Банката за развитие трябва да работи в интерес на хората и на малките и средните предприятия в България, надявам се, че така ще стане, заяви в предаването "Тази събота и неделя" по bTV Валентин Михов - номиниран за нов член на Надзорния съвет на ББР.

"За поста ме покани министър Петков с много ясна визия, че тази банка трябва да започне да прави, това, което й е предписано в закона за ББР - да работи с малки и средни предприятия и наистина да помага на икономиката на България. Това, което вече всъщност знае целият български народ е, че тя се фокусира върху 20 компании и дава кредити на тях. Някой трябва да свърши тази работа, не може да оставим наглите да управляват", посочи той.

"В закона за ББР се споменават над 20 пъти малки и средни предприятия, нито веднъж държавни фирми и големи корпоративни клиенти", обясни Михов. Целта на министър Петков е да покаже хората, при които са отишли парите на данъкоплатците, добави той.

В петък нито една от 8-те фирми - топ клиенти на банката, с кредити на обща стойност почти 1 млрд. лв., не пожела да се яви на срещата с министъра на икономиката Кирил Петков. Той ги покани, за да разбере какво реално са постигнали след кредитирането, но вместо яснота, получи упреци, че се опитва да превърне всичко в "театър". Междувременно стана ясно, че в министерството има сигнали от малки фирми, които с месеци чакат напразно за кредит. Финансовият министър постави под въпрос смисъла на съществуването на банката.

"Не е добър знак, че големите кредитополучатели не се явиха на поканата, министърът не може да ги задължи, това е тяхно решение", отбеляза Валентин Михов. Колкото по-ясно виждаме кои са тези хора отсреща, толкова по-добре за всички, смята той.

"Достатъчно ясно е, че хората, които работят в ББР, не всички са гнили ябълки. Там има хора, които си вършат съвестно работата. Проблемът идва, когато се появяват големи сделки, които не е ясно защо са направени, които поне за сега от публични източници - понеже нямам достъп до реални данни все още, не приличат на нещо, което помага за икономическото развитие на България", заяви Валентин Михов.

Според него това, че 8 фирми са взели близо 1 милиард лева е безумна концентрация, това е страшно много. Той предположи, че кредитите са отпуснати законно, иначе би трябвало БНБ и одиторите да са видели.

"Има хиляди и десетки хиляди малки и средни предприятия и еднолични търговци, които работят и имат нужда от финансиране. Не говорим само за COVID ситуацията, която е горе-долу добре покрита в момента. Тука 100 млн. се раздават, 200 млн., а те търсят пари от порядъка на 10, 20, 50 хиляди", отбеляза Михов.

"Идеята за изменението в устава на БНБ беше да няма повече такива кредити, които не отговарят на закона за ББР. Това като проблем го виждат и регулаторът и рейтинговите агенции казват, че това не е точно това, за което е създадена банката за развитие - кредитирането на големи клиенти", обясни Михов.

"Защо търговските банки са решили да не кредитират тези клиенти или защо те са дошли в ББР?", запита Михов и допълни, че не могат да се обвиняват компаниите, които търсят някакъв начин да си намерят финансиране.

"Проста проверка в търговския регистър показва, че една от фирмите е имала кредит на 9% преди да я рефинансира ББР - това е преди по-малко от две години, и след това е била на 4%. Друга фирма е плащала лихва на 7% на друга банка, а след това с доста по-голям обем плаща 2%. Това вече става доста интересно защо е така", посочи Михов.

Според него няма аналог на банката с КТБ.

"Една част от тези фирми са били преди това в КТБ, но иначе от гледна точка на стабилността на банката нямам колебания. Банката е стабилна, добре капитализирана, благодарение на това, че държавата е наляла от нашите пари 840 млн. миналата година - поне официалните мотиви са за борба с COVID. Така че банката е стабилна, тя няма и клиенти физически лица практически, така че няма аналог с КТБ", заяви той.

"Споровете в България дали трябва такава банка като ББР са повече от 10 години. В Германия и Австрия има такива банки, които са за развитие и правят точно това, което би трябвало да прави и нашата банка за развитие - подпомагат малките предприятия. В САЩ също има такава финансова институция", обясни Валентин Михов.