Швейцарският банков гигант Ю Би Ес (UBS) обяви, че е постигнал печалба в размер на 28,88 милиарда долара през второто тримесечие на годината. Това е първият тримесечен финансов отчет на Ю Би Ес, откакто тя придоби изпадналата в сериозни финансови затруднения конкурентна швейцарска банка "Креди сюис" (Credit Suisse), предаде Си Ен Би Ес, цитирана от БТА.

Базовата печалба на Ю Би Ес преди данъчно облагане, която е формирана, след като бъдат изключени разходите по придобиването и интегрирането на "Креди сюис", възлиза на 1,1 млрд. долара.

Ю Би Ес съобщи, че "Креди сюис" ще бъде "интегрирана напълно" в нейните структури. Очаква се процесът да бъде завършен напълно през 2024 г., съобщи ДПА.

Анализаторите на най-голямата банка в Швейцария са преценили, че "това е най-добрият вариант за Ю Би Ес, за акционерите на банката и за цялата швейцарска икономика", заяви главният изпълнителен директор на Ю Би Ес Серджо Ермоти.

Банковият гигант потвърди, че в рамките на интеграцията на "Креди сюис" в края на 2024 г. ще започнат съкращенията на 1000 служители, посочва Си Ен Би Ес.

Очаква се още 2000 служители да бъдат съкратени по-късно, когато преструктурирането на "Креди сюис" навлезе в по-напреднала фаза.

Ю Би Ес прие през март да придобие изпадналата в сериозни финансови затруднения "Креди сюис" под натиска на швейцарските власти за сумата от 3 милиарда швейцарски франка (3,13 милиарда евро).

Правителството на Швейцария и централната банка на страната организираха спасяването на "Креди сюис" поради опасенията си, че евентуалният й фалит ще дестабилизира банковата система на страната, отбелязват анализатори.