Турската лира стигна до историческо дъно от 27.021 лири за един щатски долар, което е нарастване на щатската валута с 0.17% към 16:30 часа българско време, спрямо нивото при затваряне на търгоивята в понеделеник, но и невиждано дъно за турската валута за последните 25 години, сочат оперативните данни на Trading Economics.

Ако темпът на нарастване на обезценяването се запази, има много голяма вероятност турската лира да задълбае до и под 30 лири за щатски долар.

Всичко започна, след като централната банка на Турция повиши лихвения процент за втори пореден път на 22 юни по-малко от очакваното. Така разходите по заемите бяха увеличени с 250 базисни пункта до 17.5%, докато пазарите очакваха увеличение от 500 базисни пункта, а турската лира започна в определени дни да ускорява поевтиняването си спрямо щатския долар.

С това решение централната банка в Анкара направи обрат спрямо предишната си ултра разхлабена и неортодоксална парична политика, въпреки че този ход не отговори на очакванията на пазара за по-висок лихвен процент от 21%, обобщава "Ройтерс".

Все пак членовете на борда на централанта банката продължиха да обещават, че затягането на паричната политика ще бъде допълнително засилено, колкото е необходимо, своевременно и постепенно.

Повечето инвеститори в момента залагат, че лихвените проценти ще достигнат 25% до края на годината.

Нивото на инфлация в Турция се задълбочи до 38.2% през юни, но се очаква да нарасне допълнително на фона на падащата лира и повишаването на данъците. Последните предварителни данни сочат нов скок на потребителските цени с 47.8% през юли, обяви турската статистика миналия четвъртък.