Швейцарска банка Ю Би Ес (UBS) обяви днес, че е решила доброволно да прекрати споразумението с правителството на Швейцария, което я предпазваше от финансови загуби, възникващи поради придобиването на конкурентната й финансова институция "Креди сюис" (Credit Suisse), организирано от управляващите в Берн, предаде ДПА.

Правителственият предпазен механизъм, наречен "споразумение за защита от загуби", гарантираше на Ю Би Ес финансова защита в размер на до 9 милиарда швейцарски франка (10,27 милиарда долара).

Гаранциите трябваше да влязат в сила, ако Ю Би Ес понесе загуби от продажбата на активи на "Креди сюис", надвишаващи 5 милиарда швейцарски франка (5,71 милиарда долара), които банката трябва да покрие сама.

Държавните пари обаче нямаше да постъпват безвъзмездно, тъй като Ю Би Ес трябваше да заплати различни такси при използването им.

На фона на съобщението на Ю Би Ес, че вече не се нуждае от споразумението, швейцарското правителство обяви, че националният бюджет на страната и данъкоплатците в Швейцария вече не са изложени на риск от покриването на евентуални финансови загуби след банкрута на "Креди сюис".

Правителството отпусна финансовите средства, за да смекчи последствията от спешното придобиване на "Креди сюис", чийто фалит можеше да предизвика глобална финансова криза.