Унгария ще блокира предоставянето на следващия транш от военната помощ за Украйна по финансовия инструмент на Европейския съюз, използван за финансиране на военните усилия на Киев (European Peace Facility - EPF), докато украинските власти не предоставят гаранции, че унгарската банка ОТП (OTP) и други унгарски компании няма да се окажат в списъка на "международните спонсори на войната". Това заяви вчера унгарският министър на външните работи Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс и БТА.

Механизмът бе създаден през 2021 г. с цел финансиране на действия за предотвратяване на конфликти, изграждане на мир и засилване на международната сигурност.

Унгария е била изправена пред натиск да подкрепи изплащането на 500 млн. евро, заяви Сиярто във видео от Брюксел, но по думите му Будапеща няма да даде подкрепата си без тези гаранции.

Украйна добави унгарската банка в списъка си на спонсори на водената от Русия война през месец май в отговор на това, че финансовата институция продължаваше дейностите си на руска територия и след началото на руската инвазия в Украйна. В началото на октомври банката бе извадена от списъка.