трилиона рубли, според Александър Данилов, директор на отдела за банкови регулации и анализи към Централната банка.

Същевременно руската рубла започна да спада след края на данъчния период, приключващ в края на месеца. Макар и да остава под границата от 90 рубли за долар, руската валута се доближава вече до нея и се търгува за около 89,33 рубли, или спад с 0,4 на сто спрямо вчера. Спадът й спрямо еврото е с 0,6 на сто до 96,69 рубли, а спрямо юана - с 0,5 на сто до 12,41 рубли.

Вчера Съветът на ЕС съобщи, че подновява за още шест месеца икономическите санкции, наложени на Русия заради нападението срещу Украйна. С друго решение Съветът на ЕС допълва списъка на санкционираните руснаци, отговорни за нарушаване на човешките права.

Икономическите санкции на ЕС срещу Москва са в сила от 2014 г., бяха разширени след февруари 2022 г. и вече обхващат търговията, финансите, технологиите и стоките с двойна употреба, производството, превозите и луксозните стоки. Санкциите включват забрана за внос или пренос на суров петрол по море и определени петролни изделия от Русия към ЕС, отнемане на достъпа на повечето руски банки до международната разплащателна система SWIFT и прекратяване на излъчването и лицензите на няколко подкрепяни от Кремъл медии, разпространители на дезинформация, се отбелязва в съобщението.