Да платим цялата цена при покупка или да вземем на изплащане? Правилното решение от гледна точка на бюджета ни невинаги е очевидно и зависи от някои фактори, които трябва да имаме предвид.

Плащане на цялата сума при покупка - това ни носи на първо място финансово спокойствие. Купуваме само това, за което имаме в момента средства да покрием, т.е. това което можем да си позволим с настоящия си бюджет, без риска да натрупаме задължения за бъдещето. Наясно сме с пълната крайна цена, тъй като в калкулацията не участват евентуални лихви и такси по планове на изплащане.

Това е добро и разумно решение за здравето на финансите ни, особено ако имаме склонност към импулсивни и необмислени пазарувания. Но често този модел се оказва недостатъчно адаптивен спрямо нуждите ни и офертите на търговците.

Трябва ли да чакаме да съберем цялата сума, за да си вземем нова пералня? ОК, ако старата все още работи, ще заделяме известно време и ще чакаме. Ами ако преди това се появи изгодно намаление? На практика изчакването в този случай означава, че по-късно ще платим по-висока цена и губим добра възможност за отстъпка и спестяване.

Обратно, когато решим да закупим дадена стока на изплащане, това би ни дало повече финансова гъвкавост. При по-големи разходи това е възможност да разпределим финансовата тежест във времето. И същевременно да останем със свободен ресурс, за да посрещаме текущите нужди на семейството и да можем по-бързо да осигурим повече необходими и мечтани покупки. Т.е. възможност, с която по-бързо и устойчиво да повишим качеството си на живот.

Как да направим това, без да излагаме на риск здравето на бюджета си?

Разгледайте внимателно условията за изплащане. Много от големите търговци, особено при закупуване на скъпа техника, предлагат изплащане без оскъпяване за определен гратисен период. Дори и да сте уверени, че ще се вместите със своите финансови планове в този период с нулево оскъпяване, проучете какви са лихвите и таксите при просрочие, за да няма изненади.

Изберете вноски, които пасват на бюджета ви. При изплащането на части обикновено имаме гъвкавостта да изберем вноските и периода. Помислете за всички месечни задължения, които обслужвате с текущия си бюджет, за да прецените каква сума по изплащането може да си позволите, без това да наруши начина ви на живот. Ако имате повече от една покупка с разсрочване, разгледайте съвкупните задължения и как те са разпределени във времето.

Ако все пак има разходи и лихви по изплащането. Това не означава непременно, че сделката не е изгодна. Особено в края на годината, когато всички търговци се надпреварват с оферти и намаления за Черен петък и коледно пазаруване, промоциите може да се окажат толкова неустоими, че дори и при изплащане с лихва, цената отново да е по-ниска от стандартната.

Ако търговецът не предлага покупка на изплащане?

Много често продуктите и услугите, които искаме да закупим, нямат планове на изплащане, предлагани от самите търговци. За повечето хора това означава, че трябва да имат пълната сума за покупката или просто да се откажат. Други пък биха прибягнали към своята кредитна карта

Има и друго решение, което набира доста популярност сред модерните банкови услуги. BNPL (buy now, pay later или купи сега, плати по-късно) услугите успешно заместват офертите за изплащане без оскъпяване, давайки възможност на всеки потребител да избере за какво ще използва разсрочването, какъв ще е периодът и вноските му.

UniCredit Shopping Card е едно от тези решения, достъпни за българските потребители от една от най-големите банки у нас - УниКредит Булбанк. Притежателите на тази кредитна карта на практика получават лимит за разсрочване от 500 и 10 000 лв., като сами избират кога и каква покупка ще плащат на вноски. Картата може да бъде използвана за покупки на ПОС терминал, пазаруване онлайн в България и/или в чужбина. Няма ограничения за вида продукти и услуги, като може да бъде разсрочвано всяко плащане на стойност, по-голямо или равно на 50 лв.

Клиентите имат 45 дни гратисен период и не дължат годишна такса за първата година, при дистанционно подписване на документите. За по-добро управление на финансовите потоци спрямо личните ни планове и начин на живот, всяка покупка може да бъде изплащана за различен период - 3, 6, 9, 10, 12, 18, 24, 36 месеца. За издаването на картата не се изискват сложни процедури по одобрение и удостоверяване на доход, както е при доста други традиционни банкови продукти. Одобрението става изцяло онлайн, а картата е готова до 5 работни дни и може да бъде получена с безплатна доставка до адрес в България.

 

С подкрепата на: УниКредит Булбанк.
ИЗБРАНО
ИЗБРАНО